Connect with us

Játékos Portré

John Elway – Harc az idővel I. rész

Ha a Denver Broncos szóba kerül, akkor általában egy név jut mindenkinek az eszébe, John Elway. Ez nem véletlen, a franchise legnagyobb sikerei mind hozzá kötődnek, és neki köszönhetik a szurkolók a legszebb emlékeket. Ehhez a hírnévhez azonban hosszú út vezetett, és sok dolognak kellett közrejátszania ahhoz, hogy eljusson idáig, Elway ugyanis eleinte nem a Broncosnál képzelte el magát, és a legkevésbé sem irányító poszton.

Az irányító unalmas

John Elway ma minden idők egyik legjobb irányítójaként van számon tartva. Ez abból a szempontból ironikus, hogy mikor fiatalon megismerkedett a sporttal, akkor ezt tartotta az egyik legrosszabb pozíciónak. Az apja, Jack Elway többször is kivitte őt football meccsekre, és az egyik alkalommal megkérdezte tőle, hogy melyik poszt tetszik neki a legjobban. A fiatal Elway erre azt válaszolta: a futó, mert az izgalmasnak tűnik, ellentétben az irányítóval, ami csak annyit csinál, hogy adogatja a labdákat, és néha elindít egy-két passzt. Ebben nem volt semmi izgalom.

Az apja azonban nem hagyta ennyiben, ő irányítót látott a fiában, és megpróbálta meggyőzni, mégis ezt a posztot válassza. Elway végül hallgatott az apja szavára, és a középiskolában a kaliforniai Granada Hillsen irányító poszton kezdett el játszani. Eleinte komolyan aggódott, hogy rossz döntést hozott, hiszen az irányító poszt számára még mindig unalmas volt, de ezek a kétségei hamar eloszlottak. A Granada Hillsnek ekkor Jack Neumeier volt az edzője, aki egy agresszív támadósort képzelt el, ahol az irányító akár 30-40 alkalommal is passzolt.

Ez a felfogás tökéletes volt Elway számára, aki az izgalmat kereste a játékban. Egy-két meccs után, ahol 30-40 alkalommal passzolt, már másként tekintett az irányító pozícióra. Neumeier rendszere rengeteg izgalmat, de renegeteg kihívást is tartogatott. Elway azonban könnyedén fogadta ezeket a kihívásokat, sőt még élvezte is őket. Élvezte, hogy ennyiszer kell passzolnia, és többé már nem egy unalmas posztként tekintett az irányítóra.

A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!