Connect with us

Hír

Több játékos fejében is megfordult az első forduló kiülésének gondolata

Jim Trotter információi szerint több nagynevű fekete játékos is azon gondolkodik, hogy kiülje az első fordulót, hogy nyomatékosítsa, hogyan is érez az Amerikában kialakult helyzettel kapcsolatban és hogy ezzel is felhívja a figyelmet a változás szükségességére. Trotter hozzáteszi, hogy a játékosok belefáradtak, frusztráltak és emocionálisak.

Az NBA-ben kilenc meccset is elhalasztottak, miután először a Milwaukee Bucks döntött úgy, hogy nem lép pályára azt követően, hogy a rendőrök többször is hátbalőtték letartóztatásakor Jacob Blake-et, egy fekete férfit Wisconsinban. Az NBA ma folytatja a rájátszását, miután a liga és a játékosok megegyeztek, hogy együtt dolgoznak több fronton is a társadalmi igazságtalanság és a faji egyenlőtlenség leküzdéséért, illetve a rendőrségi reform eléréséért.

Az NFL-szezon 12 nap múlva kezdődik, addig pedig még sok minden történhet, de Russell Wilson például úgy nyilatkozott, hogy ha erre a hétvégére lett volna betervezve mérkőzésük, akkor ők nem játszottak volna. Corey Peters, a Cardinals védőfalembere pedig azt mondta, hogy a csapattal történt beszélgetések során nem zárták ki az első fordulós mérkőzésük bojkottálásának gondolatát sem.

Lehet mondani, hogy nem ez a legjobb módja a tiltakozásnak, de egy ponton a játékosok belefáradhatnak abba, hogy úgy tűnik, senki sem hallja meg a hangukat, ez pedig ilyen extrémebb lépésekhez vezethet.

Jogilag egyébként lehetnének következményei egy forduló kiülésének, de a jelenlegi helyzetben meglepő lenne, ha az NFL vagy a csapatok ehhez folyamodnának.

109 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
109 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
László
László
2020-08-29 09:58

Egy ilyen dolog max szimbolikus gesztusnak jó, ha igazi változást akarnak akkor mindannyian vonuljanak vissza és menjenek el rendőrnek.

reszelo.aladar
reszelo.aladar
2020-08-29 11:10

Csak tudnám, hogy mi a fityfenét akarnak elérni. Bruce Arians nyilatkozta a minap, hogy kb szart sem ér a tiltakozás, ha nem követik valódi tettek. Végül is minden koordiátora fekete, meg női edzői is vannak, ezért ezidáig még nem feszítették keresztre.
De komolyan mi a cél? A feketék aránya az össz amerikai társadalmon belül kb 16-18%, a ligán belül legalább 60% a feketék aránya. Még ez is kevés? Vagy kevés a fekete edző? Pedig ha egyre több a fekete játékos, akkor adott idő után a fekete edző is több lesz (ők öregednek ki, ők lesznek tapasztaltak). Vagy kevés a fekete tulaj? Alighanem a Packers kivételével minden csapat eladó, csak a pénzt kell letenni érte. Drága, vagy pont annyi, amennyit adnak érte?
Érzelmesek a játékosok? Persze, ha fel van hypolva a sztori, akkor azok lesznek. Amikor a fehér 5 éves gyereket lelötte “valaki”, akkor a fehérek nem adathattak ki és nem akartak meccseket kiülni.
Itt is az történik, hogy a kisebbség egyik tagját ért atrocitás mindig rendszerszintű, míg ha ugyanezen kisebbség tagja követ el valamit, akkor az vagy elszigetelt eset, vagy a rendszerszintű elnyomásra adott “megkérdőjelezhető” és elkeseredett válasz.
Semmi bajom a feketékkel, de ha valakik valamilyen vélt vagy valós sérelem nyomán többletjogokat és külön elbánást követelnek maguknak, azzal van.

conspiracy theory
conspiracy theory
Reply to  reszelo.aladar
2020-08-29 11:36

Novemberben elnökválasztás lesz. Mindenki, akinek van valamilyen “elérése” a választók felé, az ha megszólal/csinál valamit annak hatása lehet a szavazási hajlandóságra, meg arányokra. Annak is hatása van, ha nem csinál semmit.
Ez egy választási év, az ő belügyük, békélj meg vele!

reszelo.aladar
reszelo.aladar
2020-08-29 11:19

Amúgy a fekete sportolókat senki sem tiltja, hogy offseason során ingyen edzőtáborokat tartsanak, sportösztöndíjakat alapítsanak, vagy tehetségeseket mentoráljanak. Túl azon, hogy dollárban milliókat keresnek, ők márkanevek, ahol 1-1 kezdeményezés mellé szponorok tucatjai csatlakoznak (akik közt ugye vannak fehér tulajdonosok is). De persze ha csak az Insta követők számának növelése a cél és azt jobban szolgálja egy úgy Lambo beszerzése, akkor kicsit hiteltelenné válik az egész kiállás. Pont mint a jakuzziban aranyláncokkal a nyakban gruppiek seggék markolva rappelni a szegénységről a nyomorról meg az elnyomásról.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  reszelo.aladar
2020-08-29 18:47

Ezt most nem értem. A rendőri eljárásokkal (vagy szerintük túlkapásokkal) van bajuk. Hogy segítenének ezen ösztöndíjakkal és edzőtáborokkal?

reszelo.aladar
reszelo.aladar
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-09-03 09:09

Csak már rég nem erről szól a történet. Kiragadott sztorik futnak fénysebességgel és nehéz megmondani, hogy legközelebb mikor melyikből lesz balhé.
– naponta több tucat ember hal meg rendőri igazoltatás közben, mindenféle színben
– 300+ millió fegyvert tartanak legálisan, az illegálisakról csak becslések lehetnek
– alighanem minden rendőr kiképzésének a része, hogy feltételezni kell, hogy bárkinél lehet és van is fegyver és potenciálisan használni is fogja. A gyanús mozdulatra pedig tüzelni kell
Itt az a sztori, hogy lassan bármely fekete bőrűt hátrányosan éritő eseményből sikerül hátrányos faji megkülönböztetsi kérdést csinálni.

Hurrá Torpedó
Hurrá Torpedó
2020-08-29 12:49

Hát nemtudom, én láttam a videót két rendőr legalább volt ott az egyik 50 centiről végigkövette ahogy a fegyvertelen ürge megkerüli a kocsiját, kinyitja az ajtót és behajol. Na akkor küldte hátba négyszer. 25 centiről. Ez nem rendőri eljárás. Miért nem lehetett leteperni korábban és megbilincselni? Miért kellett asszisztálni addig amíg konkrét ok nem lett a lövésre?
Franctudja hogy reagálnék ha két fegyveres rendőr ordítaná nekem hogy személyit lakcímkártyát, és ha az a kocsiban van, lehet hogy én is elindulok érte.
Szó mi szó, egy rendőrtől ez nem elvárható. Az sem hogy addig térdelek rajta, amíg meg nem fullad.
Hogy egy bűnöző ki és higyan lő le, az más kérdés. Az bűnügy. Itt konkrétan a rendőri brutalitásról van szó, ami érzésük szerint a feketék jobban megszenvednek.
Nálunk is volt egyébként hasonló pár éve, amikor valahol Bács-Kiskunban kihallgatás közben agyonvertek valakit a helyi yardok. Ugyanúgy brutális túlkapás az is.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Hurrá Torpedó
2020-08-29 13:35

“…a fegyvertelen ürge megkerüli a kocsiját,…”
A fegyvertelen ürge bal kezében kés volt, amivel korábban a rendőrök felé hadonászott. A kocsijából Isten tudja mit vett volna elő és mit csinált volna vele.
“Miért nem lehetett leteperni korábban és megbilincselni?”
Próbálták, de nem hagyta magát. Az őt leteperni akaró rendőrön fejfogást alkalmazott, és aztán késsel fenyegetőzött (lásd feljebb).

