Connect with us

Összefoglaló

Vikings-győzelem a nyeretlenek csatáján, Burrow első győzelme, újabb Lions-leolvadás

A hétvége talán legnagyobb téttel bíró meccsén a Vikings tudott diadalmaskodni, Joe Burrow megszerezte első profi győzelmét, a Lions ismét leolvadt, a Saints és Brees jó formát mutatott, a Giants@Rams pedig kifejezetten felejthetőre sikeredett. 

Minnesota Vikings @ Houston Texans 31-23

Igazi rájátszás hangulata volt a mérkőzésnek: a két 0-3-as csapat közül valaki életben tarthatja a PO-reményeket, a másik pedig elkezdhet készülni a 2021-es draftra (eddig mindössze egyetlen 0-4-gyel kezdő csapat, az 1992-es Chargers jutott rájátszásba, habár a kibővített playoff miatt most minimálisan jobbak az esélyek). Az eddig mutatott játék alapján a Texans tűnt valamivel esélyesebbnek, de Bill O’Brienék pont azt csinálták, ami jó a Vikingsnak, ilyen ellenszélben pedig nehéz teljesíteni.

Kezdjük azzal, hogy a Texans védelme nem jó – sem futás, sem pedig passz ellen. A Vikings támadósora sem különösebben jó, de mivel Mike Zimmernek az a mániája, hogy minél rosszabbul megy a futás, annál többet kell futni, így valahol logikus lett volna a Houstontól, hogy akkor all int mond a futójáték megállítására, aztán Kirk Cousins valahogy oldja meg JJ Wattékkal a hátán. Ehelyett a Texans megpróbálta azt, amire egy jó védelem képes: egyszerre védekezni minden ellen (ami örök hiba a rossz védelmeknél).

Ennek az lett az eredménye, hogy Dalvin Cook 130 yardot és két TD-t szerzett a földön, Adam Thielen és Justin Jefferson pedig 100+ yardot termelt a levegőben. Utóbbinak külön is jár a dicséret, parádésan játszik az első körös újonc: ugyan nem egy Stefon Diggs, nem is azt a szerepkört tölti be, de Thielen mellett abszolút képes yardokat termelni, már most többet tett le az asztalra, mint Laquon Treadwell. Ugyanakkor mindezek ellenére is túlzás lenne azt állítani, hogy nettó átjáróház volt a Texans védelme, mert Cousinson volt nyomás, sikerült többször is puntot kiharcolni, de mivel nem tudták limitálni a Vikings erősségét (a futójátékot), így végig kontrollálta a mérkőzést a Minnesota.

A túloldalon ellenben egy olyan ember irányította a védelmet (Mike Zimmer), aki tisztában volt annak gyengeségeivel – és mivel tudta, hogy nincs az az isten, hogy a secondary megállítsa Watsont, így ráment a futójáték limitálására (beleértve Watson lábait is). Így a Texans offense a sánta, kicsit kancsal óriásból egy félkarú, sánta, kicsit kancsal óriás lett, és mivel Bill O’Brien még mindig úgy rakja össze a playbookot, mintha lenne egy DeAndre Hopkinsa, nem is volt túlságosan effektív a támadósor. A houstoniak javára legyen mondva, hogy így sem sokon múlott az egyenlítés (már ha sikerül a kétpontos), de azért az elég szomorú, hogy az 5 yardosról négyből nem sikerült bevinni a mérkőzés legvégén.

A Texans ezzel kvázi lemondhat a rájátszásról. A csoporton belül a Titans és a Colts is sokkal előrébb van, a konferenciában pedig a Chiefs, a Bills és a Ravens mellett a Patriots, a Browns és a Steelers is jobb játékot mutat és bőven jobb mérleggel rendelkezik. A Vikings helyzete sem sokkal jobb, de a Bears és a Cardinals veresége jól jött – a házat ne tegyük fel rájuk, de még él a remény.

(renningan)

Jacksonville Jaguars @ Cincinnati Bengals 25 – 33

Nem is lehet mással kezdeni, minthogy megvan az idei 1/1-es irányító első profi győzelme. Joe Burrow nem az a kapkodós fajta, szépen lépésről lépésre érte ezt el. Két vereség után a múlt héten már elhozták az 1 pontot Philyből, hogy most hazai pályán néhány néző előtt jöjjön össze az első Burrow győzelem.

