Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Trevor Lawrence

A legjobb irányító prospect Andrew Luck / Peyton Manning / John Elway óta. Ilyen magaslatokba emelik a legtöbben Trevor Lawrence-t, akit már most beírhatunk a mock draftjaink első helyére, hiszen 99%-ig biztos, hogy a 2021-es szezonban a Jaguars irányítója lesz. Nem hiszem, hogy van még olyan fociszerető ember, aki ne hallott volna a Clemson kiválóságáról, de most belemegyünk részletesen, mit is tud a srác, és hogy kiérdemelte-e, hogy szuperlatívuszokban beszéljünk róla (spoiler warning: igen)

Lawrence már a gimnáziumban is az ország legjobb játékosának számított, Deshaun Watson állami rekordjait döntögette, majd a modern recruiting éra második legjobb játékosának tartották a 2002-es Vince Young mögött. Ő a foci LeBron Jamese, aki már egészen fiatal kora óta az egész ország reménysége volt, akiről már nagyon hamar látszott, hogy óriási sztár lehet belőle. Ő pedig nem okozott csalódást, hiszen már elsőévesként bajnoki címig vezette a Clemsont, majd másodévesen is veretlenül meneteltek végig, csak hogy a döntőben jött Joe Burrow az LSU-val és kiosztotta Lawrence első vereségét az egyetemen (igazából 9.-es kora óta az elsőt). Az idei koronavírusos szezonban is veretlenül vezette rájátszásba a Clemsont, ahol viszont Justin Fields és az Ohio State állta útját, kiosztva Lawrence második egyetemi vereségét. Három szezonból egy bajnoki cím, egy második hely és egy harmadik hely – nem rossz teljesítmény, habár az ő mércéjével nézve akár még csalódásnak is lehet nevezni, de ez abszurd lenne.

Mivel 1/1-es játékosról van szó és a valaha volt egyik legjobb irányító prospectként emlegethetjük, így nyilván erős túlsúlyban vannak az erősségei, de tökéletes játékos nincs, így tudunk hiányosságokat is találni a játékában (habár nem túl sokat).

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Erősségek

Noha manapság ez egyre kevésbé fontos az irányítóknál, Lawrence tökéletes prototípus felépítéssel rendelkezik. Hivatalosan 198 centi és 100 kiló, habár utóbbin valószínűleg fognak még kicsit erősíteni a profik közt. Ezzel a magassággal egyébként holtversenyben a legmagasabb kezdő irányító lenne az NFL-ben (John Elway most elmorzsol egy könnycseppet). Egy irányítónál nem feltétlen ezzel kell kezdeni, vagy nem ez a legfontosabb, de ha már a felépítésnél tartunk, akkor érdemes egyből kiemelni, hogy nagyon atletikus játékosról van szó. Simán használható option játékoknál és előre felrajzolt irányítófutásoknál is, ezt meg is tették a Clemsonon bőven. Megvan a sebessége és jól is lát a pályán, több nagy játék fűződik a nevéhez a földön, és a red zone-ban is kiválóan használható. Mobilitása természetesen előjön akkor is, amikor az összeomló zsebből kell kimenekülnie és akár futtából passzolni, akár a földön megszerezni a first downt.

Ugyan akkora ágyú nincs a karja helyén, mint Josh Allennek vagy Patrick Mahomesnak, így is nagyon erős karja van, ami megmutatkozik 60 yardos bombákban, szűk helyre bedobott lézerekben vagy épp túlsó oldalvonalhoz lőtt passzokban. Nagyon gyorsan, nagyon könnyedén és nagy sebességgel indul el a labda a kezéből. Ez a karerő azt is eredményezi, hogy akkor is jól meg tudja dobni a labdákat, ha nem tud beleállni a passzokba – természetesen ilyen helyzetben gyakrabban fordulnak elő pontatlanságok, de ez egy olyan pluszt jelent, amire nem mindenki képes az NFL-ben sem.

