Connect with us

Összefoglaló

Adam Gase-zel nem megy

A vártakhoz képest sokkal élvezetesebb és szórakoztatóbb mérkőzést játszott egymással a nyeretlen Denver Broncos és a szintén nyeretlen New York Jets. A meccsnek nem igazán volt favoritja, a fogadóirodák sem tudtak dönteni a két csapat között, kvázi ez volt Adam Gase egyetlen esélye, hogy legalább saját főnökeinél bizonyítson (más már úgy sem hisz benne). Nem sikerült, pedig a Broncos mindent megtett.

A Jets úgy készülhetett a mérkőzésre, hogy a Broncos kezdő irányítója az eddig mindössze kilenc passzkísérlettel rendelkező Brett Rypient kellene valahogy megfogni. Pass rush nélkül, egy gyenge secondaryvel persze ez sem volt könnyen abszolválható feladat, de a védelem most önmagához képest a jobbik arcát mutatta, ami három interceptionben merült ki. Gyakorlatilag csak és kizárólag ezek miatt tudott partiban lenni a Jets, amely bár a meccs első drive-jából TD-t szerzett, a három turnover nélkül esélye sem lett volna – vagyis egy QB3-mal felálló nyeretlen csapat kell ahhoz, hogy Adam Gase fiai szoros meccset játszanak.

Tanulságok

1. Sam Darnold akár jó is lehetne. Nagyon nehéz megítélni a korábbi első körös irányítót, ugyanis támadófala nincs (többek között egy nagyon fontos harmadik és negyedik kísérletnél is sackelték), a legjobb futója a 37 éves Frank Gore, és Jamison Crowdert leszámítva olyan pazar elkapóknak kell passzolnia, mint a méltán híres Jeff Smith, aki a mostani héttel már nyolc elkapásnál tart karrierje során. 84 yarddal ő volt a csapat legjobb futója, és a már fentebb említett első drive is csak azért lett TD, mert a fiatal QB egy sackből kimenekülve, mindenkit meglepve végignyargalt a pályán.

Ha valaki látott már 49ers meccsen Kyle Shanahannel, az tudja, milyen könnyű dolga van akár Jimmy Garoppolónak, akár a helyére beálló Nick Mullensnek. Darnoldnál nem így van, és nem csak azért, mert a fal olyan borzalmas, hogy bárki átmenne rajta (6 engedett sack, 7 negatív yardos szerelés), hanem mert a playbook is szinte teljesen használhatatlan. A Jets offense nem képes haladni, a három turnoverből is csak 13 pont született, amiből hatot a védelem szerzett, mert sikerült visszavinni TD-re. Egész meccsen nem volt olyan drive-ja a csapatnak, ami TD-vel kecsegtetett, pedig a “támadóguru” Adam Gase-nek állítólag ez a specialitása, de már évek óta nem sikerült ezt bebizonyítani.

2. Brett Rypien egy időzített bomba. Bár győzött a Broncos, túlzás lenne azt állítani, hogy az irányítónak köszönhetően. Azt el kell ismerni, hogy volt pár jó passza, de emellett közel annyi turnovert érő dobása is akadt és csak a Jets védőinek köszönhetően állt meg háromnál (egymás után két drive-ban is picket dobott a negyedik negyedben, amivel rövid ideig át is vette a vezetést a Jets). Sőt, konkrétan az első TD-jének is picknek kellett volna lennie, ha Jerry Jeudy nem akarja a világon mindennél jobban megszerezni karrierje első profi TD-jét (vagy ha a védő határozottabb).

Ez a Jets ellen most elég volt, egy meccs után nehéz bárkit megítélni, Jeff Driskelnél talán így is több benne a potenciál, de nagyon jó lenne, ha Drew Lock visszatérne. Egyébként nagyon látszott, hogy nem nagyon dolgozott eddig együtt a kezdő csapattal: a kedvenc célpontja Tim Patrick volt, hét targetből hat labdát elkapott 113 yardért és egy TD-ért.

3. Melvin Gordon jó vételnek tűnik. Az idén évi 8 millióért megszerzett futó fölösleges pénzkidobásnak tűnt, de teljesen átvette a vezérfutó szerepet, most is csak ő kapott értelmezhető mennyiségű snapet (Royce Freemannek három futása volt hat yardért, de Lindsay persze sérült jelenleg). 23 futásból 107 yardot és két TD-t szerzett, az utolsót ráadásul a meccs végén: a Broncos azért támadhatott, hogy két pontos előnyből lefuttassa az órát, ehhez képest Gordon – köszönve a Jets védők bénázását – egy 43 yardos TD-t futott, végképp eldöntve a találkozót.

4. Parádéztak a rúgók. Mindkét oldalon elégedettek lehetnek a kickerekkel. Sam Ficken 5/5 mezőnygólt értékesített a Jetsnek, ráadásul volt egy 54 yardos kísérlete is, emellett az egyetlen extráját is belőtte. Csapata 28 pontjából 16-ot ő szerzett, ami nem csak róla, de a Jetsről is mindent elmond. Brandon McManus pedig ismét bizonyította, hogy helye van az elitben: két 50+ yardos FG-t is berúgott, az extrákkal együtt összesen hét rúgása volt a mérkőzésen és egyszer sem hibázott.

5. Gregg Williams védelme nem jó, de cserébe durva. A Jets védelme nem tudta megfogni a futást és a secondary is csak Rypien lutri-passzainak köszönhetően tudott labdákat szerezni. Az egység pont olyan, mint az offense: kezdetleges és leginkább szerencsével tud bármilyen eredményt felmutatni. Persze nem jó az emberanyag, de ennél azért talán többet is ki lehetne hozni belőle, illetve már az is jó lenne, ha legalább nem lenne indokolatlanul durva. Lehet, hogy csak Williams fejvadászmúltja láttatja ezt, de nagyon úgy tűnt, hogy a Jets védőit nem nagyon bosszantja, ha engedik a nagy játékokat, ha cserébe zúzhatnak. Hat personal foult is összeszedtek, Vic Fangio pedig emiatt a végén bezavarta a játékosait az öltözőbe, hogy kezet se fogjanak a Jets-játékosokkal és edzőkkel.

Denver Broncos@New York Jets 37-28

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!