Connect with us

Hír

Mahomes: Ez a szerződés biztonságot ad nekem, a csapatnak pedig lehetőséget a sikerekre

Alaposan kiemeleztük már Patrick Mahomes új, 2031-ig szóló gigaszerződését, most pedig megszólalt a fő érintett is a dologban. Az irányító nem csapott nagy bulit és már másnap reggel 7-kor edzésen volt, hiszen “van még gyűrű, amit be lehet gyűjteni” és “dinasztiát szeretne építeni”. Ezen kívül pedig a következőket mondta a TheAthleticnek.

“Nem csak biztonságot ad nekem ez a szerződés, amire mindig is vágytam, hanem a csapatnak is megadja a lehetőséget, hogy sikeres legyen a teljes karrierem alatt.”

Ugyan Mahomes a valaha volt legnagyobb sportszerződést írta alá és akár félmilliárd dollárt is kereshet a kontraktussal, mégis könnyen lehet érvelni amellett, hogy ennél jóval többet is kicsikarhatott volna a Chiefsből. Valójában tényleg csapatbarát szerződésről van szó, bármennyire is hülyén hangzik egy $45 milliós évi átlaggal bíró kontraktus, mikor a legjobban fizetett irányító eddig Russell Wilson volt évi $35 millióval.

33 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
33 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
bjeela
bjeela
2020-07-08 09:23

Mondomén, hogy okos fijú…

acsdav2
acsdav2
Reply to  bjeela
2020-07-08 12:35

2 dolog történhetett meg:
1. Mahomes rendes volt és a csapat érdekeit nézte. Ennek ellenére a csapat nem tette meg azt a szívességet (bár szerintem ez nem is szívesség, hanem etikai kötelesség), hogy azt kommunikálják, hogy engedményt adott, hanem inkább ők fürödtek a dicsőségben, hogy az első félMILLIÁRDOS játékos a nevükhöz fűződik.
2. Mahomes nem nagyon látta át ezt a szerződést, csak jól hangzott a garantált 450M és aláírt az ügynöke biztatására. Most, hogy hivatalossá vált és értelmesebb emberek véleményét is hallotta, rájött, hogy elkezdheti a gondoltam a csapatra mantrát.

Ha feltételezzük, hogy a Chiefsnél nem szemétládák dolgoznak, akkor nehezen látom, hogy nem a 2.verzió történt meg.

Hurrá Torpedó
Hurrá Torpedó
Reply to  acsdav2
2020-07-08 13:26

jaj ne már. ennek a tizedéből is megoldja a anyagi gondját még az unokáinak is.
innentől 6 év alatt összeszed közel 200 milliót, ha nem sérül meg. TB12 20 év alatt keresett 235-öt, csak összehasonlításképpen.
és ameddig nincs másik olyan játékos aki ezt meg tudja ugorni, addig ez nem egy szar szerződés a játékos részéről sem. márpedig jelenleg nincs másik olyan játékos, akinek a következő 6 évére garantáltan 200 milliós szerződése lenne.

úgy gondolom ezt a deal-t nagyon előre nem lehet lepontozni, majd az idő megmutatja (mennyit tölt ki belőle valójában, lesz e még gyűrű ezalatt) megmondom őszintén hogy most évi 35 millió dolcsi vagy 36,4 ezen a szinten nem tök mindegy? de, az.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Hurrá Torpedó
2020-07-08 14:19

“TB12 20 év alatt keresett 235-öt, csak összehasonlításképpen.”
Na jó, de Mahomesnak nincs olyan gazdag nője, aki eltartja, ameddig ő labdázgat ;) Peyton Manning is kénytelen volt pizzafutárkodni másodállásban, mert a QB fizuból nem tudta volna eltartani a családot. Ahogy végzett a pályán, már indult is, még átöltözni sem volt ideje:comment image

bjeela
bjeela
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-07-08 15:17

De aztán kirúgták, mert áthívta a rendeléseket, mert szerinte azok nem voltak jók…

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  bjeela
2020-07-08 16:41

:D
– Drágám, én egy vegán paradicsomos-ananászos pizzát rendeltem!!! A magas homlokú, langaléta futár meg ideadta ezt a szardellás-sonkás-szalonnást, 4 tükörtojással!
– És mint mondott, amikor szóvá tetted?
– Csak annyit, hogy “Omaha” és elment.

bjeela
bjeela
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-07-08 19:31

Igen, igen, ő az, de előtte még ordibált a jobboldali és a baloldali szomszédnak is, hogy piros huszonnégyes, de fogalmam sincs, hogy az mit jelenthet.