De nem csak bombákat képes dobni, hanem megfelelő touch passzokat is a védők feje fölött, ráadásul azt is jól tudja, melyik helyzetben milyen dobást kell alkalmaznia. Összességében pontos irányító a pálya minden szegletébe. Érti a védők és támadók közti leverage helyzeteket, azaz ha például a cornerback kívülről fogja az elkapóját, akkor befelé fog passzolni, és fordítva. Vezeti az elkapói üres területekre, amivel maximalizálja az elkapás utáni yardok lehetőségét. Tegyük hozzá, hogy pontosságban nem emelkedik azért mindenki fölé, nem kifejezetten elit ez a tulajdonsága az NFL-irányítókhoz mérten, de így is a jobbak közé fog tartozni.

zseben belüli mozgása is kiváló. Türelmes, nem lehet zavarba hozni, sosem pánikol és mindig az elkapókon tartja a szemét még akkor is, ha megérkezik rá a nyomás. Jól tudja manipulálni a zsebet, kis mozdulatokkal változtatja a helyét, elkerülve az érkező védőket. Lábmunkája kiváló, megteszi a kis lépéseket, hogy ne szoborkánt álljon a zsebben, és jól áll bele a dobásokba is. Nagyon gyorsan képes mozgásból is beleállni a dobásokba, gyorsan tudja változtatni a testhelyzetét, hogy a megfelelő irányba indíthassa el a passzt.

Manapság szerintem az különböztet meg egy átlagos kezdő szintű NFL-irányítót és egy top10-es NFL-irányítót, hogy miként tud játszani, ha nem ideálisak a körülmények, azaz összeomlik a zseb, az előre felrajzolt játékot levédekezik az ellenfelek, tehát mennyire tud a támadósor struktúráján kívül alkotni (itt vérzik el például Jared Goff vagy Kirk Cousins). Lawrence körül elég jó támadósor volt a Clemsonon, de az irányító meg tudta azt is mutatni, hogy nagyon jól improvizál, a zsebet elhagyva is nagy játékokra képes, akár a földön, akár a levegőben.

Lawrence magas futball IQ-val rendelkezik, jól lát a pályán, teljesen a kontrollja alatt tartja a támadósort. Gyors és jó döntéseket hoz, jól olvassa a védelmeket és legtöbbször a progressionön is jól megy végig. Emellett kiváló karaktere van, igazi vezéregyéniség. Ezt a pályán és a pályán kívül is láthattuk több ízben – utóbbira példa, hogy az egész egyetemi foci játékosainak élére állt abban, hogy játszhassanak ősszel a koronavírus ellenére.

Hiányosságok

Ahogy fentebb is írtam, Lawrence összességében egy pontos irányító, azonban láttunk már pontosabb prospecteket is, tehát ebben a kategóriában nem számít elitnek. Ha hibázik, akkor általában túl magasakat dob, mintha nem tudná pontosan felmérni a karerejét – az ilyen túldobások esetén ráadásul az interception veszélye is magasabb.

Lawrence-ben megvan az a kellő arrogancia, hogy ő minden passzt meg tud dobni, azonban ez időnként ahhoz vezet, hogy túlságosan is megbízik a karjában és olyan kis helyekre akarja bedobni a labdát, ahová még neki sem sikerül. Egész életében képes volt arra, hogy minden labdát beerőszakoljon kis résekbe is, azonban ahogy egyre nő az ellenfelek szintje, ez egyre kevésbé lesz így, ez pedig hibákhoz, interceptionökhöz vezet.

Időnként bűnös abban, hogy ott ragad az első olvasásán. Ez sem feltétlen ér el akkora mértéket, hogy igazán aggasztó legyen, de azért nem egyszer fordult elő, hogy előre eldöntötte, hová akar passzolni, és nem ment tovább a második-harmadik olvasására.

Ezen kívül a hátulról érkező nyomást nem érzi elég jól, illetve időként a zsebet is túl hamar hagyja el, ezt még tökéletesítenie kell, kicsit több időt tölthetne a zsebben pásztázva az elkapókat – habár itt is hozzá lehet tenni, hogy ha elhagyja a zsebet, abból is szuper dolgok szoktak születni általában.

