Connect with us

Prémium cikkek

Egy új éra – Chargers FA-kitekintő

Új éra kezdődik a Chargers életében 2020-ban, hiszen nem elég, hogy új hiperszuper stadionba költözik a franchise, irányítóposzton sem a megszokott arcot fogják látni a szurkolók. Vajon ezekkel a körülményekkel sikerül visszatérni a rájátszásba? Kelleni fog egy erős holtszezon, az fix.

Cap space

A Chargers a középmezőnyben van közel 50 millió dolláros helyével a fizetési sapkában, ez az összeg pedig 15 millió dollárral igazából fontos áldozat nélkül tovább növelhető, illetve ha egy teljes újjáépülést szeretne a csapat, akkor még közel 20 millióval bővíthetné ezt.

Az első két potenciális jelölt a kivágásra két linebacker, Denzel Perryman és Thomas Davis. Perryman közel sem játszott olyan jól, hogy kiérdemelje idei bő 8 milliós cap hitjét, ráadásul a tavalyi negyedik körös Drue Tranquill át is veheti a helyét, hasonló szinten játszott sokkal-sokkal olcsóbban. Davis már keményebb dió, igazi veterán vezér, fontosak az ilyen játékosok az öltözőben. Ráadásul tavaly a sérülések miatt olyan szerepbe kényszerült, ami nem fekszik neki (több coverage), így ha javul a helyzet körülötte, akkor akár még jobb is lehet – persze a kora miatt már csak egy évre lehet vele számolni. Nem feltétlen lesz kivágva, de ha fiatalítani szeretne a csapat, akkor azért nem nagy kár érte.

Mebane már 34 éves, nem nyújt semmi különöset a védőfal közepén, azt a plusz $4 milliót jobban is el lehet költeni. Persze ekkora hellyel a sapka alatt nem lenne meglepő a maradása sem, de teljesítménye könnyen pótolható. Nagyban függ a sorsa két másik védőfalembertől, akik szabadügynökké válnak a csapatnál.

És akkor a két veterán támadófalember, akik kérdőjellel szerepelnek a táblázatban…

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Pouncey-t nagyon szeretik Los Angelesben, mint embert és vezéregyéniséget, de teljesítménye a liga alját súrolja évek óta, ráadásul komoly sérülést is összeszedett tavaly. Én megválnék tőle, meglátjuk a Chargers hogyan gondolkodik.

A végére maradt Russell Okung, akinek 2020-ban a legnagyobb lesz a cap hitje az egész csapatban (jelen állás szerint). Egészségesen egy kicsit átlag feletti tackle, és mivel a liga legaljához tartozik a támadófal, így magasan kiemelkedik az egységből, a pótlása nem lenne egyszerű/olcsó, így szerintem érdemes megtartani, még ha alapvetően túl sokat is foglal a sapkából. Ha négy jó játékos lenne mellette, akkor sokkal inkább kivágható lenne, így viszont szinte kötelező megtartani.

Így tehát 60 és 70 millió dollár közötti hellyel fordulhatna a Chargers a szabadügynökpiac felé (ami szerződésátalakításokkal még tovább bővíthető, ha szükség lenne rá).

Szabadügynökök

A Chargers szabadügynökeinek listáján természetesen Philip Riversszel kell kezdenünk, aki már egész biztosan távozik a csapattól. Az offense-ben nagy névnek számít még Melvin Gordon és Hunter Henry. Előbbit már nyáron sem fizette meg a gárda, így várhatóan most sem fogja, míg utóbbira minden bizonnyal legalább egy franchise/transition tag vár, ha nem tudnak megegyezni a felek. Az elkapóknál Travis Benjamin válik szabadon igazolhatóvá, nem fog érte küzdeni a Chargers, ahogy a támadófalban Michael Schofield megtartása sem létkérdés. Ellenben Austin Ekeleré az, ami nem lesz nehéz, hiszen csak korlátozott jogú szabadügynök (RFA), így egy második körös tenderrel még egy évig biztosan megtartható. Őt érdemes lenne megkínálni egy hosszabb távú, olcsó szerződéssel, de kétlem, hogy belemenne egy csapatbarát üzletbe.

A védelemből nem igazán távoznak fontos emberek. A falban Square és Williams is leginkább rotációs játékosok, egyiküket érdemes lehet megtartani (főleg Mebane kivágása esetén). Egy sorral hátrébb Jatavis Brownért sem nagy kár, a safetyk viszont már érdekesebbek. Phillipset mindenképp újraigazolnám, ez talán nem is lehet túl nehéz, hiszen tavaly is olcsón maradt és év közben meg is sérült, így nem nagyon ment fel az értéke. A speciális egységben nagy király, és sokoldalúsága a defense-ben is értékessé teheti. Watkins nem volt rossz egyébként, mikor be kellett ugrania, de kvázi a teljes safety-sor visszatér sérülésből, így nem nagyon marad neki hely.

A hiányposztokra ránézve, elég lyukas még a roster. Nyilván az irányítókérdés kardinális lesz a holtszezonban, Tyrod Taylorral nem lehet nekivágni egy szezonnak, ha playoffért akarsz harcolni. A teljes támadófal kérdőjel igazából, ide több erősítés is kellene. Egy harmadik számú WR-t is jó lenne találni Allen és Williams mellé a támadóknál, illetve nyilván Henry sorsától függően tight endre is szükség lehetne. A védelemben a fal közepe óriási lyuk már évek óta, a tavalyi elsőkörös Jerry Tillery sem mutatott egyelőre sokat. A linebackerekhez is jöhetne egy kis erősítés Perryman és Davis kivágása esetén, illetve ugyan van két kiváló cornerbackje a csapatnak, egy harmadik még hasznos lenne – persze nem ez lesz a legnagyobb prioritás.

