Connect with us

Beharangozó

Kos a medve ellen, avagy nem is vagyunk mi annyira különbözőek

Két, talán meglepetésre jól teljesítő csapat összecsapása zárja az NFL 7. fordulóját. A Bears újra a csoport és ezzel a konferencia élére törne, míg a Rams a Seahawksra szeretne tapadni, amennyire csak lehet. Első ránézésre talán nem is gondolná az ember, de két nagyon hasonló csapat feszül majd egymásnak a SoFi Stadiumban. 

Kezdjük rögtön a két csapat edzői gárájával. Mindkét csapatot tehetséges, sokra tartott támadó felfogású edzői vezeti. A ligába McVay érkezett meg hangosabban 2018-ban, ugyanakkor Matt Nagy sem végez rossz munkát a medvék élén. A támadó felfogása időnként megkérdőjelezhető volt, de alapvetően hasonlóan innovatív és jó play designer hírében áll, akárcsak a túloldali kollégája.

Mindkét támadóguru keze azonban meg van kötve. Nem adatott meg nekik, hogy igazán kiemelkedő irányítókkal tudják megvalósítani az elképzeléseiket. Jared Goff a kiemelkedő szezonja után tavaly keményen bezuhant. Idén most az elmúlt két év közepén elhelyezkedő teljesítmény jött elő belőle, de az már kövonalazódni látszik, hogy ő maximum csak egy tökéletes bábúja tud lenni egy elit támadókoordinátornak. Kevés egyéni zsenialitás, kevés olyan meglátás, ami nem mástól származik, de a karja  és a technikája megvan ahhoz, hogy egy korrekt irányító legyen a ligában. Ez azonban a plafon az esetében. Egyedül ő nem fog neked meccset nyerni, sőt ha balul sülnek el a dolgok, akár a fék is lehet a csapatban. A túloldalon Matt Nagy évekig próbálkozott egy olyan játékossal, aki még csak Goff szintjét sem üti meg. Trubisky legjobbja nem tudom valaha kijött-e, egyáltalán van-e neki olyan, amire igazán felkaptuk volna a fejünk 5-6 meccsen keresztül. Nem véletlen, hogy már nem is ő a csapat irányítója. Nick Foles átlagos teljesítménye nem sokkal jobb, mint Trubiskyé, de benne ott van, hogy amikor bekattan nála valami, akkor Mahomest is ledobja a pályáról. Mindenesetre amikor Foles nem változik át “Big Dick Nick”-ké, akárcsak Bruce Banner, akkor ugyancsak egy limitált irányító.

Mindkét edző örülne, ha sikerülne futni, de ez nem mindig jön össze. Chicagói karrierje elején Matt Nagy sem volt rest a futói kezébe adni a labdát, amikor csak lehetett, de az idő múlásával rájött, hogy náluk egyszerűen ez a taktika nem működőképes. Ezzel szemben úgy tűnik, hogy McVay rendszere igazán a futásoktól működik. Ha az ellenfél elveszi a Rams külső zóna futásait, akkor jobban ki tud jönni, hogy a csapat vezére nem mindig képes egymaga cipelni a gárdát. McVay kicsit csökönyösebb volt az elvei mellett és 2019-ben sem tágított, amikor nem működött a futójáték – nem is lett eredményes a szezon. Idénre azonban a Whitworth, Havenstein, Blythe vezette fal újra megtalálta a 2018-as formáját és a csapat ott van a liga legjobb futó csapatai között.

A levegőben mindkét együttes a rövidebb átadásokat próbálja erőltetni. A first downt jelző vonal mögé ritkábban dobják a labdát és ha mégis, akkor is inkább középre. Az elkapósorok felépítésében lehet azért találni némi eltérést. A Bearsnél egyértelműen látszik, hogy egy igazán kiemelkedő elkapó van, és őt erőltetik, amikor csak lehet. Allen Robinson a liga legtöbbet célba vett WR-je és yardokban is ott találjuk a nevét a top10-ben. Mögötte azonban csak másod-, harmadvonalas játékosok találhatóak. A Ramsnél a Kupp – Woods – Reynolds – Higbee négyes közel hasonló arányban osztozik a célbavételeken, bár kissé innen is kiemelkedik Cooper Kupp, aki a kezdetek óta Goff első számú embere.