Összességében

A bevezetőben feltett kérdésre, miszerint kiérdemelte-e, hogy szuperlatívuszokban beszéljünk róla, a válasz az, hogy igen. Mióta úgy igazán közelről követem a draftot és elemzem a prospecteket (2013), szerintem egyértelmű, hogy ő a legjobb irányító, aki az NFL-be jelentkezett. Minden megvan benne, ami ahhoz kell, hogy valaki franchise irányító legyen az NFL-ben, és a pályán mutatott játéka mellett a pályán kívül is csak a legjobbakat lehet róla elmondani – és az sem elhanyagolható, hogy a magas szintű játékát sem csak egy évig láthattuk, hanem három szezonon át. Természetesen ő sem tökéletes, de ezt még Patrick Mahomes vagy Deshaun Watson sem mondhatja el magáról. Az pedig egyáltalán nem lenne meglepő, ha Lawrence-ről is az ő szintjükön, vagy ahhoz közel beszélhetnénk 2-3 év múlva.

*A gifekért köszönet a weeklyspiral és a boomorbustthedraftshow oldalaknak.*

[/ppp_patron_only]

31 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
31 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
cornerstone ducks
cornerstone ducks
2021-02-25 08:36

imádom hogy minden évben az adott 1/1 minden idők legjobb irányító prospectje. Kíváncsi vagyok jövőre kit fogunk majd Luckhoz és Manninghez hasonlítani.

katonadani
Reply to  cornerstone ducks
2021-02-25 08:51

ez nincs így egyébként. Luck óta
2013-ban közel sem volt senki (Geno Smith, EJ Manuel)
2014-ben szintén (Bortles, Manziel, Teddy)
2015-ben volt a Winston-Mariota páros, egyik sem volt kikiáltva Luck szintjére
2016-ban szintén, Goff-Wentz
2017-ben szintúgy, Trubisky-Watson-Mahomes
2018-ban Baker-Darnold és a többiek sem voltak ezen a szinten
2019-ben Kylerről sem beszélt így senki
2020-ban Burrow volt, akire mondtuk/mondták, hogy Luck óta a legjobb prospect. Ami megnézve a fenti névsort, megállja a helyét. Nem volt Luck szintjére rakva, csak Luck és a többiek közé.
2021-ben Lawrence valóban így van aposztrofálva, mint minden idők egyik legjobb QB prospectje.

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  katonadani
2021-02-25 09:01

Ezt annyira nem értem, hogy a focit még csak véletlenül se követő, de nagy szakértelemmel beböfögő kommentre miért szánsz ilyen hosszú választ :D

katonadani
Reply to  JackEasterby
2021-02-25 09:05

nehogy másokban is igazságként csapódjon le a komment :)

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  katonadani
2021-02-25 09:16

De akkor célszerűbb lett volna fölé kommentelni, mint neki válaszolni, mert így kisebb eséllyel olvassák el a válaszod. :)

cornerstone ducks
cornerstone ducks
Reply to  katonadani
2021-02-25 09:28

köszi a korrekt választ.Ez nem ellenetek szólt, tavaly burrow pepitában ez volt és olyan érzésem van hogy a draft előtt a sajtó képes az első körös játékosokat olyan szinten túl hypeolni hogy a bust faktort nem is veszik figyelembe.

“Baker Mayfield Reportedly Called ‘Most Accurate’ QB Ever”
“Kyler Murray the “BEST Dual threat” QB stb…

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
Reply to  cornerstone ducks
2021-02-25 10:27

Mondjuk ez a két általad hozott állítás igaz,csak magában sokmindent nem jelent.
Bármelyik QB-ban bennevan egy mentális meltdown.
Lawrence-ben is bennevan egy Luck mintájú kockázat,hogy megcsapkodják oszt bezuhan.

