Connect with us

Kupaktanács

Kupaktanács #5 – A Raiders- vagy a Seahawks bandwagonra üljünk fel?

Kinek a bandwagonjára üljünk fel és kivel legyünk óvatosak? Tényleg kezdjük el temetni a 49erst, vagy még van visszaút? És persze nem mehetünk el szó nélkül az újabb Jets-sztori mellett sem. 

A Raiders már begyűjtötte a Saints és a Chiefs skalpját is, 3-2-vel áll, az a két vereség is a Billstől és a Patriotstól jött. A sorsolás ennél már csak könnyebb lesz, ideje számolni Jon Gruden alakulatával?

Leonidasz007: Továbbra is nehéz jósolni Grudenék szezonjáról, de az tisztán látszik, hogy egy alapfilozófiát, kultúrát kialakított a vezetőedző, ami mindenképpen pozitív. Nem lehetetlen, hogy odaérnek a hetedik playoff helyre és a jelenlegi játékuk alapján ezt meg is érdemelnék. Mindenesetre valódi sztárok nélkül nagyon küzdelmes lesz ez továbbra is és a playoffban ez egy automatikus vereségnek tűnik.

Renningan: Eddig a szezonig az volt a Raiders legnagyobb problémája, hogy konkrétan egyszer sem sikerül jobb, később playoffba jutó csapatokat legyőzni – a győzelmek jöttek a gyengébbek ellen, de ennyi. Most végre sikerült szintet lépni, és bár kivételesen nagyon erősnek tűnik az AFC, abszolút benne van a pakliban a Raiders PO-ba jutása. Persze igazi szupersztárok nélkül azért nehéz lesz túlélni az első kört, de tavaly a Titans is hasonló cipőben járt, aztán majdnem Super Bowl lett belőle.

alatriste: Innen szerintem már csalódás lenne, ha a rájátszás nem jönne össze. Ott még nem látok hosszú menetelést a csapatban, de évről évre egyre jobban néz ki és egyre nagyobb eredményeket érhet el ez a Raiders. Kérdés, hogy ha már elérik a PO szintet, tudnak-e még egyet előre lépni egy olyan irányítóval, mint Carr, de ez nem az idei évben fog eldőlni. Gruden egyelőre szerintem cáfolta a kétkedőket.

Jarred: Nehéz megfejteni a Raiderst. Egyik héten a Patriots szétfutja őket, a másik héten kikapcsolják Mahomest. Az biztos, hogy jobban teljesítenek, mint vártam, de arról még nem vagyok meggyőződve, hogy meglesz nekik a playoff. Abban azonban biztos vagyok, hogy az utolsó hétig versenyben lesznek.

A Seahawks továbbra is veretlen, miközben a védelem kritikán aluli. Ilyen gyenge D-vel nem nagyon szoktak bajnokságot nyerni, mennyire komolyan vehető ez a csapat a végső sikerre?

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Leonidasz007: Egyrészt ilyen védelemmel semennyire, a playoffban ez nagyon kevés lesz, másrészt Russell Wilsonnal minden elképzelhető. Mindenesetre ha nem javul semmit a védelem, akkor én nehezen látok egy Super Bowl győztes gárdát, de annyira kritikán aluliak, hogy várok néminemű fejlődést.

Renningan: Olyan érzésem van a Seahawksszal kapcsolatban, mint úgy általában bármelyik Peyton Manning vezette csapattal. Van egy tényleg korszakos irányító, aki gyakorlatilag bármikor bármit megcsinál és képes 16-ból 10-13-szor bárkinél több pontot szerezni, gyakorlatilag védelem nélkül viszi rájátszásba a csapatot. Ott viszont már olyan ellenfelek jönnek szembe, amiket nem lehet csak úgy túldobni. A bajnokságokat a támadósorok nyerik, de ehhez kell legalább egy közepes védelem, ami legalább néha visszaadja a labdát. A Seahawks védelme történelmi mélységben van, ha bármi pozitívot csinál, azt is csak a nagy számok törvénye miatt – ilyen gyenge D-vel még nem nyertek Super Bowlt. Ennél persze csak jobb lehet, de a kis fejlődés nem lesz elég.

