Connect with us

Hír

Az NFL drasztikusan csökkentené a fizetéseket, ha elmarad a szezon

A jelenleg érvényben lévő kollektív szerződés (CBA) értelmében, ha csak egyetlen fordulót megrendeznek, akkor a csapatoknak ki kell fizetniük a játékosok teljes évi bérét, történjék bármi. Az NFL viszont drasztikusan csökkentené a kifizetéseket, ha elmarad a szezon.

A liga elküldte a legújabb javaslatát a játékosok szakszervezetének, melynek értelmében a következőképp nézne ki a pandémia-forgatókönyv, legalábbis a fizetéseket illetően:

  1. Ha a szezont lefújják az edzőtáborok előtt, akkor senki nem kap semmit.
  2. Ha a szezont lefújják az edzőtáborok megkezdése után, de a végső keretszűkítés előtt, akkor a draftolatlan újoncokat leszámítva a 90 fős roster összes tagja kap egy 250 ezer dolláros illetményt. Ebből az összegből levonódnak az idei kifizetések, tehát aki kapott például egy 5 milliós aláírási bónuszt a csapattól, az a ligától nem kap semmit.
  3. Ha a szezont lefújják a végső keretszűkítés után, de még az első forduló előtt, akkor az 53 fős roster tagjai, illetve a különböző sérültlistákon lévő játékosok kapnak 250 ezer dollárt, míg a gyakorlócsapatban lévők 100 ezer dollárra jogosultak.
  4. Ha a szezont lefújják az alapszakasz közben, akkor az 53 fős roster tagjai, illetve a különböző sérültlistákon lévő játékosok kapnak 250 ezer dollárt, míg a gyakorlócsapatban lévők 100 ezer dollárra jogosultak. Ugyanakkor ebből le kell vonni azokat a tételeket, amiket már megkaptak a játékosok az alapszakasz során (alapfizetés, meccsenkénti bónuszok stb). Továbbá azok a játékosok, akik az első hét után kerülnek az aktív keretbe, vagy 250 ezer dollárt kapnak, vagy a garantált fennmaradó alapfizetésüket – attól függ, melyik a kisebb. A gyakorlócsapatosok esetén ez az összeg 10 ezer dollár vagy a garantált fennmaradó alapfizetésük – attól függ, melyik a kisebb.
  5. Az ösztönzők arányosan lennének csökkentve. Ha valaki 1600 yard után kapna 1,6 millió dollárt, de a szezont nyolc forduló után lefújják, akkor maximum 800 ezret vihetne haza, ha elérte a 800 yardot (magyarán hiába szerzett nyolc meccs alatt akár 1600 yardot az adott játékos, akkor is csak 800 ezer dollár lenne a maximum).

Röviden összefoglalva: mindenki megtarthatna minden kifizetést, amit még a lefújás előtt megkeresett és elutaltak a számlájára (aláírási bónuszok, roster bónuszok, lejátszott meccsenkénti alapfizetések stb.), azon túl viszont csak maximum 250 ezer dollár járna a játékosoknak. Ez óriási visszalépés ahhoz képest, hogy a csapatoknak egyetlen forduló után is ki kellene fizetni a szerződésekben szereplő teljes összeget, tehát ha valakinek 16 milliós alapfizetése van idén, akkor egy meccs után nem 1,6 millió, hanem mind a 16 millió járna neki.

Ezt próbálná úgy kompenzálni az NFL, hogy amennyiben az első forduló előtt fújnák le a szezont, akkor mindenki kap egy kis zsebpénzt, pedig ebben az esetben a CBA alapján senkinek nem jár semmi. A sztárjátékosokat ez nyilván nem hatja meg, de a roster végi játékosok esetében ez nagy összeg és továbbra is ők vannak többen. Ez a stratégia bevált a kollektív szerződés esetében, de a pandémia miatt egységesebbnek tűnik a szakszervezet, és nem valószínű, hogy ebbe belemenne.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!