Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Caleb Farley

Az idei class egyik legtehetségesebb cornere a Virginia Techről Caleb Farley. Tökéletes felépítés, remek atletikusság, igazi labdavadász mentalitás. Hatalmas potenciálja ellenére azonban egészségügyi problémái miatt szinte biztosan nem az elsőnek kiválasztott lesz a poszton, sőt még arra is van némi esély, hogy az első körből is ki fog csúszni.

Farley 4 csillagos tehetségként csatlakozott a Virginia Tech csapatához, azonban nem mint cornerback, hanem mint elkapó, a középiskolában ráadásul még irányítót játszott. Természetesen nem klasszikus zseb, hanem dual-thread quaterback volt, a futott yardjainak száma közel megegyezett a passzoltakéval. Az egyetemre érkezve sem tervezte, hogy a védő oldalon fog játszani. Egy modern támadósor yard after the catch játékosa szeretett volna lenni, azonban kiderült, hogy sokkal jobb érzéke van az elkapók elleni játékban.

Corner poszton prototípus felépítéssel rendelkezik, a sebessége az egyik legjobb. Nemcsak egyenes vonalban, de irányváltások esetén is. Elkapó múltja révén pedig kevés veszélyesebb játékos van nála a labdára. Mindezeket egybevéve Farley nagyjából a top 10-14 legtehetségesebb játékosok között van az idei játékosbörzén. Ami miatt azonban még az első körös kiléte sem biztos, az az aggodalmakkal teli sérülésmúltja. 2017-ben ACL szakadást szenvedett (érdekesség, hogy még mint elkapó), egy 2019-es hátsérülése miatt pedig még most márciusban is meg kellett műteni. Bár bíztató hírek érkeztek a hátáról, nemcsak a Pro Dayen nem tudta megmutatni magát, de kérdéses a felépülése a training campre is.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Felépítése tökéletesen NFL kész. 6’2″ magas (187 cm), és 198 fontot nyom (89 kg). A top 10 legjobb corner közül a legmagasabb az idei classban. Bár felépítése átlag feletti, mégis úgy mozog, mintha 5’10” magas lenne. Bár a műtéte miatt visszamondta a Pro Day szereplést, egy nem hivatalos mérésen 4.28-at futott 40 yardon, melyről videót is posztolt. Bár még a Pro Day adatokat is illik fenntartásokkal kezelni, főleg az ilyet, ezzel az idővel a leggyorsabb idei corner lenne. Rajta kívül csak Eric Stokes futott 4.30-as idő alatt. Ha van is esetleg egy kis ferdítés a számokban, Farley sebessége akkor is kiemelkedő, ami a meccsfelvételeken is látszik. Remek egyensúlyérzéke van és kiemelkedő a lábmunkája. Könnyen vált irányt és nem törik meg a mozgása. Laza a csípője, így ha reagálnia kell, azt nagyon gyorsan teszi meg, így nem tudja lerázni az elkapója. A könnyed mozgásának hála remek emberezési alapanyag. Ritkán áll össze ilyen felépítés ilyen mozgáskoordinációval corner poszton.

Végig követi az emberét és kiemelkedő robbanékonyságának hála oda tud érni a zónájában lévő emberhez. Pontosan ez látszódik a lenti videón. Bár nem az ő oldalára hívták a játékot, figyel az emberére, miután pedig az irányító rögtönöz és átfut az ő oldalára, akkor sem lép fel túl hamar rá, marad a zónájában, majd a passz indításnak pillanatában már közeledik is az elkapójához, és meghiúsítja az elkapást.

Igazi labdavadász, 6 interceptiont szerzett 24 egyetemi meccs alatt. Tudja, hogyan kell elkapni a labdát, de ha nincs is rá esélye, meg tudja zavarni az emberét, átlag meccsenként 1 leütött labdája volt az egyetemen. Irányító és elkapó múltjának hála sokszor jobban futja meg a route-ot, mint az elkapó, így jó pozícióba juttatja magát.

