Connect with us

Prémium cikkek

A legjobb szabadügynök irányítók

Nagyon izgalmas holtszezon elé nézünk, és bár a QB-piacot elsősorban a cserék fogják meghatározni (többek között Deshaun Watson, Derek Carr, Jimmy Garoppolo, Carson Wentz és Sam Darnold jövője is kérdéses), a szabadügynökpiacon is lesz látnivaló. 

Öt olyan irányító szerződése jár le, aki 2020-ban kezdőként kezdte meg a szezont. Túlzás lenne azt állítani, hogy mindegyikük franchise irányító (különben nem lennének szabadügynökök), de azért így is akad pár, aki a megfelelő csapatot PO-contenderré teheti.

8. Tyrod Taylor

Taylornál nincs szerencsétlenebb irányító a ligában: sorozatban harmadszor szorította ki a kezdőből egy első körös újonc, ráadásul most még a Chargers orvosi stábja is rásegített, amikor véletlenül kilyukasztotta a tüdejét. A szezont így 208 yarddal, nulla TD-vel és INT-vel fejezte be, és jó eséllyel ennél 2021-ben sem jön össze több. Mindezzel együtt még mindig helye lehet a ligában, cserének 2-3 millió dollárért teljesen jó, ráadásul kabalának is jó: amilyen szerencséje van, a kezdő irányítójának a haja szála sem fog görbülni.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

7. Jacoby Brissett

A Colts megpróbálta, de nem jött be, a Brissett projekt hivatalosan is kudarccal ért véget. A 28 éves QB nem tudott élni az Andrew Luck visszavonulása után az ölébe hullott lehetőséggel, tavaly 21 millió dolláros cap hittel volt Philip Rivers cseréje. Pályát szinte egyáltalán nem látott, és bár érkeztek olyan hírek, hogy a Colts nem zárja ki Brissett újraigazolását, sőt kezdetését, meglepő lenne, ha bárhol kezdő pozíciót kapna. Egy fiatalabb és kicsit jobb Tyrod Taylor, vagyis egy prémium csere – anno a Seahawks elég agresszíven próbálta megszerezni, nem kizárt, hogy 4-5 millió dollárért contenderhez ír alá.

6. Mitch Trubisky

A korábbi 1/2-es irányító kezdőként kezdte meg a szezont, majd három meccs után a padon találta magát, de mivel a helyére beálló Nick Foles még nála is rosszabb volt, a 12. héten visszatért és egymás után három győztes meccsel bejuttatta a Bearst a rájátszásba. A Bears 30+ pontot átlagolt vele, Trubiskynek 100+ os passer ratingje volt, néhányan már arról kezdtek beszélni, hogy végre kijön belőle az 1/2-es potenciál, megtalálta a franchise irányítóját a Bears.

Nos, nem. Ugyan Nick Folesnál jobban muzsikált, legalábbis jobban nézett ki vele az offense, de a Lions, a Texans, a Vikings és a Jaguars ellen ez nem volt nehéz. Olyannyira nem, hogy önmagában semmi extrát nem csinált, a PFF-nél például egyszer sem érte el a 70-es értékelést, hiába a 72,4 százalékos pontosság, 1001 yard, hét TD és két INT.

Az ellenfél naggyá tette, de a 17. heti Packers elleni rangadón és a Saints elleni Wild Card meccsen is látszott, hogy kevés a kezdő pozícióhoz: 451 yardot, egy TD-t és egy INT-t passzolt a két meccsen, a Bears mindkét alkalommal simán kikapott. Az egész szezont figyelembe véve a 36. legjobb QB volt a ligában a PFF értékelése szerint: fiatalabb és mobilisabb, mint Taylor vagy Brissett, valaki láthat benne potenciált vagy egy új Ryan Tannehillt, de még ez sem fog többet érni egy egyéves, 5-6 millió dolláros szerződésnél.

5. Andy Dalton

A Bengals korábbi franchise irányítója ugyan csereként kezdte az idényt, de Dak Prescott sérülése miatt 11 meccsen lépett pályára a Cowboysban, 2169 yardot, 14 TD-t és nyolc INT-t passzolt. Ezzel egyrészt megmutatta, hogy Dak Prescott mennyire értékes, másrészt bebizonyította, hogy csereként abszolút megéri a pénzét. Ő már az a szint, akinek egy bajnokesélyes csapat 10 millió dollárt is adhat, ha a kezdő játékos lutri – a PFF-nél jobb értékelést kapott, mint Ben Roethlisberger vagy Teddy Bridgewater. Aki kimarad a nagy QB-keringőből, minden további nélkül bevállalhatja, akár bridge QB-nak is tökéletes választás.

