Connect with us

Hír

BREAKING: Az Eagles kirúgta Doug Pedersont!

Tegnap írtunk arról, hogy az eredeti hírekkel ellentétben mégsem olyan biztos Doug Pederson állása, a főedző ma ült le a tulajdonos Jeffrey Lurie-val egyeztetni a jövőről. A megbeszélés vége pedig az lett, hogy Pedersont menesztették – számol be Tom Pelissero.

Lurie-t állítólag nem tudta meggyőzni Pederson a terveiről, amik első hallásra is elég lehangolóak voltak: házon belül akart előléptetni pozíciós edzőket koordinátorokká, köztük a QB-edző Press Taylort, aki láthatóan nem végzett valami jó munkát Carson Wentz-cel, de Pederson a mentoráltjának tekintette. A tulajdonos elégedetlen volt, a főedző pedig állítólag megelégelte, hogy megmondják neki, mit csináljon.

Pederson három éve még Super Bowlt nyert az Eaglesnek, szobra is van a Lincoln Financial Field előtt, mostantól azonban nem ő a csapat főedzője.

Az Eagles HC-állása nem tűnik valami vonzónak, az irányító-kérdés nincs megoldva, a keret gyenge, öreg és drága, pénz nincs a sapkában az erősítésre. Pedersonnak akár New Yorkban lehet újra munkája, ugyanis jó kapcsolatot ápol a general manager Joe Douglasszel, de ez egyelőre csak merő spekuláció.

71 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
71 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rynald
Rynald
2021-01-11 20:26

Meccs előtt:
“Nyugodtan elveszítheted az utolsó meccsed meccset a jobb dradtpickért, nincs veszélyben a munkád”

Most:
“Köszi a picket, viszlát”

sgtGiggsy
Reply to  Rynald
2021-01-12 01:32

Hát azé’ nem. Egyrészt azért lett kirúgva, mert Wentz mélyrepülésében nyilván benne van a keze. Wentz mélyrepülése hozta a csapat mélyrepülését is.
Másrészt azért lett kirúgva, mert az év során a támadójáték (ami az ő sara) fantáziátlan és kiszámítható volt. Harmadrészt azért lett kirúgva, mert iszonyat hülye döntéseket hozott néhol meccs közben (megpróbált negyedik kísérletek mikor a FG jobb lett volna, stb). Negyedrészt azért lett kirúgva, mert látványosan elvesztette az öltözőt. Ötödrészt azért lett kirúgva, mert konkrétan SEMMI épkézláb víziója nem volt a következő szezonra nézve.

acsdav2
acsdav2
Reply to  sgtGiggsy
2021-01-12 16:13

1. Én elfogadom az érveidet, hogy ezek miatt jogos Pederson kirúgása, de azt be kell ismerned, hogy hátba lett támadva azzal, hogy engedték neki a tankolást, megígérve, hogy nem lesz kirúgva.
2. Az ötödik indok inkább a GM-t minősíti. Például a Saintsnél még ennél is rosszabb a helyzet a jövőre nézve, mégse emlegeti senki, hogy Payton rossz edző lenne.

sgtGiggsy
Reply to  acsdav2
2021-01-12 18:55

1. A tankolás az az utolsó 2-3 meccsre vonatkozott. Az, hogy az azt megelőző tizenX meccsre ez nem mentség.

2. Az ötödik nem a GM-et minősíti. A GM igazolja a játékosokat, és menedzseli a fizetési sapkát, ez igaz. Az viszont, hogy mit akar kezdeni a rendelkezésreálló forrásokkal, már a HC feladatköre. Az edzői stáb összeállítása is a HC feladata. Pederson képes volt úgy leülni Lurieval tárgyalni, hogy az volt a kiindulási pontja, hogy Press Taylort lépteti elő OC-nek. Az a QB edzőt, aki alatt Wentz top-10 irányítóból a liga aljára süllyedt (és lássuk be, a Jalen Hurts mágia is csak úgy két meccsig tartott), és passzjátékért felelős koordinátort aki alatt lényegében nem volt a csapatnak passzjátéka… Konkrétan az összes fontos feladatkört házon belül akarta megoldani, miközben Duce Staley az egyetlen, aki igazán értékelhető munkát végzett edzőként.

acsdav2
acsdav2
Reply to  sgtGiggsy
2021-01-12 23:08

1. Én azt elfogadom, hogy jogos a menesztése. De azt továbbra is egy gerinctelen dolognak tartom, hogy megkérik erre az aljas húzásra, hogy cserélje le Hurtsöt, megígérve, hogy nem lesz kirúgva, aztán mégis menesztik. Mert azt te se tagadhatod, hogy meg volt neki ígérve.
2. Ezt a részét így már értem. Mindazon által amellett, hogy Pedersonban sem volt már fantázia, szerintem nem túl logikus lépés akkor új HC után nézni, amikor a legrosszabb feltételeid vannak a jelöltek számára. Tehát most leakasztják vélhetően a legrosszabb jelöltet, aki egyébként egy új iránnyal rövid távon lehet, hogy nem lesz reménytelen, de aztán hosszútávon nem valószínű, hogy Pederson közelébe érne és akkor kezdődhet az egész élőről. Nem lett volna célszerűbb Pedersonnal égni a következő szezonban (mert hát elképzelhetetlen számomra, hogy milyen keret lesz majd a -65M-s sapka miatt) aztán a várható gyenge szezon miatti jó draftcetli, rendezett fizetési sapka és tiszta lap lehetősége miatt az egyik legjobb jelöltre lecsapni?

