Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Jeff Gladney

Az idei drafton az elkapó mellett a cornerback poszton van a legtöbb tehetség. A CB felhozatalból kiemelkedő Jeff Okudah és CJ Henderson mellett azonban még többen beférhetnek az első körbe. Erre jó esélye van a TCU-ban pallérozódott Jeff Gladney-nek is, akinek bár testmérete NFL-átlag alatti, a méretbeli hiányosságait küzdőszellemével, ösztöneivel és technikájával kompenzálja. A Horned Frogstól került már egy jó cornerback az NFL-be a közelmúltban, őt úgy hívják, hogy Jason Verrett. Gladney remélhetőleg nála szerencsésebb lesz a sérülések elkerülését illetően.

Háttér

Az idén decemberben 24 éves Gladney 3 csillagos recruitként érkezett a TCU-hoz még 2015-ben, ezen kívül az Arkansas volt a másik komolyabb egyetemi program, amelytől ösztöndíjajánlatot kapott. A Horned Frogs ajánlatát negyedikes középiskolásként rögtön el is fogadta, majd pechére ACL-szakadást szenvedett a szezon legvégén. Ebből következően a 2015-ös szezont kiülte, majd egy évvel később redshirt freshmanként 8 meccsen kezdett. 2017-ben már 11 meccsen volt kezdő, de a legjobb szezonja 2018-ban következett. Ebben a szezonban 72 alkalommal dobtak rá, amelyből 27 elkapást (ebből egy touchdownt) engedett 321 yardért, emellett két interceptiont szerzett, legjobb teljesítményeit az Oklahoma State és a Texas Tech elleni meccseken nyújtotta. Ehhez képest a tavalyi játéka enyhén visszalépés volt, de ezt betudhatjuk annak, hogy végig térdsérüléssel játszott, a szezon után meg kellett műteni a meniszkuszát, ami miatt kihagyta a Senior Bowlt. A Combine-on azonban részt vett, a short shuttle kivételével mindegyik felmérőn. Az egyetemen csapattársa volt Jalen Reagor, akire szintén oda kell figyelni az idei drafton, mert remek WR prospect. Az edzéseken kiélezett párharcokat vívtak egymással, ezektől mindegyikük jobb játékossá vált.

Testfelépítés, atletikusság

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

5′ 10″-es magasságával, 191 fontjával NFL átlag alatti méretűnek számít posztján. Karjai magasságához képest hosszúak, a 4,48-as 40 yard kicsit csalódás volt tőle a Combine-on, mert állítólag tudott korábban 4,34 másodpercet is futni, de ez valószínűleg betudható annak, hogy nemrég műtötték. Egy biztos; a sebességével nem lesz gond a profik között sem. Az agilitást mutató 3 cone eredménye viszont bűngyenge lett, nehezen hihető, hogy csak ennyire lenne agilis. Utóbbi alapján már egyértelműen arról van szó, hogy nem 100%-os fizikai állapotban végezte a gyakorlatokat. Felmerül a kérdés, hogy az ügynöke akkor miért engedte mindezt, viszont a draftpozíciója nem várható, hogy romlik emiatt, mert a meccsfelvételekből egyértelműen kiderül, hogy átlag feletti atletikussággal rendelkezik a posztján. A konditeremben nagyon odateszi magát, állítólag 620 fonttal guggol, 400 fonttal nyom fekve.

Személyiség

Gladney játékhoz való hozzáállására nem lehet panasz. Nagy versenyszellem jellemzi, nem riad vissza attól, ha nála nagyobb darab elkapók ellen kell védekeznie. Játékstílusát agresszívnak is lehet nevezni, ez egyrészt pozitívum, másrészt nem, mert büntetésekhez is vezet. Magabiztosságát mutatja, hogy elmondta például, hogy abból tudta, hogy az első körben van a helye, hogy Marquise Brown is ott kelt el. Brown ellen pedig jól védekezett Gladney még 2018-ban. Nagy küzdő, sérülten is hajlandó játszani. Tavaly az összes meccsén így lépett pályára, de így volt ez a 2018-as szezon második felében is. Garry Patterson, a TCU főedzője dicsérte vezetői kvalitásait, miután a szárnya alá vette a fiatalabb cornerbackeket.