Hurrá Torpedó
Hurrá Torpedó
Reply to  Fetyke
2020-08-29 13:37

Akkor lődd lábon az elején, vagy a kést tartó kezét célozd!
Ne asszisztálj hogy a kocsihoz menjen és esetleg elővegye a bazookát. Ha már volt ennyire balfék a rendőr hogy hagyta hogy a kocsihoz menjen, és behajoljon, akkor értem az esetleges fenyegetést, és a lövést.
Azt nem értem hogy eddig nem szabadott volna elmenni. Rossz intézkedés volt, amelynek csak az lehetett a vége, hogy lelövik a csókát.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Hurrá Torpedó
2020-08-29 13:40

Speciel a csóka túlélte. Akkor nem értem mit reklamálsz. :) Mi volt ezen szakszerűtlen? Nem szíven lőtték. :D

acsdav2
acsdav2
Reply to  Fetyke
2020-08-29 15:15

Ez még szerintem is ízléstelen volt.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Hurrá Torpedó
2020-08-29 17:59

Lehet, hogy fél éve simán lelőtték volna jóval korábban. Azért te is megértheted, hogy a mostani politikailag kényes helyzetben nem mindig tehetik a rendőrök sem az elvárt vagy szükséges dolgokat.
A láblövésről már kaptál választ, ezért jól gondold meg, hogy lábon lősz e bárkit ha szükséges. Én nem ajánlom…
Másrészt a miért nem lőtték akkor le jóval korábban szövegeket íróknak azért a figyelmébe ajánlom, hogy a rendőri fegyverhasználatnak még Amerikában is követelményei vannak. Nem úgy megy az azért ott sem, mint ahogyan a Mel Gibson filmekbe látod.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Fetyke
2020-08-29 18:47

Ha igaz amit korábban írtál és nem csak kitaláltad (késsel, illetve valamilyen “fejfogással” támadott rendőrre) akkor bőven fennáltak a jogos fegyverhasználat követelményei. Akkor most kamuzol vagy kamuzol? ;)

Fetyke
Fetyke
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-08-29 19:59

Ez nem ilyen egyszerű te is pontosan tudod. A rendőr nem minden esetben használhatja a fegyverét ha fennáll annak veszélye, hogy a közben más ártatlan civilek is megsérülnek. Az utca különösen ilyen terepnek tekinthető. Nem olyan egyszerű ott lövöldözni. Nyilván amikor kinyitotta az autó ajtaját és benyúlt vagy be akart ülni kialakult egy olyan helyzet, hogy nem annyira kellett már félni a lepattanó lövedékektől.
Másrészt ugye akkor már az illető háta mögül a rendőrök sem láthatták természetesen jól, hogy mit akar a csóka, nem e fegyvert vesz elő. Addig legalább látták a kezét. Ha néztél doku realitynek beállított rendőrös ismeretterjesztő sorozatot, akkor te is tudod, hogy erre különösen allergiásak az amcsi rendőrök. Amíg látják a kezedet addig csak csak türelmesek, de amint nem szinte azonnal lőnek. Egyébként meg is van rá az okuk.

De egyébként szerinted mennyiben lett volna más a sztori tálalása, ha akkor lövik, amikor ti mondjátok? Ott volt ugye az az esetet Atlantában, amikor menekülés közben ráfogta a sokkolót az illető a rendőrökre, mielőtt lelőtték

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Fetyke
2020-08-29 21:51

“De egyébként szerinted mennyiben lett volna más a sztori tálalása, ha akkor lövik, amikor ti mondjátok? ”
Az attól függ. Ha igaz, amit írtal, hogy késsel támadt, meg “fejfogást” csinált, akkor a lövés még a világ legliberálisabb országaiban is jogos önvédelem. Nem lett volna mit “tálalni”, mert a rendőrség azonnal posztolta volna a videót, mint ahogy legutóbb a csávó esetében is, aki a maszkhordási vita miatt szúrt le valakit ,aztán egy rendőrnő lelőtte vagy 10 lövéssel.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Fetyke
2020-08-29 15:15

Ha úgy volt, ahogy írod, akkor ez mindenképpen a rendőrök sara.
Ha késsel a rendőrök felé hadonászott, akkor miért nem lőttek? (jogos lett volna)
Ha a rendőrön fejfogást alkalmazott (nem tudom, mi az), akkor miért nem lőttek? (megint csak jogos lett volna).

Ehelyett bátran megvárták, ameddig hátat fordít és semmilyen támadó szándékot nem tanúsít, és akkor engedték bele a tárat. Ha ennyire be voltak szarva, akkor minimum, hogy kirúgják őket.

Vicgeordie
Vicgeordie
Reply to  Fetyke
2020-08-29 15:34

Nem volt nála kés, csak az autóban találtak egyet utólag

update: a rendőrök valóban azt mondják, hogy volt nála (és azt is, hogy kétszeri! sokkolóhasználattal sem sikerült lefegyverezniük…), de ezt az ügyészség nem erősítette meg, az esetről készült videókon sem látszik és a rendőröket amúgy értesítő szemtanú sem látott a faszinál kést.

De ezen nem veszünk össze, majd a bíróság eldönti 🙂

bjeela
bjeela
Reply to  Vicgeordie
2020-08-29 15:39

Akkor meg pláne ciki, hogy képtelenek voltak leszerelni a ficerét.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Vicgeordie
2020-08-29 16:18

Akkor érdekes, hogy a kolléga szerint hogyan tudott hadonászni vele ;)

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
2020-08-29 13:12

Amikor fekete játékosokat tartóztatnak le minden féle drogos ügy miatt… Vagy mert agyon verték a fél családot… Vagy szexuális zaklatás miatt nem nagyon akar senki meccset kiülni… Le kellene mondani az egész évet a picsába mert valaki lelőtt valakit… Sajnálom hogy van olyan,hogy rasszizmus… És az is uncsi hogy az NFL csak tessék lássék módon cselekszik…. De azért már kezd unalmas lenni,hogy ez a szar sem szól már másról csak, térdelésről… Tiltakozásról… Politikáról. Kezd hányingerem lenni az egésztől. Mi a faszért nem mennek el politikusnak….

Hurrá Torpedó
Hurrá Torpedó
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-08-29 13:31

Nem érted. Itt nem a bűnözés ellen tüntetnek. Bűnözők mindig vannak és lesznek, feketék és fehérek is.

No de a rendőröknek nem kéne intézkedés közben indokolatlanul meggyilkolászni a színesbőrűeket, ha hasonló helyzetben fehéreket nem szoktak meggyilkolászni.
És ez igaz, függetlenül attól hogy mit követett el, elkövetett e valamit…

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
Reply to  Hurrá Torpedó
2020-08-29 13:37

Abszolút mellettük vagyok ha rasszizmusról van szó… És ne öljenek meg senkit ok nélkül ha fekete ha fehér…

De komolyan… Egy 400 milliós országban minden nap ölnek meg embereket… Ölnek feketék fehéreket.. és sorolhatnánk… De mostantól ez lesz? Mindenbe bele kell majd folyni? Minden meccs edzés meeting erről szól majd?

Vicgeordie
Vicgeordie
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-08-29 15:34

comment image

acsdav2
acsdav2
Reply to  Hurrá Torpedó
2020-08-29 13:40

A szabad fegyver viselés miatt egy rendőr teljesen más kiképzést kap odaát. Ha őket kihívják ők úgy mennek ki, hogy bármikor tűzharcba keveredhetnek. Keveset keresnek, sokat dolgoznak óriási stresszben. Nem csoda, hogy bekattanak és ilyeneket tesznek. És fehérekkel szemben ugyanúgy túlkapnak. Ha változást akarnak, akkor a fegyver viselést kell betiltani. A BLM-nek nincs értelme.