Fetyke
Fetyke
Reply to  bjeela
2020-07-09 00:11

Minden harmadik rendelésemkor áthívja valaki a rendelésemet, mégsem rúgnak ki senkit…

acsdav2
acsdav2
Reply to  Hurrá Torpedó
2020-07-08 14:49

” 6 év alatt összeszed közel 200 milliót, ha nem sérül meg. TB12 20 év alatt keresett 235-öt, csak összehasonlításképpen.”

Te hány éves vagy, hogy ilyen összehasonlításokkal érvelsz?

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  acsdav2
2020-07-08 14:05

Nagyon-nagyon leegyszerűsíted. Csak néhány más szempont az érdekesség kedvéért:
-Azzal, hogy kedvezményt adott, növeli az esélyt arra, hogy a csapat hosszú távon sikeres legyen. Ha így lesz, akkor ő lesz a sikeres csapat arca, ami reklám- és szponzori pénzben a most a csapatnál hagyott összeg többszörösét jelentheti.
-Nem tudjuk, hogy hogyan fog alakulni a járvány, lesz-e új hullám (habár az USA-ban még a mostani sem ért véget, sőt), hány hullám lesz még és emiatt hogy fog alakulni a cap. Lehet, hogy Mahomes pénze még 5 év múva is rekord lesz.
-Mind láttunk már olyat, hogy amikor egy jó játékos fizetését nagyon meghaladta a piac, kiharcolt egy jobbat, annak ellenére, hogy szerződés alatt állt. Ha Mahomes hosszú távon jó lesz, úgy is ő fog diktálni.
-Egy esetleges hosszú távú vagy súlyos sérülés esetére ez a szerződés egy komoly biztosítás.

Szóval szerintem egyáltalán nem biztos, hogy Mahomes annyira gyámoltalan lenne.

acsdav2
acsdav2
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-07-08 14:48

2 dologra reagálnék.
1. Bár nagyon örülnék, ha a kedvenc sportom legjobbjai a világon olyan népszerűségnek örvendenének, hogy szponzori pénzben többet jelenthetne, mint amennyiről lemondanak, de ez sajnos nincs így. Ha pedig csak 11/12 győzelmes szezonokat hoznak, mert megkéri az árát a 13/14 győzelmes szezonok helyett, attól még ugyanúgy a liga legismertebb arca lesz és ugyanúgy mindenki vele szeretne reklámozni.
2. Hibás gondolatmenet arra alapozni, hogy ez jó döntés lehet, mert a legrosszabb forgatókönyvvel számol. Ilyen alapon ki tudja, hogy lesz-e valaha még szezon, ki tudja, hogy 4-5 év múlva mi lesz. Pont az a logikátlan benne, hogy a bizonytalanságra alapoz benne azzal, hogy 4 év múlvára kéri a pénzt, de cserébe addig 4 évig alig keres valamit a játékához mérten.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  acsdav2
2020-07-08 16:24

Csak annyit akartam megmutatni, hogy az általad leírt szempontokon kívül létezhetnek másmilyenek is. Nem gondolhatjuk, hogy 1-2 szempont döntene egy félmilliárdos szerződés aláírásánál. Nyilván mérlegelni kell mindet (lehetnek és biztos vannak ís köztük olyanok is, amiről mi nem tudhatunk vagy eszünkbe sem jut) és az egész alapján dönteni.
Szerinted például hiba a legrosszabb forgatókönyvben gondolkodni. Nem az, mert – ahogy írtam is – ha viszont a legjobb scenario jön be, a Chiefs szárnyalni fog és Mahomes lesz az isten, akkor úgyis annyi pénzt kér, amennyit akar. Szerintem a döntésnél az a fontos, hogy minden esetre nyújtson bizonyos elfogadható megoldást (járvány, sérülés, királyság, dinasztia kialakulása, akármi.). Hogy az egyes szempontok súlya Mahomes és a csapat számára mennyi, azt meg ők döntik el.
EDIT: meg nyilván az ügynök(ség), de mivel nyilván a legtöbbet akarja keresni rajta, nem érdeke hülyeségbe hajszolni az ügyfelét.

acsdav2
acsdav2
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-07-09 13:56

Miért gondolod, hogy annyi pénzt kér amennyit akar? Lesz egy érvényben lévő szerződése és semmi lehetősége jogilag a holdoutra, illetve etikailag se igazán illő, hisz a Chiefs pont ezért adott ennyi garantáltat cserébe. Aaz ügynökség szerintem úgy volt vele, hogy nagyobb marketing értékkel bír, ha egy félmilliárdos szerződést az ő irodájuk köt.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  acsdav2
2020-07-09 17:06