sgtGiggsy
Reply to  acsdav2
2021-01-12 23:08

1. A tankolásnak semmi köze nem volt a kirúgásához.

2. Volt két választása a csapatnak. Benyelik Wentz fizetésének halott pénzét, eltradelik, aztán Pederson távozik egy újabb kuka szezon után, vagy kirúgják most Pedersont és megnézik, hogy Wentznél ez csak egy bukkanó volt a rettenetes körülmények miatt, vagy tényleg véglegesen szétesett. Az biztos volt, hogy mindketten nem maradhatnak, és az is biztos volt, hogy Pedersonnal nem lehet hosszú távon számolni. Gyakorlatilag senkiből sem tudott kihozni már jó teljesítményt, a csapat játékában nem volt fantázia, erőltette a nem működő dolgokat… Jövőre meglátjuk mi lesz. Ha Wentz nem is talál vissza a jó útra, akkor is megérte ez a lépés. Inkább egy potenciális QBt tartson meg a csapat, aki akkor is terhelné a sapkát, ha elmenne, mint egy olyan edzőt, akinek nincs jövője a csapatnál.

acsdav2
acsdav2
Reply to  sgtGiggsy
2021-01-13 09:00

1. Nem tudunk közös nevezőre jutni. :)
2. Van ebben is logika, hogy Wentzet támasztjátok fel, nem mondom, de a Bieniemy,Daboll, Brady trióból szerintem egyikre sincs esélyetek, akiben igazán hinni lehet, hogy változásra képes. Arthur Smith igaz még elérhető és ő is jó munkát végzett, de nem hiszem, hogy neki mondjuk jobb alternatíva lenne az Eagles HC poszt egy eléggé gyenge keret esetében.

sgtGiggsy
Reply to  acsdav2
2021-01-13 09:46

2. A keret azért nem annyira gyenge, a gond inkább a fizetési sapka kérdés. Meglátjuk majd hogy alakul a sapka, de egy edzőnek szerintem a kihívás inkább vonzónak kéne, hogy legyen. A védelemmel alapjában véve nincs nagy gond, egy jó közepes szintre mindenképp jó már most is (ezzel együtt azért vannak siralmas csapatrészek, mint pl a LB sor). Támadóoldalon ha Wentz újra összeáll fejben és egészséges tud maradni, akkor az irányítókérdés meg is van oldva (az is benne van persze, hogy hogy végleg széthullott, de egy olyan szerződéssel, ami neki van, iszonyat nagy luxus lenne nem megpróbálni újraéleszteni). A futójáték rendben van (Duce Staley kábé az egyetlen edző a csapatnál, akit meg kell tartani, és az emberanyag sem rossz). A támadófalban vannak lyukak (főleg ha Kelce távozik, vagy visszavonul), de egy megfelelő edző azért egy elfogadható szintre mindenképp fel tudja hozni. A TE helyzet jó, és még akkor sem tragikus, ha Ertz távozik (ami azért sanszos). Ami elég siralmas, az a WR kérdés. Reagort egy év után egy szar rendszerben a hulladék passzjáték mellett nem írnám még le. Jeffreytől biztos szabadul a csapat, mert bár a 10milliós dead cap sem jó, de ha marad a keretben, 18millióba kerül. DJax valószínű visszavonul, de ha maradna se valószínű, hogy hadrafogaható lenne.
Itt az igazán nagy gond a sapka kérdés, ami kriminálisan rossz.

acsdav2
acsdav2
Reply to  sgtGiggsy
2021-01-13 09:51

2. Igen, a keret önmagában nem rossz, csak nekem független nézőként egy teljes rejtély, hogy ebből az egész jó keretből mennyi minőségi játékos marad meg, mire befértek a sapka alá.

sgtGiggsy
Reply to  acsdav2
2021-01-13 10:15

Na igen, ez jó kérdés lesz. Van most azt hiszem olyan -80millió, és cutokkal sem olyan nagyon lehet spórolni, mert nagyon durva dead money maradna a játékosok után. Itt az a gond, hogy a SB után kábé egy hároméves terv volt újabb címekért hajtani, ehhez képest ebben az időszakban rohadtul nem jöttek az eredmények. Főleg a keret képességeihez képest mérten. Az idei keret például vastagon PO esélyes volt. És ha most Wentz teljesítményét ki is vesszük, akkor sem látni, hogy ilyen általános játék mellett egy másik irányítóval hol lett volna az a plusz 5-6 győzelem, amit ennek a csapatnak szereznie kellett volna.

katonadani
Reply to  acsdav2
2021-01-13 10:32

nem olyan vészes egyébként a helyzet, mint tűnik cap szempontból.