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
Reply to  acsdav2
2020-08-29 14:50

“a fegyver viselést kell betiltani”
It’s Communism!!!!

bjeela
bjeela
Reply to  Bélabá a csótány
2020-08-29 15:28

Istenem, végre megint rend lenne! Add Uram, hogy megérjem!

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  acsdav2
2020-08-29 14:57

Én is abban látom a problémát, hogy kevés a pénz és emiatt kevés a képzett rendőr. A videókon pl. gyakran látni dagadék, lúdtalpas, 10 métert lefutni képtelen zsarukat. Az ilyen szerencsétlennek nyilván állandóan az jár az eszében, hogy azonnal lőnie kell, hiszen ha a gyanúsított ellene fordul, onnantól semmi esélye. :(
Meg persze van egy réteg, akinek a hatalom érzésétől áll fell és azért megy rendőrnek. Tőlük meg bármilyen szakszerű eljárást elvárni naivitás.

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-08-29 19:28

Persze tök könnyű így megítélni ezt a szakmát úgy hogy egy percet sem voltál rendőr életedben egyszer sem intézkedtél… Soha nem kellett döntened higgadt fejjel akkor amikor mások még gondolkozni sem tudnak… Sorolhatnám. Én 8 évig voltam rendőr és ez Magyarországon volt ami Amerikához képest a nyugalom szigete. Nincs fegyvere minden második embernek… Nem minden 10. ember járta meg a börtönt… Nincsenek utcai bandák. Nem ölnek meg naponta több tucat rendőrt.

Persze a nagy számok törvénye alapján mindíg lesznek félre ment intézkedések… Lesznek rossz döntések, fognak meghalni olyanok akiknek nem kellene… Rendőrök is civilek is.

Nem kell senkinek a nyakán térdelni míg meg nem fullad , nem kell senkit hátba lőni akinél nincs fegyver… Ezt úgy hívják,hogy az intézkedésnek arányosnak kell lennie az elkövetett cselekménnyel… A fegyverhasználatnak vannak esetei mikor és ki ellen kell használni. Csak Amerikában sajnos már más a határ mivel a rendőröket úgy képzik,hogy készüljenek rá bármikor lelöheti őket egy civil…

De mondom, Menjenek tüntessenek álljanak ki a meccs előtt mondjanak beszédet… Térdeljenek. Mondják le a meccset… Csak ne legyenek ilyen kibaszott képmutatók mikor vannak közöttük olyanok akik minden szarságot elkövettek már ami még rendben van csak mert nem ítélték el őket… Vagy mert megegyeztek peren kívül. Hagyjuk már… Vicc az egész

Jahh meg persze a rendőr vagy dagadt lúdtalpas vagy hatalom mániás 😄😄😄😄 ezen jót nevettem. A fekete játékosok java meg mind drogdíler asszony erőszakoló gyerek verő állatkínzó? Vagy naivitás elvárni,hogy egyetemet vagy főiskolát “végzett” emberek ne tegyenek ilyet? Vagy az már belefér csak mert jól kereső sztárok? Na hagyjuk is ezt a témát…. Vicc és képmutatás az egész.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-08-29 21:36

“Jahh meg persze a rendőr vagy dagadt lúdtalpas vagy hatalom mániás 😄😄😄😄 ezen jót nevettem.”
Pedig inkább sírni kellene :( A bővebb családban egyébként 3-mal több rendőr van, mint kellene, szóval azért van némi rálátásom.
“Csak Amerikában sajnos már más a határ mivel a rendőröket úgy képzik,hogy készüljenek rá bármikor lelöheti őket egy civil…”
Pont ezt írtam én is, csak kicsit kritikusabban.

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-08-29 21:36

Tesóm meg porcelán festő még se tudok lerajzolni még egy kibaszott fenyőfát se pedíg az egyszerű 🤣🤣🤣

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-08-29 22:12

Te figyelj, én isten bizony nem akarlak bántani, de muszáj lesz beidéznem Hofi sztoriját a rendőrről, meg a logikáról. :)

ThySoul
ThySoul
Reply to  acsdav2
2020-08-29 15:08

A gond szerintem is az, hogy tudtommal Amerikában a rendőri túlkapás inkább a probléma, nem pedig az, hogy feketék ellen történik az egész. Az más kérdés, hogy a média, és a társadalom hogy kapja fel. Az tény, hogy rasszizmus van az országban, csak azt is meg kéne érteni, hogy a rendőri túlkapások nem csak a feketéket érintik, hanem a fehéreket is (csak ugye az szinte a kutyát nem érdekli) ahogy azt is, hogy a rasszizmus nem csak azt jelenti, hogy a fehér ember utál minden más népcsoportot, hanem ez visszafele is játszik ám. Szívesen megnéztem volna, a liga (meg az ország) színesbőrű része milyen arcot vágott volna, ha a Floyd elleni tüntetésen feketék által agyonvert fehér emberek miatt a liga fehér része bejelenti hogy akkor idén nem lépnek pályára.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Hurrá Torpedó
2020-08-29 13:45

Csak halkan jegyzem meg, hogy az illető itt nem halt meg. Egy többszörösen körözött személyhez hívta ki az általa korábban is szexuálisan zaklatott hölgy a rendőrséget. A rendőrök szerették volna letartóztatni, de fizikálisan is ellenállt. Mit kellet volna tenniük? Hagyni, hogy elsétáljon vagy elkocsizzon (legjobb esetben)?
Amikor meg pár hónapja nem lőttek, hanem leteperték az illetőt (és abba halt bele, talán…), akkor meg az volt a probléma. Rendőr legyen a talpán aki kiigazodik abban, hogy mikor mit kell tenni. Legjobb, ha legközelebb ki sem mennek…

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2020-08-29 14:32

Ne keverjük a szezont a fazonnal, kedves barátom. Kilenc percen át térdelni a fickó nyakán, aki már meg van bilincselve és jelzi, hogy nem kap levegőt azért nem éppen a szakszerű rendőri intézkedésről állít ki szakvéleményt. Tehát az intézkedésnek megvannak a szabályai és abba a hét lövés nem igazán tartozik bele. Az a rendőr, amelyik nem képes úrrá lenni egy intézkedés során az elkövetőn, az ne menjen ki az utcára, hanem végezzen papírmunkát az őrsön. És ne gyere azzal, hogy de az odakint másként van, mert sajnos túl sok rendőr ismerősöm van, köztük volt akciócsoportosok és ott azért nem volt szokás megölni a bűnözőket, hanem szépen elfogták és – persze okosan – jól elverték őket. Ez szakma. Aki nem tudja ellátni a szakmai minimumot, annak kívül tágasabb. Az a surmó, aki megfojtotta azt a niggert az olyan, mint a kőműves, aki ferde falat épít, aminek a vakolatából kilógnak a téglák és amikor kifizetted, akkor a fejedre dől az egész. Ja, és még büszke is rá.

acsdav2
acsdav2
Reply to  bjeela
2020-08-29 14:43

Amerikai rendőr ismerőseid vannak? Mert szerintem tényleg nagyon fontos tényező, hogy odaát másképp van.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  acsdav2
2020-08-29 15:11

A rendőr ott autoritás, akinek az utasításait nemcsak a törvény, de a társadalmi normák és hagyományok szerint is vita nélkül követni KELL. A rendőrök is azt szokták meg. Ennek megfelelően már nagyon kis ellenszegülés is nagyon kiakasztja őket. Ahogy mi itthon beszélünk az igazoltató rendőrökkel, az USÁban sokszor érne pár éjszakát a county jailben :)

bjeela
bjeela
Reply to  acsdav2
2020-08-29 15:28

A szakmai minimum ott is szakmai minimum. És ismerem az ottani elvárásokat is. A gond az, hogy ott is – mint ahogy sajnos nálunk is – fokozatosan húzódik egyre lejjebb az elvárások szintje. Nem papíron, csak félhivatalosan… ;)

Fetyke
Fetyke
Reply to  bjeela
2020-08-29 17:48

Szerintem se keverjük a szezont a fazonnal barátom. Amit a szakmaiságról írtál tulajdonképpen ok. De! Ha van sok rendőr ismerősöd, akkor gondolom azt is elmondták, hogy hiába vannak ők sok mindenre szakmailag felkészítve, ha egyszer fölülről azt a parancsot kapják, hogy máshogy kell eljárniuk, akkor biza szakmaiatlanok lesznek. Azt is tudomásul kell venni, hogy a rendőri pálya olyan szakma, amibe bizony a politika nagyon is beleszól, még itt nálunk is, gondolom az amcsiknál meg aztán végképpen.

