Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #6

Tippelési szempontból szerintem az idei eddigi legnehezebb hét jön most. 

19 órás sáv

Cleveland Browns @ Pittsburgh Steelers (Arena4 és Kandalló Pub)

A 19 órás sáv egyértelműen legjobban várt meccse lesz ez. A Browns első pittsburghi győzelmét szeretné megszerezni 2003 óta, de fel kell kötni a gatyát. A Steelersnek ugyan elég könnyű volt a sorsolása eddig – az eddigi ellenfelek összesen 3 győzelmet tudnak felmutatni -, de a defense nagyon hasonlít a Ravensére, ami szétszedte a clevelandieket az első körben. A túloldalon érdekes az idei Big Ben, aki tőle szokatlanul nagyon alacsony átlagos passzmélységgel operál, kicsit ilyen breesesen, bridgewateresen játszik. Nem rossz ez, halad az offense, csak kicsit furcsa látni, nem ezt szoktuk meg. Erősebb ellenfelek ellen hátrányban esetleg ez problémát okozhat viszont.

A túloldalon hihetetlenül jó matchupnak ígérkezik a Browns támadófalának és a Steelers védőfalának párharca, elit egységekről beszélünk minden szempontból. A Barnák futása nagyon jól ment eddig, de most kemény fába vágják a fejszéjüket, így jó lenne passzolni, de vajon meg lehet bízni Mayfieldben? A Steelers passzvédekezése a PFF értékelése alapján a tavalyi ötödik helyről visszacsúszott a 25.-re, tehát jóval sebezhetőbb az egység, habár ebben közrejátszik az is, hogy a legtöbbet blitzeli idén a pittsburgji alakulat, így nehezebb dolga is van a hátsó osztagnak.

Denver Broncos @ New England Patriots

Stidham vs Rypien helyett úgy néz ki, hogy Newton vs Lock párharcot kapunk, ami sokkal nézőcsalogatóbb, mint a múlt héten megrendezett találkozó lett volna. A Broncos egyébként 16 nap után játszik újra meccset, ami nem túl szokványos forgatókönyv. Sok pontra nem lehet számítani a meccsen, a Broncos támadóitól nem lehet sok mindent elvárni Belichick legénysége ellen, még Lockkal a kormánynál sem, a denveriek védelme viszont a sok sérülés ellenére elég jó, 10. helyen tanyáznak hatékonyságot figyelembe véve Fangio fiai.

Houston Texans @ Tennessee Titans

A Titans rövid hétről érkezik és ilyen emocionális győzelmek után általában szokott jönni egy leeresztés. Ebben bízhat a Texans, vagy hogy kitart még az O’Brien kirúgása okozta örömmámor. Bradley Roby játékát is ki lehet emelni a Texanstól, eddig öt meccs alatt mindössze 139 yardot engedett (egyik mérkőzésen sem sem engedett 45 yard felett), az ő feladata lesz leradírozni a pályáról AJ Brownt. Ha ez sikerül, az sokat segítene, mert Brown rengeteget dob a Titans offense-en, habár a támadósor az ő sérülésével együtt is a harmadik leghatékonyabb jelenleg a ligában.

Sok futás lehet a meccsen, ugyanis a Titans 400 yardot engedett az első három meccsén a földön, a Texans pedig öt meccséből négyszer legalább 140 futott yardot egy futott TD-t engedett az ellenfélnek.

Baltimore Ravens @ Philadelphia Eagles

A Ravens 4-1-es mérleggel és a liga legjobb +73-as pontkülönbségével áll, a támadósor mégsem működik úgy, ahogy kellene: a TruMedia EPA modellje alapján csak a 21. helyen áll az offense. A defense viszont első. Támadásoknál az Eagles szörnyű linebacker-sorát kell félteni, egyrészt Mark Andrewstól, másrészt Lamar Jackson futásaitól, nagyon rossz matchup ez a Sasoknak. A túloldalon Wentz múlt héten hozzászokhatott a rengeteg blitzhez (csak a Steelers van ebben a Ravens előtt), azonban hátul különlegesebb a Ravens secondary, így várhatóan még az isteni Travis Fulghamnek sem lesz olyan jó napja az elit CB-k ellen.

Egy érdekesség az edzőkkel kapcsolatban: Doug Pederson volt a holder az 1999-es Eaglesben, ahol John Harbaugh volt a special team coordinator.

Washington Football Team @ New York Giants

A pocsék NFC Least két gyengébb csapata mérkőzik meg egymással, óriási várakozás övezi a találkozót világszerte! A Giants tűnt több meccsen kompetitívnek idén, de a labda mindkét oldalán a Washingtonnál van a legjobb játékos (Terry McLaurin és Chase Young), ráadásul a találkozó egyetlen átlagon felüli egysége is a Football Teamé, méghozzá a védelem. Youngék a frászt hozhatják Daniel Jonesra, aki már így is 46,2%-ban van nyomás alatt (legmagasabb a ligában), ráadásul még csak üres elkapói sincsenek: az előző héten a várható pontossága neki volt a legalacsonyabb és ő dobálja a harmadik legtöbb labdát tight coverage-be a szezonban. Hogy ezt lefordítsam: Jason Garrett nem hogy segítene Jones fejlődésében, még meg is nehezíti azt.

