Connect with us

Összefoglaló

Zászlóparádé és újabb negyedik negyedes comeback

Kivételesen igazi ragadót rendeztek az NFL-ben csütörtökön, a 3-1-es Bears fogadta a 3-1-es Buccaneerst. A mérkőzés szoros volt, a maga módján izgalmas, de a színvonal, pláne a bíróké messze volt a jótól.

A Bucs volt a mérkőzés esélyese (3,5 ponttal), annak ellenére, hogy Mike Evansen kívül egyetlen valamire való elkapó sem állt Tom Brady rendelkezésére, és Evans sem volt száz százalékos. A mérkőzés ennek megfelelően kezdődött, a Bucs 13-0-ra is vezetett. Aztán jött a Bears mágia, egy labdaszerzésnek köszönhetően az utolsó két percben két TD-t is szerzett a Chicago, minimális értékelhető offenzív teljesítménnyel is sikerült előnyből várni a folytatást – az előrelépés megkérdőjelezhetetlen, a mérkőzés előtt a Bearsnek volt a 26. legrosszabb pontkülönbsége az első három negyedet tekintve.

Matt Nagyék természetesen gyorsan észbe kaptak, hisz eddig nem ez volt a siker receptje, így természetesen érkezett egy nulla pontos harmadik negyed. A Bucs sem villogott, mindössze egy mezőnygólra futotta, de a vezetéshez ez is elég volt – ahogy a Bears szerette volna. Minden adott volt tehát egy újabb comeback győzelemhez.

A negyedik negyed pisztolypárbajjal ért véget. Nem mintha röpködtek volna a TD-k: volt három mezőnygól és annyi, de mivel a Bears tüzelt először, így a végén a hazai csapatnál maradt a win. Tanulságok:

  • Foles nem jó, nem tragikus

Foles soha nem volt és nem is lesz jó irányító. Vannak hihetetlen dobásai, de olyan hajmeresztő passzai is, hogy fennakad az egyszeri néző szeme. 243 yardot, egy TD-t (a – mondjuk ki – jól játszó Jimmy Grahamnek) és egy INT-et passzolt a mérkőzésen, ami egy közepes szint – az INT nem az ő hibája, TD-t is ejtettek el, viszont volt 2-3 sima picket érő dobása, csak droppolt az ellenfél. Viszont legalább van gerince, képes tartást adni a csapatnak, és Mitch Trubiskyvel ellentétben nem csak ő hiszi el magáról, hogy franchise QB. Vele már lehet próbálkozni kreatívabb dolgokkal, képes eldöcögni vele az offense, ami egy immáron 4-1-es kezdéssel és egy lassan összeálló védelemmel már bőven PO-t jelentene. Hogy ott mire menne a csapat, az más kérdés, de a Folesszal felálló Bearsre már a nagyobb csapatok sem legyinthetnek.

  • Brady még mindig top, de a támadófal nélkül nehéz

Az hagyján, hogy nem volt elkapója, még tudta menedzselni a helyzetet, végtére is minden idők egyik, ha nem a legjobb irányítójáról van szó (bár az utolsó drive-ban remélem csak viccelt, hogy nem vette észre, hogy 4. kísérlet jön). Egy ennyire homály támadófalat viszont egy Bradynél mobilisabb irányítónak sem lett volna egyszerű kezelni (összességében nem rossz az egység, de most sikerült valami irtózatosan rossz napot kifogni). A 13+ milliós Donovan Smith egymaga kicsinálta az offense-t, ha nem épp sacket engedett, akkor holding büntetést hozott össze, de volt két false startja is. Bradyt végül csak háromszor sackelték, de rég volt ilyen mozgalmas napja, több sacket is saját zseniből került el. Ezzel együtt meg kell dicsérni a Bears védőfalát, különösen Khalil Macket (két sack, két TFL), ami ugyan a futás ellen nem nagyon működött (bár ebben a sokat rontó linebackerek, főleg Roquan Smith is benne volt), de a pass rush rendben van.

  • RoJo ügyes, a Bucs védelem is rendben van

Kissé meglepő volt, de a Ronald Jones vezette tampai futójáték kifejezetten hatékony volt. 17 futásból 106 yardot termelt, illetve volt egy elkapott TD-je, amit a bírók elfelejtettek észrevenni (róluk majd később). Rajta nem múlott semmi, viszont a passzjátékban túl sok haszna nincs – ez pedig összességében baj, mert Brady imádja az elkapni is tudó futókat (Woodhead, Vereen, Lewis, White). Le a kalappal előtte, hogy alkalmazkodik Arianshez, és a főedző is köt kompromisszumokat (igaz, egyelőre csak tight endekkel), de most is nem egy olyan helyzet volt, ahol egy James White győzelmet érhetett volna.