Remekül reagál. Mivel az egyik legjobb recovery speeddel rendelkezik, ha meg is verik, jó esélye van újra pozícióba kerülni. Noha egy double move-val megveri az elkapó a lenti felvételen, a következő lépéssel már korrigálja is a hibáját és nem enged tiszta célpontot.

Bár még 2017-ben is elkapóként edzett, 2018-ban élete első meccsén cornerként két interceptionnel mutatkozott be. Nem ijed meg a feladattól, teljesen elsajátította a védő mentalitást. Nem nyomják el, felépítésének és mentalitásának köszönhetően a fizikálisabb WR-ek sem jelentenek megoldhatatlan kihívást számára.

Elkapó múltjából eredően az 50/50-es labdáknál nincs hátrányban. Sőt! Fizikális az elkapási ponton, nehéz elnyomni. Remek ütemben ugrik a labdáért, a levegőben is domináns tud maradni és meg tudja kaparintani a labdát.

Gyengeségek

Remek alapja van, hogy kiemelkedő emberező corner legyen, de nincs tapasztalata benne. Csupán 58 man cover snapje volt az egyetemen. A Virginia Tech erősen zónázó védelméből jön, így ez csak lehetséges potenciál az esetében. Bár zónázáshoz van több tapasztalata, nem biztos, hogy egy zónázó sémában jönne ki belőle a maximum. Fizikai adottságai megvannak, fejben azonban még nem sajátította el teljesen a posztot. Hezitál időnként és lassan hoz döntést. Hiányoznak az ösztönből jövő olvasások. Sok szép játéka volt, de főleg atletikusságból. Csupán 24 meccse van a poszton, így a nüanszokat még nem teljesen sajátította el.

Agresszív, időnként túlzottan is. Hamar kezdeményez kontaktot, ami NFL-ben sok sárga zászlót vonzhat. Meg kell tanulja úgy követni az emberét, hogy nem teszi rá a kezét. Ami ez elkapási ponton előny, azaz a helyezkedés, az a pozíciós harcban büntetve lehet a bírók által. Kezeit nem használja természetesen még. Az elkapók jammelésében van hova javulnia.

Egyértelműen injury red flag van a neve mellett. 2017-ben még elkapóként elszakított az ACL-jét. Bár ebből a sérüléséből szépen visszajött, és 2018-ban és 2019-ben felhívta magára a figyelmet, a 2019-es szezon végén a háta (dereka) sérült meg. Ennek is köszönhetően élt az opt-out opcióval és kihagyta a 2020-as szezont. Bár elmondása szerint keményen készült a Pro Dayre a felszabadult időben, az orvosa javaslatára ugyanebből a sérülésből kifolyólag még most, 2021 márciusában is átesett egy műtéten. Elmondás szerint azért, hogy 100%-osan kész legyen a training campre. Minden bizonnyal majd mind a 32 csapat árgus szemekkel fog figyelni minden hírt a sérüléséről.

Összegzés

Caleb Farley egészségesen a class talán legjobb cornere. A jövőbeli potenciál miatt biztosan, ritka a hasonló mozgáskoordináció egy ilyen jó felépítésű játékos esetében. Megvan minden adottsága, hogy kiemelkedő cornere legyen a ligának, akár zónázó, de főleg sok man covert használó csapatban. A covid okozta opt out azonban sokakkal ellentétben rontott az értékén. Miután a Pro Dayen sem tudta magát megmutatni, így sok csapat boardjáról hátrébb csúszhat, vagy akár le is kerülhet a neve az egészségügyi kérdőjelek miatt. Csupán két év tapasztalattal a poszton, sérülésekből felépülve mindenki árgus szemekkel figyelte volna a mozgását és a számait a felmérőkön. Korábbi biztos top 10-14 pickről most már az első kör második felébe vagy szélsőségesebb esetben akár a 2. körbe is csúszik a neve a mockokban. Karrierje elején elképzelhető, hogy nagy lesz neki az ugrás, de némi tapasztalattal a háta mögött, ilyen adottságokkal és labdavadász képességekkel a liga egyik legveszélyesebb védőjévé is válhat.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!