Persze a Washington támadósora sem túl fényes, múlt héten Kyle Allen és Alex Smith mindössze 1,9 yardot haladt passzjátékonként, ami messze a legalacsonyabb mutató volt a ligában. És ha már irányítókérdés: mi a fene van Haskinsszel, hogy másfél hete “beteg”? Mi itt az összeesküvés-elmélet? Ő maga jelentett beteget, vagy inkább Riveráék nem akarják, hogy a csapat körül legyen?

Atlanta Falcons @ Minnesota Vikings

A Texansnak segített a főedző kirúgása, vajon a Falconsnak is fog? Ha a Vikings szembemegy az ösztöneivel és passzolni fog agyba-főbe, akkor nem túl valószínű, ugyanis a Falcons senkit sem tud megállítani a levegőben, 125,1-es passer ratinget enged az egység, ami a legmagasabb az egész ligában. Persze a földön is verhetők, amennyiben Mattison meg tudja találni az üres lyukat a játék során… Szokásos Vikings és Falcons mérkőzés révén itt is sok pont várható, hiszen gyenge védelmek és jól működő támadósorok találkoznak.

Detroit Lions @ Jacksonville Jaguars

A Lions egész könnyedén javíthat 3-3-as mérlegre, ugyanis most a Jaguars, jövő héten pedig a Falcons jön, a két csapat együttes mérlege 1-9. Vagy nagyon könnyen meneszthetik is Patriciát, ha még ezeket sem sikerül megnyerni, ráadásul bye weekről jövet. TJ Hockensonnak lehet jó napja, ugyanis egyre több targetet kap, a Jaguars pedig a második legtöbb yardot engedi tight endeknek (70), ráadásul a legtöbb elkapás után jön, amiben Hockenson is remekel.

A Jaguars négyet bukott zsinórban, a -38-as pontkülönbsége pedig a Jets mögött a második legrosszabb a konferenciában. Ezen a meccsen az derülhet ki igazán, hogy mit kezd Minshew azzal, hogy pontosan tudja, mit állít elé a Lions védelme. Patricia egysége 58%-ban használ valamilyen emberezős coverage-et, ami a legtöbb a ligában. Eddig azonban nem volt sikeres, tökutolsók engedett EPA/play alapon az NFL-ben.

Cincinnati Bengals @ Indianapolis Colts

A Bengals múlt héten a szezon legrosszabb támadóprodukcióját mutatta fel (a TruMedia EPA modellje alapján): Burrow-t hétszer sackelték, mindössze 12 first down jött össze három turnover mellett. Nagy változás lesz azonban ezen a héten, hogy míg a Ravens a második legtöbbet blitzeli a ligában, addig a Colts a második legkevesebbet.

A Coltsnak a szezonja azon múlik, hogy Rivers hogyan játszik, és egyelőre ő rontja el a csapat idényét. Ezen kívül a futás sem működik igazán, hiszen a csapat a 27. helyen áll futási hatékonyságban, ami csalódást keltő ilyen támadófallal. Ennek ellenére mindenki rájuk tippel most közülünk.

Chicago Bears @ Carolina Panthers

A jó Folest vagy a rossz Folest látjuk a héten? Kicsit olyan fitzpatrickos a helyzet, hiszen ezen múlik a Bears sikere. A chicagói alakulat egyébként DVOA alapján a 2. legrosszabb 4-1-es mérleggel álló csapat evör. Ez a rossz hír. A jó viszont az, hogy a 4-1-gyel kezdő csapatok 77 százaléka rájátszásba jutott az elmúlt 10 évben, idén ráadásul plusz egy hely van a playoffban, szóval elég jó eséllyel látjuk januárban is a Macikat. Ezen a meccsen David Montgomerynek lesz jó napja, ugyanis a Panthers a hatodik legtöbb futott yardot és a legtöbb elkapást engedi RB-knek.

A Panthersszel és Matt Rhule munkájával szerintem mindenki elégedett lehet öt forduló után, jóval felülmúlják a várakozásokat. Érdekes kérdés, hogy vajon tényleg jobb-e az offense azzal, hogy Christian McCaffrey nincs a pályán. Mármint nyilván, ha simán bedobjuk Mike Davis helyére, akkor ennél is jobb lenne, de amikor CMC ott van a pályán, akkor más a felfogás, etetni KELL őt, így kiszámíthatóbb a támadósor. Általában hülyeségnek találom ezeket a teóriákat, de most elbizonytalanodtam ebben. Na de majd kiderül, hogy ugyanúgy használják-e DJ Moore-t és Robby Andersont, ha visszatér McCaffrey. Apropó Anderson: ő az újabb játékos, aki megszabadulva Adam Gase-től kivirágzik, hiszen ő szerezte a negyedik legtöbb yardot az NFL-ben, útvonalanként megfutott yardokban pedig a harmadik a ligában.

