Connect with us

Beharangozó

49ers – A tündérmese

A 49ers utóbbi három éve igazi tündérmese: a fiatal hercegi páros a nulláról indulva felküzdi magát a csúcsra. John Lynch és Kyle Shanahan egy haldokló hercegséget vett át 2017-ben, és míg a legtöbb, trónra áhítozó párosnál úgy próbálják ezt felépíteni, hogy az egyik eldönti, mit vásárol a piacon és a börzén, a másik pedig majd ezek alapján építi fel a várat, addig San Franciscóban teljes harmóniában dolgoznak ők ketten, és olyan alapanyagok érkeznek az építkezéshez, amikből a tervek alapján tökéletes várat lehet építeni. Így épült fel a 49ers hercegsége is, teljes harmóniában. Már csak az ezerfejű sárkányt kell legyőzni, és a Lynch-Shanahan duó átveheti a trónt, a királyi koronát gyűrűt. 

Oké, nem vagyok a legjobb meseíró, így inkább azzal foglalkozok, amihez sokkal inkább értek. A focihoz. A Super Bowlokat pedig azért is imádom annyira, mert két hete van az embernek arra, hogy minden információt magába szívjon a két csapatról és minden oldalról tudja, hogy mire számíthat a gárdákról. Ezt a tudást pedig megpróbálom most minél jobban átadni a 49ers oldaláról. 

Kedves örökös/alkalmi 49ers szurkoló! Van egy jó és egy rossz hírem. Melyikkel kezdjem? A filmekben ilyenkor legtöbbször a rossz hírt választják, szóval azzal kezdek én is, de ha esetleg a jót akarjátok előbb, akkor tekerjetek lejjebb és térjetek vissza ide utána. Előre szólok, hogy hosszú lesz, de szerintem megéri elolvasni. Viszont ha véletlenül nincs időtök/kedvetek hozzá (nagy hiba!), akkor ajánlom a végén az összegzést.

A rossz hír: A védelem nem olyan jó, mint a legtöbben gondolják

Tudom, ez egy 49ers oldali beharangozó, de szerintem ennek az írásnak a realitásokat kell tükröznie, és úgy gondolom, túl van értékelve ez a defense. Persze alapvetően egy elég jó egységről beszélünk, ahogy az a következőkben is ki fog derülni, de annyira nem jó, mint amennyire a legtöbben gondolják, és sebezhetőbb, mint a legtöbben hiszik.

A 49ers védelme összességében hihetetlenül gyors és agresszív mindhárom szinten. Ez sok mindenben előny, viszont három dologban hátrány. Problémákat okoznak a motionök, a screenek és a play action játékok, hiszen ezek pont arra irányulnak, hogy elmozgassák, reagálásra késztessék a védőket és máshová menjen a labda. Mindegyikben erősen sebezhető a 49ers defense, a Chiefs pedig a harmadik legtöbbet használt motiont az alapszakaszban, így ez most is problémás lesz. Andy Reid egyik legnagyobb zsenije a screen játékok felrajzolása, hihetetlen kreatív módon tudja ezeket kitalálni, így ezzel is vigyázni kell majd. Play actiont viszont kevesebbet használ a Rozmár, mert űrlény irányítója van, akit nem kell ilyen dolgokkal segítenie, San Franciscóban pedig lehet remélni, hogy ez a tendencia – mármint a PA-k mellőzése, nem az űrlény irányító – most sem változik meg.

Ezen kívül a red zone-ban találunk még hiányosságokat, hiszen csak a 25. helyen végzett a defense a saját 20 yardosán belüli hatékonyságban, nem sikerült az ellenfelet távol tartani a célterülettől (tegyük hozzá, hogy viszont a red zone-tól elég jól távol tartotta az ellent a defense). A vörös zónában nincs elég ideje odaérni a félelmetes pass rushnak, konkrétan csak két sacket sikerült elérni 128 ilyen korai downos szituációban, ami a második legkevesebb volt a ligában. Ez pedig oda vezet, hogy nyugodtabban és pontosabban tudnak az irányítók passzolni ellenük. Az pedig szintén aggasztó, hogy 11 personnel ellen különösen rosszul szerepelt a 49ers D#, success rate-et tekintve konkrétan a legrosszabb volt a ligában, miközben a Chiefs a legjobb ilyen helyzetben ilyen felállással (via Warren Sharp).

