Connect with us

Beharangozó

FK! Premium Selection #1

Visszatérnek a vasárnap esti meccsnézések!

Több hónapnyi szünet után a stadionok mellett a Kandalló Kézműves Pubba is visszatér az NFL, ahol megtekinthetitek az Arena4 által közvetített találkozókat és az általunk választott mérkőzéseket is a GamePass segítségével. Most ezt a négy találkozót vezetjük fel külön cikkben, de nem kell megijedni, holnap érkezik a többi találkozó beharangozója is a Preview-ban! 

Green Bay Packers @ Minnesota Vikings 19.00, GamePass

A Packerst sokat lehetett szidni a holtszezonban, a draft pickjeik idén semmit nem fognak tudni hozzátenni a játékhoz és a piacon sem érkezett erősítés. Azonban szinte a teljes kezdő egyben maradt, így megvan a folytonosság, ami sokat segíthet az idei évben, főleg az idény elején. A Vikings sokkal változatosabb holtszezont produkált, ami miatt izgalmasabb csapat lehet, viszont nem feltétlen jobb.

Ugyan nem voltak világverő cornerbackjei a Vikingeknek tavaly sem, idén még ehhez képest is visszaeshet az egység, hiszen még az átlagos arcokat is nehéz pótolni újoncokkal – a top4 CB-nek a rosteren összesen van bő 1200 snapje a profik közt (miközben tavaly 11 CB volt a ligában 1000+ védősnappel). Hosszú távon persze jó döntéseket hoztak, de rövid távon azért lehetnek még ebből gondok. Most Davante Adamst kellene levenni a pályáról, ami önmagában nem egyszerű feladat, de megteheti a csapat, hogy két embert állít rá vagy safety segítséget ad az ő oldalára, mert rajta kívül nincs potens szélső fegyvere a Packersnek. Ha Adamst sikerül valahogy levenni a pályáról, akkor nyert ügye lehet a Vikingsnak, mert a pálya közepén azért a linebacker- és safety-sorral nem lesz probléma, és akkor csak Allen Lazard maradt, mint opció.

Az is kérdés persze, hogy a Packers mennyire akarja kihasználni a CB-sor gyengeségét, mert LaFleur úgy tűnik, hogy egy futásorientált offense-re akar átállni. Akár ez is működhet, a Vikings futás ellen nem volt épp a legjobb tavaly, az erősítésnek szánt Michael Pierce meg kiüli a szezont, így a fal közepén lehetnek bajok. Tetézi a Vikings DL vs Packers OL közötti különbséget, hogy Danielle Hunter IR-re került, így az újonnan megszerzett és feltehetőleg még rozsdás Yannick Ngakoue-nak kellene óriási szerepet vállalnia.

A túloldalon is lesznek ám érdekes matchupok, például hogy Jaire Alexander követheti Adam Thielent, ami kifejezetten jó párharcnak ígérkezik és szerintem egyébként Alexander lehet itt fölényben a meccs nagyobb részében. Ha pedig Thielent sikerül kivenni a játékból, akkor nehezen fog menni a passzjáték a Vikingstól, hiszen Olabisi Johnson nem épp egy világverő elkapó, az újonc Jefferson pedig csak harmadik számúként kezdi a szezont. A hazaiak előnye a futóknak és tight endeknek dobott labdáknál lehet.

Várhatóan futásokkal akar majd haladni a Vikings, de alaposan megnehezíti a dolgukat, hogy a Packers DL nagy fölényben van a Vikings OL-lel szemben, Kenny Clarkék szét fogják szedni a támadófal belsejét és a szélen is fölényben vannak a sajtfejek a Smith-duóval. Az persze igaz, hogy Smithék azért elsősorban pass rushban jeleskednek, így a Kubiak által szorgalmazott outside zone futások akár működhetnek is.

A Packers egyébként zsinórban öt éve nyeri meg az első fordulós mérkőzéseit, ami eddig holtversenyben a leghosszabb aktív sorozat volt, most viszont be kell érni a Chiefst a csütörtök éjjeli nyitómeccset követően.

