Connect with us

Hír

Az NFL puha buborékja kipukkadni látszik, jöhet a 12 meccses szezon és a szigor?

Pár nap alatt négy csapatnál is lett pozitív Covid-tesztet produkáló játékos: a Titans-Steelers meccset emiatt el is halasztották (a Titansnél már nyolc játékos került Covid-IR-re, illetve nyolc stábtag lett fertőzött) a 7. fordulóra, a Chiefs és Patriots meccse egyelőre hétfőre/keddre lett eltolva (Cam Newton és egy Chiefs PS-játékosnak lett pozitív a tesztje), illetve a Saints-Lions találkozó is veszélybe került (a Saints FB Michael Burtonnek lett pozitív a tesztje). A PFT információ szerint emiatt felerősödtek a hangok a szezon felfüggesztésével és egy potenciális 12 meccses alapszakasz bevezetésével kapcsolatban.

Hogy ez utóbbi milyen forgatókönyv szerint valósulna meg, arról egyelőre csak találgatni lehet, pláne hogy voltak már konferenciák közötti találkozók. Nem is ez a lényeg, a menetrenden mindig lehet variálni – ennél fontosabb, hogy az NFL szigoríthatna a buborékon és a következő kilenc mérkőzés idejére minden csapat minden tagját hotelbe költöztetné, ahol az edzéseket és a mérkőzéseket leszámítva kijárási tilalom lenne.

Persze ezt csak akkor vezetheti be a liga, ha a játékosok szakszervezete is belemegy, de a szezon folytatása érdekében ezt a pár hónapnyi kellemetlenséget be lehetne vállalni – vagy akinek ez nem fér bele, annak engedélyezni kell, hogy szabadon opt outolhasson. Akárhogy is lesz, a jelenlegi politika és tervezett menetrend tovább nem fenntartható (legalábbis nagyon úgy fest).

31 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
31 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
László
László
2020-10-04 09:32

A meccsek pár napos eltolásának semmi értelme ez látszik a Titans esetéből is, náluk sorban jönnek a pozitív eredmények, szóval jó eséllyel a többi most kibukott esetnél is ez lesz a helyzet az elkövetkező héten. Igazából erre lehetett számítani, mégsem látszik, hogy erre az esetre lenne értelmes protokoll.

reszelo.aladar
reszelo.aladar
2020-10-04 10:03

Gyors matek: USA jelenleg 7,38-2,9-0,2 (összes mínusz gyógyult mínusz halott) millió fertőzött 331,51 millió lakosra, ami kb 1,3% az összes lakosságnak.
Legyen egy NFL csapat kb 100 fő (játékos, edző, irodista, de ennél nyilván sokkal több), 32 csapat esetén 3200 ember, ahol a várható érték szerint 41-42 embernek kellene pozitívnak lenni. Amíg az érték ez alatt marad bőven (fordulónként mindössze néhányról tudunk), addig sikeres a védekezés.
Emellett pedig a játék fenntartásának van egy komoly mentális többlete: a vírus nem győzhet le minket! Sokak élnák át kríziseket az életükben, ilyenkor jó ha vannak fix pontok, amikhez lehet nyúlni. Ilyen az NFL, ahol a világon legritkább esetben halasztnak meccset, nemhogy egész fordulót, fordulókat netán szezont. 100 éve szeptembertől decemberig/januárig minden vasárnap keleti parti idő szerint 1pm-kor futball van. Amúgy aki mecset néz az javarész otthon teszi, ami meg csökkenti a vírus terjedését.

Goodell
Goodell
Reply to  reszelo.aladar
2020-10-04 11:38

Ez nagyon szép és jó, de amikor ezek a titánok megfertőznek idős rokonokat, akkor ez már nem jó mentális üzenet, és kis %ban még sportolókat is durván ledönt. És ne hidd hogy a 10 játékhéten a jets játékosok betartanak majd minden szabályt a hétköznapokon… Nem fair de ez decemberig tuti nem fog működni, a bezárását meg a játékosok nem fogják hagyni

ThySoul
ThySoul
Reply to  Goodell
2020-10-04 13:21

Mondjuk nem tudom hogy lehet reális elvárás az idióta játékosok felé hogy ne járkáljanak semerre meg tartsanak be mindent ha a jóval értelmesebb edzők se bírnak ki 3 órát abban a kurva maszkban egy meccs közben :D

