Connect with us

Prémium cikkek

Hol látjuk legközelebb Tom Bradyt?

Rengeteg a pletyka Tom Bradyvel kapcsolatban, hisz idén először tényleg szabadügynök lesz és reális esély van arra, hogy egy új csapatban próbálja ki magát (már ha akarja). Összeszedtük a hét (+1) legesélyesebb csapatot, amelyeknek van esélye a jövőbeni Hall of Famer megszerzésére.

 

 

Legutóbb hasonló akkor történt, amikor Peyton Manning kikerült a szabadügynökpiacra. Persze Kirk Cousins is relatíve nagy név volt, de érte csak két csapat versenyzett komolyan, Manningért ellenben a liga negyede sorban állt, és most jó eséllyel Bradyért is sorban fog.

 

 New England Patriots
 Mellette: Bill Belichick, könnyű a csoport, ismerős terep
 Ellene: Gyengülő OL-, TE- és WR-corp, öregedő csapat, hideg, rövid távú szerződés

 

A Patriots lenne sok szempontból a legkézenfekvőbb választás, hisz New Englandben dolgozik a liga legjobb edzője, szinte garantálva van a csoportgyőzelem (a Bills jobb szereplése ellenére sem mondhatjuk, hogy nem a Patriots a favorit), nem kell egy új közeget megszokni vagy egy új playbookot megtanulni. Ezeket leszámítva viszont messze nem ideálisak a körülmények.

 

A támadófal nem az igazi (Joe Thuney lelép, David Andrews egészsége kérdéses, Isaiah Wynn üvegből van, Marcus Cannon lassan kiöregszik, Dante Scarnecchia pedig visszavonult), nincs még közepes TE sem a csapatban, a legjobb elkapó az egyre öregebb és egyre többet sérült Julian Edelman. Költőpénzből sincs túl sok, a védelem gerincét alkotó secondaryből a McCourty-ikrek és Patrick Chung már bőven túl van a zeniten, így a defense-től is visszaesés várható. A hideg sem előny – nem mintha ez eddig zavarta volna Bradyt, de nem véletlenül kerültek vele kapcsolatban elő olyan csapatok, amik vagy alapból meleg helyen játszanak, vagy dome-ban. Továbbá az is a Patriots ellen szól, hogy Brady még relatíve hosszú távú szerződést szeretne, a New England viszont csak egyéves távlatban gondolkozik.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

 Indianapolis Colts 
 Mellette: Elit támadófal, korrekt skillplayerek, remek edzők, sok pénz, dome  
 Ellene: Középszerű védelem, Peyton Manning-árnyéka

 

Nem kicsi trollkodás lenne Bradytől, ha aláírna Peyton Manning korábbi csapatához, ne adj isten még Super Bowlt is nyerne (bár pont a közös múlt után aligha lenne igazi közönségkedvenc Indianapolisban). Szakmai szempontból viszont szintén ideális választás lenne a Colts: az offense tele van tehetséggel, a támadófal elit, az edzői gárdára sincs panasz (20 év után végre valaki nem cseszné le úgy egy rossz passz miatt, mint egy draftolatlan újoncot), a dome pedig csak ráadás. Továbbá a Colts közel 100 millióval indul majd neki a piacnak, tehát minden extra igénye ki lenne elégítve, illetve itt még egy Tannehill-szintű vetélytárs sincs, akin esetleg el lehetne gondolkodni a kárára.

 

Ami némileg a Colts ellen szól, hogy a csoport nagyon kiegyenlített, a Titans és a Texans is nehéz ellenfél, illetve a Jaguars is odaérhet, ha véletlenül kijön neki a lépés – bár ilyen téren még mindig előnyösebb, mint bármelyik másik potenciáli csoport.. Illetve a védelem miatt is lehet aggódni, a Patriotsnál mindig is top 10-es egység volt mögötte – persze ezen lehet javítani, kizáró oknak semmiképp nem nevezném.

 

 Los Angeles Chargers
 Mellette: Remek skillplayerek, Los Angeles
 Ellene: Nehéz csoport, pocsék támadófal, közepes védelem, nem rendszerfit

 

A Chargers nem egy rossz csapat, de távol áll attól, hogy egy veterán irányító kedvenc célpontja legyen. Hiába vannak nagyon jó elkapók a keretben, kiegészülve Hunter Henryvel és Austin Ekelerrel, a támadófal ezt bőven kompenzálja. Ráadásul Anthony Lynn a mobilisebb irányítókat kedveli, így szakmai szempontból ez egyik félnek sem lenne ideális.