Emellett az lehet a legmeglepőbb, hogy a pass rush sem olyan félelmetes, mint a legtöbben gondolják. Illetve ez nem teljesen igaz, harmadik kísérleteken tényleg egészen brutális a védőfal, azonban korai downokon csak a ligaátlagot hozzák, ami problémás lehet, főleg hogy Mahomest a legnehezebb földre vinni harmadik kísérletre (3,3%).

Na és most hogy kiadtam magamból a túlértékeltséghez kötődő indokokat, nézzük meg bővebben a matchupokat, és hogy hogyan is fog kinézni a találkozó akkor, amikor Robert Saleh legénysége lesz fent a pályán a liga legjobb irányítójával szemben.

Kezdjük a futás elleni védelemmel, mivel ez lesz a rövidebb szekció.

A 49ersnek ez egyértelműen gyengesége, de szerencsére ezzel nem kell túlzottan foglalkozni, Andy Reid legszívesebben el is felejtené kis túlzással a futásokat, korai kísérleteken a meccsek első 28 percében (azért ezekkel a kritériumokkal, mert itt még nem igazán befolyásol az eredmény és az óra) mindössze 35%-ban futott, ami nem hogy a legkevesebb volt a ligában, de Mike Sando utánajárása alapján a második legkevesebb volt az elmúlt 20 évben.

Egyedül a red zone-ban és rövid yardos helyzetekben kell a futásokra figyelni, itt már ligaátlag szinten futtatja a labdát a Chiefs és hatékonyan is teszi mindezt. Viszont ebben pedig már a 49ers is jobb, konkrétan a legjobban közt volt 3-4. downos rövid yardos futások megállításában a defense. Ezt a részt igazából rövidre is zárnám, nem ez lesz a kulcspontja a Super Bowlnak.

Mahomes futásaira kell még egyébként figyelni, hiszen a mobilis irányítók gondot okoztak idén a 49ersnek (Kyler Murray, Russell Wilson, Lamar Jackson), habár ez nem igazán a futás elleni védelem felelőssége, hanem a passz elleni védelemé, hiszen a Chiefs irányító nem előre eltervezetten, hanem scramble-ökkel futkározik csak.

És akkor térjünk át a passz elleni védelemre, ami óriási matchupnak ígérkezik, hiszen a PFF adatai alapján a Chiefs volt a legjobb az alapszakaszban passzjátékonkénti hozzáadott pontokat (EPA) tekinve, a 49ers pedig a második legjobb volt ezek megállításában. Igazi nagyágyúk csapnak itt össze, óriási csatára van kilátás, az biztos.

Kezdjük azzal, hogy Patrick Mahomest nem lehet megállítani. Lelassítani lehet legfeljebb, de ez sem egyszerű. Nagyon nehéz átverni őt, de valahogy ezt kell megpróbálnia Robert Salehnek a coverage-ek váltogatásával, illetve snap előtti, illetve utáni változtatásokkal. Tehát például cover2-t kell mutatni, de aztán váltani cover3-ra és fordítva. Ezzel kicsit lelassíthatjk a döntési folyamatát, extra gondolkodásra késztethetik, ami a pass rushnak is segíthet odaérni hozzá. Ennek mindenképp nagy hangsúlyt kell kapnia a gameplanben a héten.

A 49ers ugyebár alapvetően egy cover3 sémát használ, ezt cover4-gyel kiegészítve 77%-ban használja a csapat korai downokon és a második legtöbbet zónáznak az egész ligát tekintve. Mahomes viszont egészen kiváló cover3 és cover 4 ellen, konkrétan a Chiefs magasan a legjobb EPA-t tekintve ilyen coverage ellen (via Steven Ruiz). Ez pedig azt jelenti, hogy valamit változtatni kell, mert ez nem fog működni Mahomes ellen.

