Connect with us

Hír

Merőben más lehet az idei egyetemi fociszezon – ha lesz egyáltalán

Ha nem vagyunk biztosak az NFL-szezon elindulásában és lebonyolításában, akkor aggályaink hatványozottan lehetnek jogosak az egyetemi focival kapcsolatban. Az NFL ugyanis nem nagyon engedheti meg magának a szezon törlését, azonban az egyetemen pár kivételtől eltekintve nincs akkora gazdasági motiválóerő az idény lebonyolítására, akár kevésbé biztonságos körülmények között is.

Ennek első jele, hogy az Ivy League (amelynek tagja a Yale, a Princeton, a Harvard, a Dartmouth, a Penn, a Cornell, a Columbia és a Brown) már be is jelentette, hogy idén ősszel nem tartanak semmilyen sportmérkőzéseket, így a futballszezont is törlik – azt még nem tudni, hogy esetleg át tudják-e tolni tavaszra, vagy teljesen elmarad az idény. Ne feledjük, hogy az Ivy League volt az első, amely törölte a kosárlabdatornáit márciusban a pandémia kezdetén, amikor még a legtöbben kiröhögték őket – aztán pár napra rá mindenki beállt a sorba.

Az Ivy League tagjai elsősorban persze nem a focijukról híresek, így a kérdés inkább az, hogy követi-e más konferencia is a példájukat. Ennek első jele, hogy a fociban sokkal nívósabb Big Ten vezetői bejelentették, hogy csak és kizárólag konferencián belüli találkozókat rendeznek idén, már amennyiben tudnak mérkőzéseket játszani ősszel. Ez igaz minden sportra, nem csak a focira.

Ezzel olyan mérkőzések maradnak el, mint az Ohio State @ Oregon, a Michigan @ Washington, a Penn State @ Virginia Tech, a Miami @ Michigan State vagy a Wisconsin vs Notre Dame, amelyet a Lambeau Fielden rendeztek volna októberben.

27 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
27 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
camillo 7777
2020-07-10 08:47

Ha jól tudom, ott még inkább számít a bevételeknél a stadion bevérelei, mint NFL-be

reszelo.aladar
reszelo.aladar
2020-07-10 10:13

Kicsit túl van ez lihegve, de az amerikai néplélek része a szélsőséges túlreagálás. Majd kiderül, hogy amikor majd raklapszám szórják a dollárt a semmibe, akkor mennyire fog hiányozni. Persze lehet, hogy simán átmegy tarhálásba az egész, amikor majd nagyon kell.
Viszont így biztosan nem kell fizetni majd a játékosoknak.

ducksfan
ducksfan
2020-07-10 11:03

Az egyetmi sport azért más, mint a profi (többek között), mert elvileg a sportolók is bejárnak előadásokra, kollégiumban laknak, közös étkezések vannak. Egyre több helyről lehet olvasni, hogy online szemesztert akarnak tartani, biztos, ami biztos. Azt egy egyetem vezetősége sem meri bevállalni, hogy egy kisvárosnyi (pár (tíz)ezer embert fertőzésveszélynek tegyenek ki. Az egyetemek nem csak az elit sportolókért, de a “sima” hallgatókért is versengenek, és egy felelőtlen döntés akár azzal is járhat, hogy a következő évben a hallgatók nem hozzájuk mennek, átigazolnak, és ezzel súlyos anyagi és reputációs veszteséget szenvednek.

