Connect with us

Kupaktanács

FK! Kupaktanács – Újonc edzők és a Kirk Cousins-ügy

A negyedik forduló többek között az edzők miatt volt érdekes, így a heti kupaktanácsban leginkább róluk – mi lesz Jay Grudennel, megérett-e az edzőváltásra a Falcons, melyik újonc főedző okozta a legnagyobb csalódást? – mondja el a véleményét öt szerkesztő (Höri, chester, KGYM, Leonidasz007, Renningan), de lesz szó a gyengén teljesítő Kirk Cousins helyzetéről és a 17 meccses alapszakaszról is. 

 

 

Nagyon forró a pad Jay Gruden alatt, minden téren pocsékul szerepel a Redskins. Mennyi türelmi időt kap, egyáltalán van-e értelme még a padon tartani?

Höri: Nincs értelme. A Haskins-projekt is egyértelműen az időhúzásnak szólt. Amikor a munka megtartása beelőzi az eredményességet a prioritási listán, akkor befellegzett egy projektnek. Szegény Haskinsből könnyen lehet egy új Rosen emiatt.

Leonidasz007: Már így is késtek két évet a kirúgásával. Értem, hogy nem túl erős a keret, de nem csak ez a probléma. Az egész szervezeti kultúra nagyon rosszul néz ki jelenleg Washingtonban, de az edzők ideje is lejárt. Minél gyorsabban meg kellene húzni a ravaszt, nehogy Haskins karrierje bánja az egészet.

Chester: Fura ez a Redskins, mert már nem egyszer megmutatták, hogy az előjelek és edzőjük ellenére képesek normális játékra. Viszont ha a középszerűségből ki akarnak lépni, oda mar rég érett volna a váltás, de most már indokuk is van rá.

Renningan: Gruden egy borzalmas edző, akit már a tavalyi szezon után ki kellett volna vágni, hogy egy új stáb draftolhasson magának új irányítót és kezdje el a csapat rendbe tételét. Ehelyett Gruden most jól megneveli Haskinst, akiből – ahogy Höri is mondja – lehet egy új Rosen, a Redskins pedig a jövő évi top 3-as pickjéből megint vadászhat magának egy új irányítót. A Cardinalsnak se nagyon jött ez be, a Redskinsnek sem fog. Grudent ki kell minél előbb vágni és valaki olyat hozni a helyére, aki képes lehet legalább a Haskinsben lévő potenciált felmérni. Semmi keresnivalója nincs a csapat élén is minden egyes ott töltött nappal csak több kárt csinál.

 

Kirk Cousins minden idők egyik legnagyobb szerződésével büszkélkedhet, és emiatt sokan már most minden idők egyik legnagyobb szabadügynök-bustjának tartják. Mi lesz a sorsa, mit kellene tennie a Vikingsnak hosszú távon? Cut, trade (ha Cousins is beleegyezik) vagy hadd maradjon kezdő?

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Höri: Ha folytatódik a trend év végéig, akkor lépniük kell. Nem hiszem, hogy varázsütésre bármi megváltozna, szóval ez a papírforma. Cousinsnak szerintem van egy minimális trade-értéke, még ha a fizetése zavaró tényező is, de nem ez a fő gond, hanem hogy nem lettek vele bajnokesélyesek, ergo keresni kell mást. Ami talán még ennél is fontosabb, hogy a prioritásokat rendbe kell tenni. Az egymillió sikeres csereirányító ligájában különösen kínos, hogy a séma nem segíti kellően a limitált képességű quarterbacket. Cousins ugyanis az. És az nem igazi segítség, hogy a running back ügyes. El tudok képzelni egy új, sikeres Vikings programot rookie vagy trade-elt irányítóval is, de edző- vagy paradigmaváltás is kötelező.

KGYM: A csere addig lehetetlen, amíg mindkét fél nem egyezik bele, ugyanis egy ezt tiltó bekezdés is szerepel a szerződésében. A csapat tehetsége és az edzők tapasztalata miatt még teljesen világtalan game planekkel is összehoznak 7-8 W-t, úgyhogy itt maximum egy Jake Frommot lehetne húzni, ami nem biztos, hogy megoldás lenne, és Cousinsra is érzékenyen hathatna ki, hogy tudja, neki meszeltek a harmadik szezonja után. Cut nyilvánvalóan nem lesz így sem, ekkora dead capet nem lehet megenni csak úgy. Nálam 100 százalék, hogy kezdő marad, és ettől egyedül Zimmer leváltása esetén eshet el.

