Connect with us

Prémium cikkek

Végre jó kezekben – Redskins FA-kitekintő

Teljesen új vezetéssel vág neki a 2020-as szezonnak a Redskins – a ligában igen tisztelt és elismert Ron Rivera került hatalomra kvázi Bill Belichicki szerepkörben, ami ha nem is feltétlenül garancia a sikerre, összehasonlíthatatlanul jobb, mint a Jay Gruden – Bruce Allen HC-GM páros. Itt az ideje optimistának lenni.

 

Rivera nem húzta az időt, egyből nekilátott a szemét kitakarításához: elküldte a CB Josh Normant, a TE Jordan Reedet, a safety Kenny Ladlert, a védőfalember Chris Odomot és a WR Paul Richardsont, felszabadítva ezzel 24,5 millió dollárt. További kivágásokra nem nagyon lehet számítani, hisz a csapat lehívta Adrian Peterson opcióját, illetve Rivera nyilvánosan kijelentette, hogy Ryan Kerrigan is marad. Rajtuk kívül pedig csak a 2017-es class 3-4-5. körös pickjeit, a kezdő cornernek számító Fabian Moreau-t, a szintén kezdő Montae Nicholsont és a jelenleg TE1 Jeremy Sprinkle-t lehetne elküldeni összesen 6 millió dollárért. Egyikük sem klasszis, de fiatalok, bőven elférnek a keretben, ráadásul így is rengeteg pénze van a csapatnak.

 

 

A fent említett kivágások után a csapat 61 millió dollárnyi cappel rendelkezik, ami a 10. legtöbb. Ugyan kivágásokkal nem sok értelme van ezen növelni, de cserékkel már annál inkább. Quinton Dunbar és Trent Williams is kért már cserét vagy menesztést korábban, és mivel mindketten top játékosok a csapatban, így csak a trade jöhet szóba. Előbbiért egy hátsó körös pick, utóbbiért akár egy első kör is szóba jöhet, kis szerencsével nagyon jól kijöhet a dologból a csapat. Mindennel együtt tehát 61-77 millió dollárral gazdálkodhat a Redskins.

 

A legfontosabb szabadügynökök és hiányposztok

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Nem mondhatjuk, hogy a Redskinsé volt a legerősebb keret a ligában, és bár saját FA-ból van bőven, 1-2 játékost leszámítva egyikükért sem lenne kár. A legnagyobb név természetesen a guard Brandon Scherff, aki minden téren átlagon felüli, egyedül a sérülékenysége szól ellene. Mellette még kiemelhetjük a karrierévet tartó linebackert, Jon Bosticot, aki ugyan legjobb esetben is átlagos, de így is egy hasznos kiegészítőembernek számít.

 

A fenti duón kívül olyan játékosok szerződése jár le, mint a két lábon járó sérülés, Chris Thompson, az irányító Case Keenum, a többszörösen megbukó első körös bust Ereck Flowers vagy a már 37 éves Donald Penn. Ha valaki nagyon akar, lehet érvelni mellettük, de sem a játékuk minősége, sem a koruk, sem a bennük lévő tehetség nem indokolja, hogy akár csak elgondolkodjon a megtartásukon a csapat.

 

Ha a két csere megtörténik, akkor azzal két extra hiányposzt keletkezik, de ha valaki ennyire nem akar a csapatnál maradni, akkor sok értelme nincs marasztalni. A lejáró szerződésű játékosokkal együtt nagyjából egy fél kezdőnyi támadóra és védőre lenne szükség (és még nem is említettem például a matuzsálemnek számító AP-vel és az üvegcsontú Derrius Guice-szal fémjelzett futóposztot, Ryan Kerrigan utódlása is aktuális, illetve közel sem biztos, hogy a tavaly negyedik körös guard Wes Martin beválik).

 

Potenciális érkezők/maradók

 

A lejáró szerződésű játékosok közül csak Scherff és Bostic esik a megtartható kategóriába. A legfrissebb hírek szerint a csapat szeretné megtartani mindkettőjüket, Scherff esetében még a franchise tag is játszik, de egy hosszú távú rekordfizetés sem lenne meghökkentő. Ez nem meglepő, Rivera mindig is megbecsülte a remek belső támadófalembereket, illetve a linebackereknek is nagy jelentőséget tulajdonított a védelmében (persze Bostic messze nem egy Kuechly, de nélküle aztán tényleg kuka lenne az egység).

 

Még Case Keenumon lehet elgondolkozni, hisz egy jó csereirányító soha nem árt, de túlzás lenne Dwayne Haskins és a sérüléséből lábadozó, de még mindig kivághatatlan Alex Smith mellett még egy több millióba kerülő QB-t a rosteren tartani – erre egy sokadik körös is megfelel évi 700 ezerért. A többiek mehetnek, amerre látnak.

 

 

A piacon ugyanakkor nem árt az aktivitás és lehetőségből is sok van. Rivera soha nem igazolt sztárcornert, ő mindig kinevelte a játékosokat, így hiába erős a piac, nagy összeget ne tegyünk sztárcorner-igazolásra. Ellenben safety érkezhet, a karrierje nagy részét a Panthersben töltött Tre Boston szerződése lejár, nem egy felkapott név, de nem árt pár ismerős arc, ráadásul upgrade lenne a free safety-poszton.

 

Ahogy fentebb is írtam, Riverának mindig fontos volt a linebacker sor, így Bostic mellé egy igazi klasszis érkezésére is nagy esély van: Danny Trevathan egész karrierje során egy rendkívül alulértékelt játékos volt, pedig képes Pro Bowl szinten játszani. Bostonhoz hasonlóan ő is relatíve olcsó, egy óriási lyukat lehetne vele betömni a védelemben.

 

A defense után jöhet a támadósor. Minden hiányposztot nem lehet megoldani, de kezdésnek egy megbízható LT és egy normálisabb elkapó lenne a minimum. Mondhatnám Jack Conklint vagy Amari Coopert, de nem gondolom, hogy Rivera belemenne egy licitháborúba bármelyikükért is. Ellenben Kelvin Beachum bőven elérhető, ár/érték arányban is rendben lévő LT, Devin Funchess pedig négy évet húzott le a Panthersben Riverával, mutatott is szép dolgokat, WR2-3-nak abszolút ideális megoldás lehetne.

 

 

Pass rusher nem kell a piacról, az 1/2-es pick-kel úgy is érkezik Chase Young, a harmadik és negyedik körben pedig jöhet két corner és egy elkapó (második köre nincs a csapatnak, negyedikből viszont kettő is). Természetesen ezzel együtt sem fog Rivera azonnal bajnokcsapatot összerakni, de nem is ez a cél –  ez az év arra megy el, hogy feltöltse tehetséggel a rostert, illetve letesztelje, lehet-e Haskinsre építeni hosszú távon.

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!