Ez a Joe-k napja volt. Burrow most is jól játszott, rengeteg szép dobása volt és jól tudott előrehaladni a csapatával. Higgins és Boyd vezérletével kihasználták a Jaguars zónavédekezésének hiányosságait és rengetegszer tudták üresre játszani magukat a hazai elkapók. Végül az újonc irányító 300 yardot passzolt 70%-os pontossággal és 1-1 TD/INT aránnyal (bár TD-ből kiosztott Burrow még egyet Boydnak, azt holding szabálytalanság miatt visszafújták). Az igazi hős azonban a csapat másik Joe-ja volt. Mixon az idei évben még nem szerzett touchdownt, de most elkezdte a törlesztést. 2 futott és 1 elkapott TD jött neki össze, összesen 181 támadó yard kíséretében. A fenti számok már elég impresszívek, de a legnagyobb szó talán az, hogy Mixon a 151 futott yardot 25 futásból hozta össze, ami 6-os átlagot jelent.

Tette mindezt úgy a hazai csapat, hogy a félidőben még 13-10-re vezetett a Jaguars és az első drive-os felpattanós interceptiont leszámítva minden labdabirtoklásukból el tudtak jutni pontszerzési pozícióba. Persze nem is a Jacksonville volna, ha ezeket mind a táblára tudták volna tenni. A nyitó drive-os eladott labdán kívül 1 TD-t vittek és háromszor jutottak el mezőnygól távolságba. Azonban az elmúlt 3 meccsen már a 4. rúgót alkalmazó Jagsben ezúttal ebből csak 2-t rúgott be Rosas. (Érdekesség, hogy a floridai csapat nem teljesítmény miatt alkalmaz ennyi kickert, hanem óriási sérüléshullám sújtja őket.) A második félidőben azonban hengerelt a Bengals és gyakorlatilag másfél negyed alatt eldöntötte a meccset úgy, hogy a 4. negyed utolsó percei már csak limitált érdeklődést hoztak. Amit a vendég gárda ez első félidőben véghez vitt, azt a Bengals is megcsinálta a második félidőben: 5 labdabirtoklásból 2 TD-t és 3 sikeres mezőnygólt hoztak össze.

A Jaguars színeiben Minshew nem játszott rosszul, bár a számai ellenére talán kiemelkedően sem. 351 yardot passzolt 2 TD és a már említett felpattanós interception kíséretében. Mindenesetre jobban nézett ki a másodéves irányító, mint a Miami ellen. A fő különbség, hogy újra pályára tudott lépni első számú célpontja, DJ Chark. Az ex-LSU elkapó (nem, nem játszott együtt Burrow-val) szerezte mindkét TD-t és látszott, hogy ha ő és Laviska is egyserre van pályán, akkor Minshew is sokkal jobban érzi magát. Ha egy kicsit aggresszívebb a Jaguars, akkor nagyobb előnnyel is mehetett volna a szünetre. Az első field goal kísérletnél 4&2-re nem ment rá Marrone gárdája a Bengals 30-asán (ki is maradt a FG), majd a félidő végén egy gyönyörű drive-val mentek végig a pályán 1 perc alatt, ahol viszont mire elértek a hazaiak 2 yardosáig már csak másodpercek maradtak az órán a kissé szerencsétlen time management miatt. Így 3&goalra spike-olni kellett, és 4&2-re újfent inkább a rúgót küldték be.

A Jaguarsnál a legnagyobb gond továbbra is a védelem. Myles Jack interceptionjét leszámítva nem tudtak veszélyesek lenni sem a labdára, sem Burrow-ra és az ellenfél lelassítása sem ment túl jól. A hazaiak pedig az első sikeren túl örülhetnek, hogy a múlt héthez képest Burrow-t egyáltalán nem ütötte szét az ellenfél (bár nem is olyan minőségű volt a pass rush), és összességében egész jól tartott a támadófal.