Ezt írtam a vonzó főedzős cikkben:
Derek Barnett, DeSean Jackson és Zach Ertz elküldése nagyjából 20 milliót fel lehet szabadítani, plusz a tavalyi capből át lehet hozni elég sok megmaradt pénzt, így nagyjából ennyivel (és 1-2 átalakítással) meg is lehet oldani a helyzetet, de költeni nyilván nem lehet már és még így is bent marad elég sok rossz szerződés, amivel most nem lehet kezdeni semmit.

Szóval ahhoz, hogy beférjünk a capbe, kb ennyi kell. És igazából nagyon más út sincs, mert kb senki mással nem lehet spórolni :D van 30 millió rolloverünk, plusz ez a 20 millió a három játékossal és kész. Barnettel lehet mást is megpróbálni, olcsóbb szerződést, mint az ötödik éves opciója, vagy valami hasonlót, ha nagyon meg akarják tartani. Plusz könnyen elképzelhető, hogy nem lesz ennyire alacsony a fizetési sapka, legutóbb már 20 millióval többről pusmogtak.

A probléma inkább az, hogy öreg, drága és ahhoz képest kifejezetten szar a keret (önmagában is gyenge).

acsdav2
acsdav2
Reply to  katonadani
2021-01-13 17:53

Ehhez a számításhoz az overtheacap-ből vetted az adatokat?

katonadani
Reply to  acsdav2
2021-01-13 19:26

igen

snookerista
snookerista
2021-01-11 20:34

Rosemant mikor rugják ki? Keretet ő cseszte szét és ő adott nagy fizut a semmiért Wentznek . Elkellett volna cserélni még amikor ért valamit és vitte volna valaki.

gyeek
gyeek
Reply to  snookerista
2021-01-11 23:27

Egyáltalán nem a semmiért kapta Carson a pénzt. A SB évében a sérüléséig nagyon, nagyon jól játszott, és bár kevésbé releváns, de még tavaly nyáron is voltak akik nevetségesnek találták az elkerülhetetlen összehasonlítás apropóján, hogy Prescott jobb mint Wentz.

Krisztian Fekete
Krisztian Fekete
Reply to  gyeek
2021-01-12 08:53

Nem semmiért, csak a jelek szerint kicsit elsiették.

gyeek
gyeek
Reply to  Krisztian Fekete
2021-01-12 09:59

Utólag én is tévedhetetlen vagyok.

Krisztian Fekete
Krisztian Fekete
Reply to  gyeek
2021-01-12 09:59

Azért Wentz esetében végig korainak tűnt a nagy pénz – csak nem formahanyatlás, hanem a sok sérülés miatt.

ahanem
ahanem
Reply to  Krisztian Fekete
2021-01-12 10:14

egyikből meg simán jöhet a másik
térdsérülésnél meg fóleg

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  gyeek
2021-01-12 12:01

Elég sokan kételkedtünk abban a hosszabbításban.

gyeek
gyeek
Reply to  Kopi3.14
2021-01-12 16:21

A sérülés előtt MVP formában játszott, megállíthatatlannak tűnt vele az Eagles. Mindez folyamatos fejlődési tendencia mellett. Azzal, hogy hamar aláiratták vele a szerződést azt hihették még nyertek is, nemhogy túlfizették. Ne feledjük, hogy ez a SB nyertes szezon után volt, minden csodaszép, csak le kell fixálni a franchise QB-t. Senki, értsd SENKI nem sejthette mennyire megrogyik Wentz. A sérülés előtti játéka alapján a mostani szerződése bagó lenne. 11-2ig vitte a csapatát, nem volt más választása Rosemannek a fojtogató cap mellett, mintsem minél előbb aláirassa vele a szerződést. Nem szoktam ilyet mondani, de most tényleg úgy gondolom, hogy aki szerint az rossz lépés volt, az boltoljon le maga egy ilyen szerződést az NFL-ben, és akkor fejethajtok bármilyen 20/20 hindsight bölcsesség előtt.

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  gyeek
2021-01-12 17:18

Csak akik kételkedtünk a döntés helyességében, pont azt mondtuk, hogy A) egyetlen szezonra adni neki ennyit ennyire korán, B) amikor a rendszer Folesból is Big dicket csinált, nem biztos, hogy okos ötlet. ugyanaz a szitu, amikor mas posztokon játszók esetén megy az egyetlen évért adott nagy pénzes szerződés.

Krisztian Fekete
Krisztian Fekete
2021-01-11 20:35

Lehet, hogy a keret öreg, de fiatal irányítójuk van. Kettő is! :D

Fetyke
Fetyke
Reply to  Krisztian Fekete
2021-01-11 21:11

“…de fiatal irányítójuk van.”
Azért ne túlozzunk. Egyelőre van két emberük ezen a poszton.

