Connect with us

Minden ami NFL

Breakout players – NFC East

Az NFC keleti csoportjának górcső alá vételével érkeztünk el sorozatunk végéhez. Bár sokak szerint az NFC East a liga egyik leggyengébb divíziója, így is bőven vannak olyan rejtett kincsek, akik felett hajlamosak vagyunk átnézni – egészen idáig. Lássuk, kik azok, akik nagy ugrásra készülnek, kik lesznek az igazi X-faktorok 2020-ban.

Dallas Cowboys

Blake Jarwin, TE

Lehetne találni potenciális jelöltet a támadófalból is, akire nagy év vár 2020-ban, de talán a legegyértelműbb választás Jarwin, aki Jason Witten árnyékából kilépve robbanthat óriásit idén. Jason Garrett ugyan a rutinosabb tight endet részesítette előnyben, de ez az éra már lezárult, az új edzői stáb Jarwint fogja kezdőként pályára küldeni az előttünk álló idényben.

A negyedik szezonjára készülő játékostól az elmúlt két szezonban is láthattunk már szép dolgokat, Prescott, illetve Moore rendszere is igyekszik kihasználni az adottságait. Ezt bizonyítja, hogy 2018-ról 2019-re az elkapásonként szerzett yardjai (Y/C), az elkapások után megtett yardjai (YAC) és a megfutott útvonalanként szerzett yardjai (yard per route run) is egyaránt növekedtek, tehát sikerült játékát egy magasabb szintre emelnie. Persze a volumen nem volt olyan nagy, mert tavaly egyik meccsén sem szerepelt 40 snapnél többet, de a rendelkezésre álló lehetőséggel élni tudott. És ha még azt is hozzáadjuk, hogy Kellen Moore egy erősen pass happy rendszert alkalmaz, akkor ebből mindenképpen profitálni fog a csapat egyik titkos fegyvere, aki mind pályán mutatott játékban, mind pedig számokban nagyot fog ugrani az eddig tapasztaltakhoz képest.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Donovan Wilson, S

Nagyon mélyre kell nyúlni, hogy Wilson nevét emlegessük, mint lehetséges breakout játékos, de meg lehet találni az okot, hogy miért várnak tőle kiugró játékot 2020-ban. A safety a tavalyi draft hatodik körében került a dallasi csapathoz, ahol élesben ugyan még nem sokat mutatott, de amellett ne menjünk el szó nélkül, hogy a 2019-es előszezonban három labdalopása is volt, a preseason sztárja volt. Az edzői stábban bekövetkezett változások neki is sokat segíthetnek.

Aminek a legjobban örülhet Wilson, hogy az új defensive back edző az a Maurice Linguist lett, akivel korábban a Texas A&M-en dolgozhatott, tehát az újdonsült felettese jól tudja, mire képes a fiatal safety. És az új stratéga ki is emelte, hogy miből szeretne többet látni a jövőben, ami nem más, mint az interceptionök száma. A passzok lehalászásában pedig van tapasztalata Wilsonnak, már az egyetemen is ballhawkként aposztrofálták, erre erősített rá tavaly nyáron. Feladata viszont nem lesz egyszerű, hiszen érkezett Clinton-Dix, akit egyértelműen a kezdőbe szánnak, így minden egyes snapen jóval átlag felettit kell hoznia Wilsonnak, ha ki akarja használni azt az időt, amikor berotálják a védelembe.

New York Giants

Darius Slayton, WR

Habár tavalyi szezonban is óriási dolgokat láthattunk Slaytontól, a nagyja még csak most következik. 2019-ben nyolc touchdownt szerzett, ami a legtöbb volt az újoncok között, és TD-elkapásonként 28 yardot átlagolt, ami egészen elképesztő big play potenciált igazol. Ezt igyekezett kihasználni a csapat 2019-ben, és erre kell majd építeni az új stábnak Jason Garrett vezetésével az idei szezonban is.