Fetyke
Fetyke
Reply to  Goodell
2020-10-05 02:28

“…amikor ezek a titánok megfertőznek idős rokonokat…”
Azért ez nagyon erős csúsztatás! A játékos akkor tudja megfertőzni az idős rokont, ha találkozik vele személyesen, Ez viszont azt feltételezi, hogy egyikőjük sem képes felfogni a helyzet komolyságát (főleg egyébként az idős rokon).
Ehhez viszont semmi köze az NFL-nek. Tök mindegy, hogy a játékos a munkahelyén vagy máshol fertőződik meg, ha nem találkozik az idős rokonnal akkor nincs gond. Ennyire egyszerű ez az egész. Ha viszont találkoznak akkor nem a munkahely a hibás. Jó ezt észben tartani itthon is…

Rynald
Rynald
Reply to  reszelo.aladar
2020-10-04 17:03

Nem ilyen egyszerű sajnos, mert törvényszerű, hogy ezek a fertőzések egy helyre koncentrálódnak nagyrészt, és lesz néhány csapat, ahol akár 10+ fertőzött van. Nekik halasztani kéne, de nincs hova, mert nem bírja el a naptár. Jó lenne az a karantén

ducksfan
ducksfan
2020-10-04 11:06

Ha elfogadjuk, hogy a jelenlegi tesztekkel jó eséllyel kimutatható, hogy valaki fertőzött vagy nem (pláne ilyen intenzív tesztelés mellett, mint amit az NFL csinál), akkor az adott csapathoz tartozó fertőzött játékosokat sikerül kimutatni, majd kontaktkutatás, tesztek sorával izolálni a dolgot. Emiatt nem kellene sem eltolni a meccseket, sem a szezont. Úgy kell felfogni, mint ha “normális” beteg vagy sérült lenne: az Eagles, SF49 (a jelenlegi idényből) mennyire tart(hat)ja jogosnak, hogy a kontrollált Covid esetek (egy bizonyos betegség) miatt egyes csapatok haladékot kapnak, míg mások meg nem. A sok hiányzó játékos eddig is része volt sajnos az NFL-nek.

renningan
renningan
Reply to  ducksfan
2020-10-04 11:38

Az a baj, hogy nem mutatható ki, lásd a Titans. így pedig ez nem tartható.

ducksfan
ducksfan
Reply to  renningan
2020-10-04 17:23

Mivel a többi csapatnál nem volt ilyen tömeges pozitív teszt, ezért ezt egyelőre fogjuk fel anomáliaként.

conspiracy theory
conspiracy theory
Reply to  ducksfan
2020-10-04 15:15

Az a baj, hogy egyszerűen van olyan, hogy az adott ember fertőződött, de pl. a mintavétel helyén (pl. garat) még nincs ott a vírus. Tehát nem is fogja kimutatni a teszt. Viszont közben már tovább is tudja adni a delikvens.

ahanem
ahanem
Reply to  ducksfan
2020-10-04 19:10

az intenzív tesztelésnek van hátulütője is

pritek
pritek
2020-10-04 12:36

Valami cikk alatt olvastam hozzaszolasban egy amcsitol, hogy a profi sprotok az intelligens orszagok kivaltsagai, ugyhogy nekunk nem jar. Valahol borzaszto butak ezek az emberek akik ezt csinaljak. Tobb millio dollarral szorakoznak es nem csak iden, hanem jovore is. Lehet rinyalni, hogy a sapka kisebb lesz, de maguknak koszonhetik, ha rovidebb szezon lesz. Semmi mast nem kellett volna csinalni, mint bevonulni egy hotelba par honapra es ott figyelni az eloirasokra par honapig. Ja kerem, hogy az nem meno meg a csaladomat akarom. Apjuk faszat. Tobb szazezer ember csinalja ugyanezt csak nem milliokert, hanem hogy megmaradjon a munkajuk. Ertsd ne dogoljenek ehen.