alatriste: Packers drukkerként van némi deja vu érzésem. A 2010-es évek Rodgers hasonló cipőben járt: 0 védelem és old meg. A PO-ig ez elég volt Green Bayben is, de ott rendszerint jött egy erősebb csapat. Szerintem itt is hasonló lehet a helyzet. A rájátszásban 1-2 győzelem is összejöhet akár Wilsonnak, de 3-4 egymás utáni meccsen egyszer lesz olyan, hogy kissé balszerencsésebb lesz, ami idény végét jelentené. A védelemtől ugyanakkor javulást várok, szerintem a jelenlegi játékuknál tudnak (kellene tudniuk) jobban játszani. A PO innen már gyakorlatilag adott, abban lehet reménykedni, hogy Carroll év végéig kicsit gatyába rázza az egységet. Elég egy átlag, átlag alatti picivel és már akár No1 esélyes is lehet ebből a Hawksból.

Jarred: Én erre a 2011-es szezont tudom felhozni példának. Akkor a Packers-Saints-Patriots trió mind olyan védelemmel rendelkezett, ami nyelte a yardokat és a pontokat. Mégis a három csapatnak volt összesen 7 veresége, mivel mindhárom irányító élete legjobb szezonját futotta. A Seahawks most hasonló szituációban van, és a fenti példából kiindulva attól nem féltem őket, hogy ne lenne meg a csoport, és egy 1. vagy 2. kiemelés. Ugyanakkor 2011-ben nem a Patriots nyerte meg a Super Bowlt, a Packers és a Saints pedig még NFC döntőig sem jutott el.

A 49ers óriási pofont kapott a Dolphinstól. Ennyi sérüléssel természetesen nem könnyű, de az offense is szenvedett. Pillanatnyi megingás, vagy nagy tételben már ne fogadjuk a rájátszásba jutásra?

Leonidasz007: Ne legyen kétségünk, ha mindenki egészséges lenne, akkor ez a csapat továbbra is contender lehetne. A csapat magja tehetséges és a liga egyik legjobb főedzője ül a padon. Azonban az látszik, hogy ennyi kieső játékost nem bírnak el és ez meg fog látszódni a csapatmorálon is. Ráadásul a sorsolásuk annyira nehéz, hogy jelenleg nehéz elképzelni, hogy látjuk őket a playoffban.

Renningan: A rengeteg sérülés miatt gyakorlatilag semmi nem maradt abból, ami a tavalyi csapatot elitté tette. Az NFC Eastet persze így is nevetve húznák be, és van még 1-2 csoport, ahol bőven lenne esély a rájátszásra, de az NFC Westben ez aligha jön össze. A 49ers mindhárom riválisa pozitív mérleggel áll, mindannyian jobb játékot is nyújtanak, sokkal egészségesebb csapatuk és jobb irányítójuk van. Különösen az utóbbi a releváns, mert rajzolhat fel bármit Shanahan a táblára, ha Jimmy Garoppolo akkor a legjobb, ha meccsenként csak öt passzt ereszt el. Lassan kiütközik az a tétel, hogy legyen bármennyire is jó a rendszered, egy gyenge irányítóval hosszú távon nem leszel sikeres.

alatriste: Szezon előtt is visszaesést vártam a csapattól, és azt, hogy nem fognak rájátszásba jutni. Ezt elősegítette a sok sérült, de egyáltalán nem lep meg, hogy nem tudják a tavalyi szintet hozni. Szerintem, ha teljesen egészséges lenne a keret, akkor se jönne össze még egy olyan brutális év. Egyszerűen a védelmek nem tudnak éveken át No1 teljesítményt fenntartani. Emellett a konstans contender szint fenntartásához az első, hogy legyen egy megfelelő irányítód. Ez pedig nálam nincs meg a csapatnál. Nem biztos, hogy rossz párhuzam a 2018-as Bears. Ott is adott volt egy elit defense és egy nem sokat hibázó támadósor, ami elvitorlázott a védelem által gerjesztette szeleken, majd a következő évben visszaesett és még a rájátszás sem lett meg.

