Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Kwity Paye

Az idei pass rush class nem éppen az instant kezdő szörnyetegekről híres. Sokkal több a potenciális tehetség, aki valamilyen szempontból még nyers az NFL rendszerébe. Nagyon nehéz kitalálni, ki lehet az első, akit kiválasztanak a csapatok, hirtelenjében négy-öt név is lehet az adott illető. A legtöbbször talán mégis egy különleges nevű fiatalembert hallani, aki top15 pick lehet.

Kwity Paye neve nem véletlenül hangzik nagyon dallamos afrikai csengéssel. Paye ugyanis Guineában látta meg a napvilágot, ráadásul egy menekülttáborban. A gyermek sorsa azonban gyorsan jobbra fordult, mert már félévesen átkerült a családjával az Egyesült Államokba és ott kezdett új életet.

Az ifjú Paye nagyon jó sportgénekkel lett megáldva, amely gyorsan ki is derült. Először atletizálásban próbált szerencsét, majd általános iskolában kezdett kacsingatni az amerikai futball felé. Kipróbálta magát több poszton is, volt futó, elkapó, linebacker, de még irányító is rövid ideig. Volt amiben egészen jól teljesített, például futóként egy egész idényt húzott le, igaz mellette a defense oldalon is játszott. Atletikussága tehát már ekkor megmutatkozott, ami szimpatikus is lett az egyetemi kérőknek. Először elígérkezett a Boston College-hoz, de végül egy jóval nagyobb programnál, a Michigannél kötött ki.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Hatalmas darab játékos, 196 centimétere mellé 124 kilogramm társul, ami már magában félelemre ad okot a tackle-ök szemében is. Ezek mellé hosszú végtagokkal rendelkezik, kezei megnyúltak, könnyen éri el az első kontaktot a nagyobb darab szélső támadófalemberek ellen is.

 

Kezei azonban nem csak hosszúak, de erősek is, könnyen rakja el az útjából a támadófalembereket. Egyik kedvenc fegyvere a bull rush, előszeretettel tolja be az ellenfelét az irányítója arcába erőből.

Ez a hatalmas erő és méret azonban nem azt jelenti, hogy nagyon lassú lenne. Azt már a fiatalkori éveiből is kitalálhatjuk, hogy nem lassú játékos és a robbanékonysággal sincsenek gondjai.

 

Mivel korábban futó és linebacker is volt, képes oldalvonaltól-oldalvonalig is nagy sebességgel közlekedni, így szélső futójátékokra is könnyedén ér oda. Sebességből nem fogja megnyerni a párharcai többségét, de az első lépése NFL szinten is korrekt kezdő játékost sejtet. A mérések alapján 6,5 másodperc alatt teljesítette a 3 cone drillt, ami egy ekkora embertől emberfeletti teljesítmény. Ez pedig egy edge rushernek, aki főleg a szélen akarja megnyerni a párharcait, hatalmas pozitívum.

Az egyensúlyával sincs különösebb probléma, erős alsó teste van és meg tudja tartani magát lábból akkor is, ha nem tökéletes szögben ragadja meg az ellenfelét. Képes alsótestből tolni és lecövekelni a lábait, hogy futójátékoknál ne tudják olyan könnyen odébb tenni az útból. Alkalomadtán duplázásokból is kibújik, képes felismerni a futás irányát és a kontakt előtt helyzeti előnybe hozni magát. A futójáték elleni védekezés az egyik fő erénye. A blokkokról viszonylag jól jön le, nem marad hosszú ideig az ellenfél szorításában.

A Michiganen három év alatt elég sok lehetőséget kapott, majdnem 1400 snap van a lábában, pedig az utolsó évben a csonka idény (és egy kisebb sérülés) miatt csak négy meccset tudott játszani. Már első évében számítottak rá és folyamatos fejlődést mutat a játéka.

A hozzáállása kiváló, nem ismer elveszett játékot, a sípszóig üldözi a labdás embert, akár a játék ellenkező irányából is. Futás ellen szépen zárja a fal szélén a szöget, nehéz elmenni mellette, erőből pedig nem ütik át, stabilan megcsinálja a szerelést.

Gyengeségek

A nagyon jó testi adottságok mellett a technikai tudása már messze hagy kívánnivalót maga után. Jim Harbaugh kezei alatt ugyan a Michiganen sokat fejlődött, de még mindig egy nyers játékos. Ez főleg a pass rush képességekben mutatkozik meg. Bull rushban mint említettem kiváló, de ez sajnos azt is jelenléti, hogy az esetek döntő többségében ezzel a módszerrel próbálkozik.

 

A pass rush repertoár listája mintha egy kicsit rövid lenne és ha nem tudja első szándékból megnyerni a párharcot, akkor sokszor nincs ötlet, hogyan folytassa a támadást a nyers erőn kívül. Nem kifinomult a spin és a swim move-ja sem. Az erős kezei ugyan segítik, de a folyamat nem megy végig a fejében.

Sokoldalúsága sajnos nem csak a pass rush move-ok hiányában ütközik ki, hanem szerepkörben is. A fal szélén állt fel a snapek többségében és ott is 80%-ban a tackle-ök külső vállánál. A méretei ugyan megengednék, hogy belülről is támadjon, mégis nagyon kevés tapasztalata van és abban a kevés játékban is kimondottan gyengének mutatkozott.

Konklúzió

Paye összeségében egy nem kiforrott prospect, egy nem azonnali gyilkológép, akire a csapatok várnak. A termete ideális, de a technikája és a sokoldalúsága már kételyeket ébreszt az emberben. Nem véletlen, hogy a top10 közelében nem találkozunk a nevével, inkább 15 körül lehet az első említési helye a mock draftokban. Legtöbbször a Vikings pickjénél kerül kiválasztásra, de simán benne van, hogy a kör végére csúszik. Azért különösen fájó az ő megítélése, mert az atletikussága magas plafont ígér, de mégis nehéz belelátni a játékába egy elit pass rusher karriert. A legtöbb, amit egyelőre ki lehet nézni belőle, hogy korrekt kezdő edge rusher lesz valahol, aki futás ellen hasznosabb.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2024 FK Media Group