Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Justin Fields

Trevor Lawrence kétségtelenül az idei draft slágerjátékosa és talán egyértelműen egyetlen olyan irányító prospectje, akinél nincs nagy kétség, hogy franchise irányító lehet. Mögötte két quarterback harcol a „ki a második legjobb” címért és ahány szakértő, annyi vélemény a témában. Most nem igazságot akarunk tenni, hanem megmutatjuk nektek a nagyobb iskolából származó játékost, Justin Fieldset.

Hullámvasút

Fields karrierje hullámvasútszerű íveket ír le, hol kisebb, hol nagyobb völgyekkel és hegyekkel. Az egyetemre, mint az egyik legnagyobb tehetség került, mindössze Trevor Lawrence-t tartották nála is nagyobb reménységnek, de volt olyan vélemény is, hogy hasonlóan tehetséges, mint irányítótársa. Ennek megfelelően rengeteg megkeresést kapott az egyetemektől, de ő végül a Georgia Bulldogs csapatát választotta, ami később elhamarkodott lépésnek bizonyult.

Nem volt véletlen a döntése, mert a közelben nőtt fel, valamint a Georgia éppen az egyik virágzó korszakát élte, de volt mellette egy freshman irányító Jake Fromm személyében, aki nagydöntőbe vezette előző évben a csapatot. Bár Fields potenciálját már akkor is sokan látták, de végül az akkori főedző Kirby Smart inkább nem kockáztatott és azt az irányítót választotta kezdőbe, akit már ismert a csapat. Fields így a padon találta magát és csak egyszeri alkalmai voltak, hogy megmutassa tudását.

Második éve előtt így úgy döntött, hogy elhagyja az egyetemet és az Ohio State-re költözött, talán a legjobb pillanatban. Dwayne Haskins pont a profik közé került, Joe Burrow pedig az LSU-ra távozott, így minden adott volt Fields számára. Egyik nagy programból egy talán még nagyobba került, de nem nyomta agyon a teher. Már első szezonjában látszott, hogy Ryan Day rendszerében nagyon jól érzi magát, ugyanis az egyik legpontosabb irányító volt ebben az évben, az egyik legjobb TD/INT mutatót tudta felmutatni. Ha nincs a szenzációs LSU, élén Joe Burrow-val, akkor reális esélye lett volna a Heisman trófeára is. A playoffba simán jutottak be, de ott az addig karrierje során veretlen Lawrence vezette Clemson megállította őket.

Utolsó egyetemi évét tehát úgy kezdte meg, mint az egyik legnagyobb tehetség, de meg kell mutatnia, hogy fenn tudja tartani ezt a teljesítményt. Nos, Fields úgy kezdte a 2020-as évet, hogy nem csak azt mondhattuk, hogy fenntartja a formáját, de még szintet is lépett. Aztán a pandémia sújtotta év utolsó alapszakasz találkozóin visszaesett a teljesítménye és ez bőven ad okot a kritikákra. Végül többek között a NCAA commitie-nak is hála részt vehettek a playoffban. Ahol aztán lejátszott egy olyan mérkőzést, hogy pár napig még azt is lehetett hallani, hogy ő lesz az 1/1, ugyanis szinte hibátlanul játszott a Clemson ellen és visszaadták a kölcsönt Lawrencék-nek, így ők jutottak a döntőbe. Alabama ellen ahogy várni lehetett semmi esélyük sem volt és Fields is visszakerült újra a halandók közé.

Egyértelmű pozitívumok

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Azt kell először megemlíteni Fields kapcsán, hogy elképesztően pontos irányító. Egyetemi karrierjének egyik évében sem esett a pontossága 66.5% alá, de utolsó szezonjában egyenesen 80% körül találta meg a célpontjait, valamint a passer ratingje sem volt 120.0 alatti soha. Mindezt úgy produkálta, hogy nem lehet megvádolni azzal, hogy csak rövid labdákat dobott, mert a passzonkénti átlaga magasabb, mint 9 yard. Az Indiana és Northwestern elleni szenvedést leszámítva a TD/INT aránya 61/5, de még ezzel a két mérkőzéssel is 63/9.