22 órás sáv

Green Bay Packers @ Tampa Bay Buccaneers (Arena4)

Oh boy, Aaron Rodgers vs Tom Brady!

A Packers nagy lendületben volt, a leghatékonyabb offense volt négy forduló után a legtöbb mutató szerint, viszont a bye week megakaszthatta ezt a lendületet. Ritkán jön rosszul a pihenőhét, de a Packerst most kivételesen lehet, hogy rosszul érintette. Jó hír viszont, hogy Davante Adams visszatér. És jó hír az is, hogy Aaron Rodgers idén végre a támadósor ritmusában játszik, nem csak a kiutat és az improvizálást keresi, hanem megbízik a rendszerben és hogy üresen lesznek az elkapói, amikor kell nekik. Az átlagos dobásideje 2,57 másodpercre csökkent, ellenben így is a hatodik legmagasabb az átlagos passzmélysége (9,7 yard).

Rodgers Wilsonnal vetélkedhet az MVP-címért, de teljesítményben Brady sem marad el sokkal. Ugyan a hagyományos statisztikái nem mutatják feltétlen ezt, a PFF-nél a harmadik legjobbra értékelt irányító öt kör után. Hogy miért van ez a különbség? Egy csomó parádés dobása nem jelenik meg a statisztikai lapokon: már 13 passzát ejtették el a társai és többször is defensive pass interference büntetések miatt nem jutottak el a labdái a támadókhoz.

A mérkőzés egyik legjobb matchupja a Packers támadófala és a Buccaneers védőfala közt lesz, ugyanis előbbi a legjobb pass block win rate-tel rendelkezik a ligában, utóbbi pedig a legjobb pass rush win rate-tel. Futásblokkolásban kevésbé elit a Packers egysége, de Vita Vea elvesztésével a Buccaneers is gyengült ebben. Kíváncsi lennék, hogy mi történne akkor, ha el tudná venni a Buccaneers a Packers futásait és egydimenzióssá tudná tenni az offense-t.

Még egy nagyon fontos dolgot emelnék ki: a Buccaneers már 410 yardot bukott büntetéseknek köszönhetően, ami a második legtöbb a ligában, a fegyelmezetlenségen hatalmasat kell javítani a szezon hátralevő részében, ha sikeresek akarnak lenni.

New York Jets @ Miami Dolphins

A Dolphins először favorit Brian Flores alatt, a Jets pedig idén még egyszer sem tudott spreaden belül maradni a szezonban. Adam Gase volt csapata ellen meccsel, ahogy Ryan Fitzpatrick is (mondjuk neki ez nem nagy kuriózum). A Dolphins pontkülönbséget tekintve +23-nál tart, ami a legjobb az AFC Eastben, míg a Jets -86-tal áll, ami az egész ligában a legrosszabb (mínusz 53 a másodiké).

Sunday Night Football

Los Angeles Rams @ San Francisco 49ers (Arena4)

Elég nehéz megítélni a Rams valódi erősségét, mert szépen mutat a 4-1-es mérleg, de eddig csak az NFC Leastet sikerült végigverni. Persze a 49ersbe sem könnyű sokat belelátni, miután csak a két New York-ig gárdát verték el. A 49ersnél rengeteg a sérült továbbra is, a CB-sor ultragáz, Brian Allent ott szedte szét Fitzmagic, ahol nem szégyellte –  tökéletes passer ratinggel passzolt felé 124 yardot és egy TD-t. Ami meglepőbb talán, hogy a támadófal is rosszabbul néz ki, mint tavaly, pedig itt nincsenek sérültek.

A túloldalon Sean McVay sok szempontból próbál a tavalyi 49ersre hasonlítani a támadósorában. Erősen lecsökkentette a mélyebb crossing útvonalakat és inkább a rövid játékokra fókuszál. Jared Goffnak a legalacsonyabb a passzmélysége a ligában (6,3 yard) és a Ramsé a legtöbb elkapás után megtett yard átlagosan (7,3 yard). Emellett ráment a play action rekordra is, hiszen eddig 49%-ban használja ezt, a rekordot pedig a 2012-es Washington tartja 40 százalékkal. Goffnak egyébként ezeken a játékokon 127,7 a passer ratingje.

Szerkesztőségi tippverseny állása:

  1. jarred 57-20
  2. katonadani 55-22
  3. balentin 52-25
  4. löfli 52-25
  5. renningan 52-25
  6. g495sr 49-28
  7. leonidasz 49-28
  8. Höri 48-29
  9. kronikk 48-29
  10. alatriste 45-32

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!