Connect with us

Prémium cikkek

Top 10 szabadügynök WR

Nem túl mély idén a merítés az elkapók közt a szabadügynökpiacon, legalábbis ha valaki kezdőt keres. Mindössze négy olyan játékosunk van, akik igazából minden csapatban beférnének az alap 11-be, és nem elképzelhetetlen, hogy végül csak egyikük kerül ki ténylegesen is a piacra. Mögöttük van pár korábban megbukó játékos, pár biztos kező veterán, utánuk viszont már csak perememberek alkotják a WR classt idén, így nagy verseny lehet a legjobbakért.

Grafika: NBC

1. Amari Cooper – A szinte tökéletes opció

Meglepő lenne, ha Amari Cooper kikerülne a piacra, szerintem a Cowboys megmozgat majd minden követ, hogy ezt elkerülje. A franchise tag viszont a Prescott-kérdés miatt nem feltétlen opció, így könnyen lehet, hogy évi $20 milliót ki kell csengetnie Jerry Jonesnak – ha pedig ő nem teszi meg, akkor erre kell számítania a többi csapatnak is. Cooper kisebb sérülésekkel bajlódva eljutott 1189 yardig 8 TD mellett a 2019-es szezonban – mindkettő a 7. helyre volt elég a ligában, pedig csak a 16. legtöbb targetet kapta -, és látványos volt a visszaesés a Cowboys támadósorának hatékonyságában, ha ő nem tudott, vagy nem tudott száz százalékosan ott lenni a pályán. Óriási tehetség, még csak 26 éves lesz a következő szezon kezdetén, így szinte tökéletes opció lehet a piacon a WR-ekre ácsingózó csapatok szemében, és joggal fog elkérni évi 20 millió dolláros (vagy a körüli) fizetést, ami egyébként a második helyre repítené a fizetési listán Julio Jones mögött. Legfeljebb a sérülékenység lehet kockázat nála.

2. AJ Green – Az öreg sztár

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

AJ Green igazi prototípus játékos a posztján és sokáig a liga legjobb elkapói közt emlegethettük a nevét. A tehetsége természetesen még mindig megvan, viszont már kiöregedőben van, a 2020-as szezon kezdetére 32 éves lesz, ami önmagában rövid távon még nem lenne feltétlen óriási probléma, viszont az utóbbi két évből másfelet kihagyott sérülés miatt, ami kifejezetten aggasztó lehet. Hozzá hasonló tehetségek ritkán kerülnek ki a piacra, így egy Super Bowlért hajtó csapatnak akár meg is érheti a kockázatot – építkező franchise-nál nyilván nem jöhet szóba. Nehéz megjósolni, mennyi kaphat akár a piacon (Raiders? Patriots? Colts?), akár a Bengalstól (talán ez a valószínűbb) a Spotrac csak évi $9 millióra lövi be a piaci értékét, az Over The Cap viszont $16,67 millióra.

3. Robby Anderson – A fiatal speedster

Igazi mélységi célpont, aki nem tudott New Yorkban kiteljesedni – 779 yard és 5 TD azért összejött neki tavaly. Nagyon gyors, jól meg tudja nyújtani a pályát – a PFF adatai szerint 2016 óta neki van a 11. legtöbb yardja mély (20+ yardos) passzoknál -, ezzel új dimenziót kölcsönöz a támadósornak. Ez egyébként sokkal többet jelent, mint alapesetben gondolnánk. A sebessége miatt a védőknek ugyanis jobban kell figyelniük a mély zónákra, így a rövid- és középtávoli részeken nagyobb terület nyílik meg a többieknek is. Pályán kívüli ügyei miatt lehet kicsit kockázatosabb választás, de ha ezt maga mögött hagyta, akkor nagyon szakíthat vele új csapata – persze meg is kell fizetni, évi $11-13 milliót biztos elkér majd.