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2020-08-29 19:40

A parancs, csak addig parancs, amíg a jogszabályi keretek között marad, amint onnan kilép, akkor a parancs nem csak figyelmen kívül hagyható, de kötelessége a parancsot kapónak megtagadni azt és a parancsot kiadóval szemben eljárást indítani hatalommal való visszaélés tárgykörében és minden egyéb olyan témában, amit a parancs kiadása érintett. Ugyanis a rendőr feladata minden körülmények között a jogszabályi keretek fenntartása és a közösség védelme.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Fetyke
2020-08-29 14:43

“Csak halkan jegyzem meg, hogy az illető itt nem halt meg. ”
Ja, csak valszeg örökre nyomorék marad. Igazad van, így már rendben is van.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-08-29 17:41

Most ugye azért nem kell elkezdenem sajnálni…

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Fetyke
2020-08-29 18:47

Privát jogod, hogy kit sajnálsz és kit nem. Ahogy a többieknek is, hogy olyan képet alkossanak rólad, amilyet megérdemelsz.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Fetyke
2020-08-29 18:47

Privát jogod, hogy kit sajnálsz és kit nem. Ahogy a többieknek is, hogy olyan képet alkossanak rólad, amilyet megérdemelsz.

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
Reply to  Hurrá Torpedó
2020-08-29 14:25

Jahh várj ezt imádni fogod ☺️

Világ szerte milliók haltak már meg az amerikai fegyverekről, bombáktól háborútól… Civilek gyerekek anyukák nagymamák… Akkor nem akart senki térdelni? Vagy meccset kihagyni? Nem érzed kicsit képmutatásnak? (Biztos voltak ott fekete katonák is akik öltek civileket…) Nem furcsa az élet? Pedíg a háborúkba általában milliók szoktak belehalni még sem izgat senkit.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-08-29 16:18

:) Nem értem, neked miért furcsa, hogy a feketék a saját jogaikért tüntetnek, és nem mondjuk a vándorpatkány populáció csökkenése miatt. Szerinted csak akkor van joguk tüntetni, ha a világon létező minden rossz ellen tüntettek már? :DDD

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-08-29 19:05

Senki nem mondta,hogy nincs joguk tüntetni…. Persze menjenek ki a többi tüntetővel, de miért kell már minden lelőtt fekete után már kálváriát csinálni az NFL meccseken is? De komolyan nincs más módja hogy kiálljanak a jogaikért csak ha már meccseket mondanak majd le? Már térdelni sem elég? Most már odáig jutunk,hogy ez már nem is a sportról szól hanem egy eszköz ahhoz hogy tüntessenek? Szerintem ez már kibaszott unalmas… De mindegy.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-08-29 21:36

Én sem örülök neki, de megtiltani nem lehet.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-08-29 13:37

Minden szavaddal egyetértek! Teljesen mindegy, hogy a tiltakozás milyen formáját választják a játékosok, amíg hiteltelenek, addig nem fognak eredményt elérni.
Márpedig addig hiteltelenek maradnak, amíg a cikkben például név szerint is említett Russel Wilson még alig két hete AB-el edz és kampányol a leigazolása miatt. Vagy amíg az illegális pókerpartin fegyveres rablásban részt vevő CB-t (bár tudjuk, hogy ő természetesen ártatlan) nem teteti ki a csapatból. Stb.

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
Reply to  Fetyke
2020-08-29 13:40

Erről beszélek… Nőket zaklatni nem bűn? Vagy fél kiló kokaint tartani? Vagy agyon verni a gyereket? Akkor miért nem mondják,hogy nem lépnek pályára XY társaságában? Képmutatás azért van.

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-08-29 14:43

Állatkínzók?
comment image

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
Reply to  Bélabá a csótány
2020-08-29 14:43

Hoppácska

bjeela
bjeela
Reply to  Bélabá a csótány
2020-08-29 14:43

Összetartozik ami összeér. Vagymi.

ThySoul
ThySoul
Reply to  Bélabá a csótány
2020-08-29 14:57

Wilson olyan mint aki megállás nélkül fánkot zabál vagy én nem is tudom :D

acsdav2
acsdav2
Reply to  ThySoul
2020-08-29 15:11

Nem tudom hová tenni ezt a képet. :D Wilson mint aki életében nem látott foci pályát úgy néz ki.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Bélabá a csótány
2020-08-29 16:28

Végre itt a bizonyíték! (mire is?) :)

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-08-29 16:28

Jogos. Ha legközelebb valami tüntetésen járok, amit mondjuk a légszennyezés ellen tartanak, akkor majd jól odamondom nekik, hogy mekkora képmutatás, hiszen a gyermekpornográfia vagy a kisfókák sorsa miatt meg nem tüntetnek. Szégyellhetik magukat!

bjeela
bjeela
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-08-29 19:28

És igazad is lenne, mert rohadt nagy diszkrimináció, amit csinálnak!

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-08-29 19:49

Hát igen ha a légszennyezés ellen tüntetnek és egy ezeréves ikarusz busszal mennek ami 20 litert eszik 10 méteren mond is oda nekik hogy képmutatók 😄

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-08-29 21:28

Szerinted a légszennyezés ellen tünteni Ikarusszal és a fekete jogokért tűntetni úgy, hogy nem foglalkoznak a nők zaklatásával, az ugyanaz? Az a rohadt logika, ugye? ;)

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-08-29 21:36

A Politikában nincs logika 🤣🤣🤣🤣

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-08-29 22:12

Dehogy nincs, olvass egy kicsit Machiavellit pl.

bjeela
bjeela
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-08-30 00:22

Ne terhelj mindenkit túl nehéz feladatokkal! Téged sem küldtek fel első alkalommal Holdra, hanem előtte megmászatták veled a cseresznyefát.

bjeela
bjeela
Reply to  Lecc Go Pecc
2020-08-30 00:22

Őőőőőő… de. Legfeljebb te nem tudod a hátterét.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Fetyke
2020-08-29 14:43

Te teljesen félreérted a dogot. Ők nem azt mondják, hogy a feketék nem követnek el bűnt. Hanem azt, hogy ha ugyanazt elköveti (vagy az elkövetés gyanújába kerül) egy fekete vagy egy fehér, akkor a rendőrség teljesen másképp kezeli az ügyet és másképp reagál.

acsdav2
acsdav2
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-08-29 14:43

Lehet, hogy ezt mondják, de ez nincs így.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  acsdav2
2020-08-29 15:15

Lehet, de azt nem mi fogjuk eldönteni. Én személy szerint még nem hallottam olyan követelést, hogy a fekete bűnözők ellen nem kell eljárni, csak olyat, hogy arányosan tegyék.

acsdav2
acsdav2
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-08-29 15:21

Amíg bármelyik embernél lehet fegyver, addig mindig is lesznek rendőri túlkapások és az nagy részt a feketékon fog csattani, hiszen a bűnőzések nagy száma hozzájuk köthető.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-08-29 17:41

Akkor ráadásul még hülyeségeket is beszélnek a hiteltelenség mellett.
Az pedig külön hiteltelenné teszi a dolgot, amikor utólag kiderül, hogy a sorsukat valamilyen szempontból megérdemlő személyekből akarnak mártírt csinálni ezen ügy kapcsán.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Fetyke
2020-08-29 18:38

Mi az, hogy a sorsukat megérdemlő? Volt valamelyikük ellen bíróság által kiszabott halálos ítélet? Breonna Taylor pl. mivel érdemelte ki a halált szerinted? Rosszkor volt rossz helyen? (otthon?)

sgtGiggsy
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-08-29 19:15

Csakhogy Breonna Taylor iszonyatosan rossz példa, ugyanis ő kereszttűzben halt meg. A pasija tüzet nyitott a zsarukra, az ég szerelmére! Ja, nyilván a rendőrök a hibásak, amiért visszalőttek.