Ezzel a pontosággal függ össze, hogy többnyire rendkívül jól vigyáz a labdára, nagyon kevés turnover-worthy passza van, 2020-ban az átadásainak mindössze 2.8%-a volt olyan, amit az ellenfél kaparinthatott volna meg (ezek nagy részét mondjuk meg is szerezték mondjuk, de egész karrierjében is mindössze 18 ilyent passzt eresztett el).

A hihetetlen mobilitást nem nagyon kell bemutatni, egy abszolút dual-threat QB, akinek a futásai már-már Lamar Jackson vagy Kyler Murray féle különleges fegyverek lehetnek a ligában. Ellenben elég magas és nem gizda gyerek, így sokan inkább egy light Newtonként emlegetik, mert sebességben azért nem a Ravens vagy a Cardinals kiválóságának a szintjén van. Mindenféle option (zone, RPO) játékban aranyat érhet a személye. Linebackerek abszolút nem tudják felvenni vele a versenyt, de defensive backek ellen sem esélytelen. Ugyanez segíti, ha meg kell menekülni a passzsiettetéstől, mert képes hirtelen kilőni, nagyon gyors az első lépése.

 

A karereje szintén kiemeli a classból, mert bár Wilson és Lawrence is jól dobja a 20+ yardos passzokat, de Fields mozdulata kicsit természetesebben hat, erősebb válla és karja van, így nem kell testből mindent beleadni, hogy egy 50 yardos átadást pontosan tudjon megdobni.

 

Kisebb kétségek

A zsebben való mozgása nem a legkifinomultabb. Képes ellépni a nyomás elől, de ez sokszor azt jelenti, hogy a legkisebb veszélyre a nyakába veszi a lábát és inkább próbálja a talajon megoldani a dolgokat. Az első érkező védőt még jól kerüli ki, ami pozitívum is lehetne, de ilyenkor abszolút leveszi a szemét a pályáról és már nem is gondolkozik második szándékú passzon.  Néha nem érzi, mikor lépjen fel a zsebben vagy hogyan mozogjon azon belül, hogy minél kényelmesebb tere legyen a passzoláshoz.

Menekülés közben szintén vegyes képet mutat. Képes zseniális mozgás közbeni passzokra, ha sikerül úgy kifordulnia a nyomásból, hogy nincs senki a nyakán, ellenben ha nagyobb sebességgel kell menekülnie és érzi, hogy kevés ideje van, akkor belehajszolja magát hibákba is.

 

Az elkapóit szépen vezeti, hatalmas tereket ad nekik az elkapás utáni yardokra, de az Ohio State rendszere ezt bőszen támogatta és nem feltétlenül kellett a legszűkebb helyre bedobnia a labdáinak a nagy részét. A ProFootballFocus adatai szerint mindössze 54 olyan passza volt karrierje során, ahol szűk helyre kellett passzírozni a disznóbőrt.

Alapvetően szokták dicsérni a vezetői képességeit is, mert képes tüzelni a játékostársait és pozitív gondolkodás jellemzi. Az Ohio State-hez kerülése után gyorsan megnyerte magának a csapatot és vezéregyéniség lesz. Ellenben ha nem megy neki a játék, akkor könnyen el tud kedvetlenedni és az elkapóival is veszekedni.

Amiért a legtöbb kritika éri

Nyomás alatt alapvetően nem teljesít jól, mint passzoló. Szétesik a technikája, nem tudja higgadtan kezelni a helyzetet. Kimondottan rosszul méri fel a blitzeket, nem olvassa elég kifinomultan a védelmet ahhoz, hogy tudja honnan érkezik majd a veszélyes nyomás.