Maradók/Érkezők

A legnagyobb kérdés nyilvánvalóan az irányítóposzt a Chargersnél. Opció lehet egyrészt Tom Brady, aki fixen megtöltené a SoFi Stadiumot minden hétre, ilyen szempontból mindenképp kifizetődő beruházás lenne, ellenben nyilvánvalóan nem hosszútávú megoldás. Cam Newton is opció lehet egy trade esetén, nagyon illene Anthony Lynn támadófelfogásához, és hosszabb távú megoldás is lehetne, ellenben a sérülései miatt bőven van benne kockázat és draft picket is kellene áldozni érte. Így én inkább a draftról oldanám meg a helyzetet, még ha nem is feltétlen hiszek Justin Herbertben vagy Jordan Love-ban (mondjuk Newtonban sem túlzottan, Bradyben is legfeljebb csak egy évre).

Nos, ezzel a döntéssel spóroltunk 20-30 milliót, így lehet költekezni. Az első teendőm mindenképp Hunter Henry tagelése lenne, kiváló tight endről van szó, még ha sérülékeny is. Ha meg lehet vele egyezni hosszú távon és nem kell rekordfizetést adni neki, akkor ezt is támogatnám, ellenkező esetben megvárnám, hogy lehúzzon egy egészséges szezont és akkor nyugodtabb szívvel tömném tele a zsebét.

A maradók közt Ekelerről volt már szó fentebb, rá egy második körös RFA tendert tennék. Kiegészítőnek még visszaigazolnám Adrian Phillipset és Damion Square-t is a védelembe, és akkor most nézhetünk körbe a piacon.

Mindenképp a támadófallal kezdeném a történetet, hiszen bárki is lesz az irányító, kell elé egy fal. Az már kiderült az utóbbi években, hogy nem tud OL-t draftolni a Chargers, így a piac felé kell nyitni, bizonyított veteránokat kell igazolni. A mostani forgatókönyvemben Bryan Bulaga és Daryl Williams lett a két kiszemelt, akik nem a piac legnagyobb nevei idén, de ezáltal kicsit olcsóbban is megszerezhetők. Bulaga veterán rutint jelentene a jobb oldalon, Williams pedig beilleszthető egyből mellé, ráadásul sérülés esetén tackle-t is tud játszani.

Persze az sem lenne hülyeség, ha beruháznának mondjuk Joe Thuney-ra vagy Jack Conklinra, de nem hiszem, hogy a Chargers lenne a legvonzóbb csapat a játékosok számára, illetve azt sem gondolom, hogy Tom Telesco general manager rekordfizetésekkel akarna dobálózni a piacon – nem ez a stílusa.

A labda túloldalán a másik falat is meg kell erősíteni közepén, ez már évek óta rákfenéje a gárdának. Ezt a problémát Javon Hargrave-vel oldanám meg, aki óriási pluszt jelentene a védőfalban, ezzel pedig könnyebb dolga lenn a Bosa-Ingram duónak is, hiszen középről is érkezne nyomás, lenne olyan ember, akitől félnie kell az ellenfél támadófalának, így az elit edge rusher duó is több egy-az-egyben szituációt kaphatna.

Még két kiegészítőembert szemeltem ki, egyet a támadókhoz, egyet a védőkhöz. Melvin Gordon helyére jöhetne Jordan Howard kicsit tehermentesíteni Ekelert, erőfutásoknál ő hasznosabb lehet, ráadásul minden bizonnyal nagyon olcsón megszerezhető. A linebackerekhez pedig Avery Williamsont néztem ki, aki ugyan jelenleg nem szabadügynök, de nem lenne meglepő a kivágása a Jetstől. Ha ez nem történik meg, akkor hasonló összeggel Nigel Bradham érkezhetne például, vagy Joe Schobertet lehetne elhozni, ha kicsit többet szánna a posztra Telesco (szerintem nem fog).

Összességében

Nem nagyon szokott a Chargers óriási költekezésbe fogni a piacon, de a támadófal jelenleg már annyira ordít a fájdalomtól, hogy muszáj gyógyírt találni rá – és nem biztos, hogy elég rá egy. A védőfal közepe hasonló cipőben jár, de ide egy orvosság is elég lenne, ha az elég hatékony – Hargrave az. Ezen kívül nagy dolgokban már nem kell gondolkodni – meg nem is annyira lehet már pénzügyileg -, kisebb toldozás kell csak.

A draftra így elég nyilvánvaló a terv. Az 1/7-es pickkel irányítót kell választani, Justin Herbert vagy Jordan Love érkezhet, mindkettő mellett lehet érvelni, meg ellenérvelni is. A második napon pedig a mély WR és CB classból választanék 1-1 játékost, a második kör elején simán lehet még kezdő kaliberű cornerbacket találni, no meg elkapót is, bár abból inkább a harmadik kör elején nézelődnék, hiszen csak WR3-ra lenne most szükség, ez a kevésbé égető need, ráadásul tényleg annyira jó ez a WR-class, hogy még ott is simán lehet gyöngyszemet találni.

Természetesen nem lehet a draftot ilyen posztfüggően kezelni, de a Chargers szempontjából épp jól jöhetnek ki a dolgok a második napon. Ha pedig esetleg mégis érkezne mondjuk Brady a piacon, akkor az 1/7-et el lehet/kell lőni egy tackle-re, amiből brutálisan jó a class eleje (szinte fix, hogy négyen kimennek a top15-ben, és nem lenne meglepő három a top10-ben).

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!