Az “annyit kér, amennyit akar” nyilván nem jogi értelemben értendő. Az írtam, hogy ha a “Chiefs szárnyalni fog és Mahomes lesz az isten”. Képzeld el, hogy mondjuk 5 év alatt nyer a csapattal még 2 SB-t, de 45 milla lesz a fizetése, miközben mondjuk sokaknak, akik jobban érvényesítik a saját érdekeiket (Cousins & associates .:) már 70-nél járnak. Szerinted a Chiefs szurkolók nem támogatnának teljes mellszélességgel egy jókora emelést?

acsdav2
acsdav2
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-07-09 21:37

A Chiefs szurkolók nyilván támogatnák, ami egy szép dolog, de a GM aki minél jobb csapatot szeretne azt mondja majd, hogy azért kaptál garantált fizetést, hogy most ne kérj emelést.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  acsdav2
2020-07-09 22:22

Ebben én egyáltalán nem lennék biztos, kivéve ha Bill Belichicknek hívják a GM-et, akinek olyan apróságok, mint közakarat vagy szurkolói nyomás egyáltalán semmit nem jelent :)

acsdav2
acsdav2
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-07-09 22:50

Nem hülyék a GM-k se. :) Nyilván akkor azt hangoztatják a médiában, hogy ezért nem tudjuk majd megtartani Chris Jonest vagy Tyrek Hillt.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  acsdav2
2020-07-09 23:51

Nyilván ezt fűrészelhetnénk a végtelenségig, de szerintem azzal lezárhatjuk, hogy egy igazán jó és sikeres franchise irányítónak óriási érdekérvényesítési ereje van. Sőt, sokszor egy nem igazán top QB-nak is.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-07-08 19:18

“-Mind láttunk már olyat, hogy amikor egy jó játékos fizetését nagyon meghaladta a piac, kiharcolt egy jobbat, annak ellenére, hogy szerződés alatt állt. Ha Mahomes hosszú távon jó lesz, úgy is ő fog diktálni.”

A játékosoknak föl kell készülniük arra, hogy azok az idők már elmúltak, amikor még szerződés alatt állva tudtak diktálni. Az új kollektív szerződés miatt már nem tudnak. Egy Rodgers vagy Mahomes sem tud már mostantól diktálni amíg szerződés alatt áll. Nem holdoutolhatnak, nem hagyhatnak ki edzést a hisztin és a síráson kívül mostantól nincs más az ő kezükben. Az meg kit fog érdekelni…
Ráadásul egyébként a Chiefs nagyon tavaszul osztotta el a szerződést. Mahomesnek legkorábban 9-10 év múlva van reális esélye újra tárgyalást és emelést kérni.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Fetyke
2020-07-08 20:44

“Nem holdoutolhatnak, nem hagyhatnak ki edzést a hisztin és a síráson kívül mostantól nincs más az ő kezükben”
Dehogynem. A legfontosabb dolog van az ő kezükben: a labda. Minek holdoutolni, amiért pénzt se kapsz? Az meg, hogy hirtelen 110% helyett 30%-on teljesítesz, orvosilag meg lehet magyarázni az alacsony fizetés okozta pszichoszomatikus panaszokkal ;) Egy franchise irányítóval, aki ráadásul jó is, nem tudsz kitolni anélkül, hogy magaddal is ki ne tolj.
EDIT: csúnya szavak törölve, my apologies.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-07-08 23:56

Azért az nem kitolás, hogy ha aláírt egy szerződést, akkor ragaszkodsz ahhoz és annak teljesítéséhez.
Másrészt ha játszol, akkor nem teheted meg, hogy nem adsz bele mindent! Nem csak magadért, de a csapattársaidért sem. Mert legközelebb könnyen lehet, hogy az OL sem fog mindent beleadni vagy még rosszabb, a cserepadon találod magadat. Ezzel amit mondasz a legjobban magával szúr ki a játékos. Egy rossz szezon és már indokolni is tudja a management, hogy miért nem ad fizetésemelést. Erre a 30%-os teljesítményre kellene emelni? És a PFF alátámasztja a GM-et.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Fetyke
2020-07-09 17:08

“..a cserepadon találod magadat. Ezzel amit mondasz a legjobban magával szúr ki a játékos”
Nézőpont kérdése. Fél milliárdért sokan elüldögélnének a cserepadon. Neked is azt mondom, amit az előbb acsdav2-nek: a követelést (OK, legyen inkább kérés) nem jogi értelemben kell értelmezni. Ha a RB, TE, stb. rinyál, legfeljebb kivágod a francba. Egy franchise irányítónál, főleg, ahogy írtam, egy sikeres és jó franchise irányítónál ezt 3x is meggondolod. Sok csapat hajlandó éveket a kukába dobni egy potenciális jó irányítóért (suck for Luck), miközben nem lehetnek biztosak benne, hogy egyáltalán beválik, nem sérül meg, stb. Ehhez képest sokkal egyszerűbb kicsit jobban megfizetni a már meglevő elit QB-dat, még ha erre a szerződés nem is kötelez.

