Connect with us

Beharangozó

Van még tét? – Falcons @ Panthers

Furcsa csoportrangadóra kerül sor a nyolcadik hét nyitányán, ahol két olyan gárda néz egymással farkasszemet, amelyek a rájátszásról lemondani kényszerültek, de az 1/1 is messze van a valós erejüktől. Ennek ellenére egy csoportrangadó mindig parázs, ráadásul a gyengélkedő védelmek miatt valódi pontzuhatagra számíthatunk.

Védelmek csatája?

Az egyértelmű, hogy nem a védelmek fognak dominálni az esti mérkőzésen, hiszen mind a két csapat a liga alsó fertályához tartozik szinte az összes fontos védelmi mutatóban. Míg a Falcons nyelte be eddig a legtöbb passzolt yardot, addig a Panthers az ötödik legtöbb futott yardot. Míg a Falcons engedi a harmadik legnagyobb százalékkal a sikeres passzokat az ellenfél irányítóinak, addig a Panthers a hatodik legnagyobb átlagot engedi meg az ellenfelek futóinak és az ötödik legtöbb 20+ yardos futást is engedték. Míg a Falcons a Football Outsiders DVOA mutatója szerint az egyik leggyengébb passzvédelem, addig a Panthers az egyik leggyengébb futás elleni. A két csapat tehát eltérő dolgokban borzasztó, de egy dologban megegyeznek. A védelmeik összeségében rossznak mondhatók, mert amiben nem tartoznak a liga aljához, abban is maximum csak közepesek.

Ha futás

Na de nézzük pontosan, kik is lehetnek a leggyengébb láncszemek, akiket az ellenfél kipécézhet. A nehezebb helyzetben talán a Falcons van, mivel nekik a Panthers futásvédelmét kellene támadniuk, de a futójátékuk nem éppen ligaelit.

Todd Gurley az egyik leggyengébb kezdőfutó a ligában. A hatodik legtöbb yard ne tévesszen meg senkit, ez úgy jöhet össze, hogy a Falcons meglepően sokat futtatja a labdát és ezáltal az ex-Rams játékost, aki próbálkozásonkénti yardátlagban (4yard/A) már top10-en kívül van. De a PFF adatai szerint a próbálkozásaihoz mérten kevés 10+ yardos futása és kontakt utáni yardja is van. Nem tragikus, de nem is jó.

Ennek ellenére, ha a Falcons ezen a meccsen is tömi labdával, akkor kivételesen lehet keresnivalója. A Panthers defense-ben ugyanis sok a gyenge láncszem. Összesítve a Panthers tudja felmutatni a negyedik legtöbb elrontott szerelést a ligában, különösen nagy szerepet vállal ebben a back7, akik ennek a teljesítménynek a 81%-át adják. Tehát ha valaki átjut a védőfalon, akkor a Panthers hatalmas bajban van. A két leggyengébb láncszem az újonc Jeremy Chinn és Tahir Whitehead, akik az összes elrontott szerelés majdnem 1/3-áért voltak felelősek. A rookie ráadásul meg is sérült, de nem gondolnám, hogy a padról sokkal minőségibb pótlás érkezik.

Ami már sokkal kiegyenlítettebb párharc lehet, az a Falcons O-line és a Panthers D-line csatája. A sok fiatallal felálló párduc front ugyanis viszonylag jól muzsikál. Külön ki kell emelni a másodéves Brian Burnst és az elsőéves Yetur Gross-Matost, akik a legjobb teljesítményt nyújtják a csapatrészben és nagy szerepük lehet a futásmegállítás mellett a passzsiettetésben is. Velük néz farkasszemet az a Falcons támadósor, ahol futásblokkolásban kis túlzással az elkapók a legjobbak. A két legnagyobb gyengélkedő James Carpenter és az új igazolás Hayden Hurst, de Jake Matthews sem lehet büszke a futásoknál betöltött szerepére.

Ami a Panthers futójátékát illeti, sokkal kevesebb a látnivaló. McCaffrey kiesése után Mike Davistől sokat nem várhattunk el és hát pontosan azt is kaptuk, ami sejteni lehetett. Yardátlagot tekintve egy az egybe azt tudja, mint Gurley, csak nyilvánvalóan sokkal kevesebb kísérlete volt, így kevesebb a yardja is. Ellenben nagyon jól hordja ki a szerelési kísérleteket, top 10 közeli yardátlaga van kontakt után és egész sok kierőszakolt szerelése is. Ezen tud még javítani az edzői gárda, amely viszonylag sokat erőlteti Samuelt és D.J. Moore-t is direkt futásoknál.