Seattle Seahawks @ Atlanta Falcons 19.00, Arena4

Jamal Adams Seahawks-mezben! Kiváló csemegét ígér ez a mérkőzés a Falcons pass offense és a Seahawks pass defense vonatkozásában. A Seattle-é lett a liga egyik legjobb secondaryje, miután egy éven belül megszerezte trade-ekkel Quandre Diggst, Quinton Dunbart és Jamal Adamst is. Egyből nagy fába vágják a fejszéjüket, hiszen a liga legjobb elkapója, Julio Jones, és kis Robinja, Calvin Ridley áll majd velük szemben, ráadásul Hayden Hurst is veszélyes fegyver lehet.

Nagy lesz a nyomás a secondaryn, ugyanis úgy kell megállítaniuk ezt a támadósort a levegőben, hogy közben nem várhatnak szinte semmi segítséget a védőfaltól, pedig a Falconsnak épp a támadófala lehetne az Achilles-pontja, de várhatóan ezt a gyengeséget a Hawks nem tudja kihasználni. Így ez a meccs és a Seahawks egész idénye nagy tesztje lesz a “coverage értékesebb a pass rushnál” állításnak, de legalábbis fontos adatokat fog tudni szolgáltatni hozzá. És ha már a Seahawks legjobb futás elleni falemberei leléptek és ezáltal fölényben lesz a Falcons támadófala, akkor Todd Gurley-nek is lehet egy jobb napja, amennyiben lehet hinni az edzőtáborból érkező híreknek, hogy teljesen rendben van a térde.

A túloldalon a Seahawks támadófal ugyan kicserélődött, de ez minden bizonnyal azt is jelenti, hogy nem tudtak még összeszokni, így az év első felében ebből lehetnek problémáik. A Falcons pass rush nem a legkeményebb a ligában, de azért Grady Jarrett középen rombolni fog, ez pedig okozhat gondokat Wilsonnak. Azt persze nem gondolom, hogy ne oldaná meg ezeket a kiváló irányító. És ha már megoldotta, akkor a passzjátékban nagy előnyben lesz a Lockett-Metcalf páros a Falcons cornerei ellen, hiszen AJ Terrell és Isaiah Oliver sem épp az a verhetetlen kategória. Azt pedig kíváncsian várom, mennyire lesz futásorientált a Seahawks az eddigi évek és az edzőtáborból érkező hírek alapján.

Érdekesség, hogy azt gondolhatnánk, hogy a Seahawksnak nem kedvez, ha a keleti partra kell utaznia a magyar idő szerinti 19 órás sávban, azonban Wilsonék 9 ilyen meccset nyertek meg zsinórban!

Tampa Bay Buccaneers @ New Orleans Saints 22.25, Arena4

Tom Brady 20 év után új köntösben, ráadásul Drew Brees ellen, ez bizony must see tv, ahogy az amerikai mondaná. Ez lesz az NFL-történelem első olyan mérkőzése, ahol két 40+ éves irányító feszül egymásnak. Brady ráadásul időtlen idők óta nem volt underdog az alapszakaszban, most ez a pillanat is eljött.

Egyik csapat sem a védelméről híres egyébként, pedig mindkét oldalon kiváló defense-t láthatunk majd idén. Ennek ellenére is azt gondolom, hogy sok pont várható, mert a támadósorok baromi jók és nehéz felvenni velük a versenyt.

A Buccaneersnél a legnagyobb kérdés, hogy milyen lesz a kapcsolat Brady és az elkapói közt, hiszen nem volt sok idejük összeszokni, így előfordulhatnak félrekommunikált játékok. Könnyen lehet, hogy a Bucs támadósora most az első pár fordulóban még nem fog olyan hatásfokon égni, mint majd a szezon második felében, de még így is annyi tehetség van ebben az offense-ben, hogy nehéz elképzelni gyenge teljesítményt tőlük.

Mike Evans hiányában (akinek egyébként sem lett volna olyan jó meccse Marshon Lattimore mellett) Chris Godwinnak kell fellépnie. Alapesetben azt mondanám, hogy nagy napja is lehet, hiszen a Saints épp a slotban sebezhető, Godwin pedig tavaly is megégette a Szenteket (10 elkapás, 172 yard, 3 TD két meccsen), azonban Evans nélkül a New Orleans jobban tud rá koncentrálni és bracket coverage-eket tud alkalmazni vele szemben, így nehéz dolga lesz. Ez azt jelentheti, hogy a tight endeknek kell fellépniük és nekik kell nagyot nyújtaniuk.