Slayton bizonyította, hogy nagyon otthonosan mozog a pálya szélén, snapjainek több, mint 90 százalékát szélső elkapóként töltötte el. Ebben a felállásban az egyik slotban Shephard, a másikban Engram, a túlsó szélen pedig Tate állhat fel, így pedig egy egészen veszélyes kis kvartett alakulhat ki. Ebből pedig csak tovább kamatoztathatja tudását Slyaton, aki 2020-ban egy igazi első számú célponttá nőheti ki magát. Ha ehhez hozzáadjuk azt is, hogy Daniel Jones a második évében otthonosabban fog majd mozogni, mint újoncként, akkor még pozitívabbak lehetünk a fiatal elkapóval kapcsolatban. Az egyetlen aggály csupán az lehet, hogy Garrették nem a legkényelmesebb rendszert viszik New York kék részébe, amit a járványhelyzet miatt nehéz lesz megtanulni és megszokni a fiataloknak.

Oshane Ximines, Edge

A Giants védelmét megvizsgálva elmondható, hogy a legnagyobb hiánycikk a pass rush. A helyzet egyelőre nem megoldott New Yorkban, hiszen Markus Golden jövője kérdéses, mellette pedig csak olyanok vannak, akik eddig nem nagyon tudtak magas színvonalon teljesíteni – eltekintve Lorenzo Cartertől. Ebbe az egyenletbe tartozik Ximines is, aki szintén ott volt a tavalyi rotációban, de eddig csak meg-megvillanni tudott, konstans teljesítményt nem láttunk tőle.

Az viszont egészen biztató, hogy 2019-ben az egész csapatot tekintve tőle érkezett a harmadik legtöbb nyomás a szélről Golden és Carter mögött. Szám szerint 25-ször sikerült nyomás alá helyezni az ellenfél irányítóit, ebből hat sacket, három QB hitet és 16 siettetést regisztrált. A mutatott teljesítményt viszont nem lesz egyszerű fokozni, hiszen Gettlemanék elhozták a szabadügynök Kyler Fackrellt, akit a kezdőbe szánnak, így Ximines számára jó eséllyel megmarad a csere szerep, ahogy tavaly is. Viszont az mindenképp bizakodásra ad okot, hogy kis kihasználtság mellett is szép számokkal jelentkezett az idén második évébe lépő pass rusher, tehát nem dőlhet hátra senki, aki előtte van a depth charton, mert a meg fogja mutatni 2020-ban, hogy kezdő kaliberű játékos ebben a Giantsben.

Philadelphia Eagles

Dallas Goedert, TE

Elsősorban elkapóposzton kellene várni valakitől egy igazán kiugró teljesítményt 2020-ban, mégis egy tight end az, aki előtt olyan év áll, amivel igazán be fog robbanni a köztudatba. Az Eagles mer nagyobb lenni és szereti olyan személyzettel rohamozni az ellenfelek védelmét, amikor Ertz és Goedert is egyszerre fenn van a pályán, ez pedig mindkét játékosnak nagyon jól áll. Eddig Ertz volt az a sztár, akire nagyobb szerep és figyelem hárult, de a tavalyi évben már láthattuk, hogy Goedertre is rá lehet bízni a nagyobb feladatokat.

2019-ben 65 elkapásból 680 yard és öt touchdown született Goedert részéről, de ezen statisztikai mutatók mind-mind elmaradnak Ertz számaitól (90/960/6). 2020 lehet az a vízválasztó év, ahol a tight end páros használatba vétele megfordul és az idén harmadéves játékos kap majd nagyobb szeletet az offense tortájából. Persze ez nem jelenti azt, hogy társa játékának minősége rohamosan visszaesne, de arra lehet számítani, hogy a fiatal játékos szépen lassan átveszi a veterán szerepkörét, többet mozgatják a pályán, többször veszik célba és az adandó lehetőséggel élni fog. A lehetőség tehát adott lesz, főleg azt figyelembe véve, hogy az elkapók között nehéz megtalálni egyelőre a stabil célpontot, nem nagyon látni, ki lehet az, aki Wentz biztonsági célpontja lehet – ez pedig egy óriási lehetőség Goedertnek.

Avonte Maddox, CB

Nagy volt a dilemma, hogy TJ Edwards vagy Maddox legyen az, akit ebben a rovatban felhozunk, mert mindenki mellett lehet bőven érveket találni, mégis a fiatal cornerback az, akiben igazán fényes szezont látni 2020-ban. Mills safetybe mozgatásával megnyílt egy üres hely a CB-poszton, ahol tavaly már megmutatta Maddox, hogy stabil teljesítményre képes, rutinnal gazdagodva pedig még inkább magabiztos játékot várhatunk tőle. Érdekes látvány őt a széleken nézni, hiszen 5’9-es magasságával és 180 fontos testtömegével egészen kicsinek tűnik ezen a poszton, de játékát elnézve sokkal nagyobbnak hat, mint hinnénk. Méretbeli hátrányait pedig atletikusságával és labdaügyességével tudja kompenzálni, nagyon agilis, amikor a széleken, nagyobb elkapókon kell védekeznie.