bjeela
bjeela
Reply to  pritek
2020-10-04 14:03

Teljesen egyezünk. Ez nevetséges. Ha egy szimpla prolira rá lehet erőszakolni a fegyelmet az életben maradásért, akkor egy kiváltságos helyzetben lévő ember, aki pontosan tudja, hogy nála alig tehetségtelenebbek fillérekért keccsölnek a Walmartban, az ah egy csepp esze van, akkor mindenre hajlandó, csak még legyen 1-2-3 éve ilyen fizu mellett, amivel biztosítja a családja jövőjét egy életre. Nevetségesen csekély ár ezért, hogy hat hónapig nem látja a családját. De még egy 51. játékos is többet keres, mint ha kimenne a civil életbe. Ökör lenne, ha ezt veszélyeztetné.

ahanem
ahanem
Reply to  bjeela
2020-10-04 19:10

plusz senki nem mondta hogy egy 23 évesnek mi a fasznak 3 gyerek addigra már, majmok ezek. :DDDDDDDDDDDD

jó nyilván én csak meg akarom várni, hogy meglegyen a biztos anyagi háttér és csak utána az a bizonyos család, de ezeknek már több gyerek van mire még rég a collegeben dolgoznak éhbérért

conspiracy theory
conspiracy theory
Reply to  pritek
2020-10-04 15:15

Azért az átlagembereknél nem elvárás a teljes izoláció.
Ráadásul ennyi tesztoszterontól kidurranó embert egy helyen tartani, anélkül hogy egy hónap után ne csorduljon túl bennük az agresszió, az nem lehet egy könnyű feladat. Sőt, szerintem lehetetlen.

pritek
pritek
Reply to  conspiracy theory
2020-10-04 18:46

Hmmm. Kiveve ha mondjuk kulfoldon dolgozol es amikor jonnel haza azt mondjak a csaladodnak, hogy vagy tesztelgetsz hatvanezerert, hogy johess dolgozni, vagy ket het karanten (marmint nem neked hanem a csaladtagjaidnak). Ja hogy mar nincs ket het szabid, akkor teszt toled, a rokonoktol es akkor majd tulorazol egy keveset. Vagy mondjak meg mas sztorit is? Inkabb nem, nem az a forum.
A problema az, hogy uton, utfelen az a mantra, hogy jajj szegenyek, ez az egy szerzodesuk van, max meg egy, aztan abbol kell fenntartaniuk egy eletre a csaladot. Ehhez kepest nincs annyi eszuk es itt most nem is a jatekosokra gondolok egyenkent, hanem NFL, NFLPA, hogy vedjek a nyomorult penzuket es alapvetoen logikus es megvalosithato lepeseket tegyenek. NHL rajatszas. Gond nelkul lement tudtommal. Megoldottak. Toredek penzekrol beszelunk.
Egy ember meg tudja mar eldonteni, hogy jo e az, hogy iden kap 5millat, jovore 8at, ha lehozzak esszel ezt a szezont, viszont ha nem, akkor jovore nem lesz munkaja es utana sem.

conspiracy theory
conspiracy theory
Reply to  pritek
2020-10-04 19:32

Itt most azért van egy kis “szezont a fazonnal” érzésem, de ez tényleg nem az a fórum.
Nézzük inkább a meccseket! ;)

bjeela
bjeela
2020-10-04 14:04

A helyzet az, hogy képtelenség megvédeni a játékosokat, egyáltalán a csapatnál dolgozókat, ha nem zárják be őket hermetikusan hónapokra egy karanténba, mint ahogy azt tették az NBA-ben. Ahol kimászkálás van, ott esély sincs a védekezésre. Márpedig ez túl nagy üzlet, hogy ne védjék meg. A játékosoknak és minden résztvevőnek elemi érdeke, hogy ez a buli folytatódjék, tehát kénytelenek lesznek szigorítani a szabályokon, vagy dollár milliárdokat bukik a cég, milliókat a sztárok, százezreket a harmadvonalbeliek és tízezreket a kiszolgáló személyzet. Vagy hat hónapos karantén lesz, vagy bukják a lét. Sajnos azt látni, hogy bukják, ami tökéletesen igazolja, hogy sok seggfej van ebben a sportágban(is).

