Connect with us

Minden ami NFL

Ezért kár volt visszahívni Rob Gronkowskit

A Tampa Bay Buccaneers a holtszezon során megnyerte a Tom Bradyért folytatott versenyfutást, majd mindent alárendelt az irányító boldogságának. Ennek volt a része a visszavonulásból visszatért Rob Gronkowski megszerzése, akiért egy negyedik körös picket adott a csapat a Patriotsnak, illetve vállalta a játékos 9,25 millió dolláros fizetését. Ennek ellenére két meccs után 11 yardja van, teljesen láthatatlan, de ez messze nem csak az ő hibája.

Bruce Arians a liga egyik legjobb támadóguruja: az offense-ei látványosak és rendkívül hatékonyak, mellette egy Carson Palmer is MVP-nek tűnt. Elsősorban az elkapójátékban hisz, imádja a hosszú, vertikális útvonalakat, nem véletlenül volt tele elit mélységi elkapókkal a Cardinals vagy annak idején a Colts, és nem véletlenül van parádés elkapósor most Tampában is. A tight endeket viszont valamiért nem szereti, pedig OJ Howard és Cameron Brate is átlagon felüli játékos.

Ennek ellenére úgy érkezett Rob Gronkowski a csapathoz, hogy sem Howardot, sem Brate-et nem cserélte/küldte el, így a liga legjobb és legmélyebb TE-sora most a Bucsé. Emiatt lehetett abban bízni, hogy Arians variál egy keveset a támadósoron, több két-, vagy akár három tight endes felállást is láthatunk, az edzőtáborban parádézó Gronk pedig újra hasítani fog. Nem így történt.

“Nem dobjuk a labdát a TE-knek, arra ott vannak az elkapók”

Ugyan még csak két mérkőzés telt el, de azért látszanak a tendenciák. A fent említett három tight end közül Howard lett az “elkapó”, Gronkowski a “blokkoló”, Brate pedig a csere. Utóbbi ráadásul mindössze 11 snapet játszott az offense-ben összesen, tehát a potenciális három TE-s felállásokat el is lehet felejteni – Brate csak akkor kap nagyobb szerepet, ha valaki lesérül.

Ez még nem is lenne probléma, mert a Howard-Gronk duó alapvetően elég lehet bárki ellen, de ehhez kell a változatos és kreatív playhívás. Ez pedig nincs meg, legalábbis a tight endeknél.

[ppp_patron_only level=”1500″ silent=”no”]

“Nem fogjuk meccsenként 50-szer a tight endeknek dobni a labdát. Erre a célra ott vannak az elkapók, így épül fel a támadósunk. Gronk remekül blokkolt a futáshoz, ami nagyszerű, így nem aggódok amiatt, hogy nem kap elég passzt”

– mondta Arians a második forduló után, egy későbbi nyilatkozatában hozzátette: “Azért hoztuk ide, hogy tight endet játsszon”.

A 2000-es évek előtt a tight endek a legtöbb esetben nem csináltak mást, csak blokkoltak és biztonsági opciót nyújtottak az irányítónak (már ha egyáltalán szóba jöttek a passzjátéknál). Ez a felfogás Tony Gonzalezzel, Antonio Gates-szel és Jeremy Shockey-val szép fokozatosan megváltozott, majd jöttek az olyan szörnyetegek, mint Rob Gronkowski, Trevis Kelce vagy George Kittle, akik egyedül képesek elcipelni egy offense-t a hátukon.

Egy elit tight end óriási mismatchet jelent, mert nagyobb és erősebb, mint egy DB, illetve gyorsabb és atletikusabb, mint egy linebacker, így a pálya közepén és a szélén is egyaránt életveszély. Emellett blokkolni is tudnak, sokat dobnak a futójátékon és az irányító megvédésében is segíthetnek, emellett a screen és rövidyardos játékoknak gyakorlatilag levédekezhetetlenek.

