Connect with us

Játékos Portré

Rob Gronkowski II – Az élet császára

A bohém lélek, aki a rengeteg sérülés ellenére minden idők legjobbjává vált a posztján. Soha nem hagyott ki egyetlen bulit sem, mégis volt esze ahhoz, hogy a futball utáni életére is gondoljon, ezért egy centet nem költött el a fizetéséből. Egyszerre járta meg a mennyet és a poklot, feladta a teste, de mégis visszatért. Egy kétrészes sorozatban mutatjuk be Rob Gronkowskit, az élet császárát (az elsőt ide kattintva olvashatjátok).

Karrierje első, kudarcokban és sérülésekben gazdag része után végre rámosolygott a szerencse. 2014-ben és 2015-ben egyaránt 15 meccsen lépett pályára az alapszakaszban, tette mindezt zseniális játékkal: mindkét szezonban 1100+ yard és 12, valamint 11 touchdown került a neve mellé. Ráadásul végre csapatszinten is volt oka az örömre.

Előbb a bunyó, majd az ünneplés

2014-ben ismét Super Bowlba jutott a New England. A meccs kiegyenlítetten zajlott, Gronkowski is hozzátette a magáét egy TD-vel, de a show-t ellopta Malcolm Butler, amikor 28-24-es vezetésnél elcsente Russell Wilson passzát a Patriots 1 yardosánál. Azonban mindkét csapat tudta, hogy másodpercek alatt könnyen fordulhat a kocka, ezért senki nem ünnepelt.

A Pats nehéz helyzetben volt, ennyire közel a saját end zone-jához fennállt a safety lehetősége. A felspanolt seattle-i védők azonban elkapkodták a dolgot, egy encroachment büntetésnek hála a Patriots kiszabadult a szorításból, a mérkőzés megnyerése már csak formalitás volt. A védők ezt már egyáltalán nem tudták kezelni, a végeredmény pedig egy hatalmas bunyó lett, amiből természetesen Gronk sem maradt ki.

A csetepatéban mindenki benne volt: voltak, akik egymásnak ugrottak, voltak, akik próbálták a másikat szétválasztani. Gronk is kapott egy hatalmas pofont az ellenféltől, de több sem kellett neki, egyből megindult ő is.

 

Természetesen a kis közjáték ellenére is hatalmas volt az öröm a New Englandnél. Nem volt kérdés, hogy mindezt alaposan megünnepli majd a klasszis TE, de nem csak egyszerűen a barátaival, hanem egész Bostonnal. A tőle megszokott módon kicsit sem fogta vissza magát a város előtt (bár talán némi visszafogottság nem ártott volna a kamerák előtt): sörözött, ujjongott és bemutatta kiváló táncmozdulatait az embertömegeknek a nagy parádés busz tetejéről. Ezután pedig élvezhette a pár hetes pihenést, amit a holtszezon hozott magával.

Egy keserédes korszak

Ezzel a győzelemmel a Patriotsnál egy új időszámítás kezdődött, a csapat elkezdte brutálisan dominálni nemcsak az AFC-t, de az egész ligát. Ebben Gronknak is megvolt a maga szerepe, bár mindent egybevéve meglehetősen keserédes időszak volt ez a számára.

2016-ban csak egy fél szezont tudott játszani. Az év elejét egy térdprobléma miatt, az év végét pedig hátsérülés miatt kellett kihagynia, így nem lehetett aktív részese minden idők legnagyobb fordításának az Atlanta Falcons ellen. 2017-ben már a régi Gronkot láttuk a pályán, 8 touchdownt és 1084 yardot szerzett 14 meccsen, de hiába tudott pályára lépni az Eagles elleni finálén, hiába szerzett 116 yardot és két TD-t, a döntőt a Patriots elvesztette 33-41-re.

Az ezt követő év egy nagy csavarral indult, ugyanis a New England el akarta cserélni Robot a Detroit Lionshöz. A csere azért nem történt meg, mert Gronk egész egyszerűen megvétózta, nem akart Tom Bradyn kívül másik irányítóval játszani. Emellett a folyamatos sérülései miatt egyre kérdésesebbé vált, hogy egyáltalán folytatja-e a karrierjét.

Végül lehúzott még egy szezont, aminek egy újabb Super Bowl-győzelem lett a vége a Rams ellen, ugyanakkor a TE a szezon nagy részében csak részlegesen tudott a pályán lenni, egyre kevésbé élvezte a sportot, testileg brutálisan megviselték az NFL-ben töltött szezonok:

  • kétszer is eltört az alkarja,
  • csigolyatörése volt,
  • kettős térdszalag-szakadást szenvedett,
  • kiújult a gerincsérve,
  • több agyrázkódása volt,
  • krónikus hátproblémái,
  • a Rams elleni döntő után egy liter vért kellett lecsapolni a sérült combizmából.

A sérülések egész karrierje során komoly problémát jelentettek nála, és nem csak testi értelemben. A 2013-as térdsérülése után nagyon rossz lelki állapotban volt, ennek ellenére karácsonykor kerekesszékben bement a bostoni gyerekkórházba meglátogatni és felvidítani a kisgyerekeket. Ez mindig is szívügye volt, és bár azért ment el a kórházba, hogy néhány nehéz sorsú gyereknek örömet okozzon, végül ők adtak neki erőt a folytatáshoz.