(alatriste)

New Orleans Saints @ Detroit Lions 35-29

A Saints oldalán hiányzott a két kezdő corner, a 2. számú pass rusher, a kezdő TE továbbá a csapat, de talán a liga legjobb elkapója is. Ennek fényében indult a mérkőzés. A Lions a nyitó drive-ból szépen átment az ellenfelén és Danny Amendola nagy játékának is köszönhetően végül megszerezték a vezetést. A vendég Saints első ízben megkapta a labdát, majd az legelső playből Brees azonnal eladta. Darryl Roberts szedte össze az interceptiont, ami után vörös zónából jöhetett a Lions és 3 játék múlva máris 14-0-ra vezettek.

5 perc is alig telik el a mérkőzésből és a meglepetésre 1-2-es mérleggel álló, kulcsembereit nélkülöző Saints borzasztóan kezdi a mérkőzést. Mi ez, ha nem lehetőség egy meglepetés győzelem megágyazásához. Mennyivel kell több ennél? A meccs alig kezdődik el, máris 14 pontos vezetésben a csapatod, a gárda élén pedig egy védőguru van.

Most pedig mindenféle részletezés nélkül leírnám a következő 9 drive-ot zanzásítva: 5 Sains TD az egyik oldalon, 3 punt és 1 interception Lions oldalon. 14-0-s vezetés után 35-14-nél sikerül újra pontokat tenni a táblára és megakadályozni az ellenfelet az újabbak szerzésében. A 3. negyed közepén és a 4.-ben még 1-1 TD-t szerzett a Lions, de hát ezek garbage time pontok voltak. Drew Brees az első playes labdaeladás után 2 TD-t osztott ki 246 yard kíséretében és jól játszott. Éles volt a csapat, aggresszív (sikeres 4. downos kísérlet is volt). A Lionst azonban elsősorban a Murray – Kamara duó szedte szét. A futó egység összesen 3 TD-t vitt be 147 yard kíséretében, és mindkét futó bőven 4 yardos átlag felett produkált. Thomas és Cook hiányában Emmanuel Sanders lépett elő, akinak 6 elkapásból 93 yard jött össze, illetve Tre’Quan Smith lehúzott 2 TD-t. Brees pedig ugyan most sem eresztett el 40 yardos labdákat, pár hosszabb átadást már láthattunk, köztük ezt a 25 yardos TD átadást is.

A Lions a vezetés birtokában 4 labdabirtoklás alatt 3 first downt ért el. Stafford 54%-os pontossággal zárt a napot 206 yard, 3 TD, 1 INT kíséretében. Golladay visszatért, de a 4 elkapás nem elég egy olyan meccsen, ahol az ellenfélnél nincs Janoris Jenkins és Marshon Lattimore sem, még úgy sem, ha abból az egyik TD lett.

A Lions élén nem tudom meddig tarthat még ki a türelem a vezetés felé, mert ki lehet kapni a New Orelans Saintstől, de egy ilyen meccskezdet után, ilyen demoralizáló módon, ahol nagyjából 2 negyed alatt az ellenfel mínusz 14-ről lerendezi a mérkőzést, nagyon fájó. A túloldalon viszont óriási mentális erőről tesz tanubizonyságot ez a comeback. A Saintst a Raiders és a Packers elleni vereségek után már kezdték leírni a szakértők és megkérdőjelezni Drew Brees pozícióját is. Ez a mérkőzés azonban hatásos válasz volt a legjobbjait nélkülöző Saintstől, hogy nem szabad még leírni őket.

(alatriste)

New York Giants @ Los Angeles Rams 9-17

Nem ez tűnt a hétvége legjobb meccsének, és nem is lett az. A Giants egy gyors 3&outtal kezdett, amire a Rams egy 7 perces drive-val válaszolt, ami TD-vel ért véget. És itt gyakorlatilag véget is ért a meccs. Legalábbis a csapatok nem nagyon akartak ezután tovább játszani. Rams ezután végig szenvedett, a Giants meg hozta a szokásos nem túl erős formát. A két perces figyelmeztetésig a Giantsnek konkrétan -10 passzolt yardja volt. És a Ramsnek sem volt sokkal több.