Már egy elkapni és blokkolni is tudó tight end is aranyat ér, ha kettő van belőlük, az egyenesen isteni. A Bucsnak kettő is van, de Arians beskatulyázta őket, ráadásul még az “elkapó” Howard is csak 21-szer állt fel a szélen vagy a slotban (26,5%), míg 48-szor (73,5%) kapott szerepet a falban. Persze ez alapból nem lenne probléma, tavaly George Kittle is hasonló arányban állt fel a fal szélén, de ő az esetek jelentős részében útvonalat is futott. Arians a tight endjeit többnyire tényleg úgy használja, ahogy a hősidőkben.

Mi a baj Gronkkal?

A legegyszerűbb válasz erre a kérdésre az, hogy semmi: nehéz úgy termelni a yardokat és a TD-ket, ha mindössze négy labda szállt feléd két meccs alatt. Erre persze lehetne azt mondani, hogy ez nem Arians hibája, Brady biztosan dobná neki a labdát, ha üres lenne, de egyszerűen már öreg és nem tudja magát üresre játszani. Maga a főedző is erre utalt egyik e heti nyilatkozatában:

“A labda Tomnál van, ő dönti el, kinek passzolja. Olvassa a védelmeket és megpróbálja kihasználni a kínálkozó alkalmat. Nem erőltetjük senki játékát.”

Ez így szép és jó, csakhogy annak nem lehet passzolni a labdát, aki nincs benne a passzjátékban. Gronk hiába van ott a pályán a támadósnapek 73 százalékában, ha ő a “blokkoló”, aki az esetek döntő többségén csak blokkol, esetleg Brady mellett áll két yardra, hogy ha tényleg egyetlen opció sem jó, akkor neki menjen a labda biztonsági célpontként. Gronkowski egyszerűen nem úgy van használva, ahogy kell.

A tight end a Patriotsban – ellentétben például Kittle-lel – nagyon változatosan volt használva: az esetek 43 százalékában állt fel a fal szélén, 57 százalékban pedig vagy slotban, vagy a pálya szélén. Rendszeresen futott útvonalat, voltak direkt rá hívott játékok, melyeknek köszönhetően brutális mennyiséget termelt. Ehhez képest a Bucsban két meccs alatt ötször állt fel a slotban vagy szélen (ebből négyszer a Panthers ellen), és 91-szer a falban: a 43-57-es arányból 5-95-ös lett, ami minimum megkérdőjelezhető.

Nézzük meg a következő játékot. A harmadik negyedben járunk, 2&11, Gronk kivételesen kinn áll a szélen.

Passzjáték következik, egy gyors screen a futónak. Ami nagy kár, mert a teljes baloldal üres, a Panthers védői, különösen a Gronkon felálló corner csúnyán elnézik a játékot: ez egy sima first down, ha Brady nem dobja meg egyből a screent, hanem végigmegy az olvasáson.

Nem sokkal később Gronk ismét útvonalat futhatott és ismét elszakadt a védőjétől, érkezett is a passz, de pass interference miatt nem sikerült elkapnia (a PI miatt nem volt jelentősége, de azért ezt a régi Gronk elkapta volna).

Ezt leszámítva túl sok mindent nem csinált passzjátéknál: volt két elkapása 11 yardért és kész. A napja pedig overall úgy nézett ki, hogy:

  • Feláll a támadófal szélén

  • Majd némi blokkolás után kimozog kicsit oldalra arra az esetre, ha Brady tényleg senkit nem tudna megjátszani.

A Saints elleni első passza is ennyi volt:

Persze még mielőtt a Gronk-fanok vasvillát ragadva megrohamoznák Arians házát, azért azt is el kell ismerni, hogy ez a Gronkowski nem az a játékos, aki nevetve termel 1000+ yardot és 10-15 TD-t szezononként. Ahhoz túl sokat volt sérült, túlságosan megkopott – akkor sem idézné a régi önmagát, ha Josh McDaniels írná a playbookot. Az ugyanakkor biztos, hogy ennél bőven többre képes, csak nem tudjuk mennyivel, mivel nincs lehetősége bizonyítani.

Nem úgy használják, ahogy a legjobbját tudja nyújtani, ráadásul egy végtelenül konzervatív és unalmas szerepkör az övé, amit nem egy 9 milliós játékosnak, hanem egy sokadik körös backupnak kellene elvégeznie. Ezért kár volt egy negyedik kört adni érte és pláne fölösleges kifizetni a bérét.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!