Játékstílus, képzettség

Press coverage az erőssége, amivel el is érkeztünk az első kérdőjelhez. Az NFL-ben az ilyen stílusú cornerbackek erősebbek, nagyobb darabok, mint Gladney. Eddig kétségtelenül tudott érvényesülni, de profik között nagyobb, erősebb elkapókkal találja magát szembe majd. Kérdés, hogy ezzel mit tud kezdeni. Ezzel kapcsolatban egy meccset emelnék ki, tavaly a Texas ellen a 6’6 magas, 222 fontos Collin Johnson volt az ellenfele, amely nagy csatát hozott. (Johnsonra szintén oda kell figyelni az idei drafton, a 3-4. körben mehet ki.) Gladney fizikálisan játszott a nála jóval magasabb elkapóval szemben, több passzt is sikerült leütnie, ezek közül itt az egyik. Jump ball szituációban először úgy tűnt, hogy Johnson el tud szakadni Gladney-től, és be tudja húzni a labdát, a cornerback azonban az utolsó pillanatban kiütötte a WR kezei közül, megmentve ezzel csapatát a touchdowntól.

[gap height=”10″]

Bár nagyot küzdött a langaléta Johnsonnal, és megmutatta, hogy igaz, amit mondanak róla, hogy úgy játszik, mint egy nála nagyobb cornerback, az is kiderült, hogy a magas elkapók testi erejükkel zavarba tudják hozni. Az egyébként nem a szeparálódásáról híres Johnson ugyanis 7 elkapással, 101 yarddal zárta a meccset, ezek közül itt a leghosszabb elkapása. Fizikálisságát használva nem először tudott elszakadni comeback route-on Gladney-től, és itt meg is csinálta a 25 yardos elkapást a külső vállára dobott passzból.

[gap height=”10″]

Később viszont Gladney alkalmazkodott Johnson játékához, akinek egyik legnagyobb fegyvere az előbbi playben is látott külső vállra dobott passzok lehúzása. A negyedik negyedben Gladney nagyszerű védekezést mutat be, remek lábmunkájának köszönhetően tapad az elkapóra, majd a megfelelő pillanatban hátrafordítja fejét, és leüti a passzt. Ebben a játékban benne van, miért tartják olyan sokra a cornerbacket.

[gap height=”10″]

Erről a meccsről még egy játékot említenék meg. Ez most nem a Johnson elleni párharcáról szól, hanem Gladney játékintelligenciáját és atletikusságát mutatja meg. Remekül olvassa a játékot, és megfelelő időzítésének köszönhetően a levegőben úszva leüti a passzt.

[gap height=”10″]

Összességében ez a párharc megmutatta mindkét játékos erősségeit és gyenge pontjait. Johnson touchdownt nem tudott elkapni, illetve egyet majdnem, de azt visszafújták OPI miatt. Elhibázott szerelést viszont ki tudott kényszeríteni az elkapó, ami azért is megemlítendő, mert Gladney “normál” esetben jól szerel. Győztest nem hirdetnék, viszont a kezdeti hibák után a végére összekapta magát Gladney, és nagy játékokat (összesen három leütött passz) mutatott be, az end zone-ban többször jól védekezett az elkapón, aki emiatt aztán szabálytalankodni is kénytelen volt ellene. Teljesítményét inkonzisztensnek értékelném, láttunk tőle remek megoldásokat, de megmutatkozott az is, hogy a nagy méretű elkapók ellen lehet gondja majd a profik között is.

Hasonló meccse volt 6’3″ magas, 212 fontos Denzel Mims ellen is. Ezen a meccsen a rendes játékidőben Gladney jobb teljesítményt nyújtott a magasra taksált elkapó ellen, 50 yard alatt tartotta touchdown nélkül, és többször is bravúros megoldásokat mutatott be. A hosszabbításban azonban egy slanttel csúnyán megverte Mims, touchdownt kapott el ellene, ami végül a meccsbe is került a TCU-nak. Egy rövid összefoglaló kettejük párharcáról:

[gap height=”10″]

Összegzés

Sok dolog miatt lehet Gladney játékát szeretni. Remek a lábmunkája, gyors, jól vált irányt, megvannak az ösztönei, játékintelligenciája, labdaérzéke a poszthoz, és küzdőszellemére nem lehet panasz, odateszi magát a futás ellen is. A legnagyobb negatívuma az, amin nem tud változtatni: ez pedig a magassága, testalkata. Ha akkora lenne, mint Trevon Diggs, akkor nem lenne kérdés véleményem szerint, hogy ő a legjobb cornerback prospect az idei drafton. Nem mindig jó pont továbbá az agresszivitása, a Texas Tech ellen sikerült kiállíttatnia magát, de dobtak rá zászlót többször pass interference miatt, holding és sportszerűtlen magatartás miatt is tavaly. Az elkapókba szeret belekapaszkodni, ami miatt a profik között még több zászlóra számíthat. Viszonylag jól szerel, de néha rossz szöget választ ehhez, illetve volt pár elhibázott szerelési kísérlete nagyobb darab elkapók ellen. További hátrány, hogy 24 éves lesz idén, összehasonlításképpen Jeff Okudah csak jövőre tölti be a 22-t.