A második félidő sem hozott nagy javulást, sőt! Az első hat drive ebben a félidőben az alábbi eredményekkel zárult: punt-punt-punt-FG-punt-punt. Aztán a negyedik negyed közepén 10-9-es állásnál érkezett Cooper Kupp, és a félidő egyetlen értékelhető játékával egy 55 yardos TD-t szerzett.

Ugyan a Giantsnek még volt ideje visszatámadni, de valójában senki nem hitte, hogy meg tudja csinálni. Nem is sikerült, az utolsó támadásnál Daniel Jones eladta a labdát, és végül nyert a Rams.

A Giants formáját és játékát látva, ennek a meccsnek sokkal simábbnak kellett volna lennie. A Rams azonban képtelen volt bármit is csinálni. Egy jó drive, és egy jó passz. Ennyit tudott csak felmutatni a csapat támadósora egész meccsen. A védelem egy fokkal jobb volt, de az ellenfél a Giants volt, szóval nehéz megítélni, hogy az 5 sack és a 9 kapott pont mennyire mutatja az egység valós erejét. A Rams végső soron örülhet, hiszen nyert, de a mutatott játék egyáltalán nem volt meggyőző.

(jarred)

25 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
25 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ahanem
ahanem
3 years ago

“spyke”
i-vel

katonadani
Reply to  ahanem
3 years ago

javítva :)

bjeela
bjeela
3 years ago

Én egy cseppet csalódott vagyok Burrowt illetően. Nemrégiben rommá verték a védők, mégis jól teljesített, most meg végre békén hagyták, de nem volt annyival jobb a teljesítménye, mint azt várni lehetne.

Bríz meg feléledt végre és hajigált pár 30-35 yardos passzt is. Persze sosem volt az a Favre típusú mélypassz-hajigálógép, de legalább jelezte, hogy nem a karjával van a gond, ha bénázik, hanem inkább fejben hullik szét néha. A Lionsnál meg eljött az idő egy edzői kar cserére.

A Rams meg űberciki, hogy ennyire nem tudta rommá verni ezt az ezer sebből vérző Giantst. Pláne azok után, ahogy eddig játszottak.

A Vikings végre hozta, amit a szezon előtt mindenki várt tőlük, de kétségeim vannak, hogy ez konstans tud maradni náluk. Valami nagyon nem stimmel ott a fejeknél. BoB meg ritka nagy szarban van, Texans HC minőségében talán először. 0:4-ről visszajönni maga lenne a csoda és ebből a bandából ezt nem nézném ki.

renningan
renningan
Reply to  bjeela
3 years ago

A Lionsnél már tavaly eljött az idő…

Az azért beszédes, hogy a Patricia féle védelem csak akkor tudta megállítani Breest, amikor azok inkább hátrafelé mentek, nehogy kidőljön megint valaki. Amikor kellett, akkor tükörsimán haladtak. Egyszerűen elképesztő.

bjeela
bjeela
Reply to  renningan
3 years ago

Persze, már mondogattuk ezt tavaly is, de ha már belevágtak, hogy namégecccer, hátha, akkor most van itt az ideje megköszönni Patriciának a rengeteg semmit és jó utat kívánni neki és a társulatának akárhová.

Nagyjából ugyanúgy, ahogy nálunk Matt Nagynak. Mert az nevetséges, hogy egy támadószakember ennyire béna legyen és csak a meccsek végi kapkodásban legyen mázlija. Arról meg pláne nem beszélve, hogy miként létezik, hogy egy támadóguru nem veszi észre, hogy ki alkalmas egy csapat vezetésére és kiből nem lesz soha franchise QB. Kész gyalázat, ami ott megy. És akkor a csodavédelem hazavágásáról már ne is beszéljünk…

Fetyke
Fetyke
Reply to  renningan
3 years ago

Igazából ki sem kellett volna nevezni…
Olyan ez, mint a Pats játékosok. Amint eligazolnak New Englandból és kikerülnek BB aurája alól jelentősen visszaesik a teljesítményük és kiderül, hogy középszernél nem jobbak. Egyelőre ugyanez igaz a Patstől elszerződtetett edzőkre is.

bjeela
bjeela
3 years ago

Ja, amúgy meg a Saint-Lions meccs pontszámait felcseréltétek.