Krisztian Fekete
Krisztian Fekete
Reply to  Fetyke
2021-01-11 21:11

Jó, de ha ilyen szigorúak vagyunk, akkor kb a csapatok felénél csak valaki kitölti a posztot. :D
Jó, mi északon szerencsések vagyunk, hisz mind a 4 csapatnak megvan a franchise irányítója! ;)

bjeela
bjeela
Reply to  Krisztian Fekete
2021-01-11 23:18

Tessék?

pritek
pritek
Reply to  bjeela
2021-01-11 23:23

Lenni valami problem? Tetszett talan felrenyel neked?

bjeela
bjeela
Reply to  pritek
2021-01-12 08:29

Nem beszel te nyelv. Ismeretlen idióta… pardon, idioma.

pritek
pritek
Reply to  bjeela
2021-01-12 09:03

Idioma van meg keves. Kicsi csipos. Rizzsel?

bjeela
bjeela
Reply to  pritek
2021-01-12 09:09

Nem szeletem lizst, inkább tésztá, és lehet cípősz jó szok. Mél beszélünk hülyén, ha te mégisz beszél én nyelv?

Viktor Gál
Viktor Gál
Reply to  bjeela
2021-01-12 00:39

Hát Rodgers, Stafford, Cousins és Love. Trub egy magasabb polc.

Krisztian Fekete
Krisztian Fekete
Reply to  Viktor Gál
2021-01-12 07:52

Beérett az MVP Trub kampány.

bjeela
bjeela
Reply to  Viktor Gál
2021-01-12 08:23

Najazé….

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  Krisztian Fekete
2021-01-12 04:01

McNabb és Vick?

Torony
Torony
2021-01-11 21:11

Pedig mennyire dicsertek hogy a fizetesi sapka tul van ertekelve😅😅😅😅
Meg wentz mvp🤷‍♂️🤷‍♂️ 8 meccsig…

Danika
Danika
2021-01-11 21:11

Na Dani, frissítheted a cikkedet az Eagles vonzóságáról. :D

katonadani
Reply to  Danika
2021-01-11 22:34

holnap meglesz :)

Danika
Danika
Reply to  katonadani
2021-01-12 05:54

Fasza

LG
LG
2021-01-11 21:42

Wow, na vajon az új HC-vel mit fognak lépni?
Ott lesz a kezükben az 1/6, amivel tök jó lenne QB-t húzni, de mivel a padot egy “cut esetén idén 59$ dead money-t hátra hagyó” QB koptatja, a szezont meg az új “szegény ember Lamar Jacksonjával” fejezték be, ezért borzasztó helyzetben vannak. Jó kérdés, h pl. az edzői gárda leváltása majd visszahozza-e a 2017-es Wentz-t vagy sem?

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  LG
2021-01-12 03:59

Wentz szerintem kuka. Az ára miatt egy gyémántokkal kirakott aranykuka :(

LG
LG
Reply to  Megawatt Szvetozár
2021-01-12 13:38

Az idei teljesítménye alapján lehet, de azért adnék még neki egy esélyt. És szerintem a csapat is fog, mert más választása nem nagyon van.

Megawatt Szvetozár
Megawatt Szvetozár
Reply to  LG
2021-01-12 18:36

Nem nagyon hiszem, hogy egy ilyen gödörből ki lehet kerülni, de ne legyen igazam. A csapat meg nyilván kényszerpályán mozog a nagy szerződés miatt.

touchdown29
touchdown29
2021-01-11 23:09

Mi történik itt? Nemrég még a jobb FO között emlegették az Eagles-ét, most meg egymást hegyét hátát érik az érdekes döntések. Wentz franchise QB volt, akkor minek húztak olyan magasan egy irányítót? Pederson kirúgása jó húzás? Mennyire szól ez az egész Wentzről? Elképzelhető egy irányító húzás 1/6-on? :D

bjeela
bjeela
2021-01-11 23:23

Az a szomorú, hogy Pederson teljesítménye a gyűrűt leszámítva korántsem jó. Volt két pozitív és két negatív szezonja, pechjére az utóbbiból a legdurvább most. Érthető, ha elszakadt a cérna. Röhejesen hangzik, de ha a gyűrűnyerő szezont nem nézem, akkor Chip Kelly egy fikarcnyival nem rosszabb, mint Pederson, sőt.

Fontos_Vidra
Fontos_Vidra
Reply to  bjeela
2021-01-12 09:24

ha meg a két negatív szezont nem számoljuk akkor pozitív a mérlege…
ennek pont ennyi értelme volt

bjeela
bjeela
Reply to  Fontos_Vidra
2021-01-12 09:40

Őőőőőőőő… nem. Ennek az volt az értelme, hogy volt egy kicsúszott szezonja, de nem volt képes konzerválni a jó játékot. Hektikus, bizonytalan csapatépítés jellemzi.

Fontos_Vidra
Fontos_Vidra
Reply to  bjeela
2021-01-12 09:50

persze, hogy kiugró, de ezért csinálták, hogy meglegyen.
ezt jelenti a win now, felraksz mindent egy kártyára, és reméled sikerül. nekik sikerült. a win nowban az is benne van, hogy utána kuka a csapat valószínűleg mert anyagilag nem fenntartható, ezzel számoltak előre.
az hogy a keret se jó semmire az más kérdés.

bjeela
bjeela
Reply to  Fontos_Vidra
2021-01-12 13:46

A lényeg az utolsó mondatodban van: “…a keret se jó semmire …”. Természetesen az állításod nem igaz, különben nem nyertek volna gyűrűt, ellenben a gond ott van, hogy egy győztes társulatban lévő értékeket nem tudta megőrizni Pederson. Márpedig egy HC-nak ez is a dolga.