Más oldalról viszont, ha nem lesz offline oktatás, nem lesznek egyetmisták sem, szóval a pár tucat sportolót szépen el lehet szeparálni :D

Fetyke
Fetyke
Reply to  ducksfan
2020-07-10 11:46

Egészen pontosan az egyetemi játékosok amatőrök, nem kapnak pénzt a játékért, sőt sokan vannak akik semmit sem kapnak, mert sima fizetős hallgatók. Így pedig sokkal nehezebb előírni nekik bármilyen magatartás kódexet, pláne nehéz lenne azt betartatni velük. Ne felejtsük el azt sem, hogy pár évvel fiatalabb, de ennél sokkal éretlenebb játékosokról van szó.
Az NFL-ben, annyi pénzért azért elvárható, hogy a játékosok, és a közvetlen hozzátartozóik is odafigyeljenek, sőt jelentősen korlátozzák magukat.
Ezért egyetemi szezonra nem számolok én sem, ha csak nem történik valami nagy csoda. Azért az NFL-t meg lehetne oldani szerintem…
Kicsit off:
Olvastam az NBA terveiről, hogy hogyan szeretnék befejezni a szezont. Szerintem egyszerűen nevetséges és hosszú (sőt már rövid) távon betarthatatlan amit kigondoltak. Ráadásul a ráfordított energiával közel sem arányosan nő meg a játékosok és a csapatok egészségügyi biztonsága. Ezt a dolgot nagyon túlgondolták ott.

ducksfan
ducksfan
Reply to  Fetyke
2020-07-10 13:44

Az egyetemi sportolókat vegyük szerintem legalább két kategóriába: az egyik, akik olyan sportban kaptak ösztöndíjat, amely sportban nem lennének képesek később profivá válni, vagy csak magából a sportból megélni (ilyen pl. úszás, atlétika ill. alacsonyabb osztályú bármely csapatsport). Nekik amúgy is elsősorban az ingyen tanulási lehetőség volt a cél. A másik csoport, ahol a játékosok a profi ligák előszobájaként tekintenek az egyetemi ösztöndíjra: kosárlabda, foci pl. Itt inkább az esetleges jövőbeni sportkarrier számított, mint a tanulási lehetőség.

Az előbbieknek, akik kvázi hobbiként tekintenek a sportkarrierjükre, ameddig a tanulásért nem kell fizetniük (nem vonják meg a vírus miatt az ösztöndíjat), mindegy lesz-e szezon. Utóbbiaknak már nagyon nem mindegy, pláne a végzősöknek, akik most alapoznák meg a draft miatt a jövőjüket. Nekik szerintem elemi érdekük, hogy ha az egyetemek megtartják a szezont, akkor betartsanak minden óvintézkedést, amit előírnak nekik. Mondjuk látva némely “felnőtt” focista hülyeségeit, kétlem, hogy (akárcsak a profiknál) be tudnak tartatni egy szigorú karanténszerű intézkedés halmazt.
off: ha a német Bundesliga meg tudta oldani, hogy a csapatok ide-oda utazással és nem annyira szigorú karanténnal le tudják tolni a szezon végét, kvázi nulla fertőzőttel, akkor az NBA is meg kell tudja oldani. Bár most nem úgy tűnik, hogy sikerül nekik.

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
Reply to  ducksfan
2020-07-10 18:19

“ha a német Bundesliga”
Itt a gond.
Nem németországban van az nba.

ducksfan
ducksfan
Reply to  Bélabá a csótány
2020-07-10 19:38

nyilván, de fegyelmezetten és a feláldozva a családi élet melegét két három hónapra (ez is csak a sokáig jutó csapatoknak) azért beleférne a játékosok fizujába, szerintem (pláne, hogy most úgyis otthon voltak eleget).

acsdav2
acsdav2
Reply to  Fetyke
2020-07-10 18:43

“Ezért egyetemi szezonra nem számolok én sem, ha csak nem történik valami nagy csoda”

Azért ha ez bekövetkezik, akkor egy rendkívül fura draftunk lesz 2021-ben. :) Ugyanis az NFL draftra az az előírás, hogy 3 év teljen a középiskola elvégzése után. Nincs benne, hogy futball vagy bármilyen sporttal töltött 3 szezon.