Megmutatták, hogy egy súlyos betegséget is lehet más szemszögből nézni, és élni az életet vele együtt. Gronkowski a mai napig hálás nekik ezért, rendszeresen részt vesz jótékonysági akciókon (például ezért borotválja minden évben kopaszra a fejét), alapítványokat támogat, tagja többek között a Make a wish egyesületnek, melyen keresztül sok kisgyerek álmát váltotta valóra azzal, hogy találkozhattak vele.

A 2018-as szezon után azonban nem volt az a lelki vigasz, ami enyhítette volna a testi kínokat, így nem volt meglepő, hogy nem sokkal a bajnoki cím megszerzése után bejelentette a visszavonulását:

“20 éves koromban kerültem be a profik közé, egy hatalmas álmom vált valóra ezzel. Most azonban, 30 évesen életem egyik legnehezebb döntését készülök meghozni. Úgy érzem eljött az ideje a visszavonulásomnak. Hálás vagyok Bill Belichicknek, Robert Kraftnak a lehetőségért és azért, hogy annak ellenére draftoltak engem 2010-ben, hogy milyen furcsa voltam. Az elmúlt kilenc évben rengeteget tanultam. Mindenki, akivel találkoztam, mindenki, akivel kapcsolatba kerültem az évek alatt, és minden egyes bajnokság, amin részt vehettem, valami elképesztő élmény volt. Szeretném megköszönni ezt az egész Patriots csapatnak és a rajongóknak is. Ideje tovább lépnem. De ez a csapat, minden tagjával együtt, illetve a szurkolók mind a szívemhez nőttek és sosem fogom elfelejteni, hogy hittek bennem és kiálltak mellettem.”

Jöhet a buli, de csak ésszel

Gronkowskinak jót tett a visszavonulás. Nemcsak, hogy volt ideje regenerálódni és hosszú idő után először nem fájt semmije, de abszolút kötetlenül, bárminemű korlátozás nélkül élhette ki minden vágyát. Emiatt az életstílus miatt azt gondolhatnánk, hogy úgy szórja pénzt, mintha nem is lenne holnap, de nem is tévedhetnénk nagyobbat.

A kiváló tight end több interjúban is bevallotta, hogy szinte egyáltalán nem költekezik. Figyel arra, hogy legyen elég pénze a karrierje utáni időszakra. Nem költ órási házra, drága ruhákra, sportkocsikra vagy hasonlóra. Egy centet sem költött abból a pénzből, amit a fociért kapott, tehát nagyjából $50 milliót tett félre.

Abból a pénzből él, amit reklámokért, együttműködésekért kapott, például a híres amerikai gyorsétteremlánctól, a Dunkin’ Donutstól vagy éppen a Monster energiaital-gyártótól. Persze volt egy buli egy bostoni penthause-ban, ami annyira jól sikerült, hogy 2 milliójába került a játékosnak, de ennyi talán belefér.

“Egész egyszerűen azért nem akartam hatalmas pénzeket költeni, mert nem volt biztos, hogy meddig tudom folytatni a játékot. A spórolás biztosított nekem egy gondtalan életet a visszavonulásom után.”

Tom Brady mindenek felett

Gronkowski egy abszolút teljes futballkarriert tudhatott magának, ugyanakkor a fiatal kora ellenére még sejteni lehetett, hogy előbb-utóbb visszatér. Mindez idén meg is történt, de a klasszis TE, ahogy nemet mondott a Tom Brady nélküli Lionsnek 2018-ben, úgy nemet mondott két évvel később a Tom Brady nélküli Patriotsnak is.

“Az évek során alakult ki köztünk a kémia. Nem lehet focizni anélkül, hogy meg ne értsétek magatokat egymással, főleg az irányítóddal. Évek óta működik ez, és mindezt a focinak köszönhetjük. Együtt tanultunk, együtt készültünk és együtt elemeztük a meccseket. Sokszor túlóráztunk és készültünk együtt akár az offseasonban is, és ezt nem igazán tudod pótolni semmi mással. Látnátok mennyit készül ez az ember. Annyira felkészült és annyira elszánt, egyszerűen csak jó érzés vele játszani a pályán, mert minden egyes lépésébe beleadja a maximumot és ugyanezt várja el mindenkitől. Ha kapnék hirtelen egy új irányítót, az nem lenne ugyanaz. Ki kell alakulnia a kapcsolatnak és a bizalomnak, és ez nem fog egyik napról a másikra megtörténni.”

A tight end játékjoga ugyanakkor még mindig a Patriotsé volt, így a Tampa Bay Bucs kénytelen volt cserélni az utóbbi időben birkózóként tevékenykedő játékosért.

Hogy milyen lesz Gronk karrierjének újabb fejezete, az – hacsak a pandémia máshogy nem dönt – hamarosan kiderül. A fogadóirodák mindenesetre optimisták, szerintük a Brady-Gronk páros meghozhatja a várva várt Super Bowlba jutást a Bucsnak, a tight end pedig az egyik legnagyobb favorit az Év Visszatérője címre. Akár így történik, akár nem, jó lesz újra látni a legendás tight endet a pályán, remélhetőleg újabb sérülések és műtétek nélkül.

A cikk sokat merített az Én, Gronk c. könyvből.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!