 

Persze Los Angeles nem elhanyagolható tényező, levezetésnek ideális, Brady félisten lenne egy PO-esélyes csapatban, ráadásul pont azt garantálná hozná, amire a Chargersnek a legnagyobb szüksége van: nézőt. Ha Brady kellemesen akarja tölteni az utolsó éveit és rásegíteni egyet a pályán kívüli karrierjére, akkor ez rövid távon mindkét félnek nagyon bejöhet.

 

 Chicago Bears
 Mellette: Elit védelem, korrekt támadósor
 Ellene: Kevés tőke erősítésre, brutálisan nehéz csoport, hideg

 

Hogy ez a Bearsnek miért érné meg, az nem kérdés: a karrierje egyik legrosszabb szezonját teljesítő Brady is nagyságrendekkel, nemhogy polcokkal, de emeletekkel jobb irányító, mint Mitch Trubisky. Ebbe a csapatban csak egy irányító kellene és könnyen Super Bowl-esélyes lehetne. Brady szempontjából már nem egyértelmű a helyzet.

 

A védelem mindenképp pozitívum, a támadófal is korrekt, Allen Robinson, David Montgomery és egy egészséges Trey Burton pedig bőven átlagon felüli szintet képvisel. És feltehetően Matt Nagy sem felejtett el támadórendszert összerakni, Brady a végtelenül lebutított playeken kívül is képes lenne értelmes dolgokat csinálni (bár tavaly a főedző sem volt a toppon). Ugyanakkor a csoport kegyetlen, évi két meccs a Stafford-Rodgers-Cousins trió ellen, ráadásul ha valahol hidegebb van, mint New Englandben, az pont a Chicago-Green Bay vonal. Továbbá a Bearsnek nem nagyon van pénze vagy draft-tőkéje erősíteni, vagy Brady igényeinek megfelelően alakítani a keretet.

 

 Oakland Raiders
 Mellette: Top támadófal, top TE, Las Vegas, elit futójáték
 Ellene: Gyenge WR-sor, gyenge védelem, nehéz csoport

 

A Raiders az egyik legkomolyabb érdeklődő a pletykák szerint, állítólag kész két évre 60 milliót is fizetni Tom Bradynek, maradéktalanul kielégítve az irányító pénzügyi igényeit. Ha pedig ehhez hozzávesszük a vegasi adótörvényeket (nincs jövedelemadó), akkor pénzügyileg  nem nagyon van ennél jobb opció. Továbbá a támadósor alapvetően rendben van, mindössze egy WR1-re lenne szükség, ami érkezhet a piacról és a draftról is, a jelenlegi Patriots offense-hez képest a Raiders előrelépést jelentene.

 

Ugyanakkor a két csapat védelme között meglehetősen nagy a különbség, ami elég nagy hátrány, arról nem is beszélve, hogy nem a Raiders a csoport legjobb csapata. Bradyvel jó eséllyel PO-ért menne a Raiders, de a Chiefst lenyomni messze nem lenne egyszerű feladat.

 

 Tennessee Titans
 Mellette: Elit támadófal, remek skillplayerek, főedző, korrekt védelem
 Ellene: Ryan Tannehill

 

Ha Brady szempontjából van ideális csapat, akkor az a Titans (és a Colts). A Titans támadófala még akkor is remek, ha Jack Conklin lelép, az AJ Brown fémjelezte elkapósor is rendben van, Jonnu Smith személyében akad egy tehetséges TE, Dion Lewis pedig egy régi ismerős a futóposzton. Apropó régi ismerősök: Mike Vrabel főedző nyolc évig volt Brady csapattársa, a jó kapcsolat garantált. A védelem is rendben van, nem véletlenül jutott tavaly AFC-döntőig a gárda.

 

Egészen idáig talán a Titans tűnt a legnagyobb favoritnak, a legtöbb pletyka is a Tennessee-i csapatot tippelte a pole pozícióba, ugyanakkor a legfrissebb hírek szerint a Titans nagy erőkkel dolgozik Ryan Tannehill új szerződésén. Ha a tavalyi Tannehill és a tavalyi Brady között kell dönteni, akkor hosszú távon egyértelműen előbbi a jobb befektetés. Ugyanakkor Tannehill ezzel együtt is jóval kockázatosabb, mint Brady, aki sokkal kisebb eséllyel zuhan be – amíg nem lesz megállapodás, addig a Titans nagyon komoly esélyes marad a legendás 12-esre.

