Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Rashod Bateman

Amióta P.J. Fleck átvette az irányítást, elég szép számban gyűlnek az NFL ready játékosok a Minnesota Egyetemről – az első körben azonban 2006 óta senki nem került be a profik vérkeringésébe. Ezt a hosszú aszályt szakíthatja meg Rashod Bateman, aki kisebb hibái ellenére is a jövő meghatározó X elkapója lehet.

Bateman már az egyetemet megelőzően is tehetséges sportoló és jó képességekkel megáldott amerikai futball játékos volt. A középiskolájának ő lett a legtöbb elkapással, elkapott yarddal és elkapott touchdownnal rendelkező játékosa is, de a futball mellett kosárlabdában is jeleskedett. Voltak is ajánlatai egyetemekről kosárösztöndíjjal kapcsolatban, ő azonban az amerikai futball mellett döntött. Négycsillagos tehetségként voltak szép számmal kérői, ezért is volt kisebb meglepetés, hogy ő a viszonylag kisebb nevű Minnesotát választotta új otthonául.

Ennek egyértelmű hátrányai mellett voltak előnyei is. Mivel nem volt az egyetem tele tehetséges elkapókkal, már az első évében több mint 600 snapet játszott, 700 elkapott yard fölé ment és volt 6 touchdown elkapása is. Igazán viszont a második, sophomore évében lett szupersztár, amikor Tyler Johnson párjaként az egyik legjobb elkapópárost alkották. Ekkor 1219 yardot és 12 TD-t szorgoskodott össze és az NCAA egyik top elkapójává nőtte ki magát. Ekkor jött azonban a pandémia és utolsó évében először az opt-outot választotta, majd mégis csatlakozott a csapatához, de miután kevésbé tűnt sikeresnek az év mind a csapat, mind az ő szempontjából, végül mégis kiülte az utolsó mérkőzéseket.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Bateman az egyik legjobb útvonalfutó a classban. Talán Chase és Smith képességei mérhetőek ilyen szinten hozzá. Nagyon tud ügyelni a részletekre és az említett két játékosnál sokkal több útvonalat is futott az egyetemi pályafutása során, mert végig meghatározó tagja a volt a támadósornak. Szinte a teljes route tree-t használta, igaz neki is voltak specialitásai, amiket előszeretettel használt.

 

Nagyon jól indul meg a line of scimmage-ről, nagyon gyorsan lő ki. Az útvonalakat rendesen végigfutja és pontosan akkor ér a megfelelő helyre, amikor kell. Képes megtéveszteni az őrzőit, már a felállásával, hogy valójában mit is akar csinálni. Jól alkalmazza a stop and go technikát, pont olyan pillanatban fékez be majd lövell ki újra, hogy az őrzője teljesen elveszti a kontrollt. A lábai nagyon pörögnek kis területen, általában így éri el, hogy üresen várhassa a labdákat.

 

Fizikális játékos, nem engedi magát könnyen jammelni és nehéz elkapás közben is hatástalanítani. A legnagyobb fegyvere mégis az, ahogy a szereléseket lerázza magáról. 36 kikényszerített elrontott szerelése van, ami 140 elkapás alatt igazán figyelemreméltó. Minden negyedik elkapásánál leráz magáról egy védőt. Jól használja testi adottságait, tudja hogy ne engedje a defensive backekket közel a labdához vagy ne hagyja magát a forgalomban lelassítani útvonal közben.

 

Az elkapási ponton is harcos és többnyire győztesen jön ki a párbajaiból. A kosárlabdás múltból kiindulva ez nem túl meglepő. Eleve egy jó felépítésű játékos, de emellé még elég akaratos is, valamint nagyon jól időzít az ugráshoz. A kezei contested helyzetekben biztosak. Amikor szélső elkapóként áll fel, akkor a felé szálló labdák 70%-át megkaparintotta contested szituációknál, ami a második legjobb statisztika a prospectek között.

A labdaérzékét sem kell félteni. Láttunk tőle több nehéz, akár egykezes elkapást is, amit úgy szelídített meg, mintha az a legtermészetesebb dolog lenne. Jól érzi a pálya szélét is, többször láttuk, hogy pont szabályosan tartja benn a lábát, a pálya széle felé szálló labdáknál.

Az első két évében elsősorban külső elkapót játszott és sok oldalvonal melletti útvonala is volt, de nem egysíkú játékos. Utolsó szezonjába például már szinte 50%-ban a slotból indult, de egész karrierje során sok rövid útvonalat is megfutott és a pálya közepét is tudja támadni.

 

Gyengeségek

Nagyon gyors Bateman kiengedése, de az igazi sebessége nem az igazi. Vertikális útvonalakon nem fog erőből nyerni és alapvetően sem a gyorsaságáról híres. Nincs meg az a dinamizmus, amit egyre inkább szeretnek a general managerek elkapó poszton, de nem lesz kizáró ok nála a draftolásakor.

Erősek és jók a kezei, de mégis dropok kísérték a karrierjét, sokszor koncentrációs problémák miatt. 19 elejtett labdája is volt karrierje során, ami az első körbe várt elkapók közül magasan a legtöbb. Sokszor már nézi, hogy merre mehet az útvonalon tovább és nem biztosítja/fejezi be az elkapást.

Blokkolásban van még mit fejlődnie. Egyrészt nem is a lelkesebben segíti a futást, sokszor kíméli magát, másrészt nem is jó a technikája. Bár a termete meglenne ahhoz, hogy kimondottan jó blokkoló legyen, nem érzi a szögeket és nem elég harcos, hogy megtartsa az ellenfelét.

A morálját amúgy is érheti kritika, mikor a Minnesota az utolsó évében inkább a futás iránt kötelezte el magát, Bateman rögtön úgy döntött, nem támogatja ebben a csapatot és kiüli a maradék meccseket (persze maradéktalanul ezért nem kell ráhúzni a vizes lepedőt, sokan tettek volna így a helyében). Ezen kívül ha elégedetlen, akkor elő tudja venni a csapattársait is, néhányan megvádolták azzal, hogy nem igazán csapatjátékos hanem egyéni statisztika kergető.

Konklúzió

Bateman egy kicsit a régivonalas, hagyományos elkapó prototípusa, a Julio Jones, Allen Robinson féle X elkapó minta állja meg leginkább a helyét vele kapcsolatban. Nyilván ezzel nem azt állítom, hogy olyan sikeres lehet, hanem hogy olyan stílusú játékos. Egyedül a sebességével vannak kételyek, de mivel az elég vonzó aspektus manapság, így az első kör első felébe nem fog beférni. Ellenben a Bears pickjétől kezdve rengeteg csapat lecsaphat rá, de mivel elég telített az elkapó poszt, akár a második kör első felébe is átcsúszhat.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!