Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Kenneth Murray

Egy gyors, aggresszív és fizikális játékost keresel, a védelmed új vezérét, aki valóban oldalvonaltól oldalvonalig bejátssza a pályát? Nem menj tovább, a te embered Kenneth Murray! Az Oklahoma Sooners soha ki nem fáradó linebackere kiváló motorral bír, mindenhova üldözi a játékot és teljesíti azt az alkati elvárást, amit egy modern LB-től látni szeretnél.

Murray a három kiemelkedő linebacker egyike, aki junior éve után jelentkezett az idei draftra. A középiskolában még egy minden poszton játszó igazi jó értelemben vett amerikai focista volt, aki három csillagos tehetségként választotta a Sooners programját. A döntése remeknek bizonyult, hisz már freshman évében kezdő lehetett, így három évnyi tapasztalatot tudott összeszedni.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A tapasztalat ugyanakkor nem csak neki volt segítségére, hanem a scoutoknak is. Nagyon szép görbét lehetne felrajzolni Murray három éves teljestménye alapján. Bár adottságai már freshmanként is látszódtak, ekkor még nagyon éretlen volt a játékhoz és mind futás, mind passz ellen komolyan szenvedett. A játéka minden évben javult, ami jó előjel az NFL-karrierje szempontjából, mert még valószínűleg nem érte el a tetőpontját. 2019-re sikerült erősen redukálnia az elhibázott szereléseinek számát, miközben játéka tovább javult mind futás, mind passz ellen.

Ami miatt beleszerethetsz Murray-be

Első az atletizmusa. Murray a felvételek mellett a combine-on is megmutatta, hogy kivételes atléta. A 40 és a 10 yardos futási ideje is kifejezetten elit kategória. A robbanékonysága pedig gyakorlatilag egyedülálló. Olyan erőteljes és gyors az első 2-3 lépése, mintha futó vagy elkapó volna. Rendkívül hamar fel tud gyorsulni a maximális sebességére, ami szintén olyan tulajdonság, amibe sok scout egyből beleszerethet. A sebessége csillogtatása mellett az ugró számokban is remekelt, így ő valóban az a fajta modern atléta, akit látni szeretnek a GM-ek a védelem tengelyében.

A remek adottságok a pályán is meglátszanak. Villámgyorsan ér oda a játékhoz. Egyenes vonalú gyorsasága miatt ha meglátja a futót, azonnal le tudja vadászni. Jól tud együtt mozogni a kialakuló játékokkal. Igazi sideline to sideline játékos, aki képes nulla yardon leszedni a futót egy screen után vagy bunch formáció ellen odaérni a labdáshoz.

A mozgékony irányítók elleni védekezésnél kulcsjátékos lehet. Tökéletes alkata van a spy szerepkörre. Képes utolérni még a legatletikusabb QB-kat is, mindeközben van olyan erős és jó szerelő, hogy stabilan levigye az ellenfelet, ha nagyobb nála.
Bemutatja a blitzet, majd gyakorlatilag üres a teljes zónája és elkezdi az irányítót figyelni, aki a pálya másik irányába próbál meg futni. A kezdeti nagyobb távolságot képes alig pár lépéssel csökkenteni, hamar felgyorsul és még a first down előtt viszi földre látványosan a QB-t.

Ha sikerült az olvasása, akkor nem lehet átjátszani. Kiváló az indulási élessége, gyorsan reagál az alsó teste arra, amit lát. Jó szöget választ és egyenes vonalban megöli a játékot. Nem lehet elég éles szögben próbálkozni ellene, mert be tud futni minden hátrányt.

Már többször említettem, hogy jó szerelő. Pályafutása elején volt több elhibázott szerelési kísérlete, de 2019-re sikerült ezek számát szépen visszaszorítani. Sőt, az egyik erősségének is mondható. Sok esetben szó szerint levadássza az ellenfelet, amolyan 90-es évek módjára. Ugyanakkor nem csak akkor képes levinni a labdást, ha lendületből tud odaérni hozzá, de gyakorlatilag álló helyzetben is bárkit elkap és megállít.

Az első videóban egy drive útvonalat futó elkapót vadászik le még azelőtt, hogy a második szintre felküldött 3 támadófalember ki tudná őt blokkolni. Jól látszik, hogy türelmes volt a play elején, de mire elhagyja az irányító kezét a labda, ő már szinte maximális sebességgel úton van az elkapó felé és csinál egy 0-yardos szerelést.