Mike Ainsel
Mike Ainsel
Reply to  cornerstone ducks
2021-02-25 08:52

Nyilván túl sokszor ellövik, de Luck óta nem emlékszem, hogy nagyon használták vna ezt a jelzőt.

ahanem
ahanem
Reply to  cornerstone ducks
2021-02-25 20:38

“Kíváncsi vagyok jövőre kit fogunk majd Luckhoz és Manninghez hasonlítani.”
a Colts következő 1/1-esét :D

Sestertius
Sestertius
2021-02-25 09:04

Én csak egyetlen egy dolgot sajnálok… hogy pont a Jags-be…

Ge®i
Ge®i
2021-02-25 11:22

A GIF, ami a lézerpasszt/karerőt hivatott bemutatni azt is kicsit illusztrálja, hogy mennyire ragaszkodik az első olvasáshoz / elsődleges játékhíváshoz, ha bal oldalon a slot elkapó elé ívelte volna, senki nem érte volna utol… 😊
Nem igazán tudtam hol és mikor követni az egyetemi történéseket, így elhiszem, amit Lawrence-ről olvasok Tőletek és másoktól és remélem be is jönnek a jóslatok! Már nem a Jaguars miatt, hanem Trevor miatt. Jó látni, amikor egy-egy prospect a szemünk előtt befutja azt a karriert, amit a draft előtt jósoltak neki, vagy ha annál még jobbat! (bár Lawrence-nél a még jobb nem is tudom, mi lenne… 😄)

Amikor ennek a fordítottja történik, akkor pedig elgondolkodik az ember, hogy hol csúszott meg a folyamat. Erről pl szívesen meghallgatnálak Benneteket egy podcastban, vagy olvasnék róla az oldalon, hogy egy-két nagy reményű prospect karrierje az utóbbi pár évből miért csúszott félre, vagy fejeződött be korán (gondolok itt pl.: Manzielre, Rosenre, akár Tebow-ra, Luckra, de nem csak irányítókra szorítkozva, bár ők a nagyobb reménységek mindig). Nagy vonalakban szerintem sokan ismerik a sztorikat, de biztos van “koktélhatás” mindenkinél, nem csak pl adott játékos saját léhasága volt az ok, hanem nem passzolt a rendszer, amiben erőltették, vagy valami családi oka is volt a rossz teljesítménynek, stb. Kicsit játékos portré íze van a dolognak, most látom, ahogy így leírtam, de még az sem baj, szívesen olvasnám nem csak a “régiekről”, hanem a mostanában visszavonultakról, kivágottakról, partvonalon lévőkről… 😉

Sestertius
Sestertius
Reply to  Ge®i
2021-02-25 11:27

A másik oldal szerintem érdekesebb, Wilson vagy Prescott (nyilván Brady is, de akkor az analitika talán még nem állt azon a szinten)
Szóval, hogy miképp csúszhatnak a radar alatt később Top10-es karriert befutó Qb-k

Ge®i
Ge®i
Reply to  Sestertius
2021-02-25 11:53

Igen, ez is érdekes kérdés, hogy ott mi kellett / kell ahhoz, hogy ez kijöjjön belőlük.

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  Ge®i
2021-02-25 16:50

Szerintem ez a kérdés leegyszerűsíthető úgy, hogy a top prospectek nagy része ugyanazt kb. ugyanazt a szintet képviseli. Vagyis, hogy franchise QB lesz-e az inkább a környezettől függ. A kivételes QB-k, mint P.Manning, Luck és Burrow azok akik képesek a csapatot jobbá tenni, még ha az nagyon rossz is.

bjeela
bjeela
2021-02-25 15:51

Szegény lófejű kislány, ez is kifogta a karriergyilkos csapatok egyikét, mint Burrow.

