Connect with us

Minden ami NFL

FK! Top 50 2020 – I. rész

Immár ötödik éve állítjuk össze az FK! Top 50-et, azaz a konszenzus listánkat az NFL jelenlegi 50 legjobb játékosáról! 

A listát hat szerkesztő (Balázs, Bálint, Dani, Höri, Józsi, Patrik) az alapján állította össze, hogy szerinte ki jelen pillanatban az 50 legjobb játékos a ligában. Az összpontszám megállapítása során figyelmen kívül hagytuk a legalacsonyabb és legmagasabb helyezéseket, hogy a szélsőséges véleményeket kivegyük az egyenletből.

50. Rodney Hudson, C, Las Vegas Raiders, 17 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 18., 34., 50+, 50+, 50+, 50+

A liga egyik legjobb centere az alulértékelt listán is jó helyre férhetne oda, ha egyáltalán eszébe jutna a döntnököknek. Hudson a radar alatt továbbra is szállítja a sallang- és nyomásmentes játékot, Derek Carr nem miatta nem mer sokáig várakozni. Amennyiben a Raiders offense a passzjátékban is feljavulna Hudson körül, biztosan jobban elismernék a teljesítményét, még akkor is, ha ő személy szerint csak ugyanazt folytatná, mint eddig. A támadófalban nem kell villogni, csak ne rontsál; Hudsontól pedig szökőévente jegyezhetünk csak fel egy-egy rossz megmozdulást.

49. Harrison Smith, S, Minnesota Vikings, 20 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 35., 41., 41., 50+, 50+, 50+

A Vikings védelme egészen egyedi módon változott meg az elmúlt években. Miközben a pálya közepén igen nehéz ellenük haladni, hála elit coverage játékosaiknak a safetyk és a linebackerek között, addig a szélen simán megölik őket a potensebb csapatok. Ennek a folyamatnak Harrison Smith is aktív szereplője, aki a pálya minden szegletében képes feltűnni, megszemélyesítve a modern safety legfőbb tulajdonságait, és a játék minden elemében megbízható. Miután megtalálták a társát, aki leghátul stabil (Anthony Harris), Smith szabadabban rohangálhat a labda felé, csinálhat szerelést a backfielden, de akkor sincs elveszve, ha a tight enddel kell iszkolni a saját célterülete felé. Bármilyen feladatot adsz neki, azon nem fogsz izgulni, hogy Smith-t megégetik.

48. Brandon Brooks, G, Philadelphia Eagles, 31 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 34., 39., 43., 44., 47., 50+

A szavazás idején már tudtuk, hogy Brooks 2020-ban nem fog tudni segíteni a csapatának a sérülése miatt, de a korábban bemutatott játék így is elég volt hozzá, hogy listára kerüljön. Mindent elmond a teljesítményéről, hogy épp a rehabon ülve is az 50 legjobb között tartjuk számon. Az Eagles támadófala a top egységek közé emelkedett, mióta Brooks megérkezett a városba, és irigylésre méltó helyzetben van Kelce és Johnson között szerepelve hétről-hétre, de ő ezt maximálisan ki is használta, és fergeteges fizikai paramétereit sokkal jobban kiaknázza, mint a nagytöbbség. Támadófalember kapcsán a jót könnyen alapvetőnek szokja meg az ember, de Brooks fontossága lehet, hogy épp most fog majd sokaknak szemet szúrni, amikor nem lesz a pályán és valahogy pótolni kell őt.

47. Chandler Jones, Edge, Arizona Cardinals, 38 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 31., 32., 39., 47., 48., 50+

Jones ebben a sportban egy dologhoz ért igazán: sackelni az irányítókat. Évtizedes rutinja nyomán immár elkönyvelhető az, hogy remek érzéke van ahhoz, hogy miként kell a játékot befejezni. Megy a vita róla, hogy a nyomás sackké történő változtatása mennyire tudás és mennyire szerencse, de van itt egy ember, aki _minden_egyes_szezonjában_ magasabb százalékkal értékesíti a sackelési esélyeit, mint a liga többsége. Jones ráadásul kiállta az idő próbáját, csapatot váltott, sémát váltott és koordinátort váltott több ízben, de a produkciójára mindig lehetett számítani. Tavaly nem került be a top50-be az akkor ligautolsó Cardinalsból, de talán legkevésbé rajta múlott a sikertelenség már akkor is. Csapata most újra úgy tűnik, hogy nagy dolgokra lesz hivatott, így Jones is jobban előtérbe kerülhet 2020-ban az amerikai mainstream médiában.