 

 

 Tampa Bay Buccaneers
 Mellette: Bruce Arians, a liga legjobb elkapósora, korrekt támadófal, sok pénz
 Ellene: Nehéz csoport, gyenge futójáték, pocsék passz elleni védelem 

 

Nagyon úgy néz ki, hogy a Bucs nem fogja visszahozni Jameis Winstont, Bruce Arians pedig win now módban van: nem újoncban gondolkodik, hanem egy veterán QB-ban (a legtöbbször Philip Riversszel volt összeboronálva a csapat). A támadóguru főedző bizonyára a fél karját odaadná Bradyért, nagyon ritkán adatott meg neki és életképes irányító, a Bucs pedig elég jó ahhoz, hogy minimum a rájátszásért küzdjön egy normális QB-val.

 

Brady sem járna rosszul, egy korrekt támadófal lenne előtte, egy szintén korrekt TE OJ Howard személyében, illetve a liga legjobb elkapóduója Mike Evansszel és Chris Godwinnal. Ráadásul a csapatnak annyi pénze van, hogy nemcsak ő kapná meg a jussát, de még erősítésre is bőven futná, így a gyenge passz elleni védelmet is fel lehetne húzni (a futás elleni már így is elit). A futójáték olyan, amilyen, inkább kellemetlenség, mint komoly probléma, egyedül Saints (plusz talán a Falcons) miatt nem ideális a Bucs, de hát semmi sem tökéletes.

 

 

 Dallas Cowboys
 Mellette: Elit támadófal, WR- és RB-corp, jó TE-ek, sok pénz, könnyű csoport 
 Ellene: NFC, Dak Prescott
 

Brady szempontjából talán a Cowboys lenne messze a legtökéletesebb állomás (persze ez csak egy nagyon bold  elképzelés, de ha már ennyire nehezen megy a hosszabbítás Prescottal…). A csapat nagyon rendben van, az offense Dak Prescottal is hasított, a támadófal top 2-es, elit futó, elit elkapó és jó TE-ek is adottak, kívánni sem lehetne jobbat. Továbbá a Cowboysnak rengeteg pénze lesz költekezni, vagyis nemcsak Bradynek adhat egy 2-3 éves szerződést, de még Amari Cooperre is maradhat – sőt, Prescott feltételezett fizetéséből ők ketten kvázi ki is jönnének.

 

A csoport sem vészes, így a playoff is adott lenne, illetve dome-ban játszhatna és az NFL egyik legmodernebb edzőközpontjában edzhetne. Ráadásul a Cowboysnak is megérné, és nem csak szakmai okok miatt: Bradyvel már eddig is el lehetett adni a levárt is, pénzügyi- és marketingszempontból óriási fogás lenne, arról nem is beszélve, hogy a piacon is óriási pluszt jelentene a szabadügynököknél.

 

Brady szempontjából egyedül az lehet a Cowboys ellen, hogy az NFC-ben sikeresnek lenni sokkal nehezebb, mint az AFC-ben – vért kell majd izzadni a rájátszásban, bár ez legyen a legkisebb gondja. A komolyabb probléma már inkább a csapat szándékaival van: Jerry Jones kijelentette, hogy most kell nyerni, arra pedig rövid távon talán nagyobb esély van Bradyvel, mint Prescottal. Ugyanakkor utóbbi fiatalabb és nem két-, hanem 12 évig lehet vele számolni, ami messze nem mindegy – persze ha valakiből, akkor Jerry Jonesból simán kinézzük, hogy húz egy váratlant.

 

Egyébként itt a 49erst is megemlíthettem volna, nagyjából ugyanazok a pro és kontra érvek. Nehéz eldönteni, hogy egy Brady-Garoppolo csere, vagy a cowboysos vonal lenne meredekebb, de vitathatatlanul nagyot szólna mindkettő.

 

[/ppp_patron_only]

24 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
24 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
acsdav2
acsdav2
2020-03-11 11:34

“(a Bills jobb szereplése ellenére sem mondhatjuk, hogy nem a Patriots a favorit)”
Ha Allen nem sérül meg az első meccsen szerintem a Bills nyerte volna a csoportot. Emellett Allenben ott a fejlődés lehetősége, míg Brady esetében inkább arról beszélünk, hogy tud-e szinten maradni. A Billsnek 2-szer annyi helye van a sapkában és van szerződése a QB-nak. Ha Brady marad akkor is csak a rutin miatt lenne favorit a Pats nem a játékos állomány miatt.

renningan
renningan
Reply to  acsdav2
2020-03-11 13:55

Allentol en nem tartok, ha ilyen utemben fejlodik, nem kap uj szerzodest a csapattol szvsz.

