Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Najee Harris

Képzeljetek el egy Derrick Henryt, aki elkapásoknál is igazi fegyver lehet. Sikerült? Akkor nagyjából Najee Harris lebeg most a szemetek előtt. A szintén Alabamáról érkező futó a földön talán nem ér fel a 2000 yardos elődjéhez, de elkapásoknál kenterbe veri, így nagy dolgokat várhatunk tőle a profik közt is. 

Najee Harris öt testvér legfiatalabbjaként nőtt fel Kaliforniában, a gyerekkorát pedig úgy töltötte, hogy egyik helyről költöztek a másikra a nyugati parton. Időnként hajléktalanok is voltak, az anyjuk próbált stabilitást keresni, az apjuk pedig függőséggel bajlódott. Emiatt sokszor került bajba a kis Najee, de ez arra is jó volt, hogy hamarabb felnőjön. Focizni hat évesen kezdett, ezzel menekült kicsit az otthoni gondok elől.

A gimiben brillírozott, ötcsillagos tehetségként tartották számon és az ország első számú futója volt, poszttól függetlenül pedig a top5-ben találta magát végzősként 2017-ben. Az Alabamát választotta (hamar, már 2015-ben elköteleződött), ahol szintén illusztris karriert futott be, négy év alatt közel 4000 yardot futott és utolsó két évére elkapásokban is jobban használták, utolsó évében közel 1900 scrimmage yardot szerzett 30 TD társaságában. Egyetemi karrierjét az iskola valaha volt legtöbb futott- és scrimmage yardjával, illetve TD-jével fejezte be. Decemberben ráadásul le is diplomázott.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Harris egy nagydarab, magas, erős futó, az egyetemen megvolt a méret- és erőbeli fölénye, és ez az NFL-be is átültethető. Az Alabama futója 186 centi és 105 kiló, azaz csak négy centivel és 7 kilóval marad el Derrick Henrytől. Méretéhez képest mégis könnyedén mozog (persze ne tévesszük össze mondjuk Travis Etienne-nel ilyen szempontból), kiváló a lábmunkája is. Az úgynevezett contact balance képessége egyedülálló, könnyedén emészti meg az ütéseket, szerelési kísérletek közben is megtartja az egyensúlyát és ezáltal plusz yardokat szerez.

Nagyon nehéz földre vinni, rengeteg elhibázott szerelést erőszakolt ki egyetemi karrierje során (tavaly a 2. legtöbbet a PFF adatai szerint), és ez az NFL-ben is így lesz. Simán átmegy az embereken erőből, de emellett nagyon jó a stiff armja és a spin move-ja is, illetve nem egyszer láthattuk, hogy simán ugrik át gátfutó mozdulattal védőket, még akkor is, ha a fizika törvényei szerint erre nem igazán lehetne képes. Az ereje, határozottsága miatt pedig a red zone-ban is óriási fegyver, simán megszerez pár plusz yardot az első kontakt után és betolja magát a célterületre.

Harris a 2020-as szezonra abban fejlődött a legtöbbet, hogy sokkal jobban lát a pályán. Korábban faltörő kosként rohant előre időnként, most viszont egyértelműen jobban találja meg az üres területeket. Türelmesebb a line of scrimmage mögött, jobban látja a játék kialakulását és jobban érti a koncepciókat, lelassult neki a játék, már előre látja, hol fog megnyílni a legnagyobb lyuk. Ez pedig azt eredményezi, hogy jobban használja ki az adódó lehetőségeket, jobban tud visszavágni az üres területeket ígérő lyukakba. Outside zone játékoknál is jobban vág be és indul meg észak-dél irányban.

A földön maradva: jól vigyáz a labdára, mindössze 3 fumble-je volt az utóbbi két évben, amikor első számú kezdőnek számított. Elsősorban talán Power blocking sémában használnám a képességei kihasználásának maximalizálása érdekében, de nem lenne elveszve zónablokkolás esetében sem. Jól bírja a strapát is, rengeteg labdacipelést kapott, mégsem szenvedett egyetlen sérülést sem.