És most itt a legutóbbi fickó esetében pedig nagyon megállja a helyét, hogy megérdemelte. Mégis milyen hülye hagyja figyelmen kívül a rendőri utasítást azután is, hogy a zsaruk fegyvert fognak rá? Ráadásul az újabb hírek szerint folyamatban lévő eljárások is voltak az úriemberrel szemben, most mégis mártír. Balfasz rendőri intézkedés volt? Igen. De ez nem mentesíti az áldozatot.

bjeela
bjeela
Reply to  sgtGiggsy
2020-08-29 19:28

Ez így teljesen korrekt levezetés, miszerint az áldozat közel annyira hibás, mint a rendőr, legfeljebb annyiban van vitám, hogy azért a rendőrnek ez a szakmája, ergo nála nagyobb szégyen, hogy hülye volt, mert ugyebár az állampolgárnak joga hülyének lenni, a rendőrnek hivatalból nem.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  sgtGiggsy
2020-08-29 21:29

Taylor házába jelzés nélkül törtek be civil ruhában, a pasijának engedéllyel tartott fegyvere volt, ilyenből kevés helyen nem lett volna lövöldözés.
Azt meg sehol nem állítottam, hogy az intézkedések áldozatai ártatlanok lettek volna (idézd nyugodtan, ha igen).
Pont a balfaszkodás az, ami bántja a csőrömet. A korábbi eseteknél gyakran azzal érveltek, hogy az illető rátámadt a rendőrre és olyankor igenis ki kell tárazni, mert 1-2 lövésnek nincs megállító ereje. Fogadjuk el. De ebben a mostani esetben miért nem lett volna elég mondjuk 1 (vagy 2) lövés a háttal álló pasiba?

sgtGiggsy
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-08-29 22:12

Jelzés nélkül törtek be, mert a gyanúsított, akit kerestek, veszélyes bűnöző volt. A civilruhás dologról nem hallottam, és nem is életszerű.
És már bocs, de az USÁn kívül a világon sehol nem lett volna lövöldözés a dologból, ugyanis sehol máshol nem ülnek a pisztolyukon az állampolgárok. Egyébként se világos, hogy az első reakció egy behatolót észlelve miért nem a felszólítás, hanem az azonnali lövöldözés.
Breonna nem volt hibás semmiért. A fegyverbuzi pasija annál inkább.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  sgtGiggsy
2020-08-29 22:22

Na akkor bontsuk 3 részre:
1. “Three plainclothes LMPD officers executing a no-knock search warrant entered her apartment in Louisville, Kentucky. Gunfire was exchanged between Taylor’s boyfriend Kenneth Walker and the officers. Walker said that he believed that the officers were intruders.”
Attól, hogy te nem hallotál róla, meg szerinted nem életszerű, még így volt.
2. Nyilván az USA-ra gondoltam, a kontextusból világos volt, de legközelebb esküszöm, kiírom.
3. “The use of physical force by a defendant upon another person is justifiable when the defendant believes that such force is necessary to protect himself against the use or imminent use of unlawful physical force by the other person.” valamint, ami a lényeg “A person does not have a duty to retreat prior to the use of deadly physical force”. Forrás: Kentucky Revised Statute §503.050

Edit: azt még el is felejtettem, hogy nem Breonna pasiját akarták elfogni (aki a lövöldözést elkezdte), hanem kábítószert kerestek, amit szerintük Breonna ex-pasija (aki teljesen máshol lakott) rejthetett el Breonna házában. Végül nem találtak semmit.

sgtGiggsy
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-08-30 16:27

1. Szóval ott van, hogy az engedélyük szerint NEM KELLETT JELEZNIÜK AZ ÉRKEZÉSÜK. De oké, eszerint civilruhában voltak. Na és?
2. Azért az az USÁban sem egyértelmű, hogy akármilyen betörésből is lövöldözés lesz.
3. Attól még, hogy nem köteles a helyi törvények szerint felszólítani a behatolót, még nem lesz kevésbé hülyeség vaktában tüzet nyitni, miközben nem tudod, hogy kire kezdesz lőni. Mi van, ha egy tini, aki csak a laptopot akarta lenyúlni? Egyszerűen nem épelméjű dolog úgy kezdeni lövöldözést, hogy amúgy fingod sincs arról, hogy kire lősz.

És az pedig totál mindegy, hogy a rendőrök miért mentek oda. A lényeg, hogy senkinek sem esett volna bántódása, ha a csaj gyökér faszija nem nyit tüzet. Kurvára mindegy volt a csaj bőrszíne, ugyanis ha fehér lett volna, a rendőrök akkor is visszalőnek a faszparasztra, aki rájuk lőtt. Ennyi. Breonna ártatlan volt, de a haláláért nem a kiszálló rendőrök, hanem az a gyökér a felelős, aki a lövöldözést kezdte. Semmi faji alapú megkülönböztetés nem volt az esetben, csak a BLM mozgalom szószólói szeretnek minden hasonló esetből faji előnyt kovácsolni.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  sgtGiggsy
2020-08-30 20:41

1. Nem értem, mi itt a “na és?”. A csávó házában megjelent 3 fegyveres civil. Azt állítja, behatolóknak nézte őket, a törvény szerint joga volt halálos erőt alkalmazni, ennek megfelelően fel is mentették. Még egyszer ismételném: a zsaruk nem őt keresték, ő az ügyben teljesen ártatlan volt (vagy legalábbis annak vallhatta magát).
2. Nem egyértelmű, de esélyes, főleg olyan államokban, mint Kentucky, ahol nagyon liberálisak a fegyvertartási szabályok. A rendőrök azok, akik ezt a legjobban tudhatnák. A jelek szerint ezek nem tudták.
3. Hülyeség, nem hülyeség, ott ha bemész egy házba (főleg éjjel, csoportosan és fegyveresen), erre lehet számítani. Az ügyész pedig pont a rendőröket (!) vádolta azzal, hogy gondolkodás nélkül viszonozták a tüzet (vaktában leadott kb. 20 lövés), nem gondolva arra, hogy ártatlanok vagy gyerekek is lehetnek a házban. Ha belegondolsz, mi akadályozta meg őket abban, hogy a helyi SWAT-tal menjenek ki és a szokásos “körülvettük az épületet, jöjjenek ki fegyvertelenül, feltartott kézzel” taktikát alkalmazzák?