Egyik opció lehet a több emberezés, viszont nincs meg a sebessége a cornerbackeknek, hogy tartsák a lépést Hillel és Hardmannel, akik egy szempillantás alatt megvernek bárkit egy testcsellel, és ha bármelyikük megteszi ezt, ugrott is a taktika. A Texans próbálkozott egyébként nagyrészt cover1-et használni, de az alapanyag sem volt meg ennek a megvalósításához, illetve Reid is szétszedte őket pick playekkel és man-beater útvonalkombinációkkal. Ha embereznek, akkor esetleg a cover2-man lehet hasznosabb, hiszen akkor a két hátsó safetyvel a WR-ek sebességét lehet korlátozni a hosszú labdák esetén. Ilyet viszont minimálisan használt csak a 49ers idén, szóval érdekes lesz, hogy most kipróbálja-e Saleh. Az emberezés egyébként ott is visszaüthet, hogy Mahomes használhatja a lábait, amik halálosak szoktak lenni, idén ha minden igaz, akkor minden egyes alkalommal, amikor megindult a földön harmadik kísérletkor, akkor elérte a first downt jelző vonalat.

A másik opció talán a cover6 lehet – itt ugyebár a hátsó terület egyik fele egy játékosé, a másik felét pedig tovább felezik ketten, tehát egyik oldal cover2, másik oldal cover4 -, ezt a szezon második felében egyébként is többet használta Saleh, nagyjából a játékok harmadában. A védőkoordinátor szeret bedobni a meccs elején valami váratlant, hogy az ellenfélnek legyen min gondolkodnia az első drive-ok során, kíváncsi vagyok, mi lesz az most a nagydöntőben.

A Packers ellen ugyebár Richard Sherman mozgatása volt ez a bal oldalról a jobbra. Sherman idén majdhogynem az összes snapjét a bal oldalon játszotta le – és mindössze 10,6 snapenként dobtak felé az ellenfelek, ami a harmadik legkevesebb -, így ez várható most is. Ami azt jelenti egyébként, hogy a Chiefs eddigi felállásaiból kiindulva játszik majd Hill (29,55%), Hardman (24,4%) és Watkins (26,35%) ellen is.

Ugyan Sherman ellen idén az alapszakaszban egyetlen egyszer sem kaptak el hosszú labdát (két büntetés azért becsúszott, Davante Adams pedig elvette a “szűzességét” két hete), Hill és Hardman ellen bajban lehet. Mindketten 4,3-as 40 yardot futnak, míg Sherman 4,56-ot futott tette mindezt kilenc éve, szóval ez kulcsmatchup lehet a találkozón. Sok fog múlni Shermanen, neki mindenképp jól kell játszania ahhoz, hogy Mahomest le lehessen lassítani.

Azért az valószínűsíthető, hogy Sherman felé keveset fog dobálni Mahomes, bár nem hiszem, hogy nagyon látványosan fogja kerülni az ő oldalát, de érdemes lesz Moseley felé tendálnia, mégiscsak ő a gyengébb láncszem. A 49ers cover3 védelme elsősorban a seam útvonalakon sebezhető, ez Kelcevel különösen veszélyes lesz, illetve a Chiefs biztos próbálkozik majd ezt a sémát támadó útvonalkombinációkkal, mint például a post-wheel kombót – ahol a szélső elkapó egy post útvonalat fut, a slot elkapó vagy a tight end pedig kifelé egy wheelt – , ezzel az adott oldali szélső CB-t (minden bizonnyal Moseley-t) hozva nagyon nehéz helyzetbe.

Erre nagyon oda kell majd figyelnie a védelemnek, és Saleh-nek ki kell találnia valamit a mérkőzére, mert a megszokott dolog valószínűleg nem fog működni. Illetve pontosabban Mahomes ellen semmi sem fog kivétel nélkül működni, de ha pár nagy játékot meg tud csinálni a secondary, akár az is elég lehet. Már kiemeltem, de nem árt megismételni: minél jobban meg kell próbálni összezavarni a még csak 24 éves irányítót, még ha ez nem is egyszerű feladat.

A coverage-beli hátrányokat pedig a pass rush lenne hivatott eltüntetni.

A szezon összességét tekintve tényleg félelmetesnek mondható ez a pass rush, hiszen a snapjeik 55,7%-ban nyerték meg a matchupjaikat (via PFF), ami a Steelers mögött a második legjobb volt, emellett a hetedik legtöbb nyomást gyakorolták az irányítókra (307). Cousinshoz átlagban 2,43 másodperc, Rodgershez átlagban 2,58 másodperc alatt értek oda a rájátszásban, ami nagyon szép teljesítmény.