Bár az első videóban is látványos tackle-t hajt végre, a másodikban érdemes megnézni, hogy elég egy kézzel átkarolnia az ellenfelét. Megvan az erő a karjában, hogy odahúzza magához a labdást, aki onnan már nem szabadul. Időnként egészen kitekeredett testhelyzetből is meg tudja csinálni a játékot.

Nem utolsó sorban pedig kiváló személyiség. Már második évére az Oklahoma védelmének kapitánya lett. Egy igazi vezér, aki példát mutat mind a pályán, mind azon kívül.

Ami miatt nem top 20-as tehetség

Bár minden adottsága megvan, hogy egy sztár legyen a posztján, nem emlegetik a draft első körének elején a nevét és nem véletlenül.

Kezdeném azzal, hogy nem egy vészesen elveszett játékos coverage-ben, ugyanakkor emberezésben alig van tapasztalata. Nagyon kevésszer küldték a Soonersnél direkt emberezésre, így ezt kis híján a 0-ról kell megtanulnia. Továbbá a zónázási feladatokban is van még hova fejlődnie. Túl sokszor olvas félre és hagy üresen olyan területeket, ahova érkezik embere. Nem mozog túl ösztönösen, nincs meg a technikája a zónázáshoz. Amikor nem ront el semmit, akkor sem csinál nagy playeket. Leviszi az labdást az elkapás útán, de nem ér úgy oda, hogy kihívás legyen a labda megszerzése az elkapónak, esetleg beleüssön a labdába. Rendszerint az elkapó le tudja viszonylag könnyedén húzni a labdát.

Bár az előre való mozgása nagyon impresszív és látványos, a zónákban való mozgása nem olyan határozott. Kevésbé dinamikus, ami miatt darabosnak tűnik időnként a játéka.

Több ízben kiemeltem, hogy remek a gyorsulása és kiválóan követi a játékot. Már amikor nem olvas félre. Sajnos az eltűrtnél többször tudják becsapni és indul el rossz irányba. Persze időnként tud korrigálni, de mindenképp meg kell említeni, hogy be tud dőlni a play actionnek, elmozgatja az irányító a tekintetével vagy szimplán csak futójátéknál elmegy egy TE-vel a zónájába. A félreolvasásai szintén csökkentek junior évére, de ez annak is lett köszönhető, hogy időnként túlságosan sokáig kivár és nem határozott a döntéshozatalokban. Későn indul el play actionre vagy screenre és be tudnak érni elé a blokkolók vagy már túl éles szögben kéne elérnie a labdást.

Nem egy playmaker. Igazán nem veszélyes a labdára sem cover feladatai során, sem futás ellen. Három kezdő éve alatt nem volt egyetlen egy interceptionje sem és mindössze 1 fumble-t erőszakolt ki. Vannak olyan játékosok, akik egyszerűen önbizalom vagy tudatosság miatt nem hajtanak a labdaszerzésekre és inkább csak leütik a labdát. Azonban Murray-nél ez sem túl domináns.

A blokkokról való leválása során túlságosan a sebességére és atletizmusára támaszkodik. Bár lenne fizikalitása hozzá, nem használja a kezét megfelelően.

Összegzés

Ha kategorizálni kellene azt mondanám, hogy Murray képes lehet akár már rookie évében 3 down LB feladatok ellátására, ugyanakkor nem ártana olyan rendszerbe kerülnie, ahol elsőre kevesebb cover feladata volna. A kiváló closing speedje miatt ha le tudja csökkenteni a félrolvasásait, igazi kincs lehet bármilyen védelemben. Nem ő lesz a 3 perces highlightok sztárja, de egy egész meccsen keresztül fel fog tűnni több 0, 1-2 yardos szereléssel, kiváló lateral mozgással, ahol kikergeti a labdást az oldalvonalon, amik sokszor érhetnek majdnem annyit, mint egy interception.

Elsősorban 43 OLB-nek gondolom, aki inkább az erős oldalon áll fél és időnként akár blitzelni is el tudják küldeni. Nem csodálkoznék, ha relatív magas sack számai volnának miközben csak elvétve szerez labdát a profik között is.

Murray első körös tehetség, továbbá mivel Simmons mögött nincs túl sok jó LB prospect az idei évben, szerintem el is fog kellni az első kör harmadik harmadában. Az őt pickelő csapat egy kiváló személyiségű, soha meg nem álló LB-t kap, aki mindig 100%-ot nyújt és a játék minden elemében használható. Kicsit talán túlságosan is felerősítettem a passz elleni hiányosságait, de egyáltalán nem egy Reggie Raglandot kell vízionálni. Murray még mindig fejlődik és képes lehet rá, hogy pár éven belül a draft egyik steeljévé váljon a kör végéről.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!