ThySoul
ThySoul
Reply to  renningan
2020-03-11 18:09

Ne bántsátok már szegényt :'(
Egyébként még van két-három éve a szerződésből, és nemcsak az ő nyakába kell sózni azt hogy hulladék a támadó helyzet a csapatnál, nincs WR1, Gore-t futtatták ezerszer mikor nem kellett volna, a playhivás meg katasztrófa volt idén. Jó, ő se volt túl penge, de azért nem sok minden volt optimális idén ott

Debreceni József
Debreceni József
Reply to  renningan
2020-03-11 19:37

Ha egyszer rájönnek hogyan is kellene használni (hellloooo Cam Newton), mindjárt másképp fog festeni a sztori. Garantálom hogy a Bills behúzza a csoportot.

Vicgeordie
Vicgeordie
Reply to  Debreceni József
2020-03-11 21:59

“Garantálom hogy a Bills behúzza a csoportot.”

Felírtuk a kéménybe :)

Debreceni József
Debreceni József
Reply to  Vicgeordie
2020-03-12 08:32

😅

bjeela
bjeela
Reply to  Vicgeordie
2020-03-12 16:40

korommal…

acsdav2
acsdav2
Reply to  renningan
2020-03-12 09:38

És ezt miből számoltad ki? :) A szezon egészét nézve nagyon jól mutat a 29 TD / 13 labdavesztés mutató. Ráadásul 8-at az első 4 fordulóban csinált tehát a labdára már elég jól vigyáz. Nyilván az elit védelem megkönnyíti a dolgát, de a támadósorban nincsenek körülötte olyan nevek aki miatt többet kellene kihozni ebből az offenseből. A passz pontossága sose fog jól mutatni ez nem is kérdés, de számomra az se, hogy őt meg kell tartania a Buffalonak.

bjeela
bjeela
2020-03-11 12:45

Ejnye, de hát annyira egyértelmű a válasz: Zsizell konyhájában a mosogató előtt helyes kis köténykében, miközben szorgosan mondogatja, hogy igen drágám, igen drágám…
Amúgy meg igazi hülye lenne, ha elhagyná Bostont, hacsak nem akar Hollywood-i karriert magának, mint az a beteg állat Gronk. Én a helyében elunatkoznék abból a nehezen megkeresett párszázmillióból…

Fetyke
Fetyke
2020-03-11 12:45

Tampánál a hátrányok közül kimaradt az időjárás. Ha jól tudom, akkor Tampa is Floridában van, ami Brady legutáltabb helye a meleg miatt…

49ers
49ers
2020-03-11 12:45

Szerintem még mindig reális opció lehet a Brady-49ers házasság!
Csak gondoljunk bele…
Brady a gyerekkori kedvenc csapatához mehetne, 1 év garantált 30 millió, elit védelem, nagyon jó támadófegyverek!
Garoppolonak most elég jó értéke lehet, ez volt az első teljes szezonja, egyből Super Bowl, el lehetne cserélni, mert cudarul áll a San Francisco a Draftcetlikkel. A Drafton tovább lehetne erősíteni a csapatot, és ami szerintem a legfontosabb:
HA BRADY NEM VÁLIK BE, MERT ÖREG ÉS SZAR LESZ JÖVŐRE KIRK COUSINS SZABADÜGYNÖK LESZ! Ha nem virít idén a Vikings nem hiszem hogy maradhatna, akkor ujjáépítés egy Draftolt irányítóval, és Shanahan pedig megkapná az irányítóját akit akart amúgy is!

acsdav2
acsdav2
Reply to  49ers
2020-03-11 13:09

A Vikings 100%, hogy hosszabbít Cousinssal. Nem hagyják jövőre a dolgot.

Fetyke
Fetyke
Reply to  49ers
2020-03-11 17:16

Sok helyen nem stimmel amit mondasz, de igazából most arra lennék kíváncsi, hogy mennyivel lennétek beljebb Cousinssal Garoppolo helyett? Én nagy szószólója vagyok Kirknek, de olyan nagy különbséget a két irányító között nem látok.
Szerintem értékeljétek amitek van, mert nem olyan rossz az.

49ers
49ers
Reply to  Fetyke
2020-03-11 18:17

mi az ami szerinted nem stimmel?
Nem azt mondtam hogy sokkal jobb lenne Kirk, vagy hogy Jimmy ne lenne jo!
Egyszeruen itt a lehetoseg hogy tovabb erositsek a csapatot azokbol a Draft pickekbol amit Jimmyert kapnanak! Nekem valami azt sugja nem veletlen hogy nem alakitottak at Jimmy szerzodeset, pedig akkor nem is lenne kerdes Armstead es Sanders megtartasa!
Masodszor pedig ott a lehetoseg hogy a valaha volt egyik legjobb iranyito iranyitsa a csapatodat, es ha nem valik be akkor meg mindig lehet B opcioja a csapatnak!

