Connect with us

Prémium cikkek

Az utolsó dobás – Giants FA-kitekintő

A 70 éves Dave Gettleman 2018 óta a New York Giants general managere. Ez idő alatt a csapat egy 5-11-es, egy 4-12-es és egy 6-10-s mérleget tudott felmutatni, már a második főedzőjét fogyasztja és az irányítóposzt is kérdéses. Ha idén sem sikerül villantani a liga leggyengébb csoportjában, akkor lehet élezni a guillotine-t.

Tavaly a Giants kisebb fellángolásoknak köszönhetőn majdnem bejutott a rájátszásba egy 6-10-es mérleggel, de az utolsó meccset leadó Eagles miatt végül a Washington örülhetett. Lehet emiatt mérgelődni, de aki az alapszakaszban hat meccset nyert, az ne mutogasson másra. Kis kreativitással lesz pénz erősíteni, nincs több kifogás.

Akiken spórolni lehet

A Giants olyan kényelmes helyzetben van, hogy a pénz felszabadításához nem kell szerződésmódosításokat végezni, egyszerűen elég megszabadulni a ballaszttól. Az elégedetlenkedő Golden Tate elküldése és Levine Toilolo szezrődésének átalakítása után már ~7 millió dollárral van a fizetési plafon alatt a csapat, még hat játékos menesztésével további 34 millió dollárt lehet spórolni.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Kezdjük a támadófallal. Gettleman megpróbált egy normális támadófalat összerakni, de az erőfeszítései nem hoztak eredményt: a két legnagyobb igazolása/cseréje, Kevin Zeitler és Nate Solder is csúnyán mellé ment. Előbbivel még olyan nagy baj nem is lenne, átlagos teljesítménnyel is a csapat legjobb falembere volt tavaly, de ez 12 millió dollárt nem ér. A Giants a hírek szerint megpróbálja elcserélni, de erre ilyen fizetés mellett nem sok esély van, így csak idő kérdése a cut.

Solder 2018-ban érkezett, négy évre 62 millió dolláros szerződést írt alá, de még véletlenül sem sikerült a Patriotsban mutatott formáját hozni. Első évében 7 sacket és 33 nyomást engedett, 2019-ben 11 sack és 56 nyomás száradt a lelkén, míg a tavalyi szezont kiülte a Covid miatt. Egy post June kivágással 10 milliót lehetne spórolni, de nem kell ezt halogatni: a halott pénzt most le kell nyelni, ne korlátozza jövőre is a mozgásteret.

Maradva a támadóknál: Sterling Shepard és Darius Slayton korrekt szintet képviselnek elkapóposzton, és bár kell mélység, Dante Pettis és Cody Core nem ér meg 1-2 millió dollárt sem (utóbbit időközben ki is vágták). Az utánuk felszabaduló 3,3 milliót kicsit kipótolva már korrekt WR3-at lehet szerezni, illetve a draft is mély: inkább legyenek a csapatban olyanok, akiben van potenciál, mint bizonyított WR5-6 szintű játékosok.

A tight end posztra is ráfér a tisztogatás, különösen a Pro Bowler Evan Engram szúrhatja sokak szemét. Az ő Pro Bowlersége a tökéletes példája a rendszer értelmetlenségének: a 654 elkapott yard rendben van, de emellett csak egy TD-je volt, elejtett nyolc passzt, volt egy fumble-je és összehozott hat INT-t, az irányítók 59-es passer ratinggel dobáltak rá. Az ötödik éves opcióját még vissza lehet vonni, 6 millió dollárért nem kérdés, hogy meg kell lépni. Mellette Levine Toilolo is felesleges pénzkidobás, semmit nem tesz hozzá a játékhoz, ennyit egy draftolatlan újonc is tud.

A védelem tavaly a csapat erőssége volt, többnyire jól is játszott mindenki, így itt nincs szükség különösebb tisztogatásra. Egyedül Browns korábbi első körös safetyjét, Jabrill Pepperst kellene elküldeni, aki gyenge közepes, egyedül futás ellen használható, a 6 milliós ötödik éves opciójának nagyjából a felét éri meg. A safety-piac mély lesz idén is, 3-4 millióért Peppersnél jobb játékost is lehet találni.