A Falcons futásvédelem nem elit, de nem is olyan botrányos, mint a passz elleni, így kevésbé látom, hogy itt nyerhetné meg a párharcot a Panthers, de bizonyára nem is akarja, mert van erre sokkal jobb lehetősége.

Ha passz

Ugyanis a túloldalt vizsgálva nagyobb bajok lehetnek. A Falcons passzvédekezés csapatstatisztikáiról már ejtettem pár mondatot, de nyilván egyénekre lebontva is lehet baj. Nincs kimondottan jól teljesítő secondary játékosa a csapatnak, ellenben vannak többen, akik borzasztóan játszanak.

A legnagyobb teher Isaiah Oliveren lesz, aki a slotban lesz kénytelen sokszor felvenni a versenyt a Panthers legjobbjai ellen. Ugyanis D.J. Moore és Robby Anderson is sokat indul innen és mindketten elsőrangúan játszanak idén. Elkapás utáni yardokban például mindketten top10-ben vannak az összes elkapót tekintve közel 500 yarddal. A Panthers játéka egyértelműen arra éleződött ki idén, hogy kettőjük kezébe juttassa a labdát, ők pedig meghálálják a bizalmat.

Nagy szerepe lehet a linebacker sornak is a lelassításukban, de egyelőre ez sem a Falcons erőssége. Deion Jones ugyan egyre jobb formába lendül és érdemes megemlíteni Foyasade Oluokunt is, de coverage-ben mindketten inkonzisztensek. Példának okáért a PFF szerint ketten együtt már 200 elkapás utáni yardot engedtek, ami a jelenlegi ellenfél ellen kifejezetten rosszul jöhet.

A másik oldalon még ennél is nagyobb problémákkal nézhet farkasszemet a gárda. Julio Jones kisebb sérülései ellenére is elit formában játszik és megérkezett mellé szép halkan Calvin Ridley is. Csupán ketten teljesen szétszedhetik a Panthers fiatal és lassan reagáló egységét. A legnagyobb probléma, hogy mindannyian sokat szabálytalankodnak és ez a Falcons duója ellen is veszélyes lehet.

Összeségében egy pontgazdag, de kiélezett találkozóra számíthatunk, ami nem lesz mentes a védelmi hibáktól sem. Ha igazán szép dolgokat akarunk látni, akkor főleg az elkapókra koncentráljunk és a frontok összecsapása is tanulságos lehet. Mivel mindkét csapat számára szinte tétnélkülinek számít a találkozó, ezért remélhetjük, hogy önfeledt játékot láthatunk.

17 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zotya
Zotya
3 years ago

Gurley-ről azt írod, hogy hatodik legtöbb yard & próbálkozásonkénti yardátlagban (4yard/A) már top10-en kívül van & próbálkozásaihoz mérten kevés 10+ yardos futása és kontakt utáni yardja is van, ami nem tragikus, de nem is jó. Ezekből hogy jött ki, hogy ő az egyik leggyengébb kezdőfutó a ligában? :O

Leonidasz007
Leonidasz007
Reply to  Zotya
3 years ago

Ezekből hogy jött ki hogy nem? Sokat futtatják de nem hatékonyan fut, kevés yardot szerez futásonként. A stabil kezdők közül mindenkinek jobb yardátlaga van és még kevesebb próblkozásokból is hasonlóan sok 10+ yardos futása.

ahanem
ahanem
Reply to  Leonidasz007
3 years ago

Azt tegyük már hozzá, hogy a csapatban sem ő a legjobb futó.

Zotya
Zotya
Reply to  Leonidasz007
3 years ago

Én nem azt mondtam, hogy Gurley elit futó.
Csak azt, hogy a cikkben leírtak egyáltalán nem támasztják alá az állításod!
(Vagy ha te úgy gondolod, hogy mégis, az azt jelenti, hogy a Top10-en kívül szerinted mindenki a leggyengébbek közé tartozik :D )

ahanem
ahanem
Reply to  Zotya
3 years ago

Patricia “védelme ellen” 3 negyeden keresztül 2 yard / próbálkozás alatt volt

amúgy nem Girly a baj, hanem Koetter, Todd önnön magában még képes lenne egy középszintű teljesítményre

Rpi
Rpi
3 years ago

Ezt a védelmet Bridgewater megeszi reggelire Joe Brady játékaival, Koetter pedig megint szar meccset fog hívni és megint más módon fogjuk kiszopni…1-8 és Justin Fields here we come.