katonadani
Reply to  bjeela
3 years ago

javítva

GzsakSam
GzsakSam
3 years ago

New Orleans Saints @ Detroit Lions 29 – 35 – ezt nem kéne javítani? :D

GzsakSam
GzsakSam
Reply to  GzsakSam
3 years ago

tárgytalan…

Pizsama
Pizsama
3 years ago

Nagyon szenvedtem a Giants-Rams meccs nézése közben. A támadójáték a Fisher-érát idézte. A végén már komolyan szurkoltam a Giants-nek hogy verje meg otthon a Rams-t. Nem tudom mi van a csapattal, de közelében nincs a 2018-as gárdának…

AwesomeOne
AwesomeOne
Reply to  Pizsama
3 years ago

A Giants drukkerek nevében köszönjük, hogy megpróbáltad…

Pizsama
Pizsama
Reply to  AwesomeOne
3 years ago

Nem rajtam múlt. Én tényleg azt akartam hogy kapjon otthon egy pofont a kedvenc csapatom, mert különben nem tanulnak belőle hogyha szar játékkal is nyernek…

Fetyke
Fetyke
3 years ago

Vikings at Texans
A két rossz formában lévő csapat közül az nyert, amelyik legalább egy félidőt hajlandó volt játszani.
Kedvenc csapatomról pár szót. A védelem idén sok szenvedést fog okozni és a jobb csapatok ellen nem is számíthatunk túl sok jóra szerintem, bár meccsről meccsre mintha picit kezdeni valami összeállni, de ez a folyamat nagyon lassúnak tűnik számomra. Hunter sokat lökhetne a védelmünkön, de az ő játékához idén nem fűzök sok reményt.
Támadó oldalról nagyon sok kritika éri a csapatot a részünkről is. Nagyon konzervatív és beszűkült a playbookunk, nem értem, hogy passzjátéknál miért nem fogadjuk el a könnyebb, pár yardos játékokat és miért mindig 10+ yardra tekintgetünk. Főleg ilyen támadófallal és a center alól kézbe adott snapekkel. Ezzel együtt azt el kell ismerni, hogy az elmúlt két meccsen 30 és 31 pontot és átlagban 432 yardot termelt a támadósor, nem garbage time-ban. Ezzel bőven kellene meccseket nyerni. Ha egy kicsit tudna javulni a védelem és még kisebbet javítanánk a játékhíváson és a playbookon támadó oldalról, akkor akár meg is lehetne a PO. Nem olyan dolgok ezek, csak sajnos az eddig látott 4 mérkőzés alapján én ebben nem bízom egyáltalán.

Giants at Rams
Nem gondoltam volna, hogy ilyet írok le 4 forduló után, de az óriásoknak reális esélyük maradt a csoport megnyerésére, amelyet még mindig a Redskins vezet. Azt hiszem ennél többet erről nem is kell mondani…

katonadani
Reply to  Fetyke
3 years ago

már nem a Washington vezet :D

Fetyke
Fetyke
Reply to  katonadani
3 years ago

Bocsi! Mindig elfelejtem, hogy mennyit is ér az a döntetlen. :D

Danika
Danika
Reply to  Fetyke
3 years ago

Tudtommal Kubiak West-Coast edző hozzácsapva némi külső zónafutással. A West-Coast playbook pedig hosszú 10+ yardos játékokra épít passzjáték terén, így a LB-ereknek hátrébb kell lenniük (Tampa-2 védelem), ami megkönnyíti a futásokat.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Danika
3 years ago

Ez jól is hangzik, csak ehhez szerintem olyan támadó fal kellene, amilyen nekünk nincs.

