Connect with us

Beharangozó

Kickoff ’20 – Houston Texans @ Kansas City Chiefs

Egy nagyon érdekes, hosszú és többnyire szomorú felkészülési időszak után végre visszatér a futball, és nem is akármilyen mérkőzéssel nyitunk. A liga jelenlegi két legjobban fizetett játékosa, két szupersztár irányító vezetésével csap össze a Texans a Chiefs csapatával, mi pedig ebből nem jöhetünk ki rosszul. Football is back, baby!

Mi változott tavaly óta?

Kezdjük az egyszerűbb dolgokkal, a hazai csapattal. A Chiefs meglehetősen csendes offseasonön van túl, a kezdőcsapat nagyrésze együtt maradt. A támadósorban az opt-outoló Duvernay-Tardif helyét a veterán Osemele veszi át guard poszton, illetve a csapat elsőkörös drafthúzása, Clyde Edwards-Helaire kapja meg a bizalmat Damien Williams helyett az elsőszámú futó szerepében. Ez tulajdonképpen azt fogja jelenteni, hogy a Chiefs offense továbbra is olyan veszélyes és hatékony lehet, mint a tavalyi évben, az pedig senki számára nem jó jel a ligában.

A védőoldal szintén nagyjából hasonló képet fog festeni, nagyobb változás csak a secondaryben lesz, ahol a Breeland-Fuller kettős helyét foglalhatja el várhatóan Fenton és az újonc Sneed, de a corner helyekért nagy versenyfutás van a rosteren ragadtak között. Ez praktikusan azt jelentheti, hogy továbbra sem láthatunk top5 védelmet Kansasben, de a rendszer tavaly nagyon összeállt és Spagnuolo mester szereti keverni a kártyákat, amelyet most elősegít, hogy a safety sorban újra számíthat a jól teljesítő Thornhill-Mathieu kettősre.

A Texans már nem képviselteti ennyire az állandóságot. Offense oldalon Hopkins távozása lehet a kulcskérdés, mert Watson szorult szituációkban mindig a sztárelkapóját kereste, de most csak korrekt kezdőket fog találni. És hiába van négy elfogadható játékos is a Texans WR sorában, a valóságban a négy korrekt játékos sosem feleltethető meg egy elit játékosnak (és a kiegészítőknek). Ellenben David Johnson személye már pozitívabb hozadékkal is járhat, aki ha egészséges tud maradni, akkor akár új dimenziót adhat a passzjátéknak is.

Védőoldalon itt is a secondaryt kell megemlíteni, ami részben átalakult, de ez a változás véleményem szerint nem járt minőségi javulással. A tavalyi állapotokból kiindulva ez hatalmas probléma lehet. J.J. Watt személye ugyan nagyon sokat számíthat mind a védőfalban, mind a secondaryt tekintve, de nála meg sérülésekkel kapcsolatos kérdőjelek vetődnek fel minden évben.

Mik a várakozások?

A fogadóirodák szerint 9.5 pontos favorit a Chiefs, ami a hazai pálya mellett is egy touchdown különbséget jelent. Ez első ránézésre elég nagy hendi, főleg akkor, amikor még semmit nem láttunk tétmeccsen a csapatokból. A ProFootballFocus kimutatása szerint 2010 óta mindössze a mérkőzések 3.4 százalékán jött ki a 10 pontos különbség a hazai csapat javára, így a sportfogadók számára kedvező előjeleket láthatunk.

Mindezek ellenére a Chiefs nem véletlenül ekkora favorit. Friss Super Bowl győztesként, egy káoszos offseasonben tudták egyben tartani a keretet, sőt a csapat legfontosabb játékosaival és vezetőivel hosszabbítottak, így magabiztosságtól duzzadva várhatják a mérkőzést. Ráadásul tavaly a Texans az alapszakaszban hiába lepte meg a bajnokot, amikor igazán számított a rájátszásban még 24 pontos előnyről sem sikerült elgázolni Mahomesékat.

Hol dőlhet el a mérkőzés?

Nem kell jóstehetség ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy a liga legjobb passzjátéka és a liga egyik legkaotikusabb secondaryje között dőlhetnek el a lényegi dolgok. A Texans secondaryben Justin Reid kivételével csak átlagos vagy átlag alatti coverage játékosok vannak. A legnagyobb problémát az okozhatja, hogy Tyreek Hill sebességével egyik Texans játékos sem tudja felvenni a harcot. A szélsebes Chiefs elkapó ellen senkinek nem könnyű védekezni, de a Texans három cornere inkább a lassú játékosok közé sorolható.

