Connect with us

Prémium cikkek

Az utolsó dobás – Giants FA-kitekintő

A 70 éves Dave Gettleman 2018 óta a New York Giants general managere. Ez idő alatt a csapat egy 5-11-es, egy 4-12-es és egy 6-10-s mérleget tudott felmutatni, már a második főedzőjét fogyasztja és az irányítóposzt is kérdéses. Ha idén sem sikerül villantani a liga leggyengébb csoportjában, akkor lehet élezni a guillotine-t.

Tavaly a Giants kisebb fellángolásoknak köszönhetőn majdnem bejutott a rájátszásba egy 6-10-es mérleggel, de az utolsó meccset leadó Eagles miatt végül a Washington örülhetett. Lehet emiatt mérgelődni, de aki az alapszakaszban hat meccset nyert, az ne mutogasson másra. Kis kreativitással lesz pénz erősíteni, nincs több kifogás.

Akiken spórolni lehet

A Giants olyan kényelmes helyzetben van, hogy a pénz felszabadításához nem kell szerződésmódosításokat végezni, egyszerűen elég megszabadulni a ballaszttól. Az elégedetlenkedő Golden Tate elküldése és Levine Toilolo szezrődésének átalakítása után már ~7 millió dollárral van a fizetési plafon alatt a csapat, még hat játékos menesztésével további 34 millió dollárt lehet spórolni.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Kezdjük a támadófallal. Gettleman megpróbált egy normális támadófalat összerakni, de az erőfeszítései nem hoztak eredményt: a két legnagyobb igazolása/cseréje, Kevin Zeitler és Nate Solder is csúnyán mellé ment. Előbbivel még olyan nagy baj nem is lenne, átlagos teljesítménnyel is a csapat legjobb falembere volt tavaly, de ez 12 millió dollárt nem ér. A Giants a hírek szerint megpróbálja elcserélni, de erre ilyen fizetés mellett nem sok esély van, így csak idő kérdése a cut.

Solder 2018-ban érkezett, négy évre 62 millió dolláros szerződést írt alá, de még véletlenül sem sikerült a Patriotsban mutatott formáját hozni. Első évében 7 sacket és 33 nyomást engedett, 2019-ben 11 sack és 56 nyomás száradt a lelkén, míg a tavalyi szezont kiülte a Covid miatt. Egy post June kivágással 10 milliót lehetne spórolni, de nem kell ezt halogatni: a halott pénzt most le kell nyelni, ne korlátozza jövőre is a mozgásteret.

Maradva a támadóknál: Sterling Shepard és Darius Slayton korrekt szintet képviselnek elkapóposzton, és bár kell mélység, Dante Pettis és Cody Core nem ér meg 1-2 millió dollárt sem (utóbbit időközben ki is vágták). Az utánuk felszabaduló 3,3 milliót kicsit kipótolva már korrekt WR3-at lehet szerezni, illetve a draft is mély: inkább legyenek a csapatban olyanok, akiben van potenciál, mint bizonyított WR5-6 szintű játékosok.

A tight end posztra is ráfér a tisztogatás, különösen a Pro Bowler Evan Engram szúrhatja sokak szemét. Az ő Pro Bowlersége a tökéletes példája a rendszer értelmetlenségének: a 654 elkapott yard rendben van, de emellett csak egy TD-je volt, elejtett nyolc passzt, volt egy fumble-je és összehozott hat INT-t, az irányítók 59-es passer ratinggel dobáltak rá. Az ötödik éves opcióját még vissza lehet vonni, 6 millió dollárért nem kérdés, hogy meg kell lépni. Mellette Levine Toilolo is felesleges pénzkidobás, semmit nem tesz hozzá a játékhoz, ennyit egy draftolatlan újonc is tud.

A védelem tavaly a csapat erőssége volt, többnyire jól is játszott mindenki, így itt nincs szükség különösebb tisztogatásra. Egyedül Browns korábbi első körös safetyjét, Jabrill Pepperst kellene elküldeni, aki gyenge közepes, egyedül futás ellen használható, a 6 milliós ötödik éves opciójának nagyjából a felét éri meg. A safety-piac mély lesz idén is, 3-4 millióért Peppersnél jobb játékost is lehet találni.

A fenti kivágások után 43 millió dollár cap space-e lenne a Giantsnek, ami nagyon sok mindenre elég. Emellett a remekül játszó James Bradberry (CB) vagy Blake Martinez (LB) szerződésének átalakításával is lehet spórolni még 10-15 millió dollárt, ha nagy szükség lenne a pénzre.

A legfontosabb szabadügynökök

A Giants szerencséjére mindössze három említésre méltó szabadügynöke van, bár abból kettő kulcsfontosságú volt tavaly:

Dion Lewis egy elkapni is tudó RB2, abból is a gyengébb fajta az utóbbi években mutatott játéka alapján. 2-3 milliónál nem ér többet, nem is fogják marasztalni. A Leonard Williams-Dalvin Tomlinson duó ugyanakkor top szintet képvisel, a legjobb belső védőfalemberek között vannak az idei piacon.