Akinek pedig nagyon nehéz dolga lesz, az Tristan Wirfs, az első körös újonc jobb oldali tackle, hiszen olyan matchupot kapott így kezdésnek, aminek senki nem örülne: Cam Jordan áll majd vele szemben, aki a legjobbaknak is rengeteg gondot szokott okozni, nem hogy egy újoncnak, legyen az bármilyen jó is. Bradynek tehát különösen figyelnie kell majd a jobb oldalát és gyorsan kell szabadulnia a labdától, ha látja Jordant megérkezni. Persze ő ebben is zseniális és kisegíti a támadófalát, de érdekes lesz figyelni, hogy Arians hosszabban kialakuló útvonalkombinációi mellett mennyire fog ez működni.

A túloldalon sok újdonságot nem lehet elmondani, a Saints támadósora kis túlzással évek óta állandó. Menni fognak a rövid, 10 yardon belüli passzok Michael Thomas felé, Kamara is sokat lesz bevonva és Emmanuel Sanders nagyon sokat jelenthet ennek a támadósornak, az egyik legalulértékeltebb igazolása volt a holtszezonnak. A Shaq Barrett vs Terron Armstead csatát a falban itt is érdemes lesz figyelni.

Ebben a felállásban én nagyon kíváncsi leszek a Buccaneers fiatal secondaryjére, hogy milyen produktummal tudnak előállni – a szezonra nagy dolgokat várok tőlük, de itt az első körben nem lesz egyszerű feladatuk, az biztos. Annyi segítséget azért kapnak, hogy mély labdákra olyan sokat nem kell készülniük, így megpróbálhatják összetömöríteni a pályát.

Illetve ne feledkezzünk el Taysom Hillről sem, meglepne, ha nem találna ki rá valami okosat és kreatívat Sean Payton a csoportrangadóra.

Arizona Cardinals @ San Francisco 49ers 22.25, GamePass

Két fiatal és kreatív támadóguru, akik látványos játékokkal örvendeztetnek meg minket? Kyler Murray egy csapatban Nuk Hopkinsszal, akin időnként Richard Sherman fog védekezni? Nyami!

Oké, valószínűleg nem látunk sok Hopkins vs Sherman csatát, mert az elkapó épp a másik oldalon szokott felállni az esetek jelentős többségében, mint Sherman, akire inkább Christian Kirk juthat (ha az eddigieknek megfelelően használják mindkettőjüket). Egyébként lehetne erre a válasza Saleh-nek, hogy akkor Sherman mindig Hopkins oldalán álljon fel, és szerintem érdemes is lenne ezt meglépni, de valószínűleg nem lesz így, ami hátrány lehet a 49ersnek már csak a testfelépítéseket is figyelembe véve.

Tavaly a Cardinals azon kevés csapat egyike volt, amelyiknek jól ment a 49ers defense ellen, így kíváncsian várom, folytatódik-e ez a tendencia. No meg azt is, hogy mennyi 4 elkapós felállást fog használni Kingsbury most, hogy végre tényleg van négy használható elkapója, nem úgy, mint tavaly. Kyler Murray-től nagy előrelépést várunk idén, de most azért sokat kell majd az életéért küzdenie és részben választ kapunk arra a kérdésre is, hogy mennyire sikerült megtanulnia jobban kezelni a nyomást, és mennyire tudja elkerülni, hogy belefusson felesleges sackekbe. Ezt az egész évre való tekintettel fontos lesz figyelemmel kísérni.

A túloldalon sok a kérdőjel, ugyanis a 49ers elkapói (Deebo Samuel, Brandon Aiyuk) bicebócák jelenleg, így kvázi az egy szem George Kittle jelenti az igazi veszélyforrást passzjátékoknál. Rá persze lehet építeni, főleg hogy a tight endek ellen nagyon rossz volt tavaly a Cardinals – kérdés, Isaiah Simmons érkezésével ez javul-e. Szintén érdekes kérdés, hogy pontosan hogyan fogja Vance Joseph használni Simmonst, aki az egyetemen igazi svájci bicska volt.

Az elkapóhiány miatt egyébként a futójáték lehet előtérben most is a 49ersnél, erre kellene ráállnia a Cardinalsnak extra emberekkel a boxban. Ha – és ez egy nagy ha – sikerülne megállítani Shanahanék futógépezetét és a pálya közepét elvenni Kittle elől, akkor a győzelemre is jó esélyük lehetne.

