Connect with us

Összefoglaló

Thriller Seattle-ben, meglepetés Kansas Cityben, visszatért Alex Smith

Kiélezett, izgalmas, és egyben nagyon furcsa meccset vívott a Vikings és a Seahawks vasárnap éjjel, a Raiders nagy meglepetésre, de kiváló játékkal megverte a címvédőt, a Rams@Washington találkozó pedig arról marad emlékeztes mindenki számára, hogy visszatért a pályára Alex Smith. 

Minnesota Vikings @ Seattle Seahawks 26-27

Na ez egy nagyon fura meccs volt. Az első félidőt dominálta a Vikings, 13-0-ra vezetett, ráadásul még egy 3-and-outot is kiharcolt a második félidő elején, tényleg úgy nézett ki, hogy ez most a minnesotaiak napja lesz. Ugyan Russell Wilson összes első félidei passza emberhez ment, mégsem tudott egyetlen pontot sem feltenni a táblára (ilyenre 2008 óta nem volt példa a ligában), meg voltak lőve Wilsonék igazából, nem volt átütőerő a támadásokban, a Vikings pedig jól tudott haladni.

Aztán gyorsan fordult a kocka, ugyanis a Seahawks a harmadik negyed közepén már 21-13-as előnyben volt: három és fél perc leforgása alatt három TD drive-ot vitt végig a hazai csapat, közte egy szerzett fumble-lel és egy lehalászott interceptionnel. Aztán ismét fordult a kocka és a Vikings szerzett két TD-t, plusz szerzett egy labdát Wilson passzából 5 és fél perccel a vége előtt, így 26-21-es vezetés tudatában támadhatott a félpályáról a vendég együttes.

És itt jött a mérkőzés vitatott edzői döntése. Mike Zimmer úgy döntött 2 perccel a vége előtt negyedik és fél yard helyzetben az ellenfél 6 yardosán, hogy nem rúgja be a mezőnygólt, hogy 8 pont legyen az előnye, hanem nekimegy és le akarja zárni a meccset most azonnal. A futójáték egész meccsen kiválóan működött, 201 yardot tettek meg a földön Cook, majd az ő sérülése után Mattison vezetésével, így elvárható lett volna, hogy ezt a fél yardot megoldják. A futásblokkolás viszont a legrosszabb pillanatban mondott csődöt, Mattisont megállította a Seahawks!

Wilsonéknak így a szakadó esőben két percük volt 94 yardot megtenni. A drive hőse pedig a lassan szupersztár státuszba avanzsáló DK Metcalf lett, aki megoldott egy negyedik és 10 helyzetet egy 39 yardos elkapással, lehúzott még egy 15 yardos passzt, majd a mindent eldöntő játéknál, negyedik és goalnál ő szerezte meg a meccsnyerő TD-t is.

A Seahawks úgy nyerte meg ezt a mérkőzést, hogy egyetlen egy harmadik kísérletet sem oldott meg az egész találkozó során, így érte el története első 5-0-s idénykezdetét. A Vikings összességében nem panaszkodhat, egyértelműen előrelépett a gárda a borzalmas szezonkezdet után, és a meccs nagyobb részében jobban játszott ellenfelénél. Mike Zimmer viszont a(z egyébként bőven védhető) döntése eredményeképp szét lesz szedve a média által.

(katonadani)

Las Vegas Raiders @ Kansas City Chiefs 40-32

Országos egyes mérkőzés, a fogadóirodák 1,1-es oddszot adtak a címvédő Chiefs győzelmére, amit a Derek Carral felálló Raiders még soha nem tudott megverni idegenben (0-6). Ehhez képest a vendégek minden téren felülmulták és dominálták a Chiefst, nagyon régóta nem fordult elő hasonló Andy Reid fiaival.

