Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Alijah Vera-Tucker

Nagyon erősnek ígérkezik a 2021-as támadófalember class. Az első körben azonban minden bizonnyal csupán egy belső offensive lineman fog elkelni – már amennyiben Alijah Vera-Tuckerre így tekintenek az NFL-ben. A USC korábbi guardja ugyanis 2020-ban LT-ként játszott és állt helyt sokak meglepetésére remekül.

Az Oaklandből származó Alijah elvált szülők gyerekeként nőtt fel. A válás után az édesanyja második férjével ápolt jó kapcsolata révén vette fel a Vera nevet középiskolásként. Ekkor LT-t és DT-t játszott egy helyi középiskolában, ahonnan 4 csillagos tehetségként érettségizett le. Országszerte kapott ajánlatokat, több mint 15 egyetem kereste meg, de ő szeretett volna államon belül maradni, így a Los Angeles-i székhelyű USC ajánlatát fogadta el.

2017-es redshirt éve után 2018-ban csere RG volt, majd 2019-ben kaparintotta meg a kezdő LG posztot, ahol végig is játszotta a szezont. A pandémia miatt először ő is ki szerette volna ülni a 2020-as évet, de végül az idény újraindítása körüli bizonytalanság elmúlásával újra csatlakozott a csapathoz. Nem is akárhogy, hiszen a tavalyi első körös Austin Jackson helyét vette át a fal bal oldalán. Sokak meglepetésére remekül mozogott ebben a régi-új szerepkörben, aminek köszönhetően biztosan top20-as választott lesz a clevelandi játékosbörzén.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Kiemelkedő futásblokkoló. Erős a felépítése, ennek ellenére nem mozog rosszul. Első lépéssel kirobban a snapből, alsó teste agilis és gyorsan mozgatja lábát. Mindig a kellő helyre mozgatja magát, hogy a legjobb esélye legyen. Kiemelkedő erő van a kezében. Képes kimozgatni a lyukból akár védőfalembereket is. Folyamatosan jár a lába és az egész testével blokkol. Ha megragadja az ellenfél vállvédőjét el fogja takarítani az útból.

A class egyik legbiztosabb játékosa, guardként szinte biztos, hogy komoly dolgokat lehet tőle várni. Első naptól kezdő szintű, akár Pro Bowl potenciálú játékos lehet a fal belsején. Passzblokkolása letisztult, nincsenek fölösleges mozdulatai. Jól tartja magát, jól horgonyoz le és jól használja a kezét. Kis területen fürgék a lábai, így nehéz bebújni a válla mellé. Azonban ott van benne a lehetőség, hogy akár a fal szélén, tackle-ként is megállja majd a helyét, elképzelhető, hogy ki fogják próbálni igénytől függően jobb vagy bal oldali tackle-ként. Ha azonban a testi hátrányosságok miatt mégsem állná meg a helyét, még mindig egy kiemelkedő guardja lehet a jövőbeli csapatának.

Ami guardként különösen fontos lehet, hogy remekül blokkol a 2. szinten is, gyorsan eléri a linebackerek vonalát. Kiemelkedő az egyensúlyérzéke és gyorsan veszi fel a pozícióját. Ragyogó eleme lehet egy zónablokkoló csapatnak, ahol sokszor kell a 2. szinten takarítani a futó előtt az utat. A lenti futásnál LT-ből indulva 2,5-3 embert is kivesz a játékból. Egy duplázás a guarddal, amivel beljebb üti a DT-t, majd két linebackert is megblokkol a második szinten.

Nem ijed meg a feladattól. Annak ellenére tért “vissza” az opt-outból, hogy tudta, hogy LT-ként fognak számolni vele. Megvolt a kellő önbizalma hozzá, hogy középiskola után újra a fal szélére álljon fel. Egy rossz szerepléssel biztosan rontott volna a megítélésén, de igazi versenyző karakterének hála megállta a helyét.

Nem kerül rossz pozícióba. Magas padlóval rendelkezik, a bust faktor az egyik legkisebb nála az idei classból. Rendkívül ritkán verik meg látványosan, nem hozza rossz helyzetbe magát. Érti a játékot maga körül, tapasztalt blokkoló. Nem lehet meglepni váratlan húzásokkal sem. Késleltetett blitzet, stuntot is hamar ismeri fel és készül rá. Nem hezitál, gyorsan hoz jó döntést.