Az ügy meg szerintem se tartozik a BLM ügyek közé, csak a kolléga, akinek válaszoltam, írt valami olyat, hogy olyanokért tüntetnek, akik bizonyos szempontból megérdemlik a sorsukat. Breonnáért is tüntetnek, így a kérdés szerintem jogos volt.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Megawatt Szvetozár
2020-08-29 20:08

Jól mondod. Breonna rosszkor volt rossz helyen. Azért a rendőri túlkapás áldozatának tekinteni szerintem nevetséges. Szerinted mit kellett volna tenniük a rendőröknek, amikor a barátja elkezdett lövöldözni, miközben ők egy jogszerű eljárást hajtottak volna végre? Várni és gyűjteni a golyókat?
És éppen az ilyen összemosások nem segítik a rendőri túlkapások megszüntetése elleni ügyet. Mert mindannyian ismerjük a mindig oroszlánt kiáltó történetét…

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Fetyke
2020-08-29 21:36

Amikor már elkezdett lövöldözni, akkor mindegy volt. A rajtaütést kellett volna normálisabban megszervezni. Ilyet még nálunk is a TEK csinál, nem belopakodó civilruhások.
De elegánsan elsikolottál a fő kérdés elől: a többiek pontosan mivel is érdemelték ki a halált?

acsdav2
acsdav2
2020-08-29 14:39

1.Számomra hihetetlen, hogy az USA-ban rasszizmusról beszélnek. Sokadik generáció nő fel a multi-kulti társadalomban. Együtt élik a mindennapjaikat európaiakkal, ázsiaiakkal, arabokkal, latinokkal, feketékkel. Évtizedek óta úgy élnek, hogy mindennap látják őket. Akkor még is, hogy lehet az a vád, hogy nem tudják elfogadni a másik bőrszínét? Itthon még egyszer se hallottam róla, hogy egy fekete sportolót agyon vertek volna a magyarok, akik nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy mindennap lássák őket.
2. A másik dolog, hogy Amerikában kb. mindenki szurkol egy NFL, NBA, MLB csapatnak. Ezekben a sportokban a feketék a húzóemberek, akiket imádnak, akik miatt kijárnak a meccsekre. Ha van rengeteg fekete sportoló akiket imádnak, akkor még is, hogy lehet az a vád, hogy a mindennapokban már nem tudják a feketéket elfogadni?

bjeela
bjeela
Reply to  acsdav2
2020-08-29 14:50

Rossz helyre jársz tájékozódni. Manapság is normális, hogy huhognak focimeccseken a nigger játékosokra még a kulturált nyugaton is. Persze a mi niggerünk az nem majom, de a másik csapaté mindenképp.
Ja, és úgy mellesleg röpke 50-60 évvel ezelőtt még tök normális volt, hogy a nigró a busz hátuljában utazik, nem hugyozhat, ehet, öltözhet, vásárolhat ugyanott, ahol fehérek, etc, etc, most nem kezdenék bele részletek taglalásába, mert bőven van róla elég könyv, film, doku… Azaz nagyapó és nagyanyó simán első kézből és saját bőréről tud tájékoztatást adni arról, hogy vele hogy bántak, illetve hogy kell bánni a koszos niggerrel, ha nagyon szájal.

acsdav2
acsdav2
Reply to  bjeela
2020-08-29 15:08

Azt elfogadom, hogy a feketék átadják, hogy nekik mit kellett átélniük és emiatt a mai fiatalok játszák a sértetett, de, hogy a fehérek azért lennének rasszisták ( miközben Jordanek, Riceok, Sandersek, OJ-ék a példaképeik), mert a nagyszülők ezt beléjük verték az nagyon gyenge lábakon álló elmélet.

bjeela
bjeela
Reply to  acsdav2
2020-08-29 15:21

A fehér gazda is csodálta a niggerének az ügyességét, erejét, de attól még az az ő niggere volt… Szerinted a KKK miért van még mindig jelen arrafelé?

acsdav2
acsdav2
Reply to  bjeela
2020-08-29 20:31

Na ezt azért ne. :) Az oké, hogy a tulaj csak egy dollár jelet lát a játékosban, az edző pedig egy X-et vagy O-t, de azt ne mond nekem, hogy a szép reményű chicagói fiatalok egy Walter Paytonban nem a legendát látták, egy Tom Brady gyerekként nem csodálta-e Rice-ot. Vagy OJ Simpsont 94-ig nem-e elismerte mindenki, hogy a kiváló foci karrierje után történelmet írt első fekete reklám színészként. (Ez utóbbiban lehet tévedek, de valamilyen reklámja történelmi jelentőségű volt, ha jól tudom)

bjeela
bjeela
Reply to  acsdav2
2020-08-30 00:12

Gyönyörűen leírtad a modernkori rabszolgaság szimptómáit, kösz, hogy nem nekem kellett. Csak azt nem értem, hogy akkor minek cáfolod? :D A Bakancslista című filmben mondja ki Jack Nicholson az egyik legfontosabb mondatot(mond még sokat, jó film): az emberek 95%-a mindig téved(sok más filmet, könyvet citálhattam volna, de most épp ez jutott eszembe). Ennek a folyománya, hogy mivel téved, ezért mindig megvezethető, ahogy a szépreményű chicagoi fiatalok is. A többit már érted… Ha mégsem, akkor ott van még a Bronxi mese, ahol Sunny mondja el a kis C-nek, hogy miért hülye akkor, amikor rajongója a nagy Mickey Mantle-nak, hiszen Mickey nem fizeti ki apád helyett a lakbért, azaz nem törődik veled, akkor te meg minek törődsz vele. ;)

baglacko
baglacko
Reply to  acsdav2
2020-08-29 16:29

Teljesen egyértelmű, hogy ezeket a viselkedési formákat otthon szerzi az ember. Bizonyított tény, hogy a politikai beállítottság kialakulása már ksigyermek korban megkezdődik. Otthon vesz fel a gyerek mindent, amíg nem kerül el iskolába. A legelső (és legerősebb) szocializációs közeg a család.

bjeela
bjeela
Reply to  baglacko
2020-08-29 16:50

perfekt

Sigismundus
Reply to  acsdav2
2020-08-29 15:08

A privilegizált bőrszínűek közé tartozva valóban hihetelen lehet
átérezni, megérteni, hogy miért beszélnek állandóan rasszizmusról.

bjeela
bjeela
2020-08-29 15:15

A gond itt az, hogy sokan fogalomzavarral küzdenek és összekevernek dolgokat. A rendőri intézkedés egy szakma, amit valaki vagy jól csinál, vagy nem, de mindenképpen emberi életek múlnak rajtuk. Mint az orvosokon. Mondjuk nem is ártana a rendőröktől elvárni a doktorátust, mert amekkora agyhalott némelyik…

Tehát a lényeg, hogy egy bűnöző állampolgárral szemben mindenre fel kell készülnie a rendőrnek és kell legyen rá szakszerű reakciója. Igen, a fegyverhasználat is az. Ezért egy rendőrtől elvárható, hogy fél méterről eltalálja egy ember combját, térdét, hogy ne mászkáljon már késsel a kezében és veszélyeztesse mások életét. Aki hagyja grasszálni az elkövetőt késsel a kezében és csak akkor lövi bele a tárat a baromba, amikor az a kocsiba nyúl, az meg adja vissza a jelvényét, mert alkalmatlan a feladata ellátására. Nem mellesleg már ott van a gond, hogy képtelen leszerelni egy késsel hadonászó embert. Akkor mit tanult a kiképzésen és a rendszeres heti-havi gyakorlatozásokon? Basszameg, ez a dolga, ezt tanulta.

Másrészről meg aki egy ilyen intézkedést összekever a rasszizmussal, az meg hülye. Itt csak egy tehetségtelen, a szakmáját ellátni képtelen rendvédelmi dolgozó hibás döntéssorozatának következményeit láthattuk.