Kezdjük ott, hogy Patrick Mahomes, és úgy általában az egész támadósor gyenge napot fogott ki. Az irányító 43 passzából csak 22 volt jó, volt pár elkapkodott döntése, egy elég csúnya interceptionje (még ha negyedikre is, amikor eldőlt a mérkőzés), a második félidőben teljesen levette a pályáról az eddig nem túl acélos Las Vegas-i védelem. Ebben nagy szerepe volt a támadófalnak, ami több nagy játéktól és egy zseniális Hill TD-től is megfosztotta az offense-t a rengeteg szabálytalanság miatt.

Itt rögtön jegyezzük is meg, hogy a Raiders védelme 150 százalékos teljesítményt nyújtott. Ugyan lassan indult be a szekér, de főleg a második félidőben jól működött a coverage (hét leütött passz), Mahomes esetenként 4-5 másodperc után sem talált üres embert, illetve emiatt a védőfal is képes volt nyomást gyakorolni, ami három sacket és több holding büntetést eredményezett.

A másik oldalról nagyon elszámolta magát a Chiefs, az eddig többnyire kiváló munkát végző defense-t nagyon megégette Derek Carr és Jon Gruden. A hagyományos futást többnyire sikerült megfogni, valószínűleg az volt az alapkoncepció, hogy Josh Jacobsot kivegyék a játékból, aztán Derek “Checkdown” Carr ötyardos passzait majd csak sikerül levédekezni.

Ehhez képest előjöttek a kreatív hívások, Carr – ahogy Jarred fogalmazott – Russell Wilsonra itta magát, majd a saját Tyreek Hilljével csinálta ki a Chiefst. Henry Ruggs két elkapásból 118 yardot és egy TD-t szerzett, de Nelson Agholor is két elkapásból szerzett 67 yardot és egy TD-t, illetve Hunter Renfrownak is volt egy 47 yardos elkapása. Három játékos is 30+ yardos átlaggal halászta le Carr passzait, ami abszolút váratlanul érte a Chiefs védelmét. Gruden és stábja egyszerűen outcoacholta Andy Reidéket, aminek egy meglepően magabiztos győzelem lett a vége.

(renningan)

Los Angeles Rams @ Washington Football Team 30 – 10

Történt pár szép dolog ezen a mérkőzésen, de hát ha maga Oprah Winfrey futott volna TD-t, az se lett volna akkora hírértékű, minthogy ALEX SMITH visszatért a ligába. A kis híján 2 évvel ezelőtti horrorsérülése után Alex Smith újra pályára lépett az NFL-ben. Mindez azért történt meg, mert a kezdőnek kinevezett Kyle Allen egy helmet to helmet ütés után le kellett ballagjon a pályáról. Haskins nem öltözött be a mérkőzésre, így úgy érzem minden NFL kedvelő legnagyobb örömére láthattuk Smitht újra a pályán. Ilyenkor a meccs 1-1 nagy jelenetéről, TD-ről szoktunk videót linkelni, de most Smith első passza kerül be az összefoglalóba, amit szerencséje volt az állva tapsoló családja előtt célba juttatni.

Sem ő, sem Allen nem játszott jól egyébként. A labdára vigyáztak, de mozgatni nem tudták az offense-t. A csapat egyetlen playmakerével, Terry McLaurinnal egyiküknek sem volt meg igazán az összhang, és a Football Team egyetlen TD-jét egy Kyle Allen futás eredményezte. Azt azonban jó volt hallani, hogy Allent tisztázták az agyrázódás protokol alól a meccs alatt, de Rivera úgy döntött nem cseréli vissza az irányítókat. Érdekes lesz látni, hogy ki lesz a következő hetekben a csapat kezdő QB-ja azok után, hogy erre a meccsre Haskins be sem öltözött – állítólag Allen fog kezdeni jövő héten.

Természetesen nem véletlenül nem tudott lendületbe kerülni a hazaiak támadósora. Aaron Donald, Troy Reeder és az egész Rams front terror alatt tartotta a mindenkori irányítót. Donald 4 (nem, nem elgépelés), míg Reeder 3 sacket jegyzett a meccsen. A Rams pedig összesen 8-szor vitte földre az aktuális irányítót. Mi lett ennek az eredménye? 10 washingtoni punt, amivel ritkán szoktak meccset nyerni a csapatok.