De ha elfogadjuk az állításodat, miszerint a keret nem jó semmire, akkor ezek nem érdemeltek volna gyűrűt. Mert persze elvesztettek pár játékost, de azért alapvetően nem rongálták meg annyira a keretet, jhogy ennyire le kellene gatyásodnia a csapatnak. Mégis ez történt és ebben van a felelőssége Pedersonnak. Hogy párhuzammal éljek ott van a tavalyi LSU, Orgeron bandája. A gyűrű után szétkapták, mint éhező utcagyerekek a kocsiról lepottyant sóskiflit, és Orgeronnak nem maradt értékelhető csapata, mert nem gondolkodott előre, így aztán az LSU ég, mint a napalm. Mondjuk Orgerontól nem is vártunk túlzottan sok észbeli képességet. De Pedersontól igen. És az ő bandáját nem kapkodták szét úgy, mint Orgeronét, mégsem volt képes sikeres maradni a csapattal.

Anno szidták Ditkát, hogy elcseszte a világverő Bearst, pedig abban volt még legalább egy, de inkább két gyűrű. Igazuk volt. Ki is derült a Saintsnél, mennyire jó HC Ditka, ha nincs a kezében egy csodacsapat.

Vicgeordie
Vicgeordie
Reply to  bjeela
2021-01-12 13:57

“a gond ott van, hogy egy győztes társulatban lévő értékeket nem tudta megőrizni Pederson”

most úgy őszintén, Belichick-en kívül ki az, akinek ez konstansan sikerült az elmúlt 30 évben? és idén még rá is rászakadt a f*stenger 20 év után.

Pont ez a lényege az egész rendszernek, esélykiegyenlítő liga (ráadásul Pedersonnak a sérülésekkel azért ritka nagy peche volt folyamatosan)

bjeela
bjeela
Reply to  Vicgeordie
2021-01-12 16:13

Kérded “…ki az, akinek ez sikerült az elmúlt 30 évben?” Örömmel segítek, ha már ilyen lusta dög vagy és nem nézel utána te magad: SPayton, Bill Cowher és Tomlin, a Rozmár, Holmgren, Sherman, McCarthy(mondjuk neki könnyű volt), Jim és John Harbaugh, Dungy(neki is), Dennis Green, Carroll. Nem mindegyiknek jött össze a gyűrű, de tartósan ott maradtak a csapatukkal az élmezőnyben, megőrizték a pozitív mérleget és a győztes hangulatot, vagyis az esélyt és hitet, hogy majd jövőre sikerül, mert még mindig jó a csapat. Egy HC talán legfontosabb feladata.

Vicgeordie
Vicgeordie
Reply to  bjeela
2021-01-12 16:28

sztem a HC legfontosabb feladata, hogy gyűrűt nyerjen. És ebből pl. a liftező Eagles-nek pont ugyanannyi van az elmúlt 24 évben, mint a szinte folyamatosan playoff résztvevő Packers-nek. Az pedig a lőtéri kutyát sem érdekli utána, hogy az alapszakaszban vagy a konferencidöntőben hasaltál-e el, a lényeg hogy nem sikerült…

rightinthenuts91
rightinthenuts91
Reply to  Vicgeordie
2021-01-12 19:01

bjeelaval értek egyet. “sztem a HC legfontosabb feladata, hogy gyűrűt nyerjen” ez elég szigorú. Ez alapján ha nem is évente, de 3-4 évente ki kellene rúgni 30 HC-t a ligában.
Sztem az SB win már csak egy plusz, ami nagyon soktényezős, nem lehet csak egy emberen számonkérni.

bjeela
bjeela
Reply to  Vicgeordie
2021-01-12 19:46

Őőőőőő… nem.

A HC feladata, hogy bajnok szemléletű csapatot építsen, amelynek esélye van bajnokká válnia. Ott már úgyis csak nüanszok döntenek, kivéve, amikor csoda történik, mint a Peccnél, ahol valami teljesen érthetetlen okból kifolyólag minden működött. De még náluk sem mindig, lásd a 100%-os Peccet, amelyiket úgy lepett meg a gyűrűcsatában a sehova sem mért Giants, mint magabiztos házasságtörő férjet a sodrófavásárlásból túl korán hazatérő feleség.

Tessék megérteni, hogy nincs olyan, hogy tuti bajnoki cím, ezért irreális azt elvárni egy edzőtől, hogy bajnok legyen a csapatával. Egy bajnoki szezonban sok esélyese van a bajnoki címnek és akut forma, hangulatok, szerencse, megafaxomtuggyamiminden dönt arról, ki lesz a bajnok a végén. Most őszintén, épeszű ember látta bajnoknak a Peccet 28:3-as állásnál? Az összes tisztességes Pecc hívő azonnal rávágja, hogy mi mindannyian, de hazudnak, mint a hat éves Pistike, amikor megkérdezik ki rajzolt a zsiráfot ételfestékkel a dédpapi portréjára, amit Munkácsy festett. Végtelen mennyiségű sztorit fel tudnánk emlegetni, amikor egy nevetséges eset ütötte el a bajnoki címre esélyes csapatot a cím megszerzésétől.