A probléma egyrészt a fentebb említett korai downokon mutatott átlagosság, másrészt hogy Mahomes a liga legjobbja 2,5 mp alatti passzok esetén az utóbbi két évben (120,3-as passer rating). Viszont itt jön be a képbe az, hogy a 49ers mindenki másnál jobban fel van vértezve Mahomes megállítására, mert Shermanéknek volt a PFF szerint a legjobb értékelése 2,5 mp alatti passzoknál. Tehát igazi gigászok csatája lesz ez, és nagy kérdés, ki tudja megnyerni ezt a matchupot, mi lesz a kimenetele a gyors passzoknak. Mahomesnak is nehezebb dolga lesz, mint egész évben, de ez persze igaz a 49ers védelmére is.

Ha csak az egy az egy elleni matchupokat nézzük a falban, akkor Mitchell Schwartz oldalát kivéve mindenhol egyértelmű fölényben van a 49ers, és Nick Bosa akár még le is gyűrheti Schwartzot. Érdekes kérdés, hogy Saleh kit akar Schwartz oldalára tenni, illetve kit Fisher oldalára. Fishert Ford a brutális első lépésével és sebességből verheti, Bosa pedig igazából mindenhogy, erőből és technikából is, viszont Schwartz ellen talán kevés lenne Ford egyetlen “trükkje”, így talán inkább az újoncot tenném a liga egyik, ha nem a legjobb RT-je ellen meccselni – és még neki is jó esély lehet.

Az biztos, hogy Mahomesnak nehéz dolga lesz a zsebben, hiszen Ford elől fel kell lépnie középre, ott viszont jöhetnek Bucknerék, Bosa bull rusha ellen pedig ki kéne mozognia oldalra, ahonnan viszont pont jöhet Ford (akár pont telibe kapva, akár lendületből hátulról). Ezért nagyon nehéz mit csinálni igazából egy irányítónak a 49ers pass rusha ellen.

Viszont itt megint meg kell említeni, hogy ismét csak az egész évet tekintve a legnehezebb dolguk lesz Bosáéknak. Egyrészt Mahomest elképesztően nehéz sackelni, a legkisebb arányban sikerült csak az ellenfeleknek, pedig középmezőnybe tartozó mértékben tudták nyomás alá helyezni – ez a két adat azt mutatja, hogy ez Mahomes zsenijén múlik. Másrészt pedig az RPO-k, motionök, misdirection játékok, a gyors ütempasszok ki is veszik sokszor a védőfalak méregfogát, ezeket pedig a Chiefs zseniálisan csinálja.

Az biztos, hogy blitzelni alig fog a 49ers, nem is szokott és ez nem is lenne jó ötlet Mahomes ellen, aki jobban játszik ilyen helyzetben, mint enélkül. Azt viszont ki kell emelni, hogy Saleh nagyon jól érzi, mikor kell blitzet küldeni, a legmagasabb arányban ért el sacket blitzek során a ligában és a legkevesebb yardot is engedte az ellenfeleknek.

A linebackerekről kevés szó esett eddig, róluk azt kell kiemelni, hogy gyorsaságuknak köszönhetően nagyon jók coverage-ben, így a 49ers piszok jól teljesített idén tight endek, illetve futók ellen, ezt fontos lenne most is tartani, bár ismét csak az idei legnehezebb feladatuk előtt állnak.

A kulcs leginkább az lehet a 49ers védelme számára, hogy kis szerencsével minél több harmadik és hosszú helyzetet alakítson ki, mert abban tényleg elit ez a defense, és ezek azok a helyzetek, ahol igazán jó esélyeik vannak a győzelemre Bosáéknak.

Összességében szinte tökéletes teljesítmény, és összehangolt munka kell a pass rushtól és a secondarytől, hogy Mahomest meg lehessen állítani. Erre a 49ers emberanyag alapján mindenki másnál jobban fel van vértezve, de még így is borzasztóan nehéz dolga lesz. Szerintem nem is lehet Mahomesékat igazán megállítani és úgy gondolom, nem a védelmével fogja tudni megnyerni a találkozót a San Franciscó-i alakulat, hanem a támadósorával.