Fetyke
Fetyke
Reply to  49ers
2020-03-11 19:30

1.) Valóban ti vagytok Brady kedvenc gyerekkori csapata, de ez nem azt jelenti, hogy egy 1 éves szerződéssel boldogan repülne hozzátok játszani. A Patsre is azért orrolt meg némileg, és csak azért kerülhet most szóba a távozása, mert BB már nem akart neki hosszabb távút adni. Tehát az egy év nem opció, minimum 2-3 éves szerződésben kell gondolkodnotok.
2.) Viszont nektek nincs 30 milliótok. Csak, ha előtte elcserélitek JG-t, ami viszont nem is lenne olyan könnyű, mint ahogy gondolod. Ráadásul a meglévő forrásokat is inkább a csapat egyben tartására kellene koncentrálni, mert például Kittle-vel most lehetne még némileg fájdalommentesen hosszabbítani, jövőre ez már jóval nehezebb lesz.
3.) Garoppoloért most szinte semmit sem kapnátok (nemhogy első kört, de még másodikat sem biztos), mert ti lennétek cserekényszerbe (április 1-ig meg kellene szabadulnotok tőle), így pedig mindenki csak “lerabolni” próbálna titeket. Ráadásul olyan nagyon sok cserepartner sem állna sorba JG-ért.
4.) Én olyan nagyon jó támadófegyvereket nem látok. Van Kittle és kifújt. Sanderst nem tudjátok megtartani, Samuel jó, de azért nem nagyon jó, és a teljes elkapósorotok Kittlevel kiegészülve is inkább csak erős közepes. Azért nem véletlenül cseréltetek tavaly sem Sandersért.
5.) Kirk Cousinssal kapcsolatban pedig teljes tévedésben vagy szerintem!

Összefoglalva: Jimmyért bőven értéken alul kapnátok csak a kényszer miatt, abból nagy erősítésre nem számítanék a helyetekben. Másodszor a valaha volt legjobb irányító már csak volt pár évvel ezelőttig a legjobb, Most már azért nem az. Óriásit kockáztatnátok vele, és nincs B opciótok. Ha elkótyavetyélitek Garoppolot, és Bradyvel nem jön egy év alatt a gyűrű (ami szinte biztos) ott álltok majd franchise QB nélkül és könyöröghettek majd Trubinskynek, hogy írjon alá.

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2020-03-11 21:52

De nem adjuk!!!

d zoli
d zoli
2020-03-11 14:02

Csak a Mardekárba ne! Csak a Mardekárba ne!

John Keninger
John Keninger
2020-03-11 21:43

Rendben, holtszezon. De a hülyeségben magasan vered a mezőnyt. Válassz másik sportágat Haver. Mondjuk Fallabda. Oda írogathatsz a képességeiddel. Csak innen húzzál a pics@ába. Vagy hülye vagy, vagy pedig provokátor. Szép napot neked. Ja, mint sportágat, még ajánlanám a Tollaslabdát. Azt szinte mindenki lesza@ja, Tehát ott még Te is lehetsz szakértő. Az NFL-t gyorsan felejtsd el, hülye vagy hozzá !!!!!!

Sestertius
Sestertius
Reply to  John Keninger
2020-03-11 23:52

Köszönjük Emese!

renningan
renningan
Reply to  John Keninger
2020-03-12 00:17

Kösz a tippet! Még hogy nincs az emberekben jó szándék :D

bjeela
bjeela
Reply to  renningan
2020-03-12 12:40

Ejnye, Józsi, a költő is mongya:
“A jószándék kevés
Több kell, az értelem”

makosteszta
makosteszta
Reply to  John Keninger
2020-03-12 01:11

Haver! :D Az egész hsz leggyönyörűbb része, hogy arról egy szót nem ejtesz, hogy a fenti írás melyik részét találod hülyeségnek vagy provokációnak… Ajánlom fejtsd ki, mert az eddigiek alapján valóban van egy értelmileg szegény provokátor közöttünk, de nem Józsi az. :D

Beck Krisztián
Beck Krisztián
Reply to  John Keninger
2020-03-12 20:40

Te mekkora gyökér vagy tesó…nem is szarják le a tollaslabdat…ezt sem tudod?
Btw az ilyen kommenteket soha nem értettem..nem ertesz 1-et…Oké…de miert kell fröcsögni? Csak nem léptél be a pecces ultrákhoz? Ja nem, még oda sem vesznek be…

24
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x