Connect with us

Prémium cikkek

Eljött a változás ideje – Eagles FA-kitekintő

A Philadelphia Eagles az utóbbi két évben a Super Bowl roster hátán próbált újabb sikereket elérni, azonban eljött a változás, és egyben eljött a fiatalítás ideje. Elég sok szabadügynöke van a gárdának, és szinte kivétel nélkül el is fogja engedni őket, így jönnie kell a vérfrissítésnek – a drafton 10 cetlije lesz az Eaglesnek, de előtte a piacon is tevékenykedni kell. 

Cap space

A közhiedelemmel ellentétben az Eaglesnek sok pénze van idén, ez a nagyjából $41 millió a középmezőnybe sorolja a gárdát. Az már egy problémásabb kérdés, hogy ez nem nagyon növelhető, ugyanis sok játékos szerződése át lett alakítva, már a későbbi évekre is garantált tartalmakat eredményezve. Ez ugyebár addig a pontig jó, amíg az adott játékos jól teljesít és meg akarja tartani a csapat, viszont ott már problémás, ha hirtelen meg akarna válni tőle.

Ez a probléma lép fel például Alshon Jeffery esetében is, akit szívesen kidobna az Eagles, miután állítólag ő volt a meg nem nevezett forrás a Wentz elleni csapaton belüli kritikák mögött. Az elkapótól viszont pénzügyileg lehetetlen megszabadulni, hiszen 10 millió dollárral többet foglalna a sapkából idén, ha nincs a csapatban, mint ha a rosteren marad. Legalábbis kivágás esetén, mert egy trade után csak kevesebb, mint 1 millióval többet foglalna, szóval így még akár be is lehetne vállalni a történetet – a probléma csak az, hogy senki nem cserélne érte ilyen fizetéssel, még az Eaglesnek kellene ráfizetnie. Mindenesetre a pénzügyi lehetőségeket egy ilyen csere nem befolyásolja, legfeljebb még égetőbb lenne az amúgy is nagyon égető WR-need. Na de lépjünk is tovább.

A cap space tehát nem növelhető sokkal, de Nigel Bradham kivágása közel $4,5 millió pluszt jelentene, rajta kívül pedig minden bizonnyal a Rasul Douglas – Sidney Jones CB-duó egyike is távozni fog, bár ez a $2,1 millió – $1,3 millió azért nem oszt, nem szoroz sokat.

Tegyük hozzá azt is, hogy Malcolm Jenkinsnek fizetésemelést kell adni, különben nem játszik 2020-ban, igazából meg is érdemli és szerintem meg is fogja kapni, ezzel majd még kalkulálnia kell a csapatnak a piacra. Szóval Bradham és mondjuk Douglas kivágásával, illetve Jenkins fizetésemelésével együtt nagyjából $43-44 milliója lehet majd az Eaglesnek a piac nyitásakor. Persze ez tovább bővíthatő egyéb átalakításokkal, szóval sok következtetést nem kell levonni belőle, a lényeg, hogy bőven van elkölthető pénze a Sasoknak – meg egyébként is, a fizetési sapka túlértékelt, nagyon rugalmasan alakítható és a többi, és a többi.

Szabadügynökök és hiányposztok

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Na ebben a szekcióban aztán vannak dögivel, nem is tudom, hol kezdjem. Inkább nézzétek meg előbb a listát.

A kezdő secondaryből hárman is szabadügynökök lesznek (Mills, Darby, McLeod), és egyáltalán nem biztos, hogy bárkit is marasztalni fog a csapat. A legvalószínűbb maradó Jalen Mills lehet, a Green Goblin, aki limitációi ellenére Jim Schwartz mester egyik kedvence agresszív és ultra-magabiztos stílusa miatt. Őt szerintem az Eagles többre értékeli, mint a többi csapat, így véleményem szerint maradni fog. Darby szinte biztosan távozik, McLeod kérdéses, de én afelé hajlok, hogy talál jobb opciót az Eagles egy 30 éves, korábban ACL-szakadást szenvedő safetynél – még ha őt is kifejezetten kedveli Schwartz.

A védelemben még kiegészítőemberek távozhatnak Curry, Jernigan és Grugier-Hill személyében. Utóbbi szinte biztosan nem akar maradni, év végén volt összetűzése az orvosi stábbal. Curry is valószínűleg lelép, és Jernigannél is talán erre hajlanak az oddszok, de én őt személy szerint megtartanám harmadik számú DT-nek, én bírom a játékát.

A támadóoldalon Agholor fixen nem lesz marasztalva. Peters bármekkora klublegenda is, ott van mögötte Dillard, így ő is távozik. Vaitai pedig valószínűleg kap valahol esélyt a kezdőre – ha esetleg mégsem, akkor visszatérhet hatodik falembernek, de ezt kétlem. Jordan Howardért sem fog kapkodni a csapat, de ha nem talál magának jó ajánlatot a piacon, akkor annak lecsengése után akár vissza is térhet olcsón.