A jó hír: Az offense jobb, mint legtöbben gondolják, és megnyerheti a meccset

A rossz hír után itt a jó. A 49ers támadósora jobb, mint legtöbben gondolják. A percepció az, hogy baromi jól fut a csapat, azonban a passzjátéktól nem kell félnie az ellenfeleknek, hiszen Jimmy Garoppolo inkább árt, mintsem hozzátesz, a playoffban sem csinált semmit. Ez azonban nincs így, a 49ers passzjátéka szintén ligaelit, és szerintem elsősorban nem a védelmével, hanem a támadósorával nyerheti meg a Super Bowlt.

Az a jó hír, hogy a 49ersnek nem kell semmit sem változtatnia, így is szét fogja tudni szedni ellenfelét. Épp abban nagyon jó ez az offense, amiben a Chiefs gyenge. Egyrészt motionnel történő futás esetén borzasztóan pocsék a Főnökök védelme – konkrétan ligautolsó 5,3 yardos engedett átlaggal -, másrészt pedig nem tudnak mit kezdeni az under centerből induló play action passzokkal. Milyen meglepő, épp ezekben halálos Shanahan legénysége. Így ha extra erőforrásokkal megpróbálja kijavítani a hibáit a Chiefs és tegyük fel limitálni tudja a futást, akkor hátul fognak megégni.

Az pedig már csak mellékesen teszem hozzá, hogy nem a Chiefs, hanem a 49ers támadósora a “legrobbanékonyabb”, azaz Garoppolóék csinálják arányaiban a legtöbb 20+ yardos játékot nem csak idén, de az utóbbi négy év csapatait figyelembe véve is.

Egyetlen forgatókönyvet tudok csak elképzelni, ami problémás lehet a 49ersnek, ez pedig az, ha hamar nagyobb hátrányba kerül, de erre pedig nem fog sor kerülni – ahogy nem is került egész évben -, mert Shanahan mindenki előtt jár egy lépéssel.

Kezdjük a futójátékkal itt is a dolgokat.

Két meccs alatt Shanahan brigádja 471 yardot futott, ebből 290-et kontakt után, szerzett a földön 19 first downt és hat touchdownt. Megállíthatatlan ez a futójáték. Lelassítható természetesen, a Chiefs megteheti, és minden bizonnyal meg is fogja tenni, hogy berendezkedik ennek a megállítására, extra erőforrásokat allokálva a boxba. Ennek ellenére is viszonylag sikeres lehet egyébként a 49ers a földön, de ebből pedig jöhetnek a passzok – erről kicsit később.

A 49ers futójátéka az outside zone futásokra épül, Shanahan már kisgyerekkorában ezt látta mindenütt, hiszen édesapjának ez volt a mindene. A kis Kyle azonban szakított azzal a filozófiával, hogy egy ilyen rendszerben csak zónablokkolás képzelhető el, ő pedig rendkívül jól keveri ezeket a gap sémákkal. Egy adott játékban jöhet egy wide zone futás a szélre, aztán meg egy Power O játék, mindegyik tökéletesen kivitelezve. Ez egyébként nem megszokott, és ezért is borzasztóan nehéz felkészülni belőle.

Ráadásul nem csak a blokkolási sémáit váltogatja, hanem a personnelt is, egészen hihetetlenül sokoldalú ez a futójáték. Mehet a földön a játék 11, 21, 12, 22 personnelből is, és mindegyikből sikeres tud lenni. És ahogy váltogatja a personnelt és a felállásokat is Shanahan, egyszerűen lehetetlen megjósolni, hogy mi fog követnezni, ráadásul ugyanazokból a felállásokból is bármilyen playt el tud indítani szinte.

A legdominánsabb egyébként 21 personnelből a csapat, azaz ahol két futó és egy tight end áll fel. Ha Kittle és Juszczyk is egészséges, legfeljebb csak a Ravens futójátéka halálosabb ennél. Egész konkrétan ilyen felállásból 2,5 yarddal többet átlagol a csapat, mint bármi másból. A Chiefs pedig alapból sem védekezik jól ez ellen a personnel ellen, de a mérkőzés előrehaladtával még gyengül is. Warren Sharp adatai alapján az első negyedben 4,5 yardot, a másodikban 5,5 yardot, a harmadikban 5,9 yardot, a negyedikben pedig már 6,3 yardot enged a defense futásonként.