Gladney mondható playmakernek is akár, mert képes bravúros játékokra, érzi a labdát, a kezei azonban annyira nem jók, inkább a passzok leütésében jeleskedett, és nem szerzett sok interceptiont. Viszont amikor igen, az általában élményszámba megy, mint ez az INT-je a Purdue ellen, amivel a cikket zárom. Gladney szemei a backfielden, olvassa a flea flickert, időben megfordul, és remekül pozicionálja magát a labdaszerzéshez 15 yardra a line of scrimmage-től. Amelyik csapat draftolja, számíthat ilyen játékokra tőle.

 

 

[/ppp_patron_only]

9 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ádám Váradi
Ádám Váradi
2020-04-19 14:52

With the 22. pick, in the 2020 NFL Draft, The Minnesota Vikings select, Jeff Gladney, Defensive Back, TCU

Fetyke
Fetyke
Reply to  Ádám Váradi
2020-04-19 14:52

Beírhatom a tippkátékba? :)
És kit viszünk a 25. választással?

Ádám Váradi
Ádám Váradi
Reply to  Fetyke
2020-04-19 15:10

Nyugodtan! Hát én három választást látnék nagyon szívesen aminek tudnék örülni, Josh Jones OT/ Denzel Mims WR/ Kristian Fulton CB. Tudom tudom.. Fulton nem illik a rendszerbe, de szükségünk van két cornerre és ha már lehetőségünk van rá, hogy ennyire hátul ki vigyed akkor miért ne? Csak sajnos elég valószínű, hogy nem lesz bent.. +1pick Cesar Ruiz, de csak is abban az esetben ha Trent-ért cserélnénk, akkor jöhetne.. amit nem akarok látni de félek tőle az egy DT( akit nem Javon-nak vagy Derrick-nek hívnak) Justin Madubuike meetingelt a Vikesal de remélem ha jól is sikerült a -beszélgetés nem az első körben válasszák ki. Én még Harristol és Cooktol is megszabadulnék.. Mattison is tud elkapni és nem is fut rosszul, utolsó lehetőség, hogy hasznot húzzunk belőle, mondjuk egy 2.kör végéért .

Fetyke
Fetyke
Reply to  Ádám Váradi
2020-04-19 15:53

Pontosan ugyanezt gondolom én is! Esetleg még Matos érkezésének örülnék DE posztra, de szerintem ő már nem lesz bent olyan későn, a pass rushereket mindig nagyon hamar elkapkodják. Viszont Fulton lecsúszását még akár el is tudnám képzelni, szerintema CB-k lassabban fognak kimenni, mint azt a legtöbben várják.
DT-t igazából egyáltalán nem látnék szívesen az első 2 körben, mert Zimmer rendszerében egy hátsó körös NT is el tudja látni azt a feladatot, amit neki kell a fal közepén. Ráadásul a DT-re áldoztunk, és elvileg az megoldott poszt is nálunk.
A cserékkel kapcsolatban is tökéletesen egyetértek. A lehetőségeinket rontja, hogy mindkét játékosnak új szerződést kell adni az új csapatának. Viszont én még a drafton is el tudnám képzelni, hogy egy felcserének a részei legyenek.
Amúgy most 25-re Josh Jones-nak örülnék a legjobban, nagyon tetszett az, amit ma olvastam róla a prospect ismertetőben.

Ádám Váradi
Ádám Váradi
Reply to  Fetyke
2020-04-19 16:05

Igen, Most a legfontosabb a fal és a CB poszt, aminek Jonesal kapcsolatban külön örülök azok a pass protection mutatott számai, nagyon jót tenne neki szerintem ha egy olyan csapatba kerülne ahol nem csak Jó OL edző van, de egy nagyon jó DE is, és mivel nálunk ott van Hunter edzéseken rengeteg matchup lenne amivel később kamatoztathatja tudását és rengeteget fejlődhet. Gross-Matost imádom, szerintem sokkal magasabban van a plafonja mint amit sokan mondanak, és ha tavaly megért Rashaan Gary a plafonja miatt 1/12-öt, akkor Gross Matos 1/25-re szerintem ajándék.. szerintem egy nagyon jó kezdő szintű játékos lesz belőle akinek esélye van a Pro Bowlra könnyedén.. Legideálisabb esetben Griffen-t egy évre vissza, Odenigbo be Pierce mellé, Gross Matos egy év epizód szereplő, és egy jó darabig megvan oldva a fal.. :)

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x