Fetyke
Fetyke
Reply to  bjeela
2020-07-08 19:12

Ha okos lett volna, akkor számolt volna MVP Trub 12 szezonos veretlenségi csúcsával és inkább a pénzre hajtott volna…

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2020-07-08 19:31

Az ember legfontosabb éltetője a remény. Remény nélkül nincs élet. Még akkor is, ha hiábavaló. Nem tehetett mást.

Staten Island
Staten Island
2020-07-08 11:33

Maximális tiszteletem mindkét félnek, öröm lesz nézni őket. Vajon megugrik-e a KC-szurkolók száma a következő években? :)

Sestertius
Sestertius
Reply to  Staten Island
2020-07-08 13:06

Patriotsnál gyásznapot tartanak.. szurkolóbázisuk felét elvesztették :)

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Sestertius
2020-07-08 14:05

A Chiefs miatt? Én ugy gondoltam, hogy a Boston Buccaneers a ludas :) (itt a portálon is volt olyan, aki mondta, hogy nem bízik már a Patsben, de szerencsére a TB+Gronk kombó amúgy is kínálja magát)

Sestertius
Sestertius
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-07-08 16:46

Oda igazol a 25% a másik 25% meg KC-be :D

BTW én mostantól tudok majd szurkolni a pats-nek :D

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Sestertius
2020-07-08 16:54

Érdekes, amit mondasz. Az “Innentől a Pats-nek vagy Bradynek szurkoljak (jobban)?” kérdés mellett logikusan felmerül “A tulajdonképpen miért is nem szerettem a Patset?” kérdés is. Ha mostantól a Bucsot utálod, akkor meg is van a válasz, ha továbbra is a Patset, vagy esetleg mindkettőt, akkor is :)

Sestertius
Sestertius
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-07-08 17:13

szerintem pont a dualizmus miatt amúgy…. a Bucs számomra mindig is egy olyan semmilyen csapat volt, pont nem érdekelt, hogy mit csinálnak.. a atsnél szerintem az volt a legidegesítőbb, hogy ott van BB aki egy kicseszett zseni, és ott volt egy top3 kaliberű Qb aki több szezonban is bőven a piaci értéke alatt dobált, ezzel további versenyelőnyhöz juttatja a csapatot, ezen túl a csoportban 3 agyhalott csapat/GM/HC gurított 2 évtizedig..

DE szerintem a Patsben a legirritálóbb mindig is a nyálverő zombi szurkoló horda fröcsögése volt :D (azt hiszem már többször is írtam, hogy amúgy őszinte részvétem a 10-20% előtt, aki szintén a csapatnak szurkol, csak normálisan lehet vele beszélni :D ) kb olyan lehet mint az egyszeri értelmes ManU/Barca/Real szurkoló… mindenki tudja, hogy léteznek, csak nem egyszerű összefutni velük :)
Így, hogy a nagy része lemorzsolódik, a Pats szurkolóbázisa is remélhetőleg közelít majd a mediánhoz.. mindenhol vannak hülyék, csak az árányuk nem mindegy

Vicgeordie
Vicgeordie
Reply to  Sestertius
2020-07-09 10:47

Nagy számok törvénye: sok szurkoló, sok hülye sajnos. Bár most valszeg tényleg jön valamekkora lemorzsolódás, de ez így is van rendjén. Én személy szerint mindig jót mosolygok azon, ha valaki csak a kedvenc csapat miatt ledivatdrukkerez.

Mondjuk ilyenkor el szoktam mesélni nekik, hogy gurulósban a kedvenc csapatom 1969 óta nem nyert semmi említésre méltót, az elmúlt bő 10 évben kétszer esett ki a másodosztályba és jelenleg is az egyik legnézhetetlenebb focit játsza a PL-ben. És mégis nekik szurkolok 24 éve :)

LG
LG
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-07-08 22:21

Én ezt vetettem fel, amikor TB aláírt a Bucshoz. Nem nagyon meglepő amúgy.

Staten Island
Staten Island
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-07-09 10:47

comment image

33
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x