 

A legnagyobb teher szerintem a folyamatosan elhanyagolt fal, ami nyilván fejlődik (O’Neill nemsokára az első OT lehet, aki a legtöbb pass snapig nem engedett sacket a draftolása után), de iszonyat lassan tanulnak, szoknak össze a játékosok. Kirknek ez a valódi gondja, sokáig olvas, és a végén sokszor vagy benyeli a sacket/hitet, vagy pedig rossz döntést hoz. Ez kiváltképp látszott a Bears ellen, ahol számtalan alkalommal voltak 40-50 yardos lehetőségben az elkapói (Diggs és Thielen folyamatosan üresre játszotta magát), Kirk mégsem dobta meg a kívánt passzt. Ugyanakkor nem csak vele van probléma, a passzpontossága még mindig átlagon felüli, és az átlagos passzmélysége is csak hajszálnyit változott, míg például Diggs irgalmatlanul bezuhant néhány téren (dropol, fumble-özik, és az egyik legjobb 50/50 elkapóként 2 INT-et is leszedtek már róla), ami szintén nem könnyíti meg a dolgát.

Látható, hogy a nagy FA-bustozás teljes hülyeség, az offense minden eleme hozzátesz a problémákhoz. Való igaz, hogy egy QB-fejlődés hozná a legérdemibb változást az eredményekben, de nem látom azt, hogy ez mindent megoldana, és csak annyin múlik, hogy “Kirk szar”. Nem. Mindenki az.

Leonidasz007: A Vikings kockáztatott a teljesen garantált szerződéssel és egyértelműen nem jött be. Cousins messze nem az az irányító, akinek gondolták, de amíg az elején azt gondoltam, hogy egy közepes irányító is elég lehet nekik, most már tisztán látszik, hogy nem. A cut semmiképp nem opció, azzal mégis mit érnének el? A cserével megpróbálkozhatnak, még mindig lehet olyan csapat, aki hisz Cousinsban, de nagy ellenértéket én nem várnék a helyükben.

Chester: Csak abban az esetben cserélnem le, ha egy újonc irányítót sikerülne berántani a draftról, de az a Vikings esélyeit nézve nem lesz olcsó mulatság. Amíg nincs normális támadófal, mindenképp bennhagynám azt a QB-t, aki nyomás alatt jól teljesít, ezt egy újonctól nem lehet elvárni.

Renningan: Cousinst soha nem tartottam egy igazán jó irányítónak, de úgy gondoltam, hogy egy Vikings szintű csapatban Super Bowlért küzdhet. Kiderült, hogy ehhez kevés, komoly csapatok ellen szinte kivétel nélkül bezuhan, ami nemcsak a rájátszásban, de az alapszakaszban is probléma. Kivágni értelmetlen lenne, viszont én minden további nélkül leültetném a padra – mint prémium cserét –, ha tudna keríteni egy olyan irányítót a csapat, akivel potenciálisan több esélye lenne a sikerre (legyen ez akár egy újonc, akár egy FA-ról kukázott valaki, aki Case Keenumi magasságokba törne).

A legjobb megoldás egy csere lenne, azzal járna talán a legjobban mindkét fél. Sőt, talán Cousins nyerhetné a legtöbbet ezzel, mert a végtelenségig nem lehet a támadófalra vagy a OC-re fogni a gyenge szereplést. A Vikigns offense messze nem tökéletes, de a legnagyobb defektus lassan egyértelműen Cousins lesz.

Négy újonc főedző, Zac Taylor, Kliff Kingsbury, Brian Flores és Vic Fangio is nyeretlen négy hét után, ami negatív rekord. Ki okozta a legnagyobb csalódást?

Höri: Kingsbury döntései és a felvizezett rendszere borzasztó nagy csalódás. Nyilván nehéz lett volna túl sok Cards győzelmet vizionálni 2019-re, de legalább az offense karcolhatott volna jobban. A többieknek eleve reménytelen volt a játékoskerete az első perctől. Fangio kinevezését eleve rossz üzleti döntésnek gondoltam, hiszen a csapat eredményessége OC-függő nála, márpedig ha az jól teljesített volna, év végén elvitték volna máshová főedzőnek.

 

 

KGYM: Kingsbury már-már maga is elhitte, hogy menni fog ez. A nagy hype közepette mindenki azt felejtette el, hogy nem véletlen az, hogy a college fociból inkább csak szivárognak át dolgok a NFL-be. Zac Taylort sajnálom, azért egy Bengalst megkapni jelenleg kemény dolog önmagában is. AJ Green, a QB-helyzet, az OL, ebbe bele fog törni a bicskája.

Brian Flores valószínűleg combos szerződést kaphatott, ha ezt így be meri vállalni. Tankolás mint olyan szerintem nincs az NFL-ben (legalábbis nehéz 53 játékosodat meggyőzni, hogy veszélyeztessék a teljes karrierjüket, mert neked kell egy top QB jövőre), szerintem Flores egyszerűen csak egy Patricia-light. Elhitte, hogy menni fog neki a sikerek után, de a Patsben felépült elvek egy szerves fejlődés eredményei, nem pedig egy plug’n’play megoldás.

Leonidasz007: Hörivel értek egyet. Ez egyelőre egy Air Raid light, ami nem igazán hatékony a jelenlegi formájában. Számomra mindenképp ő a legnagyobb csalódás, hozzátéve, hogy Vance Joseph legalább nem csak a Broncost, de a Cardinals defense-t is leépíti, ezért is néz ki szarul a Cardinals. Flores és Taylor nehéz helyzetbe került, őket 3-4 év után lesz fair megítélni. Fangio pedig, hagyjuk is.