Danika
Danika
Reply to  Fetyke
3 years ago

Hát kb. igen, de olyan jó ott északon sohase lesz :D

Krisztian Fekete
Krisztian Fekete
Reply to  Danika
3 years ago

Azért van északon is jó támadófal. Csak nem Minneapolisban kell keresni. :)

RvBalazs
RvBalazs
3 years ago

Még a Vikings meccshez annyit tennék hozzá, hogy Harrison Smith buta szabálytalansága sokba került.
Érdekelne a szerkesztők véleménye. Elsőre nem tűnt nekem durvának, de a visszajátszás alapján jogos volt a kizárás sajnos (igen Fetyke, én is emlékszem, amikor ezek még zászlót se értek… a “régi szép idők”ben)
Várhat rá valamilyen eltiltás még ezért?
Ügyesen tudta Watson támadni Smith helyét a második félidőben.
A Vikingsnál most is istenitik Cook-t
ismétlen a meccs közbeni észrevételem:
A két használható elkapónk 15 targetből 12 elkapást és 217 yardot hozott össze
Erre az a menő, hogy Cook 27(!!!!!) labdacipelésből 130 yardot tett a közösbe.
még ő is 2 elkapásból 27 yardot hozott, ami jóval több labdaérintésenként.
és mit szűr le belőle a szegény ember Vikings edzője: JÓ A SOK FUTÁS
a fentiekben
17 play passz 244 yard
27 play futás 130 yard
A fal sokkal jobb, mint idén vártam, igen jobb.
Még 1 értelmes Guard kéne, nem is kell kettő, és máris biztonságban érezné magát Kirk.
a két OT azt merem mondani, hogy jól játszik (magukhoz képest) C poszton ne várjunk sokat úgy, hogy nem kap semmi Guard segitséget. Ennyi kéne, egy értelmes Guard és rendebn van az egység. Próbáljuk ki Erzát végre, könyörgöm. vagy igazoljunk ha még idén akarnak valamit.

Fetyke
Fetyke
Reply to  RvBalazs
3 years ago

“Smith ügy”: a gurulóssal ellentétben itt nem jár automatikus eltiltás a kizárt (kiállított) játékosnak. A liga megvizsgálja az esetet és a körülmények figyelembe vételével hoz döntést, ami lehet további mérkőzés(ek)ről szóló eltiltás is. De amennyire követtem nem ez a jellemző. Smith előéletét és az eset körülményeit figyelembe véve én a pénzbüntetést valószínűsítem.
Cook annyiban dicsérhető tegnap és már az azelőtti meccs miatt is, hogy sokszor nagyon hamar megütötték, de az első kontakt után még sok yardot kibrusztolt magának és a csapatnak. E nélkül nagy bajban lettünk volna tegnap is. Viszont félő, hogy ekkora, és ilyen jellegű terhelésnél ismét jön majd egy sérülés.
Amit a passz illetve a futójátékról elmondasz az jogos. Viszont azt azért nálunk figyelembe kell venni, hogy ez a fal nem jó továbbra sem passzblokkolásban. Így sajnos jobb híján azzal próbálkozunk ami jobban megy nekik, a futásokkal. Egyébként szerintem is jobb ez a fal, mint amit előzetesen vártam, főleg Reiff tűnik úgy hogy megijedt, és elkezdte összeszedni magát (vagy csak elvitték mellőle a ballasztot). És szerintem lehetne jobb is ez a fal, mert sokszor rajtuk kívül álló okok miatt eszi meg őket az ellenfél védelme. Ilyen ok elsősorban, hogy roppant lassan állunk föl. Az nem járja a mai világban, hogy mire felállunk a játékhoz, addigra legtöbbször 10 másodperc sincs már a játék elindítására. Így a snapet jóval könnyebben kapja el a védelem, és sem Cousins, sem a center nem tudja olvasni a védelem felállását, esély sincs arra, hogy észleljék előre, honnan fog érkezni a nyomás. Motionről vagy a játék áthívásáról már nem is beszélve. A playbook is faék egyszerűségű lett, és ettől a 2 WR-es felállástól egyszerűen megőrülök.
És hogy a humoromat se veszítsem el! A védelem hétről hétre dinamikusan fejlődik, jövő héten már 20 pont alatt tartjuk majd az ellenfélt! Tulajdonképpen, ha most kezdődne a bajnokság (mint ahogy rendes körülmények között kellene is neki kezdődnie) akkor egész jók lennénk.

ducksfan
ducksfan
3 years ago

Vajon a GM BoB kirúgja a HC Bob-ot?

Fetyke
Fetyke
Reply to  ducksfan
3 years ago

Nehéz döntés ez!

janos113
janos113
Reply to  Fetyke
3 years ago

Most rúgta ki 😄

25
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x