A Rams a győzelmét tehát elsősorban a brutális védőteljesítményének köszönheti, de természetesen a támadók csak feltettek 30 pontot a táblára. Goff 300 yard felett zárt 2/1-es TD/INT mutatóval. A Woods, Everett, Kupp trió közül most egyik sem emelkedett ki túlzottan, de mind a passz, mind a futás csapatszinten működött. A Rams könnyen lépett túl a fővárosiakon, így már mind a 4 NFC East cspaatot megverte és tartja a tempót a liga talán legkeményebb csoportjában.

(alatriste)

34 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
34 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vicgeordie
Vicgeordie
3 years ago

Sztem Zimmer jól döntött. Ha nem megy neki, akkor is igen jó esélye lett volna a Seahawksnak a 6+2-re és akkor jogosan kapta volna a gyávázós savazásokat.

acsdav2
acsdav2
Reply to  Vicgeordie
3 years ago

+1

RvBalazs
RvBalazs
Reply to  Vicgeordie
3 years ago

Nem az a probléma, hogy ott nekimentek.
Én Wilson ellen inkább rúgtam volna, mert úgyis végigmegy a pályán.
Sok komoly gond van a csapatban, és inkább a vezetésnél hozott döntések miatt lett elegem nekem is belőle

Fetyke
Fetyke
Reply to  Vicgeordie
3 years ago

Ez jól hangzik de sajnos nem stimmel. Ha berúgjuk a mezőnygólt, akkor a Seahawks legfeljebb hosszabbításra tudta volna menteni a mérkőzést rendes játékidőben. Így a győzelemért támadtak és nyertek is.
+ a 2 pontost meg is kellett volna csinálni, de ott már nem lett volna több lehetőség, és ebben a tegnapi Seattleben (és persze az időjárásban) nem éreztem azt, hogy egyből egyszer azpnnal meg tudja ezt csinálni. Ráadásul okos(abb) időmenedzseléssel még vissza is támadhattunk volna a győzelemért. Nem 15 másodpercig.
Szóval ez sajnos egy borzasztó döntés volt.

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  Fetyke
3 years ago

– Azt az időt Wilson is el tudta volna menedzselni.
– Wilsonnak én sem akarnám megadni az esélyt egy OT-ra. Mert bármikor végigmegy a pályán.
– Sikeres 1st Down esetén négy kísérlet, ég az idő, kapkodni kell, esetleg időt kérni.
– Sikeres TD esetén ha azonnal meglett volna, akkor a Hawksnak kellett volna két TD, plusz egy sikeres onside kick. Összességében könnyebb lett volna megfogni, a kapkodás miatt. kockáztatni kellett, elbaszták rossz play callal.

LG
LG
Reply to  Fetyke
3 years ago

Van ráció mindkét oldalnál:
pro: működik a futójáték; fél yard kell a 1st downhoz; red zone; lezárhatják a meccset; a védelem egy félidőn keresztül levette az ellent a pályáról
contra: mit szaroztok, olyan távolságról a 3 pont tuti, így 8 pontot kell lefaragniuk, ha egyenlíteni (!) akarnak 2 perc alatt esőben; ha végigviszik nincs idő/esély visszatámadni; Wilson a QB, nem pl. Mullens

Azért az a game winning drive sem volt egyszerű (2x4th down, amiből az egyik 4th&goal!). Érthető a szurkolók moraja az eredmény tükrében, de egyszerűen kiszámíthatatlan mi történik a következő playben. Ettől olyan gyönyörű ez a játék. (Persze most a Viks fanoknak rossz érzés egy nyertes helyzetből kikapni.)

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Vicgeordie
3 years ago

Mit jelent pontosan a “jó esély”?
1. Kellett volna csinálni egy TD-t, az esélyt nehéz megmondani, de ez csak egy dolog.
2. A Hawks 2019-től 40% sikerrel csinált kétpontost, ezt én nem nevezném jó esélynek.
3. Ha ez előző kettő sikerült is, még mindig csak döntetlen van és hosszabbítás
EDIT: most látom, hogy Fetyke is pont ezeket írta
+1: Ha a Hawks tényleg hosszabbításra is tudta volna vinni, még mindig volt rá esély, hogy a Vikings nyerjen és akkor biztosan senki sem savazott volna senkit.

