Connect with us

Minden ami NFL

Kinek mennyire kemény? – AFC North

Tavaly négyszeresen sokkoló volt az AFC North: a Ravens mindenkit oktatott az MVP Lamar Jacksonnal, a Steelers szezonja már az első hetek után kvázi véget ért Big Ben sérülésével (bár szó se róla, becsülettel küzdött a csapat), az évezred gárdájának kikiáltott, csoportgyőzelemre, Super Bowl-diadalra jósolt Browns csúnyán elbukott, a Bengals pedig esélyt sem adott az 1/1-re hajtó, minden használható játékosát elcserélő Dolphinsnak. Nincs hálásabb feladat, mint ennek a csoportnak jósolni.

Baltimore Ravens

  • A vegasi oddsok alapján a Ravensé 4. legkönnyebb sorsolás a ligában.
  • A fogadóirodák 11,5 győzelemben húzták meg az over/under határt a csapatnál.
  • Öt főműsoridős mérkőzést kapott a csapat, ami a maximális – erre a franchise történetében eddig csak egyszer volt példa. Ráadásul a 12. és 14. forduló között minden héten kiemelt meccsen játszik a Ravens (kétszer csütörtökön, egyszer hétfőn).
  • Pihenés kapcsán korrekt menetrendet kapott a gárda, összesen 3 nappal lesz több pihenője, mint ellenfeleinek.
  • A könnyű sorsolás nem véletlen, pocsék futás elleni védelmekkel játszik a Ravens, a harmadik legkönnyebb ilyen téren a csapat sorsolása.
  • Összesen öt rájátszásba jutott csapattal játszik a Ravens a szezonban.
  • A menetrend érdekesre sikerült: az első öt héten egyedül a Chiefs elleni rangadón nem a Ravens lesz abszolút favorit, majd a 6-14. forduló között átlagon felüli, bár nem kiemelkedő gárdákkal játszik, az utolsó három hét pedig talán a legkönnyebb lesz az egész ligában.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Ravens a Browns ellen kezdi meg a 2020-as szezont, ami egy nagyon nehéz ütközet lesz, tavaly is megszenvedett a Cleveland ellen (hazai pályán 40-25-re kapott ki, és idegenbeli győzelem is nyögvenyelősebb volt, mint ahogy azt a 31-15-ös végeredmény mutatja). Szerintem most is meglepetést okoz a Browns Baltimore-ban.

A második héten Houstonba látogat a Ravens, ami a leghosszabb idei utazása lesz a csapatnak, tehát ilyen téren is szerencsésen alakult a sorsolás. Nem mintha a hazai pálya segítene Bill O’Brienéken, a Browns elleni vereségből eredő frusztrációt nagyon csúnyán leverik Lamar Jacksonék a Texanson. Ezután jön az első főműsoridős mérkőzés a Chiefs ellen. Bár John Harbaugh-val az élen a Ravens 14-1-es mérleget tud felmutatni a kiemelt meccseken és sorozatban 12 primetime mérkőzést nyert meg, a tavalyihoz hasonló végeredményre számítok, így kisebb meglepetésre 1-2-vel kezd a Ravens. Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy ez lesz mindössze a harmadik hazai MNF meccse a Ravensnek 2008, azaz Harbaugh érkezése óta, miközben már 13-szor játszott idegenben hétfőn.

Nem ideális kezdés, de még messze nincs minden veszve, a Redskins és a Bengals elleni meccsek után hamar helyre áll a világ rendje (3-2). Ezután egy nehezebb turnus jön, a 8. heti bye week előtt (ami a sorsolás szempontjából megint csak ideális, ráadásul sorozatban a kilencedik alkalommal pihen a csapat a 8. héten vagy az után) utazik Philadelphiába a csapat, majd otthon fogadja a Steelerst. Egyik sem lesz könnyű mérkőzés, mindkét csapatnak kifejezetten jó futás elleni védelme van, viszont annyival jobbnak tűnik a Ravens, hogy mindkét meccset megadom Jacksonéknak.

A pihenőhétre tehát 5-2-es mérleggel fordul a csapat, de hiába az extra szünet, Indianapolisban a rájátszásért küzdő Colts meglepi a csapatot. Ezután pedig egy hihetetlen öthetes periódus következik:

  • a Ravens a 10. és 14. hét között négyszer játszik kiemelt meccset,
  • kétszer is TNF meccsen lép pályára a csapat, ráadásul egymás után,
  • a 12. és 14. hét között minden fordulóban primetime meccset játszik.