Érdemes lesz még figyelni a gigászok csatáját, ahol Chandler Jones és Trent Williams csap össze, két posztja krémjébe tartozó játékos összecsapását figyelhetjük majd a 49ers támadófalának bal szélén.

9 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fetyke
Fetyke
2020-09-12 18:33

“Ugyan nem voltak világverő cornerbackjei a Vikingeknek tavaly sem, idén még ehhez képest is visszaeshet az egység, hiszen még az átlagos arcokat is nehéz pótolni újoncokkal…”

Dani! Nem ugyanazokat mérkőzéseket néztük tavaly ezek szerint. :) A CB1 Waynes nem hogy átlagos nem volt tavaly, de ha jól tudom, akkor egyenes a legrosszabbul teljesített ezen a poszton, olyan gyenge ratinget engedve az ellenfelek irányítójának, hogy már már nincs lejjebb. Elfogadom, hogy átlagos játékosokat nehéz pótolni újoncokkal, szerencsére nekünk nem erre van szükségünk most. :)

“… szerintem egyébként Alexander lehet itt fölényben a meccs nagyobb részében.”

Majd csak figyeld, hogy mennyire nem. :)

“A Packers…szinte a teljes kezdő egyben maradt, így megvan a folytonosság, ami sokat segíthet az idei évben, főleg az idény elején.”

Tegyük hozzá, hogy ami egyben előny, az nagyjából most ugyanakkora hátrány is egyben. Zimmerék jobban fel tudnak készülni a Packersből, mint fordítva, hiszen nincs új játékos Green Bayben, ezért olyan nagyon váratlan dolgot a sajtfejűek nem tudnak mutatni. Ellenben fordítva ez már nem igaz, LeFleur-ék nem tudtak belőlünk (főleg a védelemből) annyira specifikusan készülni.

katonadani
Reply to  Fetyke
2020-09-12 18:45

a minimum 50%ban pályán lévő CBk közt Waynes a 43. legjobb volt a PFF értékelései alapján, Alexander épp nem érte el ezt a snaphatárt, de majdnem ugyanolan grade-et kapott (65,7 vs 65,1). Ahogy írtam, nem világverő, de átlagos arcok.
Aki tényleg übergyenge volt, az Rhodes, érte nem kár.
(Hughes egyébként még gyengébb is volt az első két jómadárnál)

Fetyke
Fetyke
Reply to  katonadani
2020-09-12 19:58

Ja-ja! Rhodes-ot akartam mondani, hiszen ő volt nálunk a CB1. :D Waynes és Alexander így nem is voltak annyit tesztelve, mert nem kellett tovább olvasni a játékot az irányítóknak, elég volt csak az első számú elkapót célba venniük.

RvBalazs
RvBalazs
Reply to  Fetyke
2020-09-12 22:47

Rhodes védelmére, az első meccsen kivette Julio Jonest a játékból (mondjuk erre a teljesítményre mindig képes volt)
aztán ott ő be is fejezte a CB játékot az évre

Fetyke
Fetyke
Reply to  RvBalazs
2020-09-12 22:56

Hát ja. Bár azt hozzátenném, hogy az meg nem volt annyira nehéz, mert Ryan akkora ütést kapott Barrtól az elsőnek behívott passzjáték során, hogy utána már csak szellemeket látott a pályán, az elkapóit nem igen.

ThySoul
ThySoul
Reply to  Fetyke
2020-09-12 19:28

Nyugi nyugi, nem kell durcázni hoyg a Packerst hozták ki győztesen (nekem a GB szimpibb csapat, de szerintem ezt ti huzzátok be)

Fetyke
Fetyke
Reply to  ThySoul
2020-09-12 19:58

Hunter nélkül azért félek, hogy nem. Ha nem tudunk megfelelő nyomást generálni ARod-ra, akkor biz szétpasszol majd minket.

ThySoul
ThySoul
Reply to  Fetyke
2020-09-12 20:08

Tavaly amit láttam tőlük, annyi esett le, hogyha Adams nincs, akkor ARod passzol normálisan mindenkinek mert nem tud mást csinálni y ha van Adams akkor meg 10 alkalomból 10x arra néz

wolandrule
wolandrule
2020-09-13 09:56

Brees még soha nem nyert a csapatával Brady-ék ellen, most a szezon elején jó esély van erre, de szerintem most se fog.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x