Connect with us

Prémium cikkek

A legjobb szabadügynök futók

Az utóbbi évek egyik, ha nem a legjobb running back piaca lesz az idei, ahol sok nagynevű játékos lesz szabadügynök, így aki akar, tud fejleszteni a futó posztján. De vigyázni kell, nem szabad fals reményeket táplálni senki iránt, hogy majd vele óriási fejlődésen megy át a támadósor, és nem szabad egyiküknek sem óriási, sok garantált összeget tartalmazó szerződést adni – de ez már csak a poszt velejárója. 

A korlátozott szabadügynökök

Philip Lindsay

Lindsay korlátozott jogú szabadügynök, így csak +1-ként külön kategóriában fér fel a listára, hiszen a Broncos könnyedén megtarthatja egy tenderrel. Pedig ha nem így lenne, a top3-ba is bekerülhetett volna a listánkon, ami elég jó összeget eredményezhetne neki a piacon – nagy ugrás draftolatlan játékosként. A 2020-as éve nem sikerült olyan jól (530 scrimmage yard 11 meccsen), Melvin Gordon volt előtérbe helyezve az edzői stáb által, de ez a tehetségén nem változtat – első két évében közel 2500 scrimmage yardot hozott össze.

Lindsay-n kívül említésre méltó RFA lesz még Gus Edwards, Kalen Ballage és Mike Boone.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

29 év felett

Adrian Peterson

A korábbi MVP Adrian Peterson már 36 éves, de 600 yardot és 7 TD-t még így is összekapirgált a Lions színeiben tavaly. Nyilvánvalóan megkopott már, kontakt utáni yardokban csak 2,55-öt átlagolt, amivel a top50-be is alig fért be, illetve kierőszakolt elhibázott szerelésekben sem fért be a top35-be. Kiegészítő szerepre még most is jó lehet egy fiatal RB mellé.

Mark Ingram

Ingram 2019-ben még első számú futó volt a Ravensnél és át is lépte az 1000 yardos határt, azonban 2020-ban már annyira visszaszorult a szerepe, hogy a 300 futott yardot sem érte el és az év második felének nagy részében úgy volt inaktív, hogy egyébként egészséges volt. Így kicsit nehéz megállapítani, hogy mennyi lehet még a 31 éves játékos tankjában.

James White

White a földön sosem volt túl hatékony, nem szerzett többet annál, mint amennyit a fal adott neki, de a levegőben mindig is nagy veszélyt jelentett, jól futotta az útvonalakat, a kezei is kiválóak voltak és elkapás után is szép dolgokra volt képes. Ez mostanra sem változott, 29 évesen is könnyen lehet egy csapat harmadik downos futója, főleg ott, ahol az első számú futó nem jeleskedik elkapásokban (khm, Buccaneers).

Le’Veon Bell 

Bell csütörtökön tölti be a 29. életévét, így már az “öregebb” kategóriába került. Érdekes a sztorija, hiszen a liga legjobb futója címről csúszott le három év alatt oda, hogy alig kapott szerepet egy SB-résztvevő csapatban, még csak a 100 labdaérintést sem érte el a Chiefsben. Ettől függetlenül a skilljei továbbra is megvannak (nagyrészt), nem is egysíkú játékos, úgyhogy egy több futót alkalmazó csapatnál még mindig lehet helye és szerepe.

Rajtuk kívül 29 év feletti említésre méltó szabadügynök futó lesz még Frank Gore, Jerick McKinnon és Carlos Hyde

29 év alatt

Todd Gurley

Bellnél csak Gurley visszaesése volt meredekebb az utóbbi pár évben, MVP-jelöltből lett 2020-ra a PFF értékelése szerint a liga legrosszabb futója mindössze 27 évesen. Ugyan 21 TD-t szerzett az utóbbi két évben (az egyiket mondjuk nem akarta), a 3,7-es átlaga elég gyenge, és igazából úgy nézett ki a pályán a rossz térde miatt, mint akinek hamarosan vége a pályafutása. Ha bárki többmilliós szerződést ad neki, nagy hibát követ el, igazából már csak a neve miatt lehet erre esélye.

Jamaal Williams

Williams egy vicces figura, és Aaron Jones mögött hasznos cserének is bizonyult, az utóbbi négy évben rendre hozta az 500 yard körüli yardmennyiséget a földön (4 yardos átlaggal) és a 250 körüli yardmennyiséget a levegőben. Nyilván ehhez lehetőségek is kellenek, de egyáltalán nem használták agyon második számú futóként. Nagy pozitívum vele kapcsolatban, hogy egyetlen fumble-t sem vétett még karrierje során. Első számú RB-nek nehéz elképzelni, de több futót használó csapatoknál nagyon hasznos lehet.