A Patriotst a jelenlegi formájában nem tartom leküzdhetetlen akadálynak, ahogy egy hétre rá a Titanst sem (a Tennessee elleni meccs lesz az egyetlen hazai találkozója a Ravensnek novemberben). Ezután következik egy hálaadásnapi rangadó a Steelers ellen, majd egy hétre rá a Cowboys elleni csörte – mindkettő csütörtökön. Oda-vissza nem sikerül elkapni a Pitsburghöt, és a szokatlan sorsolás a Dallas elleni hazai mérkőzésre is rányomja a bélyegét, így a hajrára 7-5-ös mérleggel fordul a Ravens.

Ez innen már piskóta lesz, az egyetlen komolyabb ellenfélnek a Browns tűnik idegenben, de ahogy a Steelerst nem tudja kétszer legyőzni a Harbaugh-legénység, úgy a Clevelandtől sem fog kikapni. A Jaguars-Giants-Bengals trió pedig nem jelenthet akadályt, így a rájátszás szinte borítékolható.

Tipp: 11-5

Cincinnati Bengals

  • A vegasi oddsok alapján a Bengalsé a 11. legnehezebb sorsolás az egész ligában.
  • A fogadóirodák 5,5 győzelemben húzták meg az over/under határt a csapatnál.
  • Két főműsoridős meccset kapott a Bengals, egy hétfő esti rangadót a Steelers- és egy csütörtökit a Browns ellen.
  • A csapat sorsolása nagyon nehéz lesz a szezon elején, az első 10 héten csak egyetlen olyan csapattal (Jaguars) játszik, amelyiktől nem várnak a szakértők legalább 8 győzelmet.
  • A 11-13. héten lehet a legkönnyebben kozmetikázni a mérlegen, a Redskins, a Giants és Dolphins is bőven verhető kategória.
  • Mindössze négy tavaly rájátszásba jutott csapattal játszik a Bengals.
  • A bye week a 9. héten van, ami ideális.
  • A pihenőnapokkal nagyon rosszul járt a csapat, összesen 11 nappal pihen kevesebbet az ellenfeleinél, ami a második legtöbb.

A csapat sorsolásában semmi rendkívüli nincs: egyszer sincs egymás után kettőnél több idegenbeli vagy hazai mérkőzése, egy teljesen átlagos menetrendet sikerült ilyen téren összehozni. Az első héten a Bengals hazai pályán fogadja a Chargerst, és bár Joe Burrow-t jobb (vagy legalábbis tehetségesebb) irányítónak tartom, mint Tyrod Taylort vagy Justin Herbertet, a két csapat játékosállománya között óriási a különbség a Chargers javára – a bajnoki cím után tehát rögtön egy vereséggel kezd az 1/1-es.

Bár a hazai/idegenbeli meccsekkel nincs különösebb probléma, nem lehet azt mondani, hogy Burrow-nak könnyű dolga lenne. A chargerses Joey Bosa-Melvin Ingram duó után játszania kell Myles Garett és Olivier Vernon (Browns, ráadásul főműsoridőben), majd Fletcher Cox és Brandon Graham (Eagles) ellen, ami a Bengals támadófalát elnézve nem sok jóval kecsegtet – egy 0-3-as kezdés nagyon valószínűnek tűnik.

A negyedik héten aztán jön egy Jaguars elleni csörte, az egyetlen nyerhetőnek tűnő mérkőzés a szezon első felében. A Jaguarsnak jó esélye van az 1/1-re és hiába a Minshew-mánia, Burrowéknak jut egy kevés sikerélmény. Kell is ez, ugyanis a bye week előtt a Ravens-Colts-Browns-Titans négyes következik, amiből egyedül a Browns elleni hazai tűnik nyerhetőnek. Bár tavaly sikerült egyszer elkapni a Clevelandet, idén már nagyon nem akaródzik elhinni, hogy nem tud lábra állni egy ennyire tehetséges keret, így egy 0-4-es sorozatot és 1-7-es bye előtti mérleget várok a Bengalstól.

A pihenőhét után a Steelers lesz a soron következő ellenfél, és hacsak Big Ben nem ment teljesen tropára, akkor ennek a mérkőzésnek sem kérdéses kimenetele. Ezek után viszont jön egy nagyon könnyű periódus és szerintem ekkora már összeáll annyira a Burrow-Zac Taylor tengely, hogy sikerül kozmetikázni a mérlegen.