46. Tom Brady, QB, Tampa Bay Buccaneers, 39 pont

Tavalyi helyezés: 7.
Idei helyezések: 28., 31., 33., 50., 50+, 50+

Hatalmas zuhanást mutatott be a rangsorunkban az örökifjú GOAT, de történhetett bármi 2019-ben, Tom Brady nem az az ember, akiről csak úgy le lehet mondani. Mint a környezetvédelmi Seagal-akciófilmek főgonoszai, hiába lököd bele háromszor is a vulkánba, azért teljesen nem lehetsz róla meggyőződve, hogy vége van. Tény, hogy a legutóbb látott Bradytől annyira már nem kellene félni, de a csapatváltás nyomán sokkal jobb esélyei vannak, hogy megmutassa, hogy még mindig képes elit teljesítményre. A társak biztosan segíteni fogják, és az edzői stáb is bizonyított, szóval ha kitölti a 2. idényét is Tampában és jövőre “szavazható” lesz, csak saját magán múlik, hogy újra találkozunk-e a nevével. Jelen helyzetben inkább azért van itt, mert elhisszük, hogy New Englandben nem ő volt a probléma.

45. Myles Garrett, Edge, Cleveland Browns, 39 pont

Tavalyi helyezés: 33.
Idei helyezések: 28., 38., 39., 42., 46., 50.

Csupa jó dolog történt Myles Garrettel a holtszezonban. Eltörölték az eltiltását, új szerződést kapott, amivel rekorder lett, potensnek tűnő stábot neveztek ki fölé Clevelandben és még az FK! Top50-be is bekerült, hogy minderre a koronát feltegye. Túl sok bíztató elem nem volt a Browns előző évében, éveiben, de Garrett volt az a játékos, aki fiatal kora ellenére mindvégig stabilnak számított a kiválasztása óta. Stabilan jó! Nehéz teher egy olyan év 1/1-esének lenni, amelyben Patrick Mahomes (és Deshaun Watson) is a ligába került, de amit Garrett hozzá tudott tenni a pályán, arra nem lehetett panasz, leszámítva nyilván a Steelers elleni ámokfutását. Annyira nem jó most a defensive end sajtója az incidens után hónapokkal sem, és ugyan elég kártékony módon csinált nevet magának, legalább annyit elért, hogy aki jobban utánanézett az ő történetének, láthatta, hogy ritka domináns első három idényt rakott le az asztalra.

44. Mike Evans, WR, Tampa Bay Buccaneers, 39 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 23., 29., 40., 45., 50+, 50+

Az idény kezdetére a 27. életévét fogja betölteni Evans, és a hetedik szezonjára elérkezett az idő, hogy komolyan vehető playoff-aspiráns csapat tagja legyen. Nagyon megérdemelte már az évről-évre rendkívül magas szinten teljesítő és a nagyobb hullámvölgyeket elkerülő wide receiver, akiről már azt is beszélik, hogy Randy Moss óta a legtehetségesebb elkapó lesz, akivel Brady együtt játszhat. (Az AB-saga nem történt meg!). Annyiban így is szerencsés karrier az övé, hogy bárki állt a center mögött, nem félt próbára tenni Evans képességeit egy-egy 50/50-es labdával. Bradyvel biztosan más lesz együtt játszani, reményeik szerint nem is kell majd állandóan az eredmény után futni, így elképzelhető, hogy statisztikailag nem a következő lesz Evans legjobb éve, de egy-egy rájátszás-meccs eldöntése minden korábbi egyéni sikert fölözni tudna.