Mindketten biztos, hogy nem maradnak, Dexter Lawrence és BJ Hill révén még mindig kellően mély és minőségi a fal közepe. Így az a kérdés, hogy ki kapjon több 10 milliós szerződést. Tomlinson egy futás ellen remek klasszikus DT, aki pass rush-ban sem reménytelen, 13-14 millió dollárt is kaphat a piacon. Williams sokkal közelebb áll a JJ Watt szerepkörhöz, szinte már edge játékosnak is elmegy: tavaly karrierévet tartott 62 nyomásgyakorlással és 13 sackkel (via PFF).

Kettőjük közül Williams az értékesebb, akár 20 millió dollár körüli szerződést is kaphat a piacon. Hozzá hasonló pass rushere nincs a csapatnak, így őt lenne célszerű megtartani, pláne azok után, hogy már egy harmadik kört és egy franchise taget rááldozott Gettleman. (update: franchise taget kapott Williams)

Fontosabb érkezők/maradók

A támadófal megritkítása és a védőfalból kieső szabadügynökök miatt a két fal számít a csapat legnagyobb hiányposztjának (Williamst iDL-nek vettem, mellé edge rusher is kellene), emellett kellene egy igazán domináns WR1, egy TE és a back7-t is meg kellene erősíteni. Erre van is keret, legalábbis a problémák javát meg lehet oldani.

Williams visszahozása szinte kötelező: ismeri a rendszert, jól is teljesített, akár a franchise taget is rá lehet tenni ismét, majd utána kialkudni egy relatíve csapatbarát szerződést. Mellé meg lehet próbálkozni Haason Reddick-kel, aki linebacker/pass ruher hibridként tavaly karrierévet tartott és 12,5 sacket szerzett. Utóbbi miatt elszállhat az ára, de meglepő lenne, ha egyetlen jó szezon után, 180 millió dolláros cappel óriási összegek röpködnének, egy rövid távú, 10 millió dollár körüli szerződés mindenki számára győzelem lenne. A védelembe még olcsóért Tashaun Gipson érkezhetne, aki fele annyiért hozhatja Peppers szintjét, sőt coverage-ben még előrelépést is jelenthetne.

Az offense-ben a támadófal lenne a prioritás. Lehetne több játékost is hozni, de a korábbi második körös guard Will Hernandez és a tavalyi első körös Andrew Thomas miatt szerintem mérsékelt lesz ilyen téren az aktivitás. Ezzel együtt Daryl Williams jó opciónak tűnik a baloldalra, tavaly nagy szerepe volt a Bills offense feljavulásában, fiatal és minden téren átlagon felüli. Mellé érkezhet a nemrég kivágott Gabe Jackson, aki ugyan már messze nem az a játékos, mint karrierje elején, de még mindig egy jól passzblokkoló guard és Daniel Jonest egyben tartani abszolút prioritás.

Végül a skillpozíciót is erősíteném egy valóban minőségi tight enddel. Jonnu Smith egy minden téren használható játékos, óriási előrelépést jelentene Engramhez képest. 9 millió dollár körül reális lenne az értéke, de ha esetleg kicsit többe kerül, az sem probléma, ennyi belefér.

A draftra így a back7 megerősítése maradt, illetve az elkapó- és a pass rusher posztokat lehetne még mélyíteni (esetleg egy centert is lehet vadászni, ha van fölös tőke). Az első körben például meg lehet oldani a WR problémát, ha a top3-ból legalább egy ott marad 1/11-re, a másodikban pedig jöhetne mondjuk egy pass rusher (például Jayson Oweh).

[/ppp_patron_only]

12 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fetyke
Fetyke
3 years ago

A legnagyobb hiányposzt a csapatnál az irányító. Semmi értelme addig nagy pénzeket szórni és építkezni, amíg Jones marad a csapat QB-ja. 2 év alatt nem mutatott semmit, nagy képzelőerő kell ahhoz, hogy valaki belelássa a na majd mostantól megtáltosodik verziót.

d zoli
d zoli
Reply to  Fetyke
3 years ago

Mivan? Úgy száguld mint egy táltos paripa! Szinte szárnya van.comment image

Fetyke
Fetyke
Reply to  d zoli
3 years ago

:DDD

Viktor Gál
Viktor Gál
Reply to  Fetyke
3 years ago

Te is tudod, hogy Jones Gettleman kölke. Együtt fognak repülni, de amíg Gettleman a GM, addig a Giantsnél Jones dobálja a picksix-ket.

Farubcek
Farubcek
Reply to  Fetyke
3 years ago

Messze nem olyan szörnyű szerintem a helyzet, mint gondolod. Első két évében hozott egy stabil ligaátlag szintet, pl. Josh Allen első két éves számait simán meghaladva. Mindezt úgy, hogy tavaly lényegében nem volt WR1-e, és a ligaelit futójuknak (aki amúgy elkapásokban is elég király) ki kellett ülni sérülés miatt a szezont. Van jó pár csapat a ligában, ahol az irányító valóban hiányposzt, a Giantsnél viszont szerintem ezt elkapkodott lenne kijelenteni.

