Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Penei Sewell

A 2021-es class kapcsán mindenkinek a rég nem látott tehetséges irányítók jutnak eszébe. Azonban nem csak irányítóból tartalmaz ez az idei év top5-ös tehetségeket. Az Oregon ex-játékosa, Penei Sewell annak ellenére betonbiztos top prospect, hogy a 2020-as egyetemi évet kiülte és utoljára még Justin Herberttel láthatták őt a megfigyelők együtt játszani.

Sewell nem az Egyesült Államokban látta meg a napvilágot. 12 éves korában költözött a családja a Utah állam sarkában található St. George városba az Amerikai Szamoa szigeteiről. Már középiskolásként kiemelkedő tehetség volt. 4 csillagos értékelést kapott a legtöbb ügynökségnél és 20-nál is több egyetem kínált neki ösztöndíjat, köztük olyan programok is mint az Alabama, USC vagy a helyi egyetem, a Utah. Ő azonban a majd 1000 mérföldre található Oregonra iratkozott be, nem véletlenül. 1997 után ő lett az első true freshman játékos a program történetében, aki kezdőként léphetett pályára első egyetemi mérkőzésén még 2018-ban.

A football a vérében van. Két unokatestvére is korábbi NFL játékos. Richard Brown a 80-as, 90-es években volt linebacker a ligában, míg Isaac Sopoagát a 2006-os játékosbörzén választotta ki a 49ers a 4. körben. Bár kétség kívül ő a legtehetségesebb, további 3 testvére is focizik az egyetemi ligában. Noah az Oregon, Gabriel a Nevada, míg Nephi a Utah csapatának játékosa, de csupán Penei az egyedüli támadó játékos a családban.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A kora. Általában 21, 22 vagy 23 évesek szoktak lenni az egyetemről kikerülő játékosok. Sewell azonban még csak 20 éves lesz majd az idény kezdetén. Ez azt is jelenti, hogy a domináns teljesítményét 19 évesen láthattuk tőle. Hiába volt tele a Ducks tavalyi kerete senior játékosokkal, vezér tudott lenni sophomre létére. Nemcsak a játékával, de a magatartásával is.

6’5″ magas (196 cm), 325 font (145 kg), tökéletes a felépítése. Fiatalon elérte már ezt az alkatot, így természetesen használja a testét. Mozgása ennek köszönhetően könnyed, csípője laza és nem “cammog” a pályán. Hiába közel 150 kiló, nincs rajta semmi felesleg. Ha 60-70 fonttal könnyebb lenne, könnyen lehetne belőle tight end.

Mozgékonyság. Mivel fiatalon nőtt meg ekkora méretűre, természetes a mozgása. Nincs gond az egyensúlyával és könnyen vált irányt. Szinte sose kerül földre. Gyorsan robban ki a snapből és könnyen ér ki a második szintre. A Ducks screen heavy offense-ében gyakran hajtott végre a számokon kívül is nagy blokkot. Fürge az alsó teste, így egy defensive back mozgását is le tudja tükrözni. Laza csípőjének hála nem billentik ki az egyensúlyából és nyílt terepen is meg tudja csinálja a blokkot. Nem probléma, ha gyors rusherrel kerül szembe. Nem könnyű sem befelé, sem kívülről megverni.

Elképesztő a sebessége. Első lépései akár egy speed rushernek. Nagyon nehéz gyorsabbnak lenni nála. Sok esetben már az első lépésével megnyeri a csatát a pass rusherrel szemben. A lenti videón látható, hogy 2 yarddal beljebbről indulva is kiszed egy linebackert screen után a pálya szélén. Zóna heavy sémában kiemelkedő dolgokra lehet képes a futójátékoknál.

Nem elég, ha elsőre megveri az ellenfele. Képes visszaszerezni az egyensúlyát és lábmunkával, valamint testi adottságaival javítani a hibáját. Hiába tűnik úgy, hogy a spin move-val meg tudták verni, Sewell gyorsan reagálja le a helyzetet és elég egy lépés valamint egy kinyújtott kar, és máris visszaszerzi a befolyását a pass rusher felett.

Magas football IQ és képzett technika. Nemcsak a fizikai képességei vannak meg a játékhoz, de érti is, hogy mit kell csinálni. Jól lát a pályán. Megvan az elhivatottság benne, hogy a legjobb legyen. Több meccsvideója is egy az egyben válhatna oktatási anyaggá. Az Oregon stábja csak dicsérni tudta a mentalitását. Tudni akar mindent és tökéletesen végrehajtani a feladatát. Tudja, hogy vele született tehetsége van, amiből a legtöbbet szeretné kihozni, ezt az elhivatottságot ráadásul 20 éves kora előtt elsajátította már. Sok zóna futást használt az Oregon, amibe remekül illeszkedett Sewell. Tudja merre fog fejlődni a játék és ennek megfelelően blokkolja a védőket.