Illetve emeljük még ki, hogy jó volt a védelem is, a futást szokás szerint remekül fogta (David Montgomery 10 futásból 29 yardot szerzett), de pass rush-ban és coverage-ben is jó volt. Persze nem tökéletes, de jó ez az egység. Kivéve Shaquil Barrettet, aki mintha elfelejtett volna játszani, az amúgy közepesen teljesítő Jason Pierre-Paul mellett sem tud kitűnni – jó ötlet volt nem megadni neki a hosszú távú szerződést.

  • Bírózzunk egy kicsit

A Bears és Bucs is a legtöbbet szabálytalankodó csapatok között van, várhatóak voltak a sárgák, de ez valami brutális volt. Egyrészt sok esetben vakon voltak a bírók (csak két példa: RoJo elkapott TD-jét sikertelen passznak ítélték, Ke’Shawn Vaughn fumble-jét pedig előbb szükségtelen durvaságnak (bár végül meggondolták magukat), majd sikertelen passznak), másrészt sokszor indokolatlanul dobálták a zászlókat. Nem volt hazai pálya, következetesen mindkét oldalt szívatták: bár 1-1 sack is kellett hozzá, de leginkább a bírók miatt alakult ki 20-30 yardos 2-3. kísérletek vagy mehetett a kukáka az elit védőmunka. A sok zászló miatt töredezett és ritmustalan volt a játék, ami elég sokat elvett az élvezeti faktorból.

Tampa Bay Buccaners@Chicago Bears 19-20

32 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
32 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
aranytöküJimmy
aranytöküJimmy
2020-10-09 07:27

Brady számolni se tud és veszteni se

ThySoul
ThySoul
Reply to  aranytöküJimmy
2020-10-09 07:27

Csak figyelt a távolság tartásra :)

Örög Máté
Örög Máté
Reply to  ThySoul
2020-10-09 13:40

Múlt héten meg nem. Meg előtte sem. Micsoda véletlen egybeesés. Csóró Foles meg ott várta, miközben ő puffogva bekocogott az öltözőbe hogy valaki jobb mer lenni nála. Foles meg még meg is védte az interjúban annak ellenére, hogy ez a távolságtartás hirtelen ezen a héten ugrott be Bradynek, hogy kéne. Kevés volt az avokádójégkrém, mert úgy tűnik ha valami eszébe jut, akkor más dolog meg kiesik a helyéről. Most a távolságtartás kiütött egy downt az öreg agyából. Nem szép példamutatás….

d zoli
d zoli
Reply to  aranytöküJimmy
2020-10-09 11:21

Nem is értem hogy gondolta.

bjeela
bjeela
2020-10-09 07:41

Na, mit mondtam? Eccerűen remek a csapat. Matt Nagy meg fenomenális. Az a kifinomult támadási stratégia, azok a felrajzolt playek… Semmi esetlegesség, minden a terv szerint alakult.

ducksfan
ducksfan
Reply to  bjeela
2020-10-09 10:39

és még azt az előnyt is megkapta a Bucs, hogy MVP Trub nem is játszott.

bjeela
bjeela
Reply to  ducksfan
2020-10-09 10:44

Hja kérem, a jó szívünk…

acsdav2
acsdav2
2020-10-09 09:29

Ahogy azt várni lehetett az egyhangú szerkesztőségi tippsor babonája elérte a Buccsot is. :)

katonadani
Reply to  acsdav2
2020-10-09 09:44

(amúgy jóval több konszenzusos tippünk talál, mint sem, csak nyilván mindenki az ellenkezőre emlékszik, mikor meglepetés születik :D )

acsdav2
acsdav2
Reply to  katonadani
2020-10-09 10:34

Én erre most éppen azért emlékszem, mert ez megint olyan meccs volt, ahol minimális volt a különbség a 2 csapat között, de megint előjött az, hogy mindannyian ugyanazt a csapatot mondtátok. :)

bjeela
bjeela
Reply to  katonadani
2020-10-09 10:44

És már megint bebizonyosodott, hogy ehhez sem ért senki a szerkesztőségben. :D

d zoli
d zoli
Reply to  katonadani
2020-10-09 12:21

Mel Kiperizáció :)

d zoli
d zoli
2020-10-09 10:44

Az is fájt amikor Ewans nem találta a labdát. Meg amikor Gronk elkapását annulálták miatta.