A Redskins nagyjából most tart ott, ahol a tavalyi Bengals, így a rutin miatt (illetve mert Burrow>Haskins) ezt a meccset a Cincinnatinek adom. A Giants már nagy falat lesz, nem olyan rossz az a csapat, még ha Joe Judge-ot nem is feltétlenül tartom sokra. Ezután jön el a Bengals szezonjának csúcsa, vagy legalábbis a legérdekesebb mérkőzése: tavaly a Tua Tagovailova vezette Alabama óriási meccset játszott a Burrow fémjelezte LSU-val, most ismét egymás ellen lép pályára a draft két legjobb irányítója. Mindkét csapat kerete bottom 5-ös, így sok múlhat az irányítókon, én pedig Burrow-t jobbnak érzem (ráadásul jobb fala és sokkal jobb elkapói vannak), így a szezonbeli harmadik győzelmét is megszerzi a Bengals (3-9).

Az utolsó négy forduló brutális lesz, még a leggyengébbnek tűnő Texans is sokkal előrébb tart, a Cowboys, a Steelers és a Ravens pedig egyenesen másik liga. Egyik esetben sem egyszerű megindokolni, miért nyerhet Bengals, így négy vereséggel zárja az évet a csapat.

Carson Palmer nemrég azt nyilatkozta, hogy Burrownak nem szabad elkeserednie, ha nem sikerül jól a szezon, ugyanis a Bengals nem véletlenül lett 1/1-es. Ezzel abszolút egyetértek: a csapat kerete az egyik leggyengébb az egész mezőnyben, kell legalább egy, de inkább két szezon, hogy feltöltsék annyi tehetséggel, amennyivel már lehet PO-álmokat szövögetni. Nincs ezzel baj, nem kellenek irreális elvárások, úgy kell nekimenni a szezonnak, hogy örülni kell minden egyes kis pozitívumnak.

Tipp: 3-13

Cleveland Browns

  • A vegasi oddsok alapján a Brownsé a 3. legkönnyebb sorsolás az egész ligában.
  • A fogadóirodák 8,5 győzelemben húzták meg az over/under határt a csapatnál.
  • Két főműsoridős meccset kapott a Browns, egy hétfő esti rangadót a Ravens ellen és egy csütörtökit a Bengals ellen. Illetve a 16. héten még nincs eldöntve, hogy szombaton vagy vasárnap játszik-e a gárda.
  • Nincs különösebben nehéz vagy könnyű periódusa a csapatnak, vegyesen jönnek a jobb és gyengébb ellenfelek.
  • A bye week a 9. héten van, ami ideális.
  • A 8-11. fordulóban a csapat vagy pihenni fog, vagy hazai pályán lép pályára.
  • Az ellenfelek támadósorait nézve a 3. legkönnyebb a Browns sorsolása.
  • Mindössze négy tavaly PO-ba jutott csapattal játszik a gárda.
  • A Browns egymás után kétszer is New Yorkban lép pályára a 15-16. héten.
  • Pihenőnapokkal nagyon jól jártak a clevelandiek, hat nappal több pihenő jut nekik, mint ellenfeleiknek.

A Browns egy nagyon jó offseasonön van túl, úgy néz ki sikerült megoldani a két legnagyobb problémát, a főedzőt és a támadófalat. Most már ráadásul a hype-nak is annyi, senki sem vár Super Bowl menetelést, így higgadtan lehet nekivágni a szezonnak.

Az első héten rögtön a tavalyi csoportgyőztes Ravens lesz az ellenfél idegenben, és ahogy 2019-ben, úgy idén is megszerzi a győzelmet a clevelandi csapat. Ezután egy csütörtök esti rangadó következik a Bengals ellen, majd az 1/1 esélyes Redskins, mindkettő hazai pályán – a keretek erősségét figyelembe véve meglepő lenne, ha bármelyik ellenfél gondot okozna, így 3-0-s kezdést jósolok a Barnáknak.

Ezután egy kicsit nehezebb periódus következik, Cowboys, a Colts és a Steelers sem lesz egyszerű feladat. Idegenben a Steelerst nem sikerül legyőzni, de a másik két meccsből az egyiket behúzza a csapat, majd Bengals ismételt legyőzésével jelzi mindenkinek, hogy komolyan kell a Brownsszal számolni.