És nem különösen jó a helyzet akkor sem, ha outside zone futásra nézzük meg a statisztikákat a Főnököknél. A Football Outsiders szerint a 30. helyen végzett a ligában OZ futásoknál a Chiefs védelme, a PFF szerint 5,5 yardot átlagolnak ellenük így a támadósorok.

A csapatok egyszerűen elfutottak Chris Jones elől, kivéve őt a játékból. A Titans ellen egyébként egész jól sikerült ezt megállítani, Henry csak 3,75 yardon maradt, és igazából bárki képes limitálni az outside zone futásokat, ha elég erőforrást rendel ide. Ez azonban a 49ers ellen egyrészt nehezebb is lesz a sokkal gyorsabb futók miatt, másrészt ez teret nyithat az inside zone és a gap sémáknak, amiket pedig így nehezebb lesz levédekezni. Plusz ez teret nyit a passzjátéknak is, és akkor itt tudunk átkanyarodni egy gondolat múlva a levegőbe.

Előtte azonban még a futójáték zárszójaként kiemelném, hogy a red zone-ban elég hatékony a Chiefs futás elleni védelme, így itt érdemes lenne inkább a levegőben próbálkozni.

Az biztos, hogy a 49ersnek nem kell megalapoznia a meccs elején a futójátékot, mert megtette már az előző két találkozón. És mivel ennyire parádés ez a futójáték, így a Chiefs ennek megállítására fog berendezkedni, ami single high safetys védelmekhez (cover1, cover3) fog vezetni, és aminek hatására borzasztóan hatékonyak lesznek a play action játékok.

Azt tudjuk, hogy nem kell erős futójáték a play action sikerességéhez, annak a veszélye is elég, most viszont nem is érdemes ebbe a vitába belemenni, mert egyértelmű, hogy a 49ers futójátéka erős, a veszély pedig óriási. A Chiefs elég egyértelműen erre fog berendezkedni, ezt még a játékosok is kiemelték. Ez pedig azt eredményezi majd, hogy Shanahan megbünteti őket és kihasználja ezt a sebezhetőséget a play action játékok kapcsán. A 49ers a harmadik legtöbb play action játékot hívta 2019-ben, Garoppolo és a támadósor számai pedig rengeteget javultak ennek kapcsán.

Várható hozzáadott pontokban (EPA) a PFF szerint 0,09-ről 0,29-re ugrott a gárda (8. helyről 4.-re), passzonkénti yardokban pedig csak Tannehill volt jobb Garoppolónál. A Chiefs egyébként összességében korrektül védekezik play action játékok ellen, de ez leginkább shotgunból van így, under center nagyon gyengék. Erre tanúsítvány, hogy a Titans ellen nagyon megégtek ezekből az első félidőben (3,6 yarddal rosszabbak voltak passzonként és tökéletes passer ratinget engedtek), csak a Titans hátrányban a második félidőben elfelejtette ezeket játszatni.

A 49ers nem fogja, főleg hogy sikerességi rátában a második legjobb volt a csapat under center play action játékok során (via Warren Sharp), ez pedig óriási fegyver lesz a futás veszélye miatt a line of scrimmage-hez fellépő linebackerek miatt, akik mögött nagy területek fognak megnyílni.

És akkor végezetül elérkeztünk a mérkőzés általam gondolt legfontosabb részéhez, a 49ers passzjátékához. Oké, nem biztos, hogy a legfontosabb, de sokkal fontosabb és hangsúlyosabb lesz ez a része a meccsnek, mint azt legtöbben gondolják. A 49ers ugyanis sokkal jobb ebben, mint a legtöbben hiszik.

Igen, Garoppolo mindössze 17 sikeres passzt hajtott végre eddig a rájátszásban. De nem azért, mert nem lehet rábízni semmit, vagy el kell rejteni, nehogy hibázzon. Hanem azért, mert nem volt rá szükség. Minek passzoljon egy csapat, ha hat negyed alatt 410 yardot tud futni egy offense (és közben simán nyer)? Ilyenkor még én is azt mondom, hogy hagyjuk a francba a passzolást, fussuk szét az ellenfelet. Ha futásonként 5-6-8 yardot átlagolsz, akkor csináld.