A következő montázs 1. és 3. játékában gyönyörű zóna blokkolásokat láthatunk tőle, amikor egy játékon belül gyakorlatilag 2 védőt is eltakarít a futó útjából. A 2. felvételen, bár double teamet kell végrehajtania, miután észleli, hogy a guard tudja tartani az emberét, levált a szélen érkező blitzelőre, akit a futó nem tudott teljesen kivenni a játékból.

A fentiekből is kiderül, hogy kiemelkedő pass protector. 1376 egyetemi játéka során csupán 1 sacket engedett. Első naptól Pro Bowl szintű LT játékot lehet tőle elvárni. Magasan van esetében mind a padló, mind a plafon. Az egyik legjobb játékos lehet rövid időn belül a poszton. Játéka már most is kiemelkedő, habár helyenként csiszolásra szorul. Azonban kevés játékos emelkedik ki úgy az egyetemi ligában 19 évesen, mint Sewell. Kora miatt pedig bőven van még lehetősége hova fejlődni. Ha találni is játékában apró hibákat, egyik se olyan, amin ne lehetne javítani, vagy valóban komoly aggályokra adna okot.

Gyengeségek

Nem kifejezett gyengeség, mert kellően fizikális tud lenni és nem nyomják el, mégis hiányzik belőle az a fajta gyilkos befejező ösztön, hogy a másikat megsemmisítse. Nem a bull rush elleni erő hiányzik belőle, hanem az a fajta dominancia, amivel az ellenfelét a földre viszi és minden játékban fizikálisan megsemmisíti. Egyszerűen “túl” nyugodt. Scoutok szerint ez akár azért is alakulhatott ki, mert nincs szüksége a kiemelkedő agresszivitásra, hogy kiemelkedjen. Tudja, hogy enélkül is el tudja látni a feladatát.

Opt-outolta a 2020-as szezont, így kis mintából dolgozhatnak csak a scoutok. 2018-ban első perctől kezdő volt freshmanként, bár 6 meccset bokahúzódás miatt kihagyott. Sophomore szezonjában már az ország egyik legjobb játékosaként tartották számon, de csupán másfél évnyi tapasztalat van mögötte egyetemi szinten. A kihagyott szezon miatt nagyon kellene számára egy teljes edzőtábor, hogy újra felvegye a meccsritmust. Ha ismét csökkentett felkészülési idő áll majd az újoncok rendelkezésére, akkor kiütközhet, hogy 2019 óta nem lépett pályára.

A Pac12 nem dúskált az elit pass rusherekben. Kevésszer kellett igazán kiemelkedő játékosok ellen pályára lépnie. Mivel juniorként jelentkezett a draftra, a Senior Bowlon sem derült ki, hogy mit tud felmutatni a legjobbak ellen. A Ducks screen heavy sémájából jön, ami jól meg tudta mutatni a mobilitását és az atletikai képességeit, főleg a futójátékoknál. Ugyanakkor a pass setek szempontjából nem mutatott meg túl sokat belőle. Kevés 5-7 lépéses passzjátékot futatott a támadósor, kevésszer kellett 1 vs 1-es szituációt megoldania.

Ritkán verik meg Sewellt, de akkor általában a kézhasználat miatt. Nem helyezi mindig a megfelelő helyre a kezeit. Szélesen fogja meg az ellenfelét, ezzel kinyitja a mellkasát, ahol meg tudja fogni az ellenfél. Az időzítései sem tökéletesek minden esetben. Ezekkel lehetőséget ad a rushereknek, hogy leüssék a kezét, vagy túlcsússzanak a vállán.

Zach Baun le tudja ütni ezen a Rose Bowl meccsen Sewell kezét, és megkerülve a tackle-t kis híján földre vinni Justin Herbertet. Későn próbálja meg rátenni ellenfelére a kezét Sewell, így az le tudja ütni és lendületből megkerülni.

Összegzés

Penei Sewell a 2021-es class talán legjobb nem irányító játékosa. Mivel kiemelkedő pass rusher nincs az idei classban ez a verseny közte és az elkapók között dől majd el. Azonban a liga trendjeit és pozíciós értékbeli különbséget jól mutat, hogy míg a free agency piacon a legjobb támadófalemberek mind elképesztő pénzeket kaptak, addig az elkapók piaca jóval alacsonyabb lett a vártnál.

Sewell egy kész játékos. Az a fajta első napos kezdő kaliber, akit már két éve kora egyik legjobbjának tartanak számon. Első perctől kezdve Pro Bowl kaliberű játékot várhat tőle a csapata, de egyértelműen All-Pro potenciál lakozik benne. A fizikai adottságai mellett rendkívül kiforrott játékos. Zóna blokkoló offense-ben nemcsak mint pass protector, de fontos futás blokkoló LT válhat belőle.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2024 FK Media Group