Ez mind szép és jó, azonban ez még nem emelné Harrist a legjobb idei futóprospectté. Viszont amit a passzjátékoknál művel, az már igen: elkapásban és pass protectionben is kiváló.

Harris nagyon jól futja az útvonalakat, többfélét is futtattak vele az Alabamán, így nem csak arról van szó, hogy egy checkdownt el tud kapni és utána hoz pár yardot. Nem csak utolsó mentsvárként kell rá gondolni, hanem lehet rá építeni bizonyos passzjátékokat: akár angle, akár 5 yardos be/ki, akár wheel route-okkal veszélyes lehet és meg tudja verni az emberét. A kezei erősek és puhák egyszerre, tehát könnyedén elkapja a labdát és meg is tartja azt akár kontakt ellenére is. A hosszú karjainak köszönhetően pedig nagyon nagy az elkapási sugara.

Felépítésének és erejének köszönhetően pedig pass protectionben is használható, tehát már első naptól bevethető harmadik kísérleteknél, ami sok egyetemről érkező RB esetében nem mondható el, hiszen legtöbben problémát jelentenek, ha bent kell maradniuk blokkolni az irányító előtt.

Kérdőjelek

A legnagyobb negatívum Harrisszel kapcsolatban a gyorsasága, mármint annak hiánya. Fel kell építenie a sebességét, idő kell, hogy elérje a maximum hőfokát, ráadásul az sem kiemelkedő, így egyáltalán nem számít egy home run threatnek. Ne várjuk tőle, hogy sok 20+ yardos futást fog szállítani a profik közt. A 15-20 yardos játékok persze bőven benne vannak, van egy második sebességi fokozata, amire fel tud kapcsolni, de ez nem elég ahhoz, hogy elfusson a védők elől, kikerülje a jó szögben érkező safetyket.

Harris nem egy olyan futó, aki megáll egy papírfecninyi helyen és könnyedén indul el az ellenkező irányba, tehát ilyen szinten az irányváltásai nem a legjobbak. A csípője nem elég laza és mivel magas játékos, így jobban le tud ragadni, nem mindig tud könnyedén reagálni az érkező védőkre is kikerülni őket.

A magassága abban is problémát jelent, hogy időnként nem megy le elég mélyre ütközés előtt, így elvesztheti a párharcot, a lábát könnyebben meg tudják ragadni és le tudják vinni. Időnként előfordul az is, hogy nem használja elég jól a testi erejét, pedig azzal könnyedén tudná lerázni magáról a defensive backeket.

Összességében

Najee Harris az én szememben a legjobb running back prospect az idei évben. Bálint és Patrik Travis Etienne-t látják a legjobbnak, és keresett stílustól függően lehet mellette is érvelni. Etienne előnyét egyértelműen a sebességében és a nagy játékok összehozásában kell keresni, amiben Harris nyilvánvaló hátrányt szenved. Szerintem viszont az NFL-ben kevésbé a nagy játékokra kell építeni futásoknál, mert ilyenből elég kevés jön össze. Harris nem fog 30-40 yardos játékokat összehozni a földön, de megbízhatóan fogja szállítani a “sikeres” futásokat, hiszen jól lát a pályán és erőből leráz magáról szereléseket.

De nem is a futásai miatt gondolom, hogy Etienne fölé emelkedne jelenleg, hanem a passzjátékban nyújtott teljesítményének köszönhetően. Már most megbízható pass protectionben és elkapásokban is nemhogy korrekt checkdown opció, hanem kifejezett fegyver, akire fel lehet rajzolni játékokat, mint elsődleges célpont. Ha pedig párosítjuk a futó- és passzjátékban nyújtott képességeit, akkor egy igazi komplett running backet kapunk.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2024 FK Media Group