Egészen biztos vagyok benne, hogy ha kellett volna, akkor Shanahan megtalálta volna és szétszedte volna a lyukakat a Packers secondaryjében is, de mivel simán végigfutott rajta, így nem volt erre semmi szükség. Most ez nem lesz így, a Chiefs mindent el fog követni, hogy megállítsa a futójátékot, így szükség lesz JimmyG-re is, aki többek közt a Saints ellen megmutatta, hogy lehet rá számítani shootoutokban is.

Az nyilvánvaló, hogy Jimmy Garoppolo nem egy elit irányító, valahol a 10-15. hely közt lehet a QB-k rangsorában, a legtöbb mutató is ide teszi a teljesítményét (PFF grade, DVOA, ANY/A, QBR stb.). Az viszont egyértelmű, hogy a 49ers passzjátéka ennél jóval magasabb polcon van (EPA alapján az 5.), Shanahan egy közepes irányítóval is elit passzjátékot tud produkálni.

Nagyon érdekesen épül fel ez a támadósor. Garoppolo a harmadik legrövidebb passztávolságot mutatta be az alapszakaszban (6,5 yard), ellenben a várható pontossága a harmadik legmagasabb volt, ami azt jelenti, hogy sok viszonylag rövid, üresen álló célpontja volt. Az ő dolga az volt, hogy odaadja a playmakerek kezébe a labdát, innen pedig Deebo Samuel 8,5 yardot átlagolt elkapás után (2. a ligában), George Kittle pedig 7,5 yardot (5.). És úgy lett a legrobbanékonyabb, legtöbb hosszú játékot bemutató csapat a 49ers, hogy Garoppolo alig dobott hosszú passzt. Nem nehéz kikövetkeztetni, hogy ez elsősorban Kyle Shanahan zsenijének érdeme.

Shanahan mindenkinél jobban tudja manipulálni a védelmeket a snap előtti motionökkel, hogy a támadósorának előnyös helyzeteket alakítson ki, óriási tereket nyisson meg. Elég csak megnézni az alábbi játékot, ahol előbb kimozgatja a fullbacket, majd a futót is, akikkel mennek a belső linebackerek és tátongó lyuk nyílik a defense közepén, amit nyilván ki is használ egy gyors slanttel és az utána jövő yardokkal. Nem csak a legtöbbet használja a motionöket Shanahan, hanem a leghatékonyabban is az egész ligában, ez pedig hatalmas előnyt ad a támadósorának.

A Super Bowlon a 49ers passzjátékának sikerességét középen kell majd keresni elsősorban, ide a legnagyobb YPA-val (11,3) dobál Garoppolo, miközben a Chiefs csak 20., de korai kísérleteknél csak a 30. helyen áll. Ez azért van, mert ilyenkor többször használ cover3-at a csapat a futójáték megállítására, ezt most is kihasználhatja majd a 49ers, így azt várom, hogy a meccs elejétől kezdve sokat fog passzolni 1-2. kísérletre a 49ers a mindenki által várt futások helyett – JimmyG-nek egyébként kifejezetten jók a statisztikái cover3 védelmek ellen.

A pálya közepén való sikeresség egyik letéteményese lehet Kittle, akire a rájátszásban nem volt szükség passzoknál, most viszont ismét nagy napja lehet.

Az ő veszélyére egyébként hozhatja Spagnuolo az általa sokszor használt duplázást, amikor az ellenfél legjobbját két emberrel őrzi (úgynevezett bracket coverage-dzsel) és megpróbálja máshová irányítani az ellenfelet. Kittle mellett Sandersszel teheti ugyanezt, ha két embert akar duplázni (szokott), ez viszont nagy tereket és egy-az-egyben szituációkat nyithat Deebo Samuel, illetve akár Kendrick Bourne előtt is. A másik nagy fegyver pedig Kyle Juszczyk lehet néhány ilyen játéknál, aki óriási mismatch lesz bármelyik linebackerrel szemben emberezéskor.

Két dolgot kell elkerülnie a 49ers támadósorának. Egyrészt a harmadik és hosszú szituációkat, hiszen a Chiefs védelme ugyan korai downokon csak 25. sack rátát figyelembe véve, azonban harmadik kísérleteknél felugranak a 2. helyre, ami nyilván óriási különbség és nagy nehézségeket okozhatnak Garoppolónak – itt egyértelműen a Chiefsé lesz a fölény. A másik pedig a turnoverek, Garoppolo elég jól vigyázott idén a labdára, de előfordul nála, hogy nem vesz észre linebackert, Mathieu különösen nagy veszélyforrást jelent ezzel kapcsolatban.