conspiracy theory
conspiracy theory
Reply to  bjeela
2020-10-04 15:15

A probléma abból szokott lenni, hogy elég ha a játékosok 1-2% tök hülye, aki a szabálynak nem az értelmét keresi, hanem csak azt, hogy hol hack-elheti meg a rendszert. Az már csapatonként 1-2 tuti veszélyforrás. (És az az 1-2% nem biztos, hogy 1-2%.)
Hogy a játékosok mennyire képesek ezeket az összegeket valahova tenni, meg előrelátóan kezelni bármit is, arra meg egy jó példa az, hogy az NFL karrierjük után 5-10 évvel mi is lesz a játékosok sorsa.
Sajnos.
Én azt gondolom, hogy a liga, ha máshogy nem megy, vasszigorral, át fogja nyomni ezt a szezont. Kerül, amibe kerül. A pénzeket ki kell fizetni, a szurkolók meg meccseket akarnak.

ThySoul
ThySoul
Reply to  conspiracy theory
2020-10-04 16:26

Ahogy lentebb is írtam, nehéz betartatni ezeket a játékosokkal, ha az edzők arra se képesek hogy egy maszkot normálisan viseljenek 3 órát meccs alatt, amivel ugye milyen példát mutatnak a játékosoknak.
Abban viszont egyetértek hogy a szezon meg lesz tartva, túl nagy üzlet hogy kaszálják, a kérdés inkább az NFL miket fog bevetni ennek értelmében.

bjeela
bjeela
Reply to  conspiracy theory
2020-10-04 17:23

Ácsi, te már az elejét elcseszted! Mi az, hogy “a játékosok 1-2%-a hülye”? Még a feltételezés is sértő, 35% alatt konkrétan álomvilágban él az illető, ergo amit te felvetettél, az egyszerűen még nem születhetett meg emberi elmében.
De az stimmel, hogy nekem is elkalandozott a figyelmem, amikor gondos jövőkezelést feltételeztem velük kapcsolatban. Az asszony most ordít, mert a frissen kitakarított szobában szórtam hamut a fejemre…
Amúgy szvsz illúziókat kergetsz.

conspiracy theory
conspiracy theory
Reply to  bjeela
2020-10-04 18:13

Nyilván az 1-2% csak egy nagyon-nagyon túlzó alulbecslése volt az arányoknak. Így utólag én sem értem magam, de ez van, ezzel együtt kell élnem innentől fogva. :)
Én is olyan 1/3-ra körülire tenném a segghülyék arányát, de ami az igazi gond, hogy ezeknek a fele viszont konkrétan zseninek hiszi magát.
A szezonnal kapcsolatban meg 3 forduló után a szar szezon is jobb, mint egy törölt szezon.
De majd meglátjuk. A pesszimista énem szerint még alsó hangon is benne van 3 forduló mielőtt elszabadul a dolog. Az optimista szerint meg idén márciushoz közel rendezik az SB-t :)
Ugye nem arról álmodozol, hogy ha most gyorsan lefújják ezt az egészet, akkor tulajdonképpen a Macik egy veretlen szezont produkálnak?

bjeela
bjeela
Reply to  conspiracy theory
2020-10-04 19:48

Tisztázzunk egy félreértést: a hülye attól(is) hülye, mert nem csak nem tud róla, de egyenesen zseninek képzeli magát. Én például nem kétséges, hogy a világ legokosabb embere vagyok.

Én nem álmodozom, én konkrétan tudom, hogy megcsináljuk a veretlen szezont! Ha három forduló alatt, akkor annyi idő alatt…

ahanem
ahanem
Reply to  bjeela
2020-10-04 19:10

hát az a 35% az átlag 90%hoz képest még mindig elég kecsegtető statisztika

Fetyke
Fetyke
Reply to  bjeela
2020-10-05 02:35

Tegyük hozzá, hogy egy kosárlabda csapatot jóval könnyebben zársz el hermetikusan, amikor gondolom legfeljebb van nagyjából 20 játékos 5-10 edző, meg még 15-20 kisegítő személyzet egy csapatnál. Ez legfeljebb 50 ember.
Ugyanez egy amerikai focicsapatnál már minimum 250-300 ember, de szerintem inkább 500 fő körüli személyzetről beszélünk (ha az utolsó pályamunkást és karbantartót is beleszámoljuk). Na őket már nem olyan könnyű elzárni…

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2020-10-05 09:17

Stimmel, de nincs más megoldás, vagy rizikózol egy milliárdos bizniszt.

31
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x