Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Kadarius Toney

Elegetek van a tucatjátékosokból és valami igazán különlegeset kerestek? Ne kutassatok tovább, Kadarius Toney-hoz hasonló elkapót ugyanis nem nagyon láthattatok még! Mozgáskultúrájától, testcseleitől garantáltan tátva marad a szátok! 

A kis Kadarius konkrétan 8 mérföldnyire nőtt fel Mobile-tól, így elég közel volt az Alabama Egyetemhez. Hat évesen kezdett focizni, a gimiben atletizált is emellett, ahol utolsó két évében 20-5-ös mérleghez vezette focicsapatát, mint kezdő irányító. Juniorként 3604 yardot passzolt, 896-ot futott és összesen 53 TD-t szerzett, majd végzősként ezek a számok így néztek ki: 2894 passzolt yard, 894 futott yard, 47 total TD. Gimis karrierjét 120 TD-vel fejezte be, majd három csillagos tehetségként indult az egyetemre, az államban a 20. legjobb játékos volt.

A South Alabamától kapta az első ajánlatát, majd jöttek a többiek, végül pedig Floridában kötött ki, ahol lehetőséget kapott irányítóként kipróbálni magát, bár első éves wildcat QB szerepkörén kívül ez nem így alakult. Már az elején is “athlete”-ként szerepelt a rosteren, és ugyan első három évében viszonylag kevés szerepet kapott és főleg gadget playerként használták, 2020-ban már igazi elkapónak nézett ki és robbantott is: 984 elkapott yard, 161 futott yard, 10+1 TD. Teljesítményével második csapatos All-American lett, emellett az SEC-ben elsőcsapatos visszahordó és második csapatos elkapó elismeréseket szerzett.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Ha egy highlight videót, vagy simán egy meccsfelvételt megnézünk Toney-ról, akkor egyből feltűnik az egyedi, különleges mozgáskultúrája. Úgy mozog, mintha gumiból lenne, az izületei nem úgy működnek, mint egy normális embernek, a bokája pedig rendkívül hajlékony, amivel olyan mozdulatokat tud csinálni, amitől tátva marad a szánk – én legalábbis így voltam vele, az biztos. Az a hasonlat jutott eszembe ezzel kapcsolatban, hogy a védők szemével olyan lehet a mozgása, mint amikor labdarúgásban valaki full ütemtelenül rúg el egy labdát, ezzel átverve a védőket vagy épp a kapust.

Toney egy sokoldalú playmaker. A vonalról való elindulásnál rendkívül robbanékony, elit a gyorsulása, nagyjából mint Tyreek Hillnek. Futás közben nagyon agilis, könnyedén vált irányt, papírfecninyi helyen is megáll, majd hihetetlen gyorsasággal újraindul és már le sem tudják követni a védők. A bevágásai élesek, a lábai lazák, így könnyedén kerüli ki az embereket. Labda nélkül lekövetni, labdával a kezében levinni nehéz. Rendkívül hajlékony, így belesüllyed az irányváltásokba, a védők nem találják rajta a fogást. Földöntúli, amit elkapás után művel, 80 elkapás során 32 elhibázott szerelést erőszakolt ki a PFF adatai alapján.

Útvonalfutása ugyan nem fejlett (erről később), de potenciált látni benne, egyes részeit már most kiválóan végzi el ennek a művészetnek. Útvonal közben is tudja módosítani a sebességét, emellett mindig át akarja verni őrzőjét: fejével és kezével folyton igyekszik elhitetni a védőkkel, hogy az egyik irányba akar menni, miközben valójában a másikba. Néha ezt már túlzásba is viszi, és a route-okat is sokszor túlbonyolítja – vagy ha pozitív oldalról akarjuk megfogni, akkor kreatívan futja őket és saját útvonalakat keres, hogy szabadjára játssza magát. Ebből a szempontból nem mindegyik támadórendszerbe illik majd, hiszen ezzel elrontja az időzítéseket.

Az viszont kétségtelen, hogy folyamatosan elszakad az őrzőjétől, ráadásul könnyed természetességgel teszi mindezt. Emberezésben a gyors irányváltásai miatt nem tudják vele tartani a lépést, zónázásnál pedig jól találja meg a lyukakat a levédekezett területek közt, jól érzi ezeket a réseket.

Toney-nak nagyon biztos kezei vannak, alig ejt el labdát: a PFF adatai alapján 123 elkapható passzból mindössze 3 dropot vétett. A labdát is jól követi a levegőben, nem veszti el azt, miközben hátra kell néznie. Méretéhez képest kemény játékos, beleáll az ütésekbe. Visszahordóként is kiváló, ez talán nem nagy meglepetés a fentiek fényében. Edzői szerint magas a futball IQ-ja is.