Összességében nem látom, hogy a Chiefs védelme konzisztensen meg tudná állítani a Shanahan-gépezetet, a labda ezen oldalán a 49ers fogja tudni érvényesíteni akaratát.

Összegzés

Ha sok volt az infó (vagy átugrottad a cikket), akkor megpróbálom most röviden pontokba szedni a fontosabb tudnivalókat.

A 49ers védelmének borzasztóan nehéz dolga lesz

  • Szinte tökéletes teljesítmény, és összehangolt munka kell a pass rushtól és a secondarytől, hogy Mahomest meg lehessen állítani. Erre a 49ers emberanyag alapján mindenki másnál jobban fel van vértezve, de még így is borzasztóan nehéz dolga lesz.
  • Nagyon nehéz átverni Mahomest, de valahogy ezt kell megpróbálnia Robert Salehnek a coverage-ek váltogatásával, illetve snap előtti, illetve utáni változtatásokkal.Ezzel kicsit lelassíthatjk a döntési folyamatát, extra gondolkodásra késztethetik, ami a pass rushnak is segíthet odaérni hozzá. A Cover 3 nem fog működni Mahomes ellen, valamit változtatnia kell Saleh-nek.
  • A 49ers védelme összességében hihetetlenül gyors és agresszív mindhárom szinten. Ez sok mindenben előny, viszont három dologban hátrány: problémákat okoznak a motionök, a screenek és a play action játékok, ezekben nagyon erős a Chiefs.
  • A pass rush ugyan harmadik kísérleteknél brutális, korai downokon csak átlagos. Ezen kívül az RPO-k, motionök, misdirection játékok, a gyors ütempasszok ki is veszik sokszor a védőfalak méregfogát, ezeket pedig a Chiefs zseniálisan csinálja.

A támadók megnyerhetik a meccset

  • Úgy gondolom, nem a védelmével fogja tudni megnyerni a találkozót a San Franciscó-i alakulat, hanem a támadósorával, amely jobb, mint a legtöbben gondolják – ez főleg a passzjátékra igaz.
  • Az a jó hír, hogy a 49ersnek nem kell semmit sem változtatnia, így is szét fogja tudni szedni ellenfelét. Épp abban nagyon jó ez az offense, amiben a Chiefs gyenge. Motionök, under center play action játékok, ezek ellen mind nagy bajban vannak a Főnökök.
  • Ez a futójáték megállíthatatlan. Ahogy váltogatja a personnelt és a felállásokat is Shanahan, egyszerűen lehetetlen megjósolni, hogy mi fog követnezni, ráadásul ugyanazokból a felállásokból is bármilyen playt el tud indítani szinte. Ennek ellenére természetesen le lehet ezt lassítani, amennyiben a Chiefs berendezkedik ennek a megállítására, extra erőforrásokat allokálva a boxba. Így viszont hátul fognak megégni, és jöhetnek a nagyon hatékony play action játékok.
  • Garoppolo mindössze 17 sikeres passzt hajtott végre eddig a rájátszásban. De nem azért, mert nem lehet rábízni semmit, vagy el kell rejteni, nehogy hibázzon. Hanem azért, mert nem volt rá szükség. Azt várom, hogy a meccs elejétől kezdve sokat fog passzolni 1-2. kísérletre a 49ers a mindenki által várt futások helyett.
  • Shanahan mindenkinél jobban tudja manipulálni a védelmeket a snap előtti motionökkel, hogy a támadósorának előnyös helyzeteket alakítson ki, óriási tereket nyisson meg. Ez most is nagy szerepet fog játszani, és ezzel akár meccsnyerő előnyhöz is juttathatja csapatát a fiatal főedző.
  • Két dolgot kell elkerülnie a 49ers támadósorának. Egyrészt a harmadik és hosszú szituációkat, másrészt a turnovereket.

Egyetlen forgatókönyvet tudok csak elképzelni, ami problémás lehet a 49ersnek, ez pedig az, ha hamar nagyobb hátrányba kerül, de erre nem fog sor kerülni – ahogy nem is került egész évben -, mert Shanahan mindenki előtt jár egy lépéssel.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!