Ennél is nagyobb probléma a döntéshozatala. Az egy dolog, hogy nem megy végig az olvasásain és rendszeresen bajba kerül, ha az első olvasást elveszik előle, de sokszor elhamarkodottan szabadul a labdától, ha közel kerülnek hozzá.

 

Ez különösen kicsúcsosodott az Indiana elleni meccsen, ahol képes volt szinte háton fekve, takarásban is eldobni a labdát, aminek természetesen interception is lett a vége.

 

Ebbe a témakörbe tartozik az is, hogy ilyenkor nem hoz elég gyorsan döntést, tartogatja a labdát a végtelenségig, aminek vagy scramble vagy sack a vége. A profiknál ebből kevesebb nagy játék fog összejönni, mint azt egyetemen, így hiába láthattunk néha extra játékokat tőle korábban, erre nehéz alapozni a jövőben.

Konklúzió

Összeségében én elég sok figyelmeztető jelet látok a játékában, ami arra utalhat, hogy még fejlődnie kell ahhoz, hogy az NFL védelmek ellen sikeres lehessen. Pont a lassú döntéshozatala és a nyomás alatti játék, ami nálam a legfontosabb egy prospect személyében és ezekben Fields inkább gyenge, mint jó. Ellenben hatalmas potenciál van a játékában, mert egy modern kori irányító mobilitásával rendelkezik és egy jó rendszerben kimondottan pontos játékos, aki nem fogja elrontani az elképzeléseket. Ha nem a QB lenne a legnagyobb érték ebben a játékban, akkor én nem lennék komfortos a top5-ön belüli draftolásával, de mivel sok csapat ácsingózik franchise QB-ra, ezért várhatóan top3 pick lesz. Leginkább a Panthers lenne álomszcenárió Fields számára, mert ott tudná a leginkább kamatoztatni az option játékát is és sok open space dobást is teremtene neki az edzői gárda. Ha tippelni kell, akkor vagy a Jets elviszi a második helyen vagy valaki felcserél érte a Dolphins helyére.

[/ppp_patron_only]

6 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
bjeela
bjeela
2021-03-03 04:25

Félő, hogy ez a kicsit inkonzisztens, picit nehezen kezelhető srácot is elcseszik. Pedig nagy odafigyeléssel kezelve Fields csodákra lehetne képes az NFL-ben. Viszont ha a Jetshez kerül – amire nagy esély van -, akkor az elcseszés esélyei nőnek, még akkor is, ha valami kezd mocorogni arrafelé. És aki látta a Clemson elleni játékát, az tudja, mekkora kincs ez a kölök. Aki nem látta, az nézze meg, megéri minden percét. Igazán csak hat TD-t osztott ki egy elődöntőben, semmiség…
https://www.youtube.com/watch?v=KZ8LSJRDlc8

ahanem
ahanem
Reply to  bjeela
2021-03-03 15:44

meg aki látta az Indiana és a Northwestern ellen :)
azt nem ajánlom senkinek

bjeela
bjeela
Reply to  ahanem
2021-03-03 16:55

Mondom, hogy kicsinyt inkonzisztens, de azért az Indiana ellenin is tolt a 3 INT mellé 2 passzolt és egy futott TD-t. Jó, a Nothwestern ellen becsődölt egy ocsmányat, de alig egy hónapra rá meg kipicsázta a lófejű kislány bandáját.

Róbert Szabó
Róbert Szabó
2021-03-03 12:53

Az egyik mockban 20. hely utánra várták, steelershez csúszott, na ez nem fog soha megtörténni pedig bírnám

ahanem
ahanem
Reply to  Róbert Szabó
2021-03-03 15:44

Mac Jones se fog addig csúszni, nem hogy Fields

euskadi68
euskadi68
Reply to  Róbert Szabó
2021-03-04 01:56

A legutolsó (3 nappal ezelőtti) pff mock drafton 1/3-ra viszi a Texans. :)
A legtöbb mockon Wilsont írják 1/2-re, de Fields általában benne van az első ötben.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x