Kiemelkedő a kéztechnikája. Jól időzít és gyakran ő helyezi rá a kezét a védőre elsőként, ezután pedig a kezét nem tudják leütni vagy ellökni. Megvan a kellő ereje, hogy megtartsa maga előtt az ellenfelét. Nem egy gyilkos agresszívitású blokkoló, nem nyomja le ellenfelét a földre, inkább megragadja, de nem ereszti.

Jól mozog kis területen. A helyezkedése szinte mindig tökéletes. A hátrányait is jó pozíciófogással és kiemelkedő kézhasználattal feledteti. A 2.-3. körre várt ex-Iowa-i Nixon elleni montázs megmutatja minden jó tulajdonságát passzblokkolásban guardként.

Gyengeségek

Bár kipróbálható tackle-ként, alulméretezett lenne a fal szélén. Alacsonyabb a kelleténél és nincs meg a megfelelő felsőtesti mérete sem. 32 1/8-es karhossza még a belső felemberek között is kicsinek számít. Nemcsak a top tehetségek között, de a kiválasztásra várt nagyjából 20 guard és center közül mindössze 1 játékosnak van ennél is rövidebb keze, a karfesztávolsága pedig konkrétan a legkisebb. A tackle-ként kezelve ugyancsak mindkét kategóriában messze a sor végén kullog. Aggasztó problémák, ha valóban tackle-ként számolnak vele.

Nem kiemelkedő az atletikussága, legalábbis tackle-ként. Guardok között nem lesz annyira feltűnő, de a fal szélén az elit rusherek ellen ez gondot okozhat. LT-ként jól kezdte a 2020-as szezont és 5 meccsen át csupán 2 siettetést engedett. Azonban utána jött az Oregon és a 2022-es class egyik legjobb játékosa Kayvon Thibodeaux, aki visszahelyezte a Vera-Tucker hype-ot a realitások talajára.

Ha nem indul el tökéletes időben, sebességből meg tudják verni. A kick slide-ja se nem túl mély se nem túl gyors. A fürgébb játékosok ellen lehet ebből gondja, de ez is főleg akkor ütközik ki, ha tackle lesz. Azonban guardként is megfigyelhető, hogy túlságosan figyel arra, hogy ne verjék meg kívül, ezért helyet hagy a belső vállán és visszavágásokkal meg lehet lepni.

Időnként szélesen tartja a kezét és ezzel lehetőséget ad arra, hogy hozzáférjenek a mellkasához. Nem tud elegendő kontrollt helyezni a védőjére ilyenkor és le tudják nyomni, valamint holding büntetést vonzhat magára.

Sok helyen megfordult a támadófalban, de sehol sincs hosszútávú tapasztalata. 2018-ban csere RG volt kevesebb mint 200 snappel. 2019-ben kezdő LG, majd’ 1000 snap. Tavaly pedig kimozgott a fal bal szélére, ahol a csonka szezon miatt szintén nem volt 500 snapje sem.

A leverage csatát el tudja veszíteni, aminek köszönhetően a mélyre menő védőfalemberek be tudnak bújni mellette. Nem megy elég mélyre vagy nem érzi ott komfortosan magát. Gyors visszavágásoknál, ha a védő kellően agilis és képes mélyre menni, nem tudja megtartani.

Összegzés

A USC használt mind zóna-, mind power blocking sémákat, így Vera-Tucker látott már több féle rendszert is és mindbe illeszthető. Elsősorban mégis zónablokkoló sémában mozogna ösztönösen. Első naptól kiemelkedő futásblokkoló lesz hála kiemelkedő kézhasználatának, jó mozgáskoordinációjának és egyensúlyérzékének. A kiemelkedő futástámogatás mellett nagyon stabil passz setje van. Képes tükrözni a védőt és ha ráhelyezi a kezét, nem fogja elengedni. Nehéz lesz megverni az NFL-ben is. Termetéből adódóan mindenképp guardként kell kezelni, aki ha nagyon úgy hozza a szükség, használható lehet tackle-ként is. A plafonja azonban mindenképpen magasabban van guardként. A fal szélén maximum egy átlagos NFL szintet hozhat, de ehhez is sokat kell még fejlődnie, guardként azonban első naptól nagy hatása lehet.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!