renningan
renningan
Reply to  d zoli
2020-10-09 11:22

Evans egy állat… nem ártana meccs előtt benyugtatózni.

ahanem
ahanem
Reply to  renningan
2020-10-09 14:17

Inkább valamelyik dl-t kéne lefizetni hogy verekedjen vele meccsek előtt

d zoli
d zoli
2020-10-09 11:21

Ennyi mental errorral nem lehet. Mi a tök volt ez?

bjeela
bjeela
Reply to  d zoli
2020-10-09 11:41

Ilyen hatást váltunk ki az ellenfelekből…

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  bjeela
2020-10-09 22:18

Mint a hülyékkel vitatkozni?

bjeela
bjeela
Reply to  Kopi3.14
2020-10-09 23:53

na, ezt most nem értem

Jakab Ádám
Jakab Ádám
Reply to  bjeela
2020-10-10 00:41

Akkor már ketten pislogunk értetlenül.Szerintem a kolega úgy gondolta hogy ezt a kérdést minden szituban, minden kontextusban be lehet dobni (mentségére legyen mondva, az esetek 90 százalékában tényelg) , vagy esetleg fogadásból keresett egy környezetet ahol ennek a négy szónak semmi értelme. Más konspirációm nincs az esetre. O.o

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  bjeela
2020-10-10 00:56

Lehúznak a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal?

bjeela
bjeela
Reply to  Kopi3.14
2020-10-10 15:15

Nem a hülye kifejezéssel van gondom, azt értem, de ki(k)re gondolsz?

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  bjeela
2020-10-12 09:06

A Macikra, mint csapat.

Ördög Máté
Ördög Máté
2020-10-09 13:16

Azért a nagy Tom megint megmutatta, hogy nem tanult meg veszíteni. Az csak egy dolog, hogy meccs közben minden elrontott drive után dagadó érrel a nyakán üvölt a társakkal, ezt még rá is foghatjuk, hogy a győzni akarás, meg az átszellemülés… Na de hogy meccs után se egy kéz fogás, se egy gratuláció…A távolságtartásos mesét, amit Foles azért talált ki, hogy ne dobja a busz alá a csórót (mert Foles legalább úriember), nehéz úgy elhinni, hogy előtte a Broncos meccsen is volt kézfogás, meg diskurzus, a Chargers ellen, kevesebb mint egy hete, meg egyenesen legalább egy tucat ellennek rázta meg a kezét. Hát igen, ha te vagy a nyerő, úgy könnyen megy. Lehet akármekkora legenda, sportszerűségből még mindig gyatra. Semmi bajom a Tampával, de már csak azért is ellenük szurkolok, hogy végre megszokja az öreg így 43 évesen, hogy a vereséghet is tartással kell viselni, és nem csak akkor tisztelni az ellenfelet, mikor te vagy a jobb.

bjeela
bjeela
Reply to  Ördög Máté
2020-10-09 19:41

Nagyon nem kellett lökni Tibit, bement ő egyedül…

Fanyul23
Fanyul23
2020-10-09 13:58

Volt egy drive a 4. Negyedben ahol Foles minden passza int lett. Paradox modon ilyen olyan okok miatt tortenetesen egy se lett az, de olyan mintha random idokozonkent valaki lekapcsolna a villanyt Folesnal, kikacagna magat aztan reboot.

bjeela
bjeela
Reply to  Fanyul23
2020-10-09 19:41

Na, ezért fog igen hamar visszatérni MVP Trub.

ahanem
ahanem
2020-10-09 14:17

GO BEARS

bjeela
bjeela
Reply to  ahanem
2020-10-09 19:41

Asszem új rajongót szereztünk. Üdv a klubban!

demonsss
demonsss
2020-10-09 18:20

Csak magának köszönheti a Buccs a 4. Negyedben RED ZONE ban 4&1 nèl nem èrtem mièrt nem mentek okay így meglett a 2 pontos előny , de nagyon sok idő volt mèg ha nem is sikerül jó pozicióba megy fel a defense ès ha mèg pontot tesz fel a táblára a Macik akkor is vissza jöhetnek mèg , ha meg sikerül megvan a tuti győzelem , ha nyerni akarsz ne legyèl konzervatív lásd Chief – Chargers LA rámegy a 2 pontosra ha sikerül megvan a győzelem ha nem vesztenek ès lásd csodát nyertek

Rpi
Rpi
2020-10-09 19:21

Fake, de.. :D
comment image

camillo 7777
2020-10-11 14:24

Igaz az a pletyka, hogy a nagy Bradynek a gyenge pontja a meccs utáni kézfogás? 🤔

32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x