És ezért nem az edző felelős. A felelőssége abban mérendő, hogy képes e megőrizni a csapat kedvét arra, hogy ismét nekiveselkedjenek a bajnoki címnek, felkészültek legyenek minden értelemben és higgyenek magukban. Az Eagles például a Rozmár regnálása alatt folyamatosan esélyes volt a gyűrűre, de valahogy mindig elakadtak. De a Rozmár zsenije abban(is) keresendő, hogy minden évben elérte, hogy a csapata a soron következő évben ismét bejusson a rájátszásba és legyen esélye nyerni. Vagy nézd meg Holmgrent, Tomlint, BB-t, SPaytont, etc., ugyanez a sztori. Ezek a kiváló edzők, akik képesek folyamatosan fenntartani a kiemelkedő szintet. Ez az igazi kunszt.

Emlékszel BB sztorijára, amikor egy vesztes meccsről elemezgettek a játékosok a repülőn mindenféle nyakatekert elméleteket kitalálva, ő meg csendben, magában megjegyezte, hogy egy kibaszott védelmi hiba volt, ahol az egyik ember nem tette a dolgát. És ezen elmehet egy meccs. Erre sosem lesz garancia, hogy a játékosod nem követi el egy sorsdöntő helyzetben. Ezért tehát bolondság azt gondolni, hogy a HC legfontosabb feladata gyűrűt nyerni, mert arra sosem lesz hatása egyetlen edzőnek sem. Lásd a Colts sztoriját a totális underdog Jets-el és a nagypofájú Németh Jóskával.

Vicgeordie
Vicgeordie
Reply to  bjeela
2021-01-12 20:35

akkor egyetértünk, hogy nem értünk egyet :)

sztem az NFL-ben a siker egyetlen fokmérője a gyűrű, mert egyszerűen nem lehet mást nyerni. Nincs olyan (mint pl a gurulósban), hogy de legalább a kupát megnyertük, de legalább meglett a BL-hely, de legalább stb.

ez persze nem jelenti azt, hogy az általad felsorolt edzők kutyaütők lennének (sőt), de ritkán kapnak olyanok 4-5 évnél többet egy franchise-nál, akik egy gyűrűt sem tudnak felmutatni. és igen, ez rengeteg tényező függvénye, amik közül párra valóban nincs ráhatása az edzőnek, de ilyen a vezetők felelőssége. Elég egy civil munkahelyre gondolnod: ha tartósan nincs eredmény, a vezetőt fogják elővenni.

a szurkolói oldalról már ne is beszéljünk. nincs olyan drukker a világon, aki ne cserélne be bárhány évnyi stabil, de SB előtt végződő playoff részvételt egy gyűrűre és az esetlegesen azt követő, éveken át tartó szívásra.

ui.: én vállalom, hogy lelkiekben már rég elengedtem a dolgot 28-3-nál :)

bjeela
bjeela
Reply to  Vicgeordie
2021-01-12 23:09

Ez könnyen megeshet, de ez legyen a legnagyobb problémánk.

Amúgy rosszul tudod. Ugyebár igenis vannak egyéb elismerések. Előszöris megnyerheted a csoportodat, ami egyfajta elismerés, bár nem jár érte kupa, plecsni. Aztán jön a konferencia győzelem, amiért már jár egy-egy kupa konferenciánként és csak ezt követően jön a gyűrű. Mindezeken felül vannak mindenféle statisztikák, amikben mérik a csapatok alapszakaszbeli és PO-s teljesítményét, melyeket évente szép sorrendbe állítanak, ami szintén egyfajta elismerés, mint pl. az év edzője díj is.

Szóval jól hangzik, hogy csak egyetlen elismerés létezik, de nem. Ha párhuzamolnánk az általad választott gurulósra, akkor a te felvetésed szerint egyedül a BL győztes ér valamit… nem, mégsem, a Világkupagyőztes , vagy manapság már Klubvilágbajnok az igazi, mindenki más egynagykalapszar, nemérsemmit, futottakmég, kinemszarjaleőket. Kicsit beszűkült látásmód és végletesen elitista értékrend, de ki vagyok én, hogy ezért megrójalak. Ha neked teccik, egészségedre.

Amúgy a civil munkahelyen nem az a mérce, hogy a világ legjobbja legyél, mert ha nem, akkor lapát, ugyanis akkor nem lenne egyetlen KKV főnök sem és a multik vezetőinek a 90%-a is elmehetne kapálni.