Kérdőjelek

Bármelyik fenti videót megnézitek, elég nyilvánvaló, hogy Toney elég kis méretekkel rendelkezik, vékony játékos. Ez természetesen hozza magával, hogy futásblokkolásban nem sok hasznát fogja venni leendő csapata, illetve hogy 50/50-es labdáknál sem lesz nyerő – csak 10 ilyen lehetősége volt a PFF adatai szerint és akkor sem teljesített valami jól. Ezzel persze megbarátkozik az ember, hiszen ez egy stílusbeli kérdés, nagyon kevés elkapó jó mindenben, a kisebb felépítésű WR-ektől pedig nem azt várjuk, hogy domináljanak a védővel a nyakukon, hanem hogy már a labda megérkezése előtt rázzák le magukról őket.

Ami már inkább probléma, az a fejletlen útvonalfutása. Nyilván van erre indoka, hiszen elég új még a poszton, és azt is hozzá kell tenni, hogy évről évre fejlődött ebben a tekintetben (főleg 2020-ra), ettől függetlenül még ez egy gyenge pont a játékában. Az is jó hír, hogy a fizikai adottságai megvannak ahhoz, hogy ebben jelentős előrelépést tegyen meg 1-2 év alatt, de az biztos, hogy sokat kell a WR-edzőjének foglalkoznia vele ilyen tekintetben.

Jelenleg eléggé túlbonyolítja az útvonalakat. Fentebb írtam róla, hogy kreatívan futja a route-okat, ami lehet részben pozitív, részben viszont negatív, ez pedig főleg támadórendszer és iránytó kérdése. Ha valaki egy időzítésre alapuló támadósémát futtat, akkor ez nem a megfelelő stílus, hiszen a QB nem fogja tudni, épp mikor ér a megfelelő helyre Toney. Ellenben ha kreatívabb a rendszer és az irányító is, akkor pluszt jelenthet.

Megemlíthető még, hogy hosszú távú sebessége nem olyan kiemelkedő, mint azt gondolnánk a rövid távú gyorsulásából, irányváltásaiból, mozgásából. Felvetődhet az a kérdés is, hogy vajon csak egy gadget player lesz-e belőle a profik közt, legalábbis karrierje elején.

Vannak off field problémái is. A 2018-as szezonnyitóról eltiltották, mert konfrontációba keveredett a kampuszon pár helyi lakossal, amikor az air-soft fegyverét átfestette, hogy úgy nézzen ki, mint egy AR-15-ös gépkarabély. Ugyanazon a nyáron lekapcsolták a rendőrök és egy valódi töltött AR-15-öst találtak a hátsó ülésén (állítólag a helyiek elleni önvédelem miatt tartotta magánál). Dane Brugler draft guide-jából az is kiderül, hogy egyes játékosmegfigyelők aggódnak amiatt, hogy a rappelés nagyobb szenvedély számára, mint a foci (a művészneve egyébként Yung Joka, ha valakit érdekel).

Összességében

Amit Kadarius Toney csinál, azt egész egyszerűen nem lehet tanítani. Lenyűgöző nézni, ahogy egy szempillantás alatt megáll, újraindul és máris üresre játssza magát. Ilyen hajlékonyságot, robbanékonyságot, mozgáskultúrát, és ezáltal elszakadást és szerelésekből való kibújást még nem nagyon láttunk. Az biztos, hogy Toney egy különleges játékos és minden pillanatban figyelnie kell rá a védelemnek, még akkor is, ha csak elterelő hadműveletként megy át motionben a túloldalra.

Ez azonban még természetesen nem garancia a sikerre. Közel sem fejlett útvonalfutó, és ezen a képességen mindenképp javítania kell majd a profik közt. A folyamatos elszakadása is csak akkor ér valamit, ha ezt időben meg tudja tenni és nem kell ehhez 4-5 mozdulattal több a szükségesnél.

Egy kreatív edző kezei között óriási fegyver lehet Toney, azonban ha egy olyan csapathoz kerülne, ahol elsősorban időzítéses játékokat alkalmaznak és a rendszer arra épül, hogy adott pillanatban legyél adott helyen, akkor jó eséllyel nem fog elégszer pályára kerülni és nem fog elég labdát kapni, így elveszne a süllyesztőben. Ezeknek a franchise-oknak tehát nem javasoljuk, hogy épp Toney-t válasszák ki, mert elvesztegetnek rá egy első körös cetlit. Ellenben például a Saintsben vagy a Chiefsben élvezet lenne nézni a játékát.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!