Megoldás lehetne, hogy a pass rush nem engedi kibontakozni a Chiefs passzjátékát, így a mély megoldásokat elveszik a hazaiak elől, de a bajnok támadófala elsőrangú volt passzblokkolásban. Amiben mégis bízhat O’Brien legénysége, hogy a Fisher-Osemele párost a bal oldalon érdemes lehet támadni, mert előbbinek szoktak lenni gyengébb mérkőzései, utóbbi pedig már erősen megkopott. J.J. Wattnak sebességből (már amennyiben teljesen egészséges) lehet keresnivalója, főleg ha befele próbál helyet találni.

Szintén érdekes megvizsgálni a túloldali hasonló matchupot is. Ahogy említettem, egy Hopkinst nem tud négy jó elkapó helyettesíteni, de arra nagyon is elegek lehetnek, hogy a Chiefs kevés kezdő tapasztalattal rendelkező corner sorának nehézséget okozzanak. Cooks, Stills, és Fuller is villámgyors játékosok, a Fenton, Sneed kettősnek egy az egyben aligha lehet esélye ellenük. Sokkal valószínűbb, hogy a Chiefs rengeteget fog zónázni, ahol a két kiváló érzékekkel megáldott safetynek lehet hatalmas szerepe.

A falak csatájában itt is egy embernek lehet nagy hatása a mérkőzésre. A Chiefsnek nincs klasszis szélső passzsiettetője, ellenben van egy elit belső védőfalembere. Chris Jones, aki szintén friss szerződést kapott, valósággal lubickolhat a Fulton-Martin-Scharping hármas között és gyakran ott lehet Watson arcában. A fiatal irányítónak pedig fel kell ismernie a lehetősége, hogy amikor szétnyílik a fal előtte, akkor ne hátrafele táncoljon, hanem törjön ki egy nyitott lyukon, mert ellenkező esetben a Chiefs szemfüles védői könnyen bezárhatják körülötte az utat.

Kikre figyeljünk még?

Az előbb taglalt matchupokon kívül érdemes lesz figyelni Watson és a Chiefs linebackerek csatáját is. Hitchens gyorsasága alaposan megkopott az utóbbi időben, Wilson pedig sosem tudta igazán jól lekövetni a játékokat. Watson így egy-egy jól időzített megiramodással nagy kavarodást okozhat. Hasonlóan nagy szerepe lehet David Johnsonnal is, aki szintén a pálya közepén okozhat fejfájást gyors route-okkal.

Ismét érdemes megfordítani a két oldalt. A Chiefs is tudja támadni a pálya közepét és hasonlóan veszélyes fegyverei vannak erre a célra. Travis Kelce továbbra is a liga top3-as tight endje és bár a Texans linebacker sora jobb, mint a hazai, a kiváló tight endet nem lesz könnyű fogni. Ez a nemes feladat Zach Cunninghamre várhat, aki sokakhoz hasonlóan szintén kitömött zsebekkel várhatja a bizonyítási lehetőségeket. Az egyetlen gond, hogy Kelce magasabb és súlyosabb is nála, így erőből könnyedén verheti meg egy az egyben. Mások pedig sebességből nem tudják tartani majd vele a lépést. Anthony Weaver védőkoordinátorra nemes feladat vár, hogy miként próbálják meg megállítani a szupersztár TE-t.

Még több fejtörést okozhat, hogy Kelcén kívül egy szintén veszélyes fegyver készül felszántani a pálya közepét. Edwards-Helaire-t ugyan még nem láttuk a profik között játszani, de többek között azért lett első körös választott, mert a passzjátékba elsőrangúan képes beszállni. Kiválóan időzít, jól kerüli ki a szereléseket és nagyon puha kezei vannak. Justin Reidet sokszor kell majd a Texansnak leküldenie a boxba, hogy a Chiefs veszélyes fegyvereit valamilyen szinten tudja semlegesíteni, de ebben az esetben védtelen maradhat a pálya mély szeglete.

Mit várunk mi?

A fentiekből szerintem elég szépen kiolvasható, hogy a Chiefs passzjátéka ellen több helyen is védtelen a Texans, így nagyon nehezen látom, hogy kevés ponton tudnák tartani a hazaiakat. Akkor lehet keresnivalója a vendégeknek, ha a támadósoruk tudja valamilyen szinten termelni a pontokat, J.J Watték pedig meg tudnak csinálni pár kulcsjátékot. Még ebben az esetben is csak akkor lehet a végső győzelemre sansz, ha végig koncentráltan tudnak játszani, mert Mahomesék képesek visszajönni a legnagyobb hátrányokból is viszonylag rövid idő alatt. A -9.5 pontos hendi elég nagy, hogy magabiztosan meg lehessen tippelni egy ekkora Chiefs győzelmet, de egy szimpla money line Chiefs siker egyértelmű döntésnek tűnik.