Mindkét csereirányító szerződése lejár, így ide is kell találni majd valakit – McCownt talán edzőként visszahívná az Eagles. Emellett a punter Cameron Johnson ERFA státuszú lesz, tehát kvázi biztosan marad.

Hosszú tehát a lista, és a legtöbben távozni is fognak, így fel kell tölteni a rostert. A legfontosabb hiányposztként nyilvánvalóan a WR és a CB említhető, mindkettőből legalább kettőre van szükség. Ezen kívül az LB poszt is teljesen megüresedik, ahogy safetyből is kellene egy kezdő, illetve mélyíteni kell a védőfalat is, plusz egy csereirányító is kelleni fog.

Érkezők

Nehéz elképzelni, hogy ne repüljön rá legalább egy top cornerbackre és egy top elkapóra az Eagles. Most két olyan játékost jósolok új érkezőnek, akiért már mutatott érdeklődés a csapat az utóbbi 1-2 évben. Ők pedig Chris Harris és Robby Anderson, ráadásul jó eséllyel mindketten ténylegesen kikerülnek a piacra, így nem csak vágyálom lehet az ő szerződtetésük.

Harris már 30 éves, így hosszú távon nehéz vele számolni, ellenben a slotban és a szélen is megmutatta már, hogy a legjobbak közé tartozik a ligában, az Eaglesnél pedig szeretik ezt a sokoldalúságot. Nem kérdés, hogy óriási pluszt adna a secondarynek. Anderson végre egy kis sebességet tudna adni a támadósornak, ami elméletben lett volna az utóbbi két évben Mike Wallace-szal és DeSean Jacksonnal, de sérülések miatt ez nem jött össze, így nem lehet a véletlenre bízni a dolgot és DJax mellé kell még egy jó mélységi célpont. Erre a feladatra pedig ő a legjobb megoldás.

Maradva ennél a két posztnál, szerintem Jalen Millst újraszerződteti a gárda, így két kezdőt be lehet írni, és majd a harmadikat a draftról mondjuk a második körből lehetne megszerezni. Elkapófronton is tovább erősítenék, egy ember ide nem elég… A Sasok pedig állítólag érdeklődnek Demarcus Robinson iránt, és egy slot WR-nek jó is lenne ebbe az offense-be, tovább növelve a sebességfaktort. Nem kellene nagy szerepet szánni neki, a két kiváló tight end miatt egyébként is kevesebb játéklehetőség jut a harmadik számú elkapóknak ebben az offense-ben, no meg a sérüléshullámokból tanulva nem is árt a mélyítés.

A safety poszton agyaltam a legtöbbet, ki is lehet a jó opció, és igazából nem jutottam tökéletes megoldásra. Ugyebár egyik lehetőség McLeod visszahozatala, ami benne van a pakliban, de közel sem biztos. A legjobb elérhető opció Anthony Harris, a hozzáadott értékét nézve tetszene is az elhozatala, azonban kétlem, hogy az Eagles annyi pénzt akar áldozni a safety posztra, hogy beleférjen ő és Malcolm Jenkins is. Így jutottam egy középútnak nevezhető megoldásra Jimmie Ward személyében, aki sérülékenységével azonnal beillene a csapatba. Viccet félretéve jól jönne a játéka, az Eagles nagyon sok hosszú játékot engedett tavaly, ebben segíthetne az ő tehetsége – a 49ersnél is single high játszott, még ha nem is épp ilyen rendszerben, de legalább a pálya közepén.

Végül, de nem utolsó sorban a linebacker poszttal is kezdeni kell valamit, ugyanis Grugier-Hill elengedésével és Bradham kivágásával nem maradna épkézláb játékos a poszton. Az Eagles nem szeret nagy erőforrásokat áldozni a linebackerekre, így nem várható egy Cory Littleton vagy Joe Schobert, ellenben egy Kwiatkoski tökéletes igazolás lenne, ráadásul már prospectként is érdeklődött iránta a csapat és behívta top30-as vizitre. A Bearsben csak a szezon második felében kapta meg a lehetőséget, azonban élt vele és remekül teljesített – ráadásul szerintem eléggé radar alatt is van, így feltehetőleg nem lesz túl drága.

Így a draftra igazából sok égető hiányposzt nem marad, ellenben a keret még mélyítésre szorul. Kellene linebacker a középső körökben és mélyíteni kellene a védőfal közepét, habár utóbbit például Jernigan újraigazolásával is megteheti az Eagles. Emellett továbbra is a WR és CB pozíciókat kellene erőltetni, egy ilyen piac után ideális esetben első körben elkapót, másodikban cornerbacket választanék – persze ez óriási mértékben függ a draft alakulásától és így nem is lehet hozzáállni egy játékosbörzéhez.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!