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  Farubcek
3 years ago

Allennek 47 TD-je és 21 labdavesztése volt. Jonesnak 38 TD és 39 labdavesztés. Szerintem ennek fuss neki újra, hogy mennyire is haladta meg Allen számait.

Farubcek
Farubcek
Reply to  JackEasterby
3 years ago

Vicces, hogy Jonesnál beleszámolod az elvesztett fumble-öket, Allennél viszont nem :) Viszont akkor nézzük:
passing %: Jones 62 és 63, Allen 53 és 59
passzolt yardok: Jones 5970, Allen 5163
QB rating: Jones 88 és 80, Allen 68 és 85
passzolt TD-k: Jones 35, Allen 30, miközben az interceptionökben egy a különbség Allen javára.

Igen, Allen jobban fut, ez való igaz. Viszont ő eleve egy play-off résztvevő csapatba csöppent bele, és második évében már egy abszolút play-off szintű csapat volt körülötte. Jones meg a legnagyobb katyvaszba esett bele, és nem is igazán volt tavaly javulás körülötte (nem kis részben a sérülések miatt).

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  Farubcek
3 years ago

1. Allennél is beleszámoltam a vesztett fumbleöket.
2. Bár furán hangzik, de Allen az első évében messze rosszabb körülmények között dolgozhatott. Ha jól rémlik az akkori elkapók közül már senki sincs az NFL-ben annyira rosszak voltak, illetve Daboll is tanulta az NFL-t, mint OC. Ekkor tényleg csak azt mutatta meg, hogy tud futni és nagyokat dobni.
3. Jones szerintem első évében Shurmur alatt és a Tate-Engram-Slayton-Shepard elkapó szekcióval és Barkleyval a háta mögött nem volt rossz helyzetben. És ennek megfelelően szerintem az első éve teljesen korrekt volt.
4. A gondja ott van Jones-sal sok embernek, köztük nekem is, hogy visszaesett a játéka a 2.évre. Persze valóban jogos, hogy minden rosszabb lett körülötte, míg Allennél pont, hogy fokozatos javultak.
5. Én Jonesnak mindenképp megadnék még 2 évet, mert le még nem írnám, mint Darnoldot, Haskinst vagy Rosent, de annyira nem is fogadnék rá, mint mondjuk Murrayre.

Ui: valóban nem számoltam bele Allennél!

Fetyke
Fetyke
Reply to  Farubcek
3 years ago

Allennél azért egy folyamatos fejlődés látszik, és azért én egy kiváló év alapján továbbra sem vagyok tőle hasra esve. Ez szép és jó, de még legalább a következő két szezont le kell tolja hasonló szinten ahhoz, hogy igazán komolyan vegyem.
És szerintem sincs Jones Allen szintjén. Leginkább nagyon sok Danielnél a labdavesztés, ami azzal függhet össze, hogy nem érzi jól a nyomást.
De még ha igaz is lenne amit elmondasz, azért azt továbbra is tartom, hogy Allen a kivételt erősítő szabály. Általában ha valaki az első két évében ennyire semmit nem mutat, az utána sem fog már többet. Ne Allenből indulj ki, hanem Darnoldból és társaiból. :D

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  Fetyke
3 years ago

Fetyke! :) A Cousins vs Prescott vitát még el tudom fogadni, hogy az előbbi pártján állsz. De azért Allen közel se nevezhető olyannak, mint aki semmit se mutatott 2 év alatt. Nyilván hasra ne essünk tőle, de hogy amiatt kritizálni, hogy nem volt Top10-15 környéki abban a csapatban nagyon merész vállalás. :)

Tibor Cseh
Tibor Cseh
Reply to  Fetyke
3 years ago

Ha le tudná csökkenteni a labdaeladásokat,meg lenne egy normális OC mellette,akkor én kiegyeznék vele.Shurmur rendszerében jobban játszott-5td újoncként egy meccsen,3x4td egy szezonban,nfl rekord-,Garett teljesen impotens playbookot rakott össze.De két SB-t nem fogunk vele nyerni.

Ge®i
Ge®i
3 years ago

Nehezen megfogható srác ez a Jones, tényleg olyasmi eddig, mint Allan volt az elején.
Remélem, hogy tényleg intéznek neki minőségi WR1-et és/vagy egy átlag feletti értsd: nem kamu pro bowler TE-et, aztán meglátjuk, tud-e olyan fejlődést produkálni, mint Allan.
Meg persze Barkley is épüljön fel rendesen és tudja hozni a formáját, ez is fontos lesz!
Én azt gondoltam a Williams tag előtt, hogy idén Tomlinson kap tag-et, Williams-szel meg kötnek egy hosszútávút, ami idén nem annyira súlyos, sőt, nem is brutál éves átlaggal, de az átlagnál több garantálttal… (“ha így sem, akkor a következő rezsim foglalkozzon ezzel a helyzettel” felkiáltással… :))

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x