A szurkoló persze bajnoknak szeretné látni a csapatát, de nem minden nap kolbász. Az elmúlt ötven évben 19 csapat lett bajnok a 32-ből, azaz fél évszázadon át 13 csapatnak nem jutott gyűrű. Nekik már az is nagy szó, ha eljutnak a PO-ig és verdesik a seggüket a flaszterhoz. Pedig ez egy kiegyenlített liga…

Ja, és még valami, ha már gurulós párhuzam: jónéhányszor megkérdezték Maradonát, a világ legjobb futballistáját(egy fenét az, de mind1), hogy szerinte ki volt a legjobb futballista, akit valaha látott és érdekes módon egy második ligában játszó salvadori focistát említett, aki szerinte jobb volt nála és Pelénél is. Ezzel csak azt akarom érzékeltetni, hogy nem mindig a bajnok, vagy a mások által elismerten legjobb a legjobb. És egy gyűrű nélküli HC is lehet kiváló, míg egy gyűrűt nyert HC is lehet gyengécske.

rightinthenuts91
rightinthenuts91
Reply to  bjeela
2021-01-13 09:18

Jó példa erre gurulósban a Juventus: Kib*szták Allegrit, mert nem tudott bl-t nyerni. (Sorozatban 5 bajnoki cím, 4 olasz kupa, 2 szuperkupa, 2 bl döntő). Aztán most évente váltanak edzőt és egyelőre ez az év sem azt igazolja hogy Pirlo megváltja majd a világot.

ahanem
ahanem
Reply to  bjeela
2021-01-12 15:23

mondjuk a csapat 70%a (legalább a kezdőknek) huzamosabb ideig kidőlt, azért úgy nem könnyű, felfoghatjuk ürügyként is

sgtGiggsy
Reply to  Fontos_Vidra
2021-01-13 10:08

Csakhogy a csapat nem a win-now idejében nyert SB-t. Az a bajnoki cím után következett. Pont az, hogy a win-now idejében két bemakkolt PO szereplést tudott csak összehozni a csapat, miközben a teljesítmény egyre csak romlott. És igen, nyilván a sérülések is számítanak, de azért ez is olyan dolog, hogy ha egy csapatban a játékosok folyton sérültek, azt már nem lehet a szerencsétlenségre kenni. Orvosi stáb, edzésmódszerek, stb. Valami biztos félrecsúszott az Eaglesnél, mert nincs más olyan csapat, ahol az elmúlt négy szezonban ennyiszer dőlt ki kulcsjátékos. Ehhez hozzájön még, hogy az elmúlt három évben szinte csak leépültek játékosok az Eaglesnél. A cornerbackek, akik itt felsültek, máshol a liga elitjébe emelkedtek. Agholor a SB év után egyre csak rosszabb lett, mire idén egy (az idei évet nem számítva) Wentznél gyengébb irányítóval élete szezonját produkálta egy másik csapatban. Alshon Jeffrey top elkapóként érkezett, volt egy jó, meg egy elfogadható szezonja, azóta totál eltűnt, mindezt top-WR fizetésért. A tavaly draftolt JJAW akkora bust mint a ház, miközben a képesség a korábbiakat látva megvan benne. És ezek után következett Wentz összeomlása idén (top-10 QB tavaly úgy, hogy a csapat szertárosainak dobált, bottom-3 idén). Ahol ENNYI baj van a játékosok fejlődésével, egészségi állapotával, mentális felkészültségével, ott egyértelműen az edzői stáb jelenti a gondot.
És ezt tetézta Pederson azzal, hogy azt a QB edző-passzjátékért felelős assistant HC-t akarta előléptetni OC-nak, aki alatt Wentz ezt a hulladék szezont produkálta (és hát azért ha megnézzük Hurts statjait, azok sem egy potens passzjáték képét vetítik elénk).
Egyszerűen nem értem azokat, akik szerint a SB győzelem az megfelelő mentség mindenre. Igen, a csapat nyert egy SB-t három éve. Azóta viszont konkrétan létfenntartó módban volt. Egy-két gyengébb szezont el lehet nézni, de ez már a harmadik volt a SB óta, és a három év alatt a játékosok csak visszafelé fejlődtek. Mégis meddig kellene szerintetek, hogy mentség legyen egy SB győzelem egy ocsmányul alulteljesítő HC-nak?

Fontos_Vidra
Fontos_Vidra
Reply to  sgtGiggsy
2021-01-13 11:00

Nem védem, én csak arra akartam rávilágítani, hogy nem objektív úgy megnézni valaki teljesítményét, hogy a legnagyobb érdemét elveszed. Elvégre ezt a sportot a gyűrűért játsszák, neki pedig történetesen összejött.

