Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Mac Jones

Az idei irányítóprospectek között van egy olyan, akinek szinte csodásabb idénye volt 2020-ban, mint egy évvel korábban Joe Burrow-nak és ugyanolyan tükörsimán nyert bajnokságot a csapatával, mint a korábbi 1/1-es. Ezek ellenére mégsem beszél róla senki úgy, mint top5-ös pickről, sőt a legtöbb irányítórangsorban inkább 4. vagy 5. helyen merül fel a neve. Ő Mac Jones, az Alabama karmestere. Nézzük meg, hogy a rekorddöntögető év után jogos-e, hogy ennyire hátra szorult.

Jones floridai születésű és igazi sportcsaládból származik. Volt a rokonságában futballista, teniszező és természetesen amerikai focista is. Nem csoda, hogy a kis Jones hamar szerelembe esett a játékkal. A tudása azonban nem volt annyira egyedülálló, mint sok idei prospectnek, csak háromcsillagos tehetségnek tartották. Igaz mindezek ellenére több kérője is akadt az egyetemek közül. Először a Kentuckyt választotta, de aztán végül az Alabamánál kötött ki.

Nagy egyetem révén nem számíthatott arra, hogy már idejekorán sok lehetőséget kap és ennek rendje szerint az első évében mindössze 13 passzkísérlete akadt. A következő évben aztán már Tua mögé szorult a depth charton és csak a Miami mostani irányítójának a sérülése miatt