Marlon Mack

Mack 2020-as szezonja mindössze 11 snap után véget ért, így nem tudott semmilyen momentumot hozni az idei piacra a szerződéses tárgyalásokhoz. Az előző két idényben viszont mindkétszer átlépte az 1000 yardos határt a földön (egyszer a rájátszás is kellett ehhez), habár tegyük hozzá, hogy nagyon jó támadófal mögött futkorászhatott. Ő is egy korrekt játékos, de rontja az értékét, hogy elkapásokkal nem igazán veszélyes.

Leonard Fournette

Fournette sosem ért fel az 1/4-es mivoltához, sőt a PFF-nél négy szezonjából csak egyszer került be a 45 legjobb futó közé (a top35-be egyszer sem). Most a rájátszásban viszont jól játszott a Buccaneers színeiben, kereken 300 yardot és 3 TD-t szerzett 4 meccsen 4,7 yardos átlaggal, kiérdemelve a Playoff Lenny becenevet. Karrierje során sokat kritizálhattuk a pályán való látását, de idén mintha láttunk volna pozitív jeleket ezzel kapcsolatban.

Mike Davis

Mike Davis 2020 előtt legfeljebb egy korrekt, jó csereként volt számon tartva, de a Panthersben tavaly kiválóan helyettesítette Christian McCaffrey-t. Átlépte az 1000 scrimmage yardos határt, és összesen a földön és a levegőben 65 elhibázott szerelést erőszakolt ki. Valószínűleg egész sok pénzt keresett ezzel magának.

James Conner

Conner sztorija különleges, hiszen ráktúlélő, azonban a pályán már olyan sok különlegeset nem mutat. Korrekt játékos, de nem kiemelkedő, így kell neki egy jó fal ahhoz, hogy igazán hasznos is legyen.

Rajtuk kívül 29 év alatti említésre méltó szabadügynök futó lesz még Tevin Coleman, Matt Breida és Malcolm Brown.

A top3

Kenyan Drake

Drake tavaly a $8,5 milliós transition tag alatt játszott Arizonában, de minden bizonnyal csökkent az értéke az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest. Akkor épp úgy tűnt, felívelőben van a pályafutása, a 2020-as szezonja viszont az elvárásokhoz képest talán csalódás volt. A 955 yardja és 10 TD-je persze nem volt rossz, hiszen top10-es mutatók voltak a ligában, de nem mutatta meg, hogy igazán lehet rá építeni. A Cardinals rendszere kedvező volt a stílusának, és ezt sok csapat nem mondhatja el magáról, így érdekes lesz figyelni, ki ad szerződést a 27 éves RB-nek.

Chris Carson

Carson egy nagyon kemény stílusú futó, jól mutatja ezt, hogy kontakt utáni yardokban az utóbbi három évben mindig átlépte a 3 yardos határt és összességében a top5-ben végzett, illetve így van ez a kierőszakolt elhibázott szereléseket is tekintve. A passzjátékban már kevésbé használható, nem egy igazi elkapó futó, aki az útvonalakkal is riogatni tud, de 2020-ban azért megmutatta, hogy könnyebb dumpoff passzokkal jól birkózik meg és first downokra tudja váltani ezeket. A szezon elején 27 éves lesz.

Aaron Jones

A 26 esztendős Jones a liga egyik legjobb futója, a földön és a levegőben is nagyon veszélyes (jól mutatja ezt az utóbbi két évben szerzett 3017 scrimmage yardja, ami az ötödik legtöbb), ráadásul nem is használták agyon pályafutása során. A tavalyi szezonban átlépte az 1000 yardos határt, a top10-ben végzett kontakt utáni yardokban és kikényszerített elhibázott szerelésekben is, emellett az egyik legjobb elkapó RB is volt a ligában, néha WR-eket megszégyenítő elkapásokat mutatott be.

Ahogy minden futóval, úgy vele is óvatosan kell bánni és nem szabad megváltást várni tőle egy gyenge támadófallal rendelkező csapatban. Green Bayben minden adott volt a sikeréhez (jó fal, jó rendszer, jó passzjáték), ez jó eséllyel nem adatik majd meg neki 2021-ben. Egyértelmű, hogy ő a legjobb futó a piacon, de ez egyben azt is jelentheti, hogy valaki nagy hibát követhet majd el a leigazolásával, amennyiben túl drága és rosszul kialakított szerződést ad neki.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!