Kopi3.14
Kopi3.14
3 years ago

a Falconsnak kellene már e meccs, amelyiken vezetnek rengeteg ponttal és nem veszítenek utána. Pszichésen sokat lendítene rajtuk.

Jarred
Jarred
Reply to  Kopi3.14
3 years ago

A Vikings ellen megvolt. 20-0-ás előny, és a végén nyertek.

vabu
vabu
3 years ago

70+os meccset várok remélem megéri felkelni.

panthersfan
panthersfan
3 years ago

Jeremy Chinn októberben defensive rookie of the month lett, övé lett októberben a legtöbb tackle az összes rookie között (30). Ha ő a védelmünk leggyengébb láncszeme, akkor meg vagyunk mentve :D

Aztán vicces, hogy volt már egy Falcons-Panthers idén, de a beharangozó során egy szó nem esik róla (pedig a fenti “teóriák” egy része ott kiderült, hogy működik-e vagy nem).

Emellett az 1-6-os Falcons annyira fényévekre nincs az 1/1-től, hogy ennyire tét nélküli legyen nekik a szezon, és azért a 3-4-es Panthers sincs matematikailag messze a playofftól (persze ha a Bears és a Saints ellen nyertünk volna, nyilván más lenne a helyzet).

Ja és McCaffrey papíron már játszhat (bár remélem, hogy nem fogjuk még erőltetni)

panthersfan
panthersfan
Reply to  panthersfan
3 years ago

Ja és idén a Panthers meccsein mindkét csapat a 16-31 pontos tartományba van hitelesítve (14-ből 13-szor), szóval ha fogadni kellene, a sok pontos meccsre biztos nem tennék nagy téteket

katonadani
Reply to  panthersfan
3 years ago

McCaffrey tudva levő volt, hogy nem játszik, csak az edzésbe visszatérési 21 napos periódusát aktiválták, az aktív keretbe még nem is került vissza.

A rookie of the month meg nem egy túl szakmailag elismert dolog, mármint fogják a statokat aztán heló. Szép a sok tackle, de ez önmagában nem jelent sokat, például ha engedsz egy 30 yardos elkapást, majd utána leviszed az embered, az nem volt egy jó játék tőled.
Chinnek van 11 missed tackle-je egyébként a szezonban, aminél csak 2 játékos tud felmutatni többet az egész ligában, és nagyon sok yardot enged elkapás után is.
Mutat szép dolgokat nem arról van szó, meg van benne potenciál bőven, de azért még közel sem mutat igazán jó játékot.

(a két csapat előző meccséből meg nagyon sok esetben nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni és sokkal több minden kiderül, ha a teljes szezonos teljesítményeket nézzük, így inkább ezzel szoktunk foglalkozni)

panthersfan
panthersfan
Reply to  katonadani
3 years ago

jó hát nem arról van szó, Chinn azért még korántsem játszik tökéletesen, és valóban van sok rossz játéka is (bár meccsről meccsre mintha egyre csökkenne), ettől még ebben a szedett-vedett védelemben őt megjelölni, mint leggyengébb láncszem szerintem távol áll az igazságtól.

lehet, hogy messzemenő következtetést nem lehet levonni, de megemlíteni talán érdemes, főleg, ha csak 2 forduló volt azóta (még ha közben volt is edzőváltás az egyik csapatnál). nyilván minden meccs totál más, de a cikkben van egy pár feltételezés, ami az első meccsen borult, és a mostani meccsen sem jött be. egy Atlanta elleni 3 fordulóval ezelőtti teljesítmény miért kevésbé releváns, mint pár egy hónappal azelőtti random csapat elleni meccs?

ahanem
ahanem
3 years ago

4-4ről senki nem jutott még po-ba?

Tams_U
Tams_U
Reply to  ahanem
3 years ago

Én nem temetném el azért még idén a Panthers PO esélyeit.

ahanem
ahanem
Reply to  Tams_U
3 years ago

a cikkel ellentétben én sem, ezért a kérdés.

ahanem
ahanem
3 years ago

az 1/4 pedig annyira nincs is messze az 1/1-től, márpedig a csapat valós erejét a pályán mutatott teljesítmény mutatja meg, ami pediga W és L számban mutatkozik meg.

Szerintem a potenciális erőt kerested, abban talán igazad is van.

17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x