A fenti kivágások után 43 millió dollár cap space-e lenne a Giantsnek, ami nagyon sok mindenre elég. Emellett a remekül játszó James Bradberry (CB) vagy Blake Martinez (LB) szerződésének átalakításával is lehet spórolni még 10-15 millió dollárt, ha nagy szükség lenne a pénzre.

A legfontosabb szabadügynökök

A Giants szerencséjére mindössze három említésre méltó szabadügynöke van, bár abból kettő kulcsfontosságú volt tavaly:

Dion Lewis egy elkapni is tudó RB2, abból is a gyengébb fajta az utóbbi években mutatott játéka alapján. 2-3 milliónál nem ér többet, nem is fogják marasztalni. A Leonard Williams-Dalvin Tomlinson duó ugyanakkor top szintet képvisel, a legjobb belső védőfalemberek között vannak az idei piacon.

Mindketten biztos, hogy nem maradnak, Dexter Lawrence és BJ Hill révén még mindig kellően mély és minőségi a fal közepe. Így az a kérdés, hogy ki kapjon több 10 milliós szerződést. Tomlinson egy futás ellen remek klasszikus DT, aki pass rush-ban sem reménytelen, 13-14 millió dollárt is kaphat a piacon. Williams sokkal közelebb áll a JJ Watt szerepkörhöz, szinte már edge játékosnak is elmegy: tavaly karrierévet tartott 62 nyomásgyakorlással és 13 sackkel (via PFF).

Kettőjük közül Williams az értékesebb, akár 20 millió dollár körüli szerződést is kaphat a piacon. Hozzá hasonló pass rushere nincs a csapatnak, így őt lenne célszerű megtartani, pláne azok után, hogy már egy harmadik kört és egy franchise taget rááldozott Gettleman. (update: franchise taget kapott Williams)

Fontosabb érkezők/maradók

A támadófal megritkítása és a védőfalból kieső szabadügynökök miatt a két fal számít a csapat legnagyobb hiányposztjának (Williamst iDL-nek vettem, mellé edge rusher is kellene), emellett kellene egy igazán domináns WR1, egy TE és a back7-t is meg kellene erősíteni. Erre van is keret, legalábbis a problémák javát meg lehet oldani.

Williams visszahozása szinte kötelező: ismeri a rendszert, jól is teljesített, akár a franchise taget is rá lehet tenni ismét, majd utána kialkudni egy relatíve csapatbarát szerződést. Mellé meg lehet próbálkozni Haason Reddick-kel, aki linebacker/pass ruher hibridként tavaly karrierévet tartott és 12,5 sacket szerzett. Utóbbi miatt elszállhat az ára, de meglepő lenne, ha egyetlen jó szezon után, 180 millió dolláros cappel óriási összegek röpködnének, egy rövid távú, 10 millió dollár körüli szerződés mindenki számára győzelem lenne. A védelembe még olcsóért Tashaun Gipson érkezhetne, aki fele annyiért hozhatja Peppers szintjét, sőt coverage-ben még előrelépést is jelenthetne.

Az offense-ben a támadófal lenne a prioritás. Lehetne több játékost is hozni, de a korábbi második körös guard Will Hernandez és a tavalyi első körös Andrew Thomas miatt szerintem mérsékelt lesz ilyen téren az aktivitás. Ezzel együtt Daryl Williams jó opciónak tűnik a baloldalra, tavaly nagy szerepe volt a Bills offense feljavulásában, fiatal és minden téren átlagon felüli. Mellé érkezhet a nemrég kivágott Gabe Jackson, aki ugyan már messze nem az a játékos, mint karrierje elején, de még mindig egy jól passzblokkoló guard és Daniel Jonest egyben tartani abszolút prioritás.

Végül a skillpozíciót is erősíteném egy valóban minőségi tight enddel. Jonnu Smith egy minden téren használható játékos, óriási előrelépést jelentene Engramhez képest. 9 millió dollár körül reális lenne az értéke, de ha esetleg kicsit többe kerül, az sem probléma, ennyi belefér.

A draftra így a back7 megerősítése maradt, illetve az elkapó- és a pass rusher posztokat lehetne még mélyíteni (esetleg egy centert is lehet vadászni, ha van fölös tőke). Az első körben például meg lehet oldani a WR problémát, ha a top3-ból legalább egy ott marad 1/11-re, a másodikban pedig jöhetne mondjuk egy pass rusher (például Jayson Oweh).

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!