Vicgeordie
Vicgeordie
Reply to  Megawatt Szvetozár
3 years ago

Én tartom, hogy ezen a meccsen, működő futójátékkal, adott szituban ez volt a jó döntés, ésszerű és indokolható kockázatot vállaltak (főleg 1-3 mérleggel, félig elúszott szezonnal a hátuk mögött.)

Amit te írsz, az a “tele a gatya, jaj csak ki ne kapjunk”-hozzáállás, kb ugyanaz mint amit Pederson művelt a Bengals ellen, amikor nem merte megpróbálni a 60 yardos FG-t. Ilyen mentalitású coaching-gal ritkán jutnak messzire csapatok :)

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Vicgeordie
3 years ago

Figyelj, sehol nem mondtam, hogy a döntés nem volt ésszerű, fél yardról én is rámentem volna. Csak a kommentedből úgy jön le, mintha az, hogy a rúgás után a Hawks 8 pontot csinál, szinte halálbiztos lett volna, pedig nagyon nem.
A bátor, bevállalós mentalitás meg nem azt jelenti, hogy gondolkozni egyáltalán nem szabad. Jó példa, amikor a csapat a meccs végén 7 ponttal egyenlíteni tud és a TD már megvan. Talán 2-3 esetre emlékszem, hogy ilyenkor valaki ráment volna győzelemre és kétpontossal próbálkozott (15 éve nézek focit), az abszolut többség simán rúgatott és jött a hosszabbítás, pedig milyen vagányság lett volna azonnal nyerni.

vabu
vabu
Reply to  Vicgeordie
3 years ago

Ami Pedersont illeti teljesen igaz, amilyen bevállalós edzőnek ismertem meg, teljes csalódás volt a Bengals ellen. Ennek némileg ellentmond hogy tegnap 29-31-nél 57 yardról rugattuk Elliottot, ott viszont kihagyta, de ez már egy másik pálya, más meccs, más ellenfél, más körülmények. Viszont 29-38-nál 4 és 20 -ra pedig passzjátékot hívtunk mindegy mindegy alapon INT lett a vége. Szóval igen az idei Pederson talán az egyik legnagyobb csalódás számomra.

acsdav2
acsdav2
3 years ago

Washingtonban célszerűbb lett volna Tuat draftolni, mint neki futni Haskinssel a szezonnak, akiben ráadásul láthatóan semmi bizalma nem volt Riveranak. Sajnos azt a hibát elkövették még, hogy szereztek az 1.fordulóban egy győzelmet, így a várhatóan 0-16-zal záró Jets miatt nem jut nekik Lawrence.

Mic Sz.
Mic Sz.
3 years ago

hihetetlen ez a Hawks vedelem.. papiron borzalmas egyseg passz elleni vedekezesben, most futas ellen sem voltak toppon de minden egyes meccsen van 2-3 clutch megmozdulasuk.. jah es asszem eddig minden meccsen szereztek labdat

Danika
Danika
3 years ago

Zimmer döntésen meglepődtem a 4-dik szituáción, de én egyetértettem vele, Aztán látom a 22 personelt és fázni kezdek, majd látom, hogy semmi trükkös futás csak előre durr bele és már tudom, hogy vége. Legalább a futónak lenne annyi esze, hogy nem a saját játékosába fut bele, ha mellette ott a hely. Ui.: Már nagyon várom a Chiefs legyőzi defense cikket.comment image

d zoli
d zoli
Reply to  Danika
3 years ago

A butt fumble volt a terv nem?

Danika
Danika
Reply to  d zoli
3 years ago

Az Kizárt mert nem Kirk kapitánynál volt a labda :D. Bár jobban jártak volna, ha empty backfielddel shotgun formációból megfutja.

ahanem
ahanem
3 years ago

Henderson jó eséllyel megnyerte a fantasy matchupomat

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

34
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x