17 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
spurs_31_23
spurs_31_23
3 years ago

Arena4-et innen csókoltatom. Most fizethetek elő az amiknál, hogy lássam a meccset. Kössék fel magukat!

Fetyke
Fetyke
Reply to  spurs_31_23
3 years ago

http://footballstream.tv/

Elvileg itt nem sokkal a meccs kezdete előtt lesznek streamek, ahol tudod ingyen nézni gépen a meccseket. Én ezen szoktam követni korábban, amikor nem adta a sport tv amit nézni akartam.

Gáspár Bollók
Gáspár Bollók
Reply to  Fetyke
3 years ago

Persze, vannak streamek, de én azért szerettem a tv-t, mert felvevős boxunk van, így a hajnali meccseket felvételről, az eredmény ismerete nélkül meg tudtam nézni másnap reggel :((

Fetyke
Fetyke
Reply to  Gáspár Bollók
3 years ago

Abszolút megértelek. Én is TV-n szeretem nézni az esti és az éjjeli/hajnali meccseket. És akkor ha olyan “jók” mindjárt bele is tudok aludni.
Nálunk szerencsére van Aréna…

spurs_31_23
spurs_31_23
Reply to  Fetyke
3 years ago

Köszi!

Skyfire
Skyfire
Reply to  spurs_31_23
3 years ago

Van minden szolgáltatónak lassan streaming rész, miért nem lehet arra elő fizetni? 2020ban egy okos tvvel minek kell kábel tvt beköttetni… Horizongo app aztán kész, területtől függetlenül arra tudnál előfizetni amire szeretnél, nem ezt kéne erőltetni a tv szolgáltatóknak?

Tizenkettes
Tizenkettes
3 years ago

Idézet egy korábbi cikketekből: “Kun Zsolt “Maka” információi szerint pedig a csatorna elérhető lesz szeptemberig minden szolgáltatónál és HD adás is lesz.”
Ennyit az információiról.

spurs_31_23
spurs_31_23
Reply to  Tizenkettes
3 years ago

Amatőr banda. megvesznek valamit, amivel megvonják a szórakozást sokaktól, akik szeretik az NFL-t. Van 4 csatornájuk. Miért nem azokon adják a meccseket, ha ez a szar csatorna nem kell a szolgáltatónak?

Gáspár Bollók
Gáspár Bollók
3 years ago

Egy magyar idő szerinti kezdési időpontot rakjatok kérlek a beharangozókba. Köszi!

Fetyke
Fetyke
Reply to  Gáspár Bollók
3 years ago

Hajnali 2:20. Mindig 6 órát kell hozzáadni az nfl.com -on megadott időkhöz (ott ha jól tudom akkor mindig a keleti parti időt adják meg, amihez képest mi 6 órával vagyunk előrébb)

Gáspár Bollók
Gáspár Bollók
Reply to  Fetyke
3 years ago

Tudom, hogy hol lehet utána nézni, hogy mikor kezdődnek a meccsek, de sokkal jobb volt, amikor pl. tavaly a cikkekben ott volt a kezdési időpont is. Az FK-t mindig nézem, így nem kellene a kezdési időpontokat böngészni, ha egy beharangozó alapján kedvet kapok egy meccshez.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Gáspár Bollók
3 years ago

Bocsi! Ez igaz!

ThySoul
ThySoul
3 years ago

Elbambultam, valaki segitsen miért nem lett végül td?

Fetyke
Fetyke
Reply to  ThySoul
3 years ago

Nem birtokolta a labdát az elkapó, amely a földre érkezéskor már egyértelműen mozgott a kezei között, majd a földhöz is ért és onnan szedte vissza.

Péter Török
Péter Török
3 years ago

L’Jarius Sneed előtt le a kalappal,nem ilyen játékot vártam egy 4. körös újonc CB-től.

Tizenkettes
Tizenkettes
3 years ago

24-7-nél azt a Houston DPI-t kicsit véleményesnek tartottam. Persze volt kontakt, de nagyon hazai pályás döntésnek tűnt ez, nehogy a kis kedvenc Mahomes statisztikáját lerontsák egy INT-tel… Utána persze TD-t is csinált a KC.

atis123Juve
atis123Juve
3 years ago

Ez nagyon gyenge meccs volt kezdésnek.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x