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  bjeela
2021-02-25 16:50

Urban Meyerrel nem biztos, hogy rosszul fog járni. Mivel ő egyetemi karrierrel érkezik szerintem a fiatalok nyelvén jól fog érteni és biztos, hogy benne lesz az a mentalitás, hogy hosszútávon kell vele számolni, meg kell őt védeni, olyan játékok legyenek ráírva ami kíméli az ütközéstől stb.

bjeela
bjeela
Reply to  JackEasterby
2021-02-25 21:52

Ahhoz fal is kell és elkapók, akik képesek elszabadulni a védőktől és gyorsan célponttá válni a QB számára. Ennek jelenleg nem látom a nyomát. Néddameg mi lett Burrow-val a Bengalsnál. Ennél sokkal többet nem remélhet a lófejű kislányka sem. És akkor már csak ezt kell megnézned, hogy mire ment TL, ha nem volt minden tökéletes körülötte az egyetemen…

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  bjeela
2021-02-26 08:19

Kinyitott már a piac?

bjeela
bjeela
Reply to  JackEasterby
2021-02-26 12:33

LT-t vegyeneeeek, LT-t vegyeneeeek, húszé csokorját.

Tíz az RB, húsz a párja,
hogy ha nem kell ne babrálja
menjen az anyja vala…hol várja.

buda
buda
Reply to  bjeela
2021-02-26 09:36

néztél jags meccseket? egész pofás a támadósor. chark és laviska shenault bőven az a kategória amit említesz, szerintem még többek is. remélem megtartják cole-t, aki pedig nagyon hasznos 3.-4. számú elkapó, de tavaly amikor kellett, ennél is előrébb lépett. collin johnson is remek volt, mint rookie.
piacról pedig szerintem hoznak elkapót, (a legtöbb elkölthető pénzzel rendelkeznek) mint drukker, én remélem, hogy visszajön allen robinson.
plusz rondale moore-t nagyon nézegetik drafton.
rb-ben szintén remek volt a rookie robinson.
fal tényleg kell, főleg LT, de ide bőven lehet piacról igazolni. ravens-ből egy orlando brown jr pletyka kering most, elvileg tárgyal a két csapat.
TE nincs, az kelleni fog. piac, draft, megoldható. draftpickekből is elég jól áll a csapat egyébként.

bjeela
bjeela
Reply to  buda
2021-02-26 12:28

Összegezve tehát igazat adtál nekem.

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  bjeela
2021-02-26 14:20

Nem hiszem. Igazad akkor lenne, ha a jó játékosok el keltek volna a piacon és a draft is lezajlott már, de ugyanaz a helyzet, mint most. Majd utána kezd a károgásod :D

bjeela
bjeela
Reply to  JackEasterby
2021-02-26 18:47

Sose feledd, hogy én mindent is jobban tudok. Lásd pl. MVP Trub esetét…

buda
buda
Reply to  bjeela
2021-03-02 04:37

nem egészen, hiszen bőven van nyoma a falnak és az elszakadni képes elkapóknak is.

bjeela
bjeela
Reply to  buda
2021-03-02 05:15

Hát ezaz, hogy csak nyoma van, mint egy ókori romnak a még ép és erős városfalhoz képest.

Fetyke
Fetyke
2021-02-25 18:51

Dani-Dani! Erre a cikkre most bevéstem neked egy 1-est! :D

katonadani
Reply to  Fetyke
2021-02-25 18:52

most miért? :D

Fetyke
Fetyke
Reply to  katonadani
2021-02-25 18:56

Tudod te nagyon jól! :DDD
Cousins top10 irányító, megmondhassa neked a PFF is…

katonadani
Reply to  Fetyke
2021-02-25 19:16

most megnézem, tavaly 11. volt :P

Fetyke
Fetyke
Reply to  katonadani
2021-02-25 19:16

Én azt olvastam, hogy 83,9-es értékkel 9. lett a legalább 8 meccsen kezdő irányítók közül. Ezek szerint ahány leválogatás, annyi sorend…

ui.: egyébként nem mintha olyan sokat számítana, hogy 9 vagy 11.

ahanem
ahanem
Reply to  Fetyke
2021-02-25 20:38

az egyik top10, a másik nem :D

31
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x