Jarred: A 49ers szerintem ennyi sérülttel nagyon nehéz úton juthat csak el a rájátszásig. A legnehezebb csoportban játszik, azt biztosan nem fogja megnyerni. A wild card helyre pedig túl sok a kihívó. Ha játszana Bosa, akkor továbbra is playoff-csapatnak tartanám őket, de nélküle szerintem pont le fognak csúszni a 7. helyről.

A Jets hamarabb küldte el Le’Veon Bellt, mint Adam Gase-t. Jamal Adams után ő volt a második legnagyobb sztárja a csapatnak, és ő is dicstelenül távozott, ráadásul ellenérték helyett csak 6 millió dollárnyi halott pénz járt érte a csapatna. Nem mintha jól játszott volna, de nem lenne jobb ez a Jets Gase nélkül, de Bellel és Adamsszel, mint fordítva?

Leonidasz007: Most ez komoly kérdés? Hozzáteszem, hogy én anno a Bell igazolásban sem láttam semmi rációt és szerintem nem egy sztárfutón múlik itt bármi is. Kár is a Jetsre vesztegetni a szót, mert nagyon mély gödörben vannak és innen már csak felfele vezet út.

Renningan: A Jets vezetősége nem tanult a Texans példájából, pedig miután Bill O’Brien elcserélte DeAndre Hopkinst, meg kellett volna szólalnia New Yorkban is a vészharangoknak. Mégsem léptek, hagyták, hogy Gase-ék kiutálják Jamal Adamset és Le’Veon Bellt is, akik csak a legújabb fontos építőkockák, amiket elherdáltak – arról nem is beszélve, hogy Sam Darnoldot is sikerül egyre mélyebbre taszítani. Minél tovább van Gase a csapat élén, annál több kárt csinál. Igazán feltűnhetne már a Jetsnél is, hogy nem életszerű, hogy mindenki hülye, csak Gase a helikopter.

alatriste: Provokatív a kérdés, mert ez a Jets egy U10-es edző irányítása alatt se lenne rosszabb. Jamal egy sztár, de érte legalább sikerült korrekt ellenértéket kapni. Bell csak volt egy sztár, aki egy jó csapatban (amilyen a Chiefs) még jelentheti a különbséget, de egy rosszban nem tud sokat hozzátenni a játékhoz. Egy okot tudnék csak mondani, ami miatt érdemes lehet Gase-t itt tartani szezon végéig, hogy akkor gyakorlatilag biztos meglenne az 1/1. Ellenkező esetben a végén még nyernének 1-2 meccset Greg Williams irányítása alatt. Ha új QB a cél, akkor maradjon Gase, ha jövőre is Darnold az emberük akkor viszont tegnap, bocsánat tavaly kellett volna kirúgni. Darnold még mindig nem egy halott projekt, de amíg Gase keze alatt kell “fejlődnie”, addig napról napra nő az esélye, hogy egy bust karriert fog befutni.

Jarred: Adam Gase-t már le sem szabadott volna igazolnia a Jetsnek. Komolyan nem értem, miért gondolták, hogy ő a megfelelő edző. Látták, hogy Miamiban nem volt túl sikeres. Hallották, milyen problémás ember, mennyire nem jön ki jól a játékosaival. Mégis leszerződtették, és rá bízták a franchise jövőjét. Aztán ahogy várható volt az eredmények nem jöttek, a csapat játéka kilátástalan, Gase meg összeveszett a legfontosabb játékosokkal. Erre a Jets továbbra is Gase-ben bízik, és inkább megszabadul azoktól a playmakerektől, akiknek problémájuk volt Gase-zel. Ez mindent elmond a vezetőségről. Sokan úgy gondolják a Washingtonnak vagy a Chargersnek van a legrosszabb tulajdonosa. Szerintem a Jets most beérte őket.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!