Az megint más kérdés, hogy miért nem adnak a rendőrnek rendes fizetést, hogy a legjobbak kerüljenek oda és nem ilyen hatalomtól megrészegülő, ámde feladatot ellátni képtelen seggfejek. És itt léphetünk át a politikai döntéhozatalok magasabb szintjeibe, de ez már könyvekre rúgó magyarázatokat igényelne és erre semmi kedvem, még akkor sem, ha értek hozzá.

Az meg sajnos tény, hogy egy állampolgár mindennapjaiba beleívódik a viselkedési norma, amit a társadalom az adott kor adott színvonalának megfelelően elvár tőle. És röpke 50-60 évvel ezelőtt még pontosan tudjuk, milyen helyzete volt a feketének és a fehéreknek Amerikában és hogyan viszonyultak egymáshoz. Azaz nagypapa és nagymama akár a saját bőrén is képes megmutatni, hogy miként bántak vele illetve miként kell bánni a koszos niggerrel, ha nagy a szája. És a nagyit nagyon szeretik az unokák, tehát nem kopik ki az a szemlélet olyan gyorsan, mint ahogy egyesek szeretnék. Mert sokan nem szeretnék, hogy kikopjon az a szemlélet illetve sokan túlreagálják az őket érintő esetleges sérelmeket és összekapcsolják korábbi, talán még nagyapót ért sérelmekkel, amikkel a jelenlegit felnagyíthatják.

És amíg a politikának szüksége van ezekre a hangulatokra, addig ezek gerjesztve lesznek. Hja, kérem, a békát könnyű ugrasztani. És ezek most ugranak.

Ha valakinek nem lenne világos: az USA-ban jelenleg is jelen van a rasszizmus, a társadalom minden szintjén és a túlreagálás is hasonlóképpen. Kicsit le kellene higgadni és rendet tenni.

Ja, és még valami: amíg itthon egy egy focimeccsen mindennapos, hogy mocskos cigánynak nevezik az ellenfél játékosait, szurkolóit és ez nem csak mindennapos, de természetes, elfogadott viselkedésforma, addig nem gondolom, hogy épp nekünk kellene kioktatni az amerikaiakat, hogy mit hogyan kellene csinálniuk.

baglacko
baglacko
Reply to  bjeela
2020-08-29 16:29

bjeela. Ennél jobb hozzászólást még nem olvastam a témában. Nemhogy itt, de az egész telibevert interneten sehol. Örülök, hogy van olyan, aki hozzám hasonlóan látja a visszásságát annak, amikor magyarországról magyarázunk olyan dolgokról, amit nem értünk. És a magyar cigánysággal szemben tanúsított bánásmódban szinte totálisan hasonulunk az USA redneckjeihez. Hányszor hallom azt, hogy egy bűntény esetén az az első kérdés, hogy: “Cigány volt mi?” és amikor azt a választ kapja a kérdező, hogy nem, akkor már nem is érdekli tovább a dolog. Cigányozni már nem lehet, akkor nem is érdekel tovább, hogy bűneset történt.

Jó látni, hogy vannak másképp gondolkodó emberek is itthon.

bjeela
bjeela
Reply to  baglacko
2020-08-29 16:44

Kösz. Viszont szerintem értjük, csak mivel messze van és úgy tekintünk rá, hogy az nem a mi problémánk, így könnyedén beszélünk marhaságokat. És ennek az esetnek nem csak ez az olvasata, ahogy az írásomnak sem. ;)

baglacko
baglacko
Reply to  bjeela
2020-08-29 16:52

Empatikus embernek tartom magam, de én őszintén elképzelni sem tudom, milyen lehet borzasztó egy társadalomban úgy élni, hogy korábban kilóra adták el a dédszüleimet. Elképzelni se tudom, nem hogy átérezni.
Persze ezt a frusztrációt könnyű az előnyhajhász politikai kurzusoknak felhasználni. Ez az igazán ördögi ebben. Ez a balhé nem felgerjedt, hanem felgerjesztették. Csak abba már ne msokan gondolnak bele, hogy a BLM mellett kampányoló és ezt meglovagoló baloldal kirekesztette soraiból azt a Bernie Sanderst, aki segíteni próbált az ország nemlétező szoiális ellátórendszerének kialakításában, melyet mindkét politikai oldal leszavazott. Annyira azért nem zavarta őket a mélyproli fekete réteg. De szavazatnak jók lesznek Trump ellen. Okádék gusztustalan dolog ez.

bjeela
bjeela
Reply to  baglacko
2020-08-29 19:16

Szerintem Erdélyben élő magyar emberként némi képed kifejlődhetett a kirekesztettségről, az elnyomatásról, a megkülönböztetettségről. Innen már nem nagyon messze helyezkedik el az, amit a feketék éltek át arrafelé. Jó, a rabszolgaság már egy másik szint, de az hál’ égnek ebben az évszázadban az USA-ban már nincs és a 20. században sem fordult már elő, csak a nyomai. De nagyon úgy fest, hogy még nem sikerült teljesen levetkőznie egyik érintett félnek sem az akkori viszonyok elvárta viselkedést, reakciókat. És ez a mentalitás értelemszerűen megjelenik a politikában is, de ezt már nem ennek az oldalnak a feladata megtárgyalni. Ahogy ez is csak addig része ennek az oldalnak, amíg befolyásolja az NFL működését.

acsdav2
acsdav2
Reply to  bjeela
2020-08-29 16:43

“Másrészről meg aki egy ilyen intézkedést összekever a rasszizmussal, az meg hülye. Itt csak egy tehetségtelen, a szakmáját ellátni képtelen rendvédelmi dolgozó hibás döntéssorozatának következményeit láthattuk.”

Na, de pont ez a gond, hogy a nagyobb tömegek nem így látják.

bjeela
bjeela
Reply to  acsdav2
2020-08-29 16:44

És most mit csináljak velük? Van egy apropó, amire ráráncigálják a rasszizmus nagyon meglévő problémáját és csinálnak belőle egy hájpot. Kezdjem el neked sorolni azokat az eseteket a világtörténelemből, amikor egy eseménynek más tartalmat adtak és ebből kreáltak egy okot, hogy valamit megtegyenek? Itt ülhetnék még két hónapig folyamatosan verve a klaviatúrát és azt te nem tudod megfizetni nekem. conspiracy theory tűpontosan fogalmazott lentebb – a fenti írásomban én is utaltam rá -, kéretik figyelembe venni.

Fetyke
Fetyke
Reply to  bjeela
2020-08-29 18:09

“A gond itt az, hogy sokan fogalomzavarral küzdenek és összekevernek dolgokat. A rendőri intézkedés egy szakma, amit valaki vagy jól csinál, vagy nem, de mindenképpen emberi életek múlnak rajtuk. Mint az orvosokon. Mondjuk nem is ártana a rendőröktől elvárni a doktorátust, mert amekkora agyhalott némelyik…”

Csak azt felejted el kedves barátom, hogy a rendőri pálya egy olyan szakma, ahol nem a szakmaiság számít, hanem a kapott parancs. Nem ildomos az egyszerű talpas rendőrökön számonkérni bármit is, akik többnyire csupán a kapott parancsot, felsőbb utasítást, instrukciót hajtják végre. És jó azt tudomásul venni, hogy a parancs az minden fegyveres testületnél parancs, annak megszegése vagy megtagadása komoly büntetőjogi következményekkel jár.
Amikor felülről a hozzá nem értő politikusok folyton beleugatnak és avatkoznak ezekbe a folyamatokba, akkor hiába kérsz te számon bármilyen szakmaiságot…

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2020-08-29 19:15

Szomorú kötelességem téged kioktatni: a parancs csak addig parancs, amíg a parancs beilleszthető a jogszerű keretek közé, amely kereteken belül engedélyezett a beosztott működése. Minden ezt túllépő parancs esetében a parancs nemcsak megtagadható, de kötelessége megtagadni az illetőnek és a parancsot kiadóval szemben eljárást kell foganatosítania. Sajna a családunkban is volt magas beosztású rendőr, így edzve vagyok… És jelen esetben nem a “talpasnak” kiadott parancs végzett a megfojtott niggerrel és nem a parancs lőtte hátba a ficerét hirtelen felindulásból négyszer.

