Connect with us

Beharangozó

Van még tét? – Falcons @ Panthers

Furcsa csoportrangadóra kerül sor a nyolcadik hét nyitányán, ahol két olyan gárda néz egymással farkasszemet, amelyek a rájátszásról lemondani kényszerültek, de az 1/1 is messze van a valós erejüktől. Ennek ellenére egy csoportrangadó mindig parázs, ráadásul a gyengélkedő védelmek miatt valódi pontzuhatagra számíthatunk.

Védelmek csatája?

Az egyértelmű, hogy nem a védelmek fognak dominálni az esti mérkőzésen, hiszen mind a két csapat a liga alsó fertályához tartozik szinte az összes fontos védelmi mutatóban. Míg a Falcons nyelte be eddig a legtöbb passzolt yardot, addig a Panthers az ötödik legtöbb futott yardot. Míg a Falcons engedi a harmadik legnagyobb százalékkal a sikeres passzokat az ellenfél irányítóinak, addig a Panthers a hatodik legnagyobb átlagot engedi meg az ellenfelek futóinak és az ötödik legtöbb 20+ yardos futást is engedték. Míg a Falcons a Football Outsiders DVOA mutatója szerint az egyik leggyengébb passzvédelem, addig a Panthers az egyik leggyengébb futás elleni. A két csapat tehát eltérő dolgokban borzasztó, de egy dologban megegyeznek. A védelmeik összeségében rossznak mondhatók, mert amiben nem tartoznak a liga aljához, abban is maximum csak közepesek.

Ha futás

Na de nézzük pontosan, kik is lehetnek a leggyengébb láncszemek, akiket az ellenfél kipécézhet. A nehezebb helyzetben talán a Falcons van, mivel nekik a Panthers futásvédelmét kellene támadniuk, de a futójátékuk nem éppen ligaelit.

Todd Gurley az egyik leggyengébb kezdőfutó a ligában. A hatodik legtöbb yard ne tévesszen meg senkit, ez úgy jöhet össze, hogy a Falcons meglepően sokat futtatja a labdát és ezáltal az ex-Rams játékost, aki próbálkozásonkénti yardátlagban (4yard/A) már top10-en kívül van. De a PFF adatai szerint a próbálkozásaihoz mérten kevés 10+ yardos futása és kontakt utáni yardja is van. Nem tragikus, de nem is jó.

Ennek ellenére, ha a Falcons ezen a meccsen is tömi labdával, akkor kivételesen lehet keresnivalója. A Panthers defense-ben ugyanis sok a gyenge láncszem. Összesítve a Panthers tudja felmutatni a negyedik legtöbb elrontott szerelést a ligában, különösen nagy szerepet vállal ebben a back7, akik ennek a teljesítménynek a 81%-át adják. Tehát ha valaki átjut a védőfalon, akkor a Panthers hatalmas bajban van. A két leggyengébb láncszem az újonc Jeremy Chinn és Tahir Whitehead, akik az összes elrontott szerelés majdnem 1/3-áért voltak felelősek. A rookie ráadásul meg is sérült, de nem gondolnám, hogy a padról sokkal minőségibb pótlás érkezik.

Ami már sokkal kiegyenlítettebb párharc lehet, az a Falcons O-line és a Panthers D-line csatája. A sok fiatallal felálló párduc front ugyanis viszonylag jól muzsikál. Külön ki kell emelni a másodéves Brian Burnst és az elsőéves Yetur Gross-Matost, akik a legjobb teljesítményt nyújtják a csapatrészben és nagy szerepük lehet a futásmegállítás mellett a passzsiettetésben is. Velük néz farkasszemet az a Falcons támadósor, ahol futásblokkolásban kis túlzással az elkapók a legjobbak. A két legnagyobb gyengélkedő James Carpenter és az új igazolás Hayden Hurst, de Jake Matthews sem lehet büszke a futásoknál betöltött szerepére.

Ami a Panthers futójátékát illeti, sokkal kevesebb a látnivaló. McCaffrey kiesése után Mike Davistől sokat nem várhattunk el és hát pontosan azt is kaptuk, ami sejteni lehetett. Yardátlagot tekintve egy az egybe azt tudja, mint Gurley, csak nyilvánvalóan sokkal kevesebb kísérlete volt, így kevesebb a yardja is. Ellenben nagyon jól hordja ki a szerelési kísérleteket, top 10 közeli yardátlaga van kontakt után és egész sok kierőszakolt szerelése is. Ezen tud még javítani az edzői gárda, amely viszonylag sokat erőlteti Samuelt és D.J. Moore-t is direkt futásoknál.

A Falcons futásvédelem nem elit, de nem is olyan botrányos, mint a passz elleni, így kevésbé látom, hogy itt nyerhetné meg a párharcot a Panthers, de bizonyára nem is akarja, mert van erre sokkal jobb lehetősége.

Ha passz

Ugyanis a túloldalt vizsgálva nagyobb bajok lehetnek. A Falcons passzvédekezés csapatstatisztikáiról már ejtettem pár mondatot, de nyilván egyénekre lebontva is lehet baj. Nincs kimondottan jól teljesítő secondary játékosa a csapatnak, ellenben vannak többen, akik borzasztóan játszanak.

A legnagyobb teher Isaiah Oliveren lesz, aki a slotban lesz kénytelen sokszor felvenni a versenyt a Panthers legjobbjai ellen. Ugyanis D.J. Moore és Robby Anderson is sokat indul innen és mindketten elsőrangúan játszanak idén. Elkapás utáni yardokban például mindketten top10-ben vannak az összes elkapót tekintve közel 500 yarddal. A Panthers játéka egyértelműen arra éleződött ki idén, hogy kettőjük kezébe juttassa a labdát, ők pedig meghálálják a bizalmat.

Nagy szerepe lehet a linebacker sornak is a lelassításukban, de egyelőre ez sem a Falcons erőssége. Deion Jones ugyan egyre jobb formába lendül és érdemes megemlíteni Foyasade Oluokunt is, de coverage-ben mindketten inkonzisztensek. Példának okáért a PFF szerint ketten együtt már 200 elkapás utáni yardot engedtek, ami a jelenlegi ellenfél ellen kifejezetten rosszul jöhet.

A másik oldalon még ennél is nagyobb problémákkal nézhet farkasszemet a gárda. Julio Jones kisebb sérülései ellenére is elit formában játszik és megérkezett mellé szép halkan Calvin Ridley is. Csupán ketten teljesen szétszedhetik a Panthers fiatal és lassan reagáló egységét. A legnagyobb probléma, hogy mindannyian sokat szabálytalankodnak és ez a Falcons duója ellen is veszélyes lehet.

Összeségében egy pontgazdag, de kiélezett találkozóra számíthatunk, ami nem lesz mentes a védelmi hibáktól sem. Ha igazán szép dolgokat akarunk látni, akkor főleg az elkapókra koncentráljunk és a frontok összecsapása is tanulságos lehet. Mivel mindkét csapat számára szinte tétnélkülinek számít a találkozó, ezért remélhetjük, hogy önfeledt játékot láthatunk.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!