Az 5-2-es kezdés után jön az egész menetrend egyik legkényelmesebb része: három hazai mérkőzés és egy bye week. Ennek ellenére sok örömben nem lesz része a Brownsnak: a Raiders jónak tűnik, Clevelandben is elképzelhető egy győzelem, az Eagles pedig egy sokkal rutinosabb és magabiztosabb csapat, így egyedül a Texans elleni hazai találkozót tudom jó szívvel a Clevelandnek adni.

A Jaguars kvázi kötelező ellenfél szerintem, de a Titanst már nem sikerül meglepni, de még a Ravens elleni hétfő esti rangadón elszenvedett vereség ellenére sem lesz veszve minden (7-6). Az alapszakasz hajrája ugyanis könnyűnek tűnik, a dupla New York-i meccsek mindegyikén a Browns lesz a favorit (legalábbis jelenleg ez a helyzet), az utolsó héten pedig a Steelers elleni hazai találkozón dől el, melyik lesz a második csapat a csoportból, amelyiknek esélye lesz PO-ba jutni. Én most a Brownsnak adom a voksom.

Tipp: 10-6

Pittsburgh Steelers

  • A vegasi oddsok alapján a Steelersé a 7. legkönnyebb sorsolás a ligában.
  • A fogadóirodák 9 győzelemben húzták meg az over/under határt a csapatnál.
  • A Steelersnek négy főműsoridős mérkőzés is jutott: két hétfő esti rangadó a Giants és a Bengals ellen, továbbá egy csütörtöki a Ravens, illetve egy vasárnap esti a Bills ellen.
  • Elég keményen kezdődik a csapat szezonja, az első hét fordulóban négy tavalyi PO-csapattal találkozik a Pittsburgh.
  • A szezon vége sem ideális, az utolsó négy meccséből hármat idegenben játszik a csapat.
  • A Steelers játszik a Texansszal, vagyis egymás ellen lép pályára három Watt-fivér.
  • A pihenés szempontjából semleges menetrendet kapott a gárda, pont annyit pihen, mint az ellenfelei.
  • A bye week a 8. héten van. Nagyon jól ki lett osztva a csoport.

A Steelers rögtön egy kiemelt mérkőzéssel kezd, a Giants vendégeként lép pályára hétfő este. Érdekes párharcnak ígérkezik, Big Ben formája erősen kérdéses, szerintem rozsdás lesz a szezon elején, de a védelem még hozza az első skalpot. A Broncos viszont meglepetést okoz, ráadásul a Wattok csatáját is a legidősebb fivér nyer, így egy nem biztató 1-2-vel kezd a csapat.

Ettől aztán felpörög a gárda, tavalyhoz hasonlóan sikerül felállni a nehéz kezdés után: a Titans-Eagles duó közül az egyiket, illetve hazai pályán a Brownst is sikerül legyőzni. Utóbbi különösen parázs lesz a Mason Rudolph-Myles Garrett incidens miatt, kár hogy nem került kiemelt időpontba.

3-3as mérleggel megy tehát neki a Steelers a Ravens elleni rangadónak. A szokásoknak megfelelően kiélezett lesz a találkozó, de a hazai pálya miatt a Ravens behúzza a mérkőzést, így negatív mérleggel megy pihenni a csapat. A bye week viszont jót tesz a gárdának, a következő öt mérkőzését egyaránt megnyeri, közte a Ravens elleni visszavágót csütörtökön (tavaly a pihenőhét után hétből hat meccset nyert meg a csapat).

8-4-es mérleggel áll tehát a csapat, viszont az utolsó négy hét nagyon kemény lesz. Először a Billshez utazik a csapat, a védelmek csatáját pedig a hazai gárda nyeri. A Bengals ellen sikerül javítani, de a Philip Rivers vezette Colts Pittsburghben győzni fog, így az utolsó hétre marad a döntés a csoport második helyét illetően. Ezt a poént már korábban lelőttem, szerintem a Browns végre át tud lépni az árnyékán, így a Steelers reménykedhet, hogy a 9-7-es mérleg 2020-ban elég lehet a 14 csapatos rájátszáshoz.

Tipp: 9-7

[/ppp_patron_only]

 

1 Comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
RvBalazs
RvBalazs
2020-06-02 11:06

Imádom ezeket a cikkeket :-)

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x