És ahhoz a szakmai minimumhoz semmi köze a politikusnak, hogy rendőr legyen képes elhárítani egy támadást és leszerelni egy támadót, illetve kezelni egy veszélyes helyzetet.

Fetyke
Fetyke
Reply to  bjeela
2020-08-29 19:49

Szomorú kötelességem téged kioktatni arról, hogy itt az elmélet nagyon is elválik a gyakorlattól. Elméletileg igazad van természetesen. A gyakorlatban viszont nekem többször elmondták, hogy náluk valójában nincs mérlegelési jogkör. A parancs az parancs, és gyakorlatilag szinte bármi is az végrehajtják.
A magasabb beosztású parancsnokok és elöljárók pedig vannak olyan “dörzsöltek”, hogy meg tudják úgy fogalmazni az utasításaikat, hogy az még jogszerű legyen, de egyébként minden alárendelt pontosan értse mi az elvárás! :) Szóval nem olyan egyszerű ez.
Nekem is van jó pár rendőr ismerősöm. A legjobb barátom is az.

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2020-08-29 23:52

Mindig van mérlegelési lehetőség, legfeljebb nem leszel rendőr többé, esetleg megutálnak a rendőr kollégáid, de te nyered meg a pert, mert a jog téged véd. És ha tételesen jogszerű a parancs, akkor végrehajtható és itt a feltételes módon van a hangsúly. Ugyanis ott is hagyhatod a céget. Nem túl örömteli, de legalább nem kell elvállalnod olyasmit, amitől szarul éreznéd magad egy életen át. És ez minden szakmára igaz.

Tibor Cseh
Tibor Cseh
Reply to  bjeela
2020-08-30 13:40

Aki nem kap levegőt,az nem tudja azt mondani,hogy nem kapok levegőt.
https://www.bitchute.com/video/sNSzsNBRymEJ/

Fetyke
Fetyke
Reply to  bjeela
2020-08-29 18:09

“Ja, és még valami: amíg itthon egy egy focimeccsen mindennapos, hogy mocskos cigánynak nevezik az ellenfél játékosait…”
Azért az ételnek még mondhatom, hogy cigányútra ment, vagy már az is rasszizmus? Cigány világ? Cigány élet? Cigányzene? Cigány kultúra? Egyszerűen csak cigány? Mely szavak és szóösszetételek maradhatnak ahhoz, hogy ne legyek rasszista?

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2020-08-29 18:47

Rosszul áll neked a hülyeség, ne erőltesd. Maradj inkább okos, mint ahogy általában.

Fetyke
Fetyke
Reply to  bjeela
2020-08-29 19:49

Parancs értettem! :)

csak ezt ne
csak ezt ne
Reply to  bjeela
2020-08-30 10:02

Szerintem ennek a problémának az igazi gyökere messze nem a rendőri állomány szakértelme, de még nem is csak a túlfűtött rasszizmus, amire most kihegyezik. A lényeg szerintem, hogy a felfegyverzett lakosság, ebből adódóan a kiválóan felfegyverzet bűnözés kényszere miatt a jogalkalmazás gyakorlata a rendőrök által elkövetett gyilkosságokat teljes mértékben tolerálta és tolerálja ott.

Ha következmények nélkül lehet valamit csinálni az bizony hajlamosít. Nálunk például a politikai alapú korrupció, ott a rendőri erőszak mutatja, hogy milyen mértékben. 750 felett van csak idén a rendőrök által elkövetett emberölések száma az USA-ban és jó régen ilyen nagyok a számok, miközben 2013-19-ben az eseteket követően 99%-ban nem volt vádemelés, miközben az esetek viszonnylag jelentős része (15% körül) fegyvertelen áldozatok ellen irányult. Egy olyan országban ahol egyébként katonai diktatúrákat megszégyenítő arányban börtönzik be a polgáraikat!

Ez szerintem a legfőbb ok, hogy az van a rendőrök fejében, hogy megtehetik, és leginkább meg is tehetik. (Nyilván van valós veszély, hiszen 40-80 között rendőr áldozat is van évente, de az ellencsapás minimum túlzó.) Amíg nem tesznek le az őrült fegyveres hagyományaikról addig az elképesztű méretű áldozatszám maradni fog, (minden évben egy vietnámi háború kb. a fegyverrel összefüggő halálozás) addig a rendőri fegyveres erőszak is kiugró lesz, de muszáj most már ezt valamennyire korlátozniuk, újragondolniuk mert itt bizony messze szaladt a ló. Erre pedig a társadalmi tiltakozás szerintem megfelelő eszköz, mert a politika támogatás nélkül ott nagyon nehezen tud a független hatalmi ágak gyakorlatába belenyúlni, ezért kell társadalmi a nyomás illetve a vátozások támogatása ez ügyben. Ezért jó szerintem minden békés akció akár sportolók részéről is.

Az, hogy az áldozatok között messze túlreprezentált a színesbőrű kisebbség, szintén nem kis probléma persze, ebbe most bővebben nem mennék bele, de ezen talán fognak tudni változtatni viszonylag ésszerű időn belül, mert ez elemi érdeke ott valójában mindenkinek, és az ilyen jellegű krízisekre tudnak helyes történelmi válaszokat adni. Ez se törvényszerű persze és itt is kell a békés társadalmi nyomásgyakorlás is az érintettek részéről.

bjeela
bjeela
Reply to  csak ezt ne
2020-08-30 10:09

A feltételezés jogos, de ez már – mint az írásomban jeleztem – a politika asztala, mivel jogszabályok alkotásával megteremt egy helyzetet. És épp ebbe nem akartam belemenni, mert ez mégiscsak egy foci- és nem politikai portál.

Ami pedig a színesbőrűek túlreprezentáltságát illeti a bűneseteknél, nos épp emiatt vannak a tüntetések. Ugyanis az előítéletek előítéletes magatartást generálnak minden érintettnél, pro és kontra. Aki kételkedik, az emlékezzen a stanfordi börtönkísérletre, vagy nézzen utána, ha nem ismeri.

Everlast77
Everlast77
2020-08-29 22:22

Amikor az évi több 10 millió dollárt kereső feka sportoló, aki megjegyzem példakép rengeteg embernek bőrszíntől függetlenül, nem megy ki a kib*szott Seatle free state-be beszédet tartani, hogy emberek, nem veszitek észre, hogy az erőszak erőszakot szül, és talán nem így kellene megoldani ezt a dolgot? Addig az egész semmi más csak politika és fingreszelés!
Mielőtt még, bírom Wilsont, nem rá céloztam, de lehetne ő is, vagy mondjuk akár Kopernikusz!
Nyilván az USA-ban qurva nagy problémák vannak társadalmi szinten ami évtizedekre nyúlik vissza, és aminek a rendőrség egy nagyon kis szelete, de tényleg a BLM lenne a megoldás? LoL!
Aki meg nem látja, hogy a BLM-nek semmi más célja nincs mint az ország destabilizálása, ráadásul választási évben, hát az nem tudom melyik világban él.

Mike Ainsel
Mike Ainsel
Reply to  Everlast77
2020-08-30 00:40

Kaptál egy minuszt, van benne valami amit mondasz. De mi mást tehetnének? Tök mondegy menyit keres, leszarják, mert ő csak egy rabszolga amugy a fehér börü csapat társa is az, de te szerintem nem úgy látod a dolgokat ahogy van

109
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x