Az előttünk álló szezon nagy feladatot hoz magával, hiszen érkezett Darius Slay, aki már bizonyította, hogy egy igazi lockdown corner, nem a legjobb ötlet sűrűn tesztelni őt, mert sok sikerrel nem szokott járni az ellenfél. Ezzel a figyelem a másik oldalra, Maddox felé fog irányulni, aki egészen biztosan rengetegszer lesz célba véve, persze ehhez az is kell, hogy Sidney Jonest maga mögé tudja utasítani az edzőtáborok során. Ha ez sikerül, akkor pedig nagy év állhat előtte és stabil coverage teljesítménnyel, valamint a labda agresszív támadásával igazi highlight reel lehet a 2020-as éve.

Washington Haskins

Derrius Guice, RB

Guice helyzete nagyon érdekes, mert 2018-ban az egyik legnagyobb potenciállal érkező futó volt a drafton, akitől rengeteget vártak, de a sérülések közbeszóltak, a fiatal játékos nem tudott eddig felnőni ahhoz a hype-hoz, amit generáltak köré. Két éve ilyenkor nagy izgalom övezte a jelenlétét, mostanra viszont talán kicsit megfeledkeztek róla, részben azért is, mert Adrian Peterson még 35 évesen is elviszi a terhet futóposzton. Ez viszont nem jelenti azt, hogy 2020-ban egyértelműen ő lesz a kezdő a csapatban, mert elnézve Guice potenciálját, néhány hét alatt egyértelműen bebizonyíthatja, hogy ő a megkérdőjelezhetetlen kezdő.

Ez tűnhet erős kijelentésnek is, de ha megnézzük azokat a filmeket, amikor Guice egészségesen lépett pályára, akkor bizony van okunk a bizakodásra. Futásban nagyon jól tud olvasni, hirtelen irányváltásai veszélyesek és egyetlen kontakttal nem lehet feltartóztatni, jól hámozza át magát a szerelési kísérleteken. Ami még fontos, hogy a passzjátékba is bevonható, AP-nél mindenképp hatékonyabb lehet, így lehet bízni abban, hogy Scott Turner nagyobb szerepet szán neki a passzjátékban is. Erre pedig jó esély van, hiszen a Panthers az elmúlt két évben brutális mértékben etette McCaffreyt, aki bár merőben más stílust képvisel, mint Guice, de biztos, hogy az új támadókoordinátor sok elemet fog áthozni a Carolinában alkalmazott rendszerből. Ha ez így lesz, akkor pedig nagyot fog szólni a harmadéves futó 2020-as idénye, érdemes felkészülni arra, hogy most tényleg eljött az ő ideje – és nem csak azért, mert nagyszerű edzésvideókat látni róla a közösségi médiában.

Montez Sweat, Edge

Kerrigan, Allen, Payne, Sweat és Young – öt első körös játékos a Washington falában, akik mellett nehéz szó nélkül elmenni, akár egyénenként, akár egység szinten. Lehetne választani a két belül dolgozó volt Crimson Tide nagyfiút is, mégis Sweatben látni azt, hogy második évére óriásit fog dobbantani. Ez elsőre furcsa lehet, mert Young nagyobb hype-ot kap, de azzal, hogy ő ott lesz Sweat másik oldalán, egy egészen új út nyílik a fiatal pass rusher előtt, hogy felnőjön azokhoz az elvárásokhoz, amiket egy első körös tehetség elé támasztanak.

Már 2019-ben a csapat egyik üde színfoltja volt, Kerrigan után a második legtöbb nyomást szerezte szélső passzsiettetőként. Újonc szezonjában nyolc sackig, két leütött labdáig és 34 szerelésig jutott, valamint kierőszakolt két fumble-t is, tehát szépen vétette észre magát a pályán és a statisztikai lapokon is. A csinos rookie év után pedig kinéz neki egy brutális sophomore szezon, ahol Younggal kiegészülve a legjobb fiatal pass rusher duója lehetnek majd az NFL-nek.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!