sgtGiggsy
Reply to  Fontos_Vidra
2021-01-13 12:38

Objektív teljesítményítéletet akarsz?
A SB óta negatív mérleg, egy rakás visszafejlődött sztárjátékos, és görcsös ragaszkodás a nem működő dolgokhoz (csak az idei évet nézve: 35-ször ment neki a 4. downnak – 1. NFL szinten, 42%-os sikerrel – 27. NFL szinten; a futójáték ment – 4. NFL szinten a yard per kísérlet statisztikában, erre nem használja – 23. NFL szinten a kísérletek számában; a passzjáték nem ment – 32. NFL szinten a yard per kísérlet statisztikában, erre erőlteti – 10. NFL szinten a kísérletek számában és 1. a benyelt sackek számában 15!!!-tel megelőzve a 2. helyezettet) kiskedvencezés az edzők közt (a totál utolsó passzjátékért felelős, Wentzet leépítő Taylort akarta megtenni OC-nek ahelyett a futójátékért felelős Staley helyett akinek a keze alatt a futójáték ligaelit volt). Egyszerűen SEMMI észérv nem szólt Pederson megtartása mellett. Kösz a bajnoki címet három évvel ezelőtt, de az ilyesmi max egy-két évre adhat mentességet. Az az idő már lejárt, a csapat pedig egyre csak rosszabb lett. Egyszerűen nem lehet egy régi sikerrel takarózni, mert a régi sikertől a jelenlegi problémák nem oldódnak meg. Főleg mikor pont az edző maga okozza a jelenlegi problémákat.

Fontos_Vidra
Fontos_Vidra
Reply to  sgtGiggsy
2021-01-13 13:08

Lehet én nem írtam le érthetően, de nem akartam se azt hogy megtartsák, és azt mondtam hogy jó edzőnek tartom. Láthatóan romló tendenciát mutat. De úgy értékelni összességében, hogy elveszed az érdemeit, mert mostanság szar a munkája, mégse fair dolog, mert azt is ő érte el.
BB se szar edző mert már vagy 2 éve nem nyert semmit, és lejtmenetben a csapat. Csak összekapart 6 gyűrűt, és ott se mondja senki hogy ha elvesszük ezt/azt akkor mi van. Pedersonnál se fair dolog elvenni a gyűrűjét és csak az azótai munkáját értékelni, mint az Eagles edzője.
Ennél világosabban nem tudom leírni amit akartam, és úgy érzem a semmiről vitáztok velem.

gyeek
gyeek
Reply to  bjeela
2021-01-12 16:28

Ha azt is kiveszed, hogy Csip Mester elcserélte a top formában levő McCoyt aztán csillagászati áron ellopta a Cowboystól DeMarco Murrayt, plusz cserélt Sam Bradfordért, míg a draftjait rendre elbaltázta, azt sem érthetnénk miért lett kirúgva.

vabu
vabu
2021-01-12 06:39

Lincoln Rileyt emlegetik nagy esélyesként,róla mi a véleményed Dani?

katonadani
Reply to  vabu
2021-01-12 08:08

tuti nem tudjuk leakasztani :D ha igen, tökéletes lenne

acsdav2
acsdav2
Reply to  katonadani
2021-01-12 23:08

Dani! Ezek után még lehet szurkolni őszintén az Eaglesnek? Megkérik egy olyan aljas húzásra Pedersont, ami történelmi lesz, de megígérik neki, hogy azzal, hogy bevállalja ezt a Hurts cserét nem lesz kirúgva a rossz szezon miatt. Majd ezek után még is kivágják. És ehhez vegyük hozzá, hogy vele nyertek Lombardit történelmük során először. Ennél gerinctelen húzást nem tudok elképzelni egy csapattól.

katonadani
Reply to  acsdav2
2021-01-13 08:13

egyrészt nem gondolom, hogy meg lett ígérve ilyesmi. Másrészt alapvetően úgy is volt, hogy marad Pederson, de változott a helyzet, amikor azt mondta a tulajnak, hogy az a víziója a csapatnak a jövőre, hogy nem változik semmi, hanem az eddig láthatóan szar munkát végző edzők nagyobb felelősséget kapnak.
És láthatóan Pedersonnak sincs baja a kirúgással, elege lett neki is mindenből.

acsdav2
acsdav2
Reply to  katonadani
2021-01-13 09:09

1. Na persze, nem lett neki megígérve…… Jó vicc. Akkor még is miért vállalta volna be ezt a döntést? Csak úgy szívességből?
2. Ha a szar edzők kapnak még nagyobb felelősséget, akkor az amúgy is nagyon rossz keretből (nem tudom mit lehet kihozni ebből a fizetési helyzetből) legalább lesz egy jó draft pozíció jövőre, amihez el lehet csábítani a jó HC jelölteket. A mostani helyzetben kinek vonzó az Eagles HC poszt?

katonadani
Reply to  acsdav2
2021-01-13 09:25

1) mert ha a főnököd azt mondja, hogy csinálj valamit, akkor megcsinálod. Ebből is lett elege Pedersonnak, hogy megmondták mit csináljon.
2) valszleg nem az, de jövőre sem lesz az. meglátjuk mit sikerül összehozni, Pederson sem A terv volt annó, aztán azért csak összehozott egy SBt, még ha utána erős lejtmenetbe is kapcsolt.

wolandrule
wolandrule
2021-01-12 08:05

Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha nyer a Patriots anno. :D

LG
LG
Reply to  wolandrule
2021-01-12 13:46

Nem a SB győzelem miatt kapott ilyen szerződést, hanem inkább a sérülése előtti és utáni fél-fél szezonos teljesítménye miatt. De persze, nem vitatom, hogy Te örültél volna annak, ha nyer a Patriots :)

ahanem
ahanem
2021-01-12 08:38

ez egy jó nfc east nap volt.

71
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x