Connect with us

Játékos Portré

Charles Haley – Az ötszörös bajnok, aki két dinasztiával is a csúcsra ért

A védők Antonio Brownja. Az őrült zseni, a kedves seggfej, aki két meghatározó, egymást gyűlölő dinasztiának is a tagja volt, és csak Tom Brady szerzett nála több bajnoki címet. Bemutatjuk Charley Haley-t, akit a 49ers vezetői bagóért bomlasztani küldtek az ősi riválishoz, hogy aztán három bajnoki címtől fossza meg őket.

Charles Haley 1964-ben született és gyermekkorát Virginiában töltötte. Két testvére volt, de nem igazán jött ki velük: sokszor úgy érezte, a többiek kihagyják mindenből, nélküle mennek játszani vagy utolsónak választják a csapatba. A kiközösítés miatt sokáig úgy érezte, nem jó semmiben, de amikor rátalált a futballra, minden megváltozott.

Végre egy olyan tevékenység, melynek során levezetheti azt a mérhetetlen mennyiségű haragot, ami összegyűlt benne az évek során. Nem játszott szépen vagy finoman. Nem érdekelte, hogy ki van vele szemben, akár a testvére is lehetett volna, minden áron össze akarta őt törni – pont úgy, ahogyan őt törték össze lelkileg.

A Naruna középiskolába járt, tight endként és linebackerként játszott három éven át. Helyi szinten elismert volt, de nem nagyon keltette fel az egyetemek figyelmét, csak a helyi intézményeket érdekelte. Így került végül a James Madison egyetemre, nem messze otthonától.

Bill Walsh is őt akarta

Mint kiderült, óriási fogás volt. Nem csak magas és erős volt, de gyors is – bárkit utolért és sosem finomkodott. Minden egyes playt komolyan vett az edzéseken, a mérkőzéseken pedig még komolyabban. Keményen vadászott mindenkire és igazi rémálmává vált minden támadónak, aki ellene lépett pályára.

Defensive linemanként és linebackerként kezdte első évben, majd utána a fal belső részébe került. Nem lehetett megállítani. 140+ tackle-t és néhány sacket bezsebelt minden évben, majd az utolsó évének egy részét a fal külső részében kezdte. Ez volt aztán az a hely, ami mindent más fénybe helyezett. Összesen 506 tackle-t szerzett, ami rekord az egyetemén, és 17 sacket is hozott a konyhára.

Kiemelkedett az egyetemi mezőnyből, olyannyira, hogy felkeltette egy bizonyos Bill Walsh figyelmét is, aki akkoriban a San Francisco edzője volt. A legendás mester beleszeretett Haley játékába: kellett neki egy ilyen képességű és mentalitású játékos, és óriási szerencséjére egy banális félreértékelés után sikerül az 1986-os draft negyedik körében behúznia.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!