43. Calais Campbell, DL, Baltimore Ravens, 40 pont

Tavalyi helyezés: 26.
Idei helyezések: 21., 27., 35., 50+, 50+, 50+

Ezen tizes lista másik klubváltója Brady mellett az a Campbell, aki maga is veterán, és pontosan tudja, hogy milyen érzés az ember harmincas éveiben kivirágozni. A Cards és a Jags után most a Ravens védelmében várhatjuk tőle a domináns munkát a védőfalban, és érdeklődve figyelhetjük a Baltimore “pozíciómentes” védekezésébe miképp építik be az óriást. Azon ritka focisták egyike Campbell, akinek a fejlődése lineáris, minden évben egyre és egyre jobban produkált egyénileg, és rendkívül megbízható munkát végez megbízástól függetlenül. A kora miatt érthető, hogy pusztán egy 5. körös draftcetlit kellett érte adni, de így is a rablás kategória ez a Ravens részéről. Jelenléte nem csak a gyepen, de az öltözőben is jobb játékra sarkallhatja a körülötte lévőket, egy védőtől többet aligha várhatunk. Lehet, hogy egy ilyen Campbell-igazolás lesz a különbség abban, hogy Baltimore-ban a következő idényben egy körrel tovább jutnak, mint legutóbb.

42. Jalen Ramsey, CB, Los Angeles Rams, 41 pont

Tavalyi helyezés: 35.
Idei helyezések: 23., 26., 38., 48., 50+ 50+

Rendkívül megosztó játékosról van szó a személyiségét illetően, de a csalódást keltő 2019-es idénye már szerkesztőinket is elbizonytalanította abban, hogy Ramsey top50-es játékos-e. Második idénye után ezt nehéz lett volna elképzelni, még akkor is, ha tudjuk, hogy a passzvédekezést magas szinten fenntartani évről-évre csak a legjobbaknak sikerül. Ramsey mentségére szól a csapatváltás és az azt megelőző huza-vona, de a benne rejlő lehetőséget kiválóan illusztrálja az érte kapott érték. Fura módon a 43-42. helyen két olyan védő szerepel, akiket elcseréltek Jacksonville-ból. A Rams ugye két első kört sem sajnált a remek korban lévő cornerért, akivel aztán hosszabbítani is kellett, és LA-ben úgy kalkulálnak, hogy egy korszakos top3 CB megéri ezt az árat. Lassan el kell kezdeni törleszteni. Wade Phillips távozik, így nem láthatjuk előre, hogy mi is a pontos terv Ramsey-vel. Shutdown cornerként akarják használni, vagy a sokoldalúságára alapozva a pálya közepén is alapoznának rá? Mindenesetre már az sokat elárul a kvalitásairól, hogy bármilyen szerepkörben el tudjuk képzelni, hogy csúcs-közeli játékot produkál.

41. Jason Kelce, C, Philadelphia Eagles, 45 pont

Tavalyi helyezés: 18.
Idei helyezések: 33., 34., 34., 42., 49., 50+

Két center teszi keretbe az első részünket, egészen más erényeket csillogtatva. Egyrészt Kelce neve a családi érintettség miatt is jobban pörög, másrészt volt már bajnok, harmadrészt elég egy-egy látványos mélységi futásblokk ahhoz, hogy az egész meccsről csak arra emlékezzünk a játékából, miközben mondjuk Hudson precíz passz protectionje nem kap akkora publicitást. Nem mintha Kelce nem érdemelné meg a hype-ot, korosztálya tán legatletikusabb centere olyan koncepciókat is megteremt a playbookban, amire sok helyen gondolni sem mernek. Az idősebbik Kelce 2011 óta zakatol az NFL-ben, 6. körös választottként épült be az Eaglesbe, ahol jót és rosszat is látott eleget az évek alatt, és első meccsétől az utolsóig kezdő volt. Nem rossz ez egy olyan embertől, akiről a draft előtt azt tartották, hogy alulméretezett és nem fog tudni boldogulni az NFL óriásaival. Kelce a kivétel a nagy mintában, és a motiváció a hozzá hasonló attribútumokkal bíró fiatalok számára.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!