Chester: Csalódás egyértelműen Fangio, hiszen tőle azért a múltja miatt lehetett volna várni azonnali javulást, de ez a Broncos védelem gyengébb mint tavaly, ráadásul a morál is a béka segge alatt van. A másik háromtól egyelőre azt kapom amit vártam tőluk – semmit.

Renningan: Kingsburytől én nem vártam túl sokat, már a leigazolásakor is C-re értékeltem a kinevezését. Ezt ugyan megbosszulta azzal, hogy a Lions ellen döntetlent ért el, de ezt leszámítva nem túl combos az, amit mutat. Zac Taylor munkája például jobban tetszik, ha kap egy kis időt és talál egy normális irányítót, akár jó is lehet, Florestól pedig igazából jövőre láthatunk először valami értékelhetőt. Így maradt Fangio, aki minden téren óriási bust eddig, elég csak azt említeni, hogy Von Millerrel a fedélzeten nem tud pass rusht generálni a védelmével. Ha bukik, illene John Elwaynek is vele mennie.

Mi történt a Falconsszal? Két évvel a Super Bowl-részvétel után úgy néz ki, teljesen szétesett a csapat. Érik egy edzőváltás?

Höri: Kell edzőváltás, de a keretre is kell a ráncfelvarrás. A folyamatos alul teljesítést nem lehet csak a mesterek nyakába varrni, szóval én pár öreg bútordarabtól is megválnék, akik már nem tesznek hozzá semmit a játékhoz. Szóval egy HC-cserénél én radikálisabb megoldásokig is elmennék.

KGYM: Megtartani az O-magot (Ryan, Jones, Sanu, Ridley), meg pár kiemelkedő védőt, és gyorsan újrapakolni mindent. Máshogy mindegy, ahogy a Carolina esetében is láthatjuk.

 

 

Leonidasz007: Nem értem. Én tavaly is bíztam bennük, idén is bíztam bennük. Erősítették az O-line-t, mégis rossz, Dan Quinn védelmi guru, mégsem áll össze. Ryan, Jones, Ridley remek játékosok, mégse működik maradéktalanul az offense. Ha idén nem lesz meg a pozitív mérleg, akkor edzőváltás lesz.

Chester: Lassan elkerülhetetlen. Ha egy tehetséges keretből nem tudják kihozni a maximumot, akkor az ezért felelős arcokat le kell váltani, múlt ide vagy oda. Quinn dolgát nem könnyíti meg, hogy kb. a teljes keret formán kívül van, de hát azért van ott, hogy mint HC, tegyen ez ellen.

A tulajdonosok szeretnének 17 meccses alapszakaszt. Van erre esély, ha igen, milyen kompromisszummal (csütörtöki meccsek eltörlése, két bye week, előszezon lerövidítése)?

Höri: Az előszezon kukázása nagyon benne van a levegőben. Amikor már a leginkább rászoruló emberek, a vezetőedzők sem pártolják a rendszert, az beszédes. A csütörtöki meccsekből jön be extra pénz, az elég váratlan lenne, ha erről bárki lemondana.

KGYM: Hát akkor a 2021-es kollektív szerződés újratárgyalásának évére készüljünk fel, hogy nem lesz foci sok-sok hétig.

Leonidasz007: A 17 meccses alapszakasz eddig messze a legreálisabb felvázolt és elképzelt forgatókönyv az utóbbi évek agymenései után. Az előszezon rövidítése szerintem be is fog következni, két mérkőzésnél többre semmi szüksége a nézőknek, de valószínűnek tartom, hogy a játékosoknak sem. Azoknak, akik a keretbe kerülésért harcolnak nem jön rosszul, de az edzőtáborok erre elegendő időt biztosítanak.

Chester: Ha ezzel a preseasont eltüntetik, áldásom rá.

Renningan: Az elmúlt két TNF olyan csodálatos volt és annyi nézőt vonzott, hogy azt nem fogja senki bántani. Az előszezon mehet a kukába, de mivel a kezdők amúgy sem játszanak, így nem is igazán érinti őket, így ezzel aligha lehet lekenyerezni bárkit is. A hosszabb szezon viszont több meccset jelent, az több pénzt, az pedig magas fizetéseket, így ennek van létjogosultsága, csak normálisan kell megcsinálni. A két bye week például tetszik és szerintem a játékosoknál is jó pont, de nem is ezzel van a fő gond, hanem azzal, hogy ki ellen legyen a 17. mérkőzés (például az NFC North 1. kiemeltje játsszon az AFC North 1. kiemeltjével egy plusz mérkőzést, aztán évről-évre csere, mint a konferenciák közötti párharcoknál)? Ha ezt sikerül jól megszervezni, akkor nagyon sokat dobhat az alapszakaszon.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!