4. Emmanuel Sanders – A jó öreg megbízható

Sanders 17 meccset húzott le 2019-ben a szezon közbeni elcserélése miatt, és amint megérkezett Denverből San Franciscóba, egyből jó kapcsolatot alakított ki Jimmy Garoppolóval és termelte a yardokat (502 tíz meccs alatt), egy magasabb szintre emelve a 49ers támadósorát. A két csapatában tavaly összesen közel 900 yardot szerzett, aminek a megítélésén javít, hogy komoly sérülésből tért vissza. Rendkívül jól futja az útvonalakat, nagyon tapasztalt és megbízható játékos, azonban már 33 éves lesz az idény kezdetére. Egy-két jó szezon még van benne, évi $10 millió körül lehet a szerződése a Spotrac és az Over The Cap szerint is.

5. Breshad Perriman – A feléledt bust

Óriási bustnak indult Perriman, pályára is alig került Baltimore-ban, de ha ott volt, akkor is inkább dropjairól volt híres. Megérkezett viszont Tampába, a szezon második felében pedig beindult, gyártotta a yardokat és TD-ket egyaránt. Három 100+ yardos meccsel zárta az idényt, összesen 645 yardot és 6 TD-t szorgoskodott össze, és mindössze csak egyszer ejtette el a labdát. Kiváló sebessége van és emellé jó a felépítése is, a jelek szerint pedig kellett neki egy olyan gunslinger irányító, aki fel meri neki dobni a labdát hosszan, magasan. Ő már legalább egy polccal Sandersék alatt található a képzeletbeli ranglistán, jóval nagyobb kockázatot jelent már, kiegészítő embernek érdemes csak elvinni, de nagyot dobhatott értékén ezzel a fél szezonjával, ahol végre megcsillantotta első körös tehetségét.

6. Nelson Agholor – A hullámzó bust

Agholornak elég hullámzó karrierje volt, pocsékul kezdett, majd volt egy elég jó éve a Super Bowl run idején, két éve is lehozott egy korrekt szezont, most pedig megint csereszintet produkált csak. Tíz meccsen 363 yard és 3 TD jött neki össze, de kétszer fumble-t vétett és a PFF adatai alapján három dropja volt (nekem valahogy jóval többnek tűnt), ebből egy a Falcons ellen konkrétan a győzelembe került. A slotból indulva harmadik számú opciónak még jó lehet, ez a szerep jobban is fekszik neki egyébként.

7. Randall Cobb – Még van a tankban

Cobb szép csöndben, Cooper és Gallup árnyékában elég korrekt szezont hozott le a Cowboysban, 55 elkapásból 828 yardot szorgoskodott össze. A pálya közepén még most, hamarosan 30 évesen is potens fegyver lehet valahol.

8. Danny Amendola – Jó az öreg a háznál

Amendola már betöltötte a 34-et, tehát nyilvánvalóan már csak egyéves szerződésben lehet gondolkodni nála, de még tavaly is láthattuk, hogy még mindig üresre tudja játszani magát és megbízható célpontot tud biztosítani irányítójának.

9. Demarcus Robinson – A nyers potenciál

Robinson a liga legjobb passz offense-ében játszott, így nyilván neki is jutott jó pár morzsa, egészen pontosan 449 yard és 4 TD. Nyers, fiatal játékos még, de mutatott szép dolgokat, szóval lehet érdemesebb rá beruházni hasonlóan olcsón, mint egy veterán opcióra – persze világmegváltást tőle sem kell várni.

10. Devin Funchess – Akinek nem marad más

Ide az alábbi “futottak még” listából behelyettesíthetnénk bárkit igazából, csak szerettem volna, hogy meglegyen a tízes lista. Nagy dolgokat itt már nem kell várni senkitől, 4. számú opciók lehetnek lefeljebb (ideális esetben mindenképp), tehát kiegészítő emberek, egyikükbe sem ajánlott többmillió dollárt fektetni. Talán Funchessben lehet a legtöbb közülük.

Futottak még: Demaryius Thomas, Philip Dorsett, Chris Hogan, Seth Roberts, Laquon Treadwell, Cody Latimer, Chester Rogers, Dontrelle Inman, Tavon Austin, Tajae Sharpe

RFA*: Keelan Cole (JAX), Kendrick Bourne (SF), Tim Patrick (DEN), David Moore (SEA)

*A korlátozott jogú szabadügynökökkel nem foglalkozok külön, csak említés szintjén, mivel ők minden bizonnyal maradnak eredeti csapatunknál a tender alatt. Természetesen ha nem így lesz, arról beszámolunk.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!