Connect with us

Prémium cikkek

Még mindig Le’Veon Bell a legjobban kereső futó – A Christian McCaffrey-szerződés

A Panthers a liga legjobban kereső futójává tette Christian McCaffrey-t, legalábbis ami az új pénzt illeti. A 4 éves szerződéshosszabbítása valójában 5 éves, mindent egybevéve még mindig Le’Veon Bell a liga legjobban kereső futója, CMC új kontraktusának szerkezete sokkal csapatbarátabb, mint Gurley-é volt. Nem tökéletes, de lehetett volna sokkal rosszabb.

McCaffrey újonc szerződése a szezon végén lejárt volna, a csapat pedig nem bízta a véletlenre és adott neki egy 4 éves, 64 millió dolláros szerződéshosszabbítást. Meglepő döntés volt, hisz CMC első körös volt, tehát a Pathers lehívhatta volna a futó 5. éves opcióját, így akár a 2021-es szezon utánra is eltolhatta volna a kérdést (az új CBA miatt nagyon megszívja a holdoutoló játékos, teljesített éveket és dollármilliókat bukhat, tehát a futó aligha holdoutolt volna). Persze ez a való életben nem így működik, a sztárokkal érdemes jóban lenni már csak a szurkolók és az öltözői hangulat miatt is, ennek ellenére fura volt, hogy a Panthers kihagyta a lehetőséget.

Csakhogy nem hagyta ki. Bár erről nem nagyon cikkeztek, a szerződésről kiszivárogtatott információk szerint CMC 4 éves szerződéshosszabbítása valójában 5 éves – a Panthers ugyan hivatalosan nem hívta le a futó ötödik éves opcióját, de plusz egy évként ott szerepel (8,5 millió dolláros értékben). Így McCaffrey technikailag 5 évre ~72,5 millió dollárért hosszabbított, vagyis az évi 16 milliós átlag helyett 14,5 millióért, a teljes szerződése pedig 6 évre 75,36 milliót ér (évi 12,56). Ez így már elég baráti.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

CMC egy elég nagy aláírási bónuszt kapott, 21,5 millió dollárt, amit öt évre osztott le a csapat (a citromsárgával jelölt összeg még az eredeti szerződésből hátramaradó aláírási bónusz). Ezért cserébe az alapfizetése minimális lett (és teljesen garantált), mindennel együtt csak ~7,8 millió dollárt foglal el a 2020-as capből.

A 2020-as alapfizetésén túl a 2021-es alapfizetéséből 7,7375 millió teljesen garantált még, összesen tehát 30,0625 millió. Tulajdonképpen pont azt a két a évet kapta meg teljesen garantáltként, amit amúgy is újonc szerződéssel töltött volna le, még ha egy jelentős fizetésnöveléssel is. Ha a Panthers ezt ennyiben hagyja, akkor megszületett volna a lehető legjobb futó-szerződés: a játékosnak és a csapatnak is kellőképpen pozitív, kompromisszumos megoldás, amit mindenki másolhatott volna. De a Panthers nem állt itt meg.

Úgy néz ki, a futóposzttal együtt jár valami előjog. Míg Amari Cooper top elkapóként – akinek ráadásul a szerződése is lejárt és még tagelni sem lehetett – egy elképesztően csapatbarát szerződést kötött a Cowboysszal, addig CMC, akárcsak például Gurley, futóként, kvázi két éves szerződéssel, amit bármikor lehet tovább tagelni, ha nagyon keménykedni akar a csapat, simán bebiztosította magát.

A 2022-es fizetéséből 8,1 millió dollár sérülés esetén garantált. Ám ez teljesen garantálttá válik 2021-ben: tehát gyakorlatilag CMC kapott egy extra szezont, így a csapat nem kettő, hanem három év után tud csak tőle szabadulni, ha beüt a krach. Persze ez is jobb, mint Gurley vagy Zeke Elliott szerződése, hisz őket csak 4 év után lehet spórolással együtt elküldeni, de továbbra sem értem, miért nem tudnak erről leszokni a csapatok.

Természetesen a helyzet elég faramuci, hisz a futó is ember, ráadásul pont a gyors elhasználódás miatt szüksége is van a nagyobb biztonságra. Ugyanakkor pénzügyi szempontból pont ezért nem érdemes egy RB-vel hosszú távon tervezni: 2+1 éves szerződésekben kellene gondolkozni, nem három- és négy évben.

Továbbá az is fura, hogy a Panthers miért a 2021-es 7,7375 milliós garantáltra használt offset language-et. Az offset language azt jelenti, hogy amennyiben a csapat elküldi CMC-t jövőre, aki aláír például 5 millió dollárért valahová, akkor a Panthersnek 7,7375 millió helyett csak 2,7375 milliót kell kifizetnie a futónak. Persze ilyenkor az új csapat veteránminimumot szokott ajánlani a játékosnak, hisz az így is, úgy is megkapja a pénzét, akkor meg már inkább a korábbi állomáshely fizessen.

CMC-t nem fogja elküldeni 2021-ben a csapat, hisz akkor egy évre 30-, de legjobb esetben is 23 milliót fizetett volna érte. Sokkal célszerűbb lett volna az offsetet a 2022-es garantáltra tenni, hisz akkor már lehet realitása a cutnak. Ilyen alapon odaírhatták volna, hogy amennyiben a futó 5000+ yardot passzol az alapszakaszban, akkor kap 50 milliót – pont ennyire értelmetlen ez így.

Visszatérve a CMC-kontraktusra: a 2023-as alapfizetéséből még 1 millió dollár garantált sérülés esetére, illetve 2021 és 2025 között évi 200 ezret kereshet, ha részt vesz a csapat holtszezon-programjában.

Még mindig Le’Veon Bell a legjobban kereső futó

Ahogy fentebb is említettem, azzal, hogy CMC egy kvázi 5 éves szerződéshosszabbítást írt alá, így még mindig a Jets futója, Le’Veon Bell a legjobban kereső játékos a posztján.

Bell az egyetlen a fenti négyesből, aki szabadügynökként írt alá, ennek pedig meg is lett az eredménye: a kontraktusa első három és négy éve alapján is ő viheti haza a legtöbb pénzt. Ő egyébként egy jó példa arra, milyen szerződést kell adni a futónak – sokat keres, de a 4 éves szerződése valójában csak 2+1+1 éves.

Ami a négy top futó szerződését illeti, CMC még a +1 évvel is elég jól járt. Övé a legmagasabb aláírási bónusz és az első két szezon alatt is ő viszi haza legtöbb pénzt. Az átlagos fizetése is jó, bár az némileg meglepő, hogy az első három éves fizetése, ami lényeges tényező egy szerződésnél, kisebb, mint Gurley-é vagy Elliotté. Az összes garantáltja pedig már-már bántóan alacsony.

Valamilyen szinten tehát McCaffrey kifejezetten csapatbarát szerződést kötött (bár ez nem csapatbarátság, hanem racionális érdekek találkozása, összességében még mindig nagyon jól járt). Végeredményben a Panthers sem panaszkodhat, lehetett volna ez sokkal rosszabb is.

[/ppp_patron_only]

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!