Fetyke
Fetyke
Reply to  acsdav2
2020-07-10 21:34

Való igaz! Ha így alakul, akkor érdekes lesz majd visszanézni a jövő évi draftot abból a szempontból, hogy ki válik be és kiből lesz bust.
Elég nagy lutri lesz.

acsdav2
acsdav2
Reply to  Fetyke
2020-07-10 21:40

Bennem felmerült egy olyan lehetőség, hogy vajon a kevésbé felkapott játékosok (értsd nem olyan top prospect, mint Lawrence, Fields vagy ETN) vajon akkor elfogadják ezt az évet elvesztegetett időnek vagy megpróbálnak formában maradni és eljönnek Európába játszani?

acsdav2
acsdav2
2020-07-10 14:36

“az egyetemen pár kivételtől eltekintve nincs akkora gazdasági motiválóerő”

Dani, tudod te mekkora profittal dolgoznak az egyetemi futball programok? :D

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
Reply to  acsdav2
2020-07-10 18:14

“Top 20 Most Profitable College Football Programs”

Texas – $92 million
Tennessee – $70 million
LSU – $58 million
Michigan – $56 million
Notre Dame – $54 million
Georgia – $50 million
Ohio State – $50 million
Oklahoma – $48 million
Auburn – $47 million
Alabama – $46 million
Oregon – $40 million
Florida State – $39 million
Arkansas – $38 million
Washington – $38 million
Florida – $37 million
Texas A&M – $37 million
Penn State – $36 million
Michigan State – $32 million
USC – $29 million
South Carolina – $28 million

https://www.athleticscholarships.net/profitable-college-football-programs.htm

acsdav2
acsdav2
Reply to  Bélabá a csótány
2020-07-10 18:26

Én egy kicsi magasabb számokba futottam más oldalon, de szerintem ez is eléggé megmutatja, hogy micsoda összegekről beszélünk ezen a szinten. :)

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  acsdav2
2020-07-11 01:32

Nekünk, kelet-európai posztkomcsiknak mindig furcsa, hogy arrafelé az oktatás elsősorban üzlet, ahogy mondjuk az egészségügy is. Nem tudom, itt olvastam-e, de született egy csomó jó cikk róla, hogy az elméletileg ingyen játszó játékosok milyen “ajándékokat” kapnak az iskoláktól stikában (papíron a nagymama kap Lamborghinit meg hasonlók) :)

acsdav2
acsdav2
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-07-11 16:27

Biztos, hogy vannak rá példák, de a NCAA nagyon megbüntet, ha kiderül valami hasonló. :) Hogy mást ne mondja Chase Youngnak (mondanom se kell mekkora sztár volt ő tavaly) 2 meccses eltiltást adtak, mert a tavalyi Rose Bowlra abból a pénzből utazott a barátnője, amit egy “ismeretlentől” kapott kölcsönbe. Illetve az Ole Miss (Micahel Oher csapata) a TV-s pénzektől esett el (azt hiszem 65 millió dollár évente), mert szabálytalanul próbált toborozni.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  acsdav2
2020-07-11 21:59

A legtöbb trükk nyilván a toborzáskor megy, sok középiskolás tehetség olyan szerény korülmények között él, hogy nem is kell nagy pénzeket megmozgatni, hogy megszerezzék őket.
Pont az Ole Miss ügyben voltak olyan, számomra megdöbbentő vádpontok (800 dollárt fizettek a családnak és hasonlók), amit az ember komolyan sem tud venni.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Bélabá a csótány
2020-07-11 01:27