A védelmelmek mindkét oldalon igazából egy ember köré épülnek. Bár találni mindkét csapatnál egyéb jó játékosokat is, mégis Aaron Donald és Khalil Mack a saját csapatuk egyértelmű vezére. Mindkét játékos top5-ben van idén a nyomásgyakorlásban, és sackekben is az élmezőnyhöz tartoznak (mindét statot Donald vezeti). Kikapcsolni őket gyakorlatilag lehetetlen, maximum sémával el lehet őket kicsit homályosítani, de az is nehéz feladat. A Bears esetében érdemes még megemlíteni Akiem Hickset, de rajta kívül egyik csapat front7-jében sem találunk igazán kiemelkedő játékost. Ellenben a secondaryk. Mindkét csapatnál remek cornerek és jó safetyk állnak rendelkezésre, akik nagyot profitálnák belőle, hogy az ellenfeleknek sokszor kell második vagy harmadik kísérletre nagy távokat megtenni.

Az előzetesek alapján a Bears fő célja a Rams hatékony futójátékának kikapcsolása lehet. Kordában kell tartani a Henderson & Brown duót és nem hagyni, hogy a Rams akár drive-okon keresztül a futóira támaszkodjon. Goff kezébe kell adni a labdát és azt mondani, verjen meg a QB, ha tud. A Bears secondaryben az újonc Jaylon Johnson lehet a gyenge pont, akit a legtöbbször vettek eddig célba az ellenfelek és a legtöbb yardot engedte. Mivel a Rams túl sok játékost tud bevonni a levegőben, így mindenképp veszélyes ember fog Johnsonnak maradni. Meg kell próbálnia megoldani a feladatot, mert túl sok segítséget nem fog tudni kapni, ha a többiek a futójáték megállításával lesznek elfoglalva. Khalil Macknek remek szezonja van újra, azonban nehéz feladata lesz az ellen az OT duó ellen, akik egyetlen irányító ütést sem engedtek még az idei szezonban. Érdemes lehetne Macket bemozgatni akár gyakrabban, vagy több keresztet alkalmazva kikényszeríteni, hogy a belső falembereknek kelljen felvenniük.

A Rams célja Allen Robinson kikapcsolása lesz. Jalen Ramsey személyében van is erre megfelelő cornerük. Érdekes lesz megnézni, hogy követni fogja-e végig a Bears egyértelműen első számú elkapóját, vagy időnként kevésbé tehetséges örzőt adnak mellé. A Bears támadófal hasonló erőkkel rendelkezik a fal minden területén. Az, hogy Donaldot duplázni kell, nem is kérdés, de vajon elég-e akár ennyi? Kérdés, ha túl nagy erőforrást fordítanak Donald megfékezésére, lesz-e más, aki kihasználja a helyzetet (Leonard Floyd volt csapata ellen?).

A csapatoknak fukarkodni kell a blitzekkel, mert mindkét irányító jól használja ki, ha kiürül a pálya valamelyik része. Ugyanakkor mindketten jól passzolnak, ha nyomás nélkül szórhatják szét a labdákat, így fontos lehet, kit tudnak többször alap fronttal hibákba kergetni.

A fogadóirodáknál a Rams 6 pontos favoritnak számít, ami elsőre kicsit soknak is tűnhet, még úgy is, hogy ebből 3 pontot a hazai pálya ad. A Bears nem volt eddig igazán meggyőző, de a csapat erőssége, hogy valahogy minden meccsen megtaláják a módját, hogy nyerni tudjanak. Ez pedig alulértékelt képesség. Játékosállományt tekitve hasonlóan van felépítve mindkét csapat. Ha Foles ihletett formát fog ki, akkor nincs olyan szcenárió, hogy ledobja őt Goff. Azonban ha csak egy átlagos Foles fut ki a pályára, akkor inkább a Rams lehet valóban a mérkőzés esélyese. A Rams eddig 2-0-val áll új stadionjában, így a Bears egy esetleges sikerrel történelmet is írhatna.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!