4. Ryan Fitzpatrick

Fitzmagic még Tyrod Taylornál is balszerencsésebb volt: hiába játszott jól és tartotta sokáig életben a Dolphins PO-reményeit, a szörnyű újonc idényt produkáló Tua Tagovailoa miatt a szezon második felében a padon találta magát. 68,5 százalékos pontossággal passzolt 2091 yardot, 13 TD-t és nyolc INT-t, ráadásul még a földön is veszélyes volt. Legutóbb arról nyilatkozott, hogy az elmúlt két év annyira felpörgette, hogy lassan 39 évesen is folytatná – csereként mindenképp lenne helye a ligában, leginkább egy olyan csapatban, ahol a kezdő irányító pozíciója bizonytalan. Leginkább a 49erst tudnám neki elképzelni: nem tartom rosszabbnak, mint Jimmy Garoppolót, de ha nem is szorítja őt ki, még mindig jobb, mint CJ Beathard vagy Nick Mullens (a PFF-től Fitzpatrick a 21. legjobb értékelést kapta, míg Mullens a 38. volt).

3. Cam Newton

Nem jött be a Newton-Patriots házasság, az irányító mindössze nyolc TD-t dobott egész évben, miközben volt 10 INT-je. Túlzás lenne ugyanakkor az egészet az ő nyakába varrni, a Patriots skill játékosai borzalmasak voltak, ennél sokkal többet nehéz lett volna kihozni. A földön ellenben így is veszélyes volt, 592 futott yardot és 12 TD-t szerzett, egy futásközpontú, minőségi célpontokkal rendelkező offense-ben még lehet keresnivalója. Sokan a Washingtont tartják a leginkább ideálisnak számára, ahol újra együtt dolgozhatna Ron Riverával. A fővárosi csapat rostere nem annyira rossz, az offense-be idén még lehet pár tehetségest szerezni, Newton kifejezetten jó átmeneti megoldás lehet addig, amíg Rivéráék megtalálják az új franchise irányítót.

2. Jameis Winston

Az első olyan irányító a listán, akiről magabiztosan állíthatjuk, hogy kezdeni fog valahol. A Saints és Sean Payton állítólag nagyon sokra tartja, de élénken érdeklődhet majd iránta a Colts és a Bears is – mindezt úgy, hogy tavaly csak 11 passzkísérlete volt az alapszakaszban. Az optimistábbak látják benne a 4500+ yardos 25+ TD-s irányítót, az INT-problémáit pedig kezelhetőnek tartják (tény, a 2019-ben dobott 30 INT-jében alaposan benne volt Bruce Arians agresszív, vertikális rendszere). Winstonnak akár egy rövidtávú, 20 millió dolláros szerződés is reális lehet, de arra is bőven van esély, hogy 5-10 millióért ír alá egy contenderhez, hogy így alapozza meg a következő nagy szerződését. Ha valakiből, akkor belőle lehet egy új Ryan Tannehill.

1. Dak Prescott

Prescott már tavaly is a lista élén volt, de mivel a Cowboys csak franchise taget tett rá, így papíron ismét szabadügynök lesz (szinte nulla annak az esélye, hogy teszteli a piacot). Ez utóbbival jól is járt az irányító: bár csak öt meccsen tudott pályára lépni, így is 1856 yarddal, kilenc TD-vel és négy INT-vel fejezte be az idényt (ha végig tudja játszani a szezont, ilyen ütemben 5939 yarddal fejezte volna be az alapszakaszt). A PFF szerint az első öt forduló alapján a hetedik legjobb irányító volt, de az egész idényt figyelembe véve is a 11. legmagasabb értékelést kapta. Idén még mindig csak 28 éves lesz és öt idényéből háromszor is top 10-es teljesítményt nyújtott.

A sérülése után a Cowboys támadósor megroppant: Andy Dalton hiába volt önmagához képest jó, bebizonyosodott, hogy nem a támadósor tette naggyá Prescottot, hanem fordítva. Különböző becslések szerint a csökkenő cap ellenére is legalább évi 36-37 millió dollárt ér, a piacon akár 40 fölé is mehetne. Tekintve, hogy Prescott esetében a franchise tag is 37 millió dollárt jelentene, a fiatal irányító idén nagyon gazdag lehet.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!