Na jó, de ezen kívül még vannak a TAO pénzek , a Szerencsejáték Zrt. és a Paksi Atomerőmű szponzori pénzei, nem? ;)

katonadani
Reply to  acsdav2
2020-07-10 18:43

egyrészt nem akkorával, mint az NFL csapatok, így kisebb a gazdasági motiválóerő.
másrészt ennek is jelentős része a jegyekből és stadionból származó bevétel (nagyobb hányad, mint az NFLben), amitől fixen elesnek idén, ami még tovább csökkenti a gazdasági motiválóerőt a meccsek megrendezésére.
harmadrészt nyilván nem azt mondom, hogy jó dolog lenne nekik, ha nem lenne szezon, de kisebb mértékben lenne rossz.
negyedrészt Bélabá listája alapán van 11 csapat, amelyik eléri a 40 milliót, még 7, amelyik a 30 milliót, de rajtuk kívül van még egy csomó egyetemi csapat, amelyeknek fontosabb lehet az egészségük, mint az idei szezon. Lásd a fenti híreket, és lehet más konferenciák is korlátoznak majd még, lehet több csapat offolja a szezont, amivel a nagyobb csapatokat is befolyásolják lebonyolítás szempontjából.

Az elég nyilvánvaló, hogy az egyetemi focinak kollektíve jóval kisebb érdeke van erőltetni a szezont nem biztonságos körülmények közt, mint az NFLnek.

acsdav2
acsdav2
Reply to  katonadani
2020-07-10 19:03

“egyrészt nem akkorával, mint az NFL csapatok”

1.Ezt elismerem, viszont azért itt is elképesztő számokról beszélünk. A Forbes szerint a jegyeladásokból 27% bevétele származik egy CFB csapatnak. Egy cikkben azt írtátok, hogy 1/3-os kiesést okozna az NFL-nek a zártkapu. Tehát ezek szerint nincs nincs nagy különbség arányaiban.
2. Az alábbi link szerint azért ennél bőven több a profitja egy CFB csapatnak. Persze elismerem, hogy az NFL-é több, de aki évi 70-80M profithoz szokik hozzá az ugyanúgy nem akar róla lemondani, ahogy a 150M-s profitos.
3. Szóval gazdasági motiváció nagyon is van, ráadásul óriási. Viszont az amatőr sportolói státusz miatt (amit nem hajlandók megváltoztatni hiába kampányolunk mellett bjeelaval) ezt az idényt bukni fogják, mert nincs rá megoldás.
4. Ami érdekes kérdés, hogy akik nem bizonyítottak, de minél előbb NFL-be akarnak jutni, azok meg teszik-e, hogy eljönnek európába ősszel játszani?

https://www.forbes.com/sites/chrissmith/2019/09/12/college-football-most-valuable-clemson-texas-am/#765e33d9a2e7

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  acsdav2
2020-07-11 01:32

Szerintem még az a lehetőség is fennáll, hogy az EU-ba be sem engedik őket :(

acsdav2
acsdav2
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-07-11 16:15

Most még jöhetnek :D

Tibor Cseh
Tibor Cseh
Reply to  katonadani
2020-07-10 21:34

“fontosabb lehet az egeszségük” Egyetértek.Ha nem játszanak,akkor nem sérülnek meg és nem tömik tele magukat mindenféle droggal.

acsdav2
acsdav2
Reply to  Tibor Cseh
2020-07-10 21:34

Miért kaptam tőled nem tetszik reakciót egy lentebbi hozzászólásra? :)

Tibor Cseh
Tibor Cseh
Reply to  acsdav2
2020-07-10 23:05

Öntudatlanul tettem. :)

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Tibor Cseh
2020-07-11 01:37

Szóval szerinted a drogot csak a játék közben fogyasztják és ha nyugiban ülnek otthon, akkor nem? :D

Tibor Cseh
Tibor Cseh
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-07-11 01:57

Drog:”Mindenfajta anyagot és vegyületet jelent, ami egy élő szervezet működését befolyásolja (bioaktív), a tápanyagokat kivéve.” Nem kábító vagy pszichedelikus szerekre gondoltam itt.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Tibor Cseh
2020-07-11 02:04

Ebben az értelemben az aszpirin vagy a széntabletta is drog, szerintem a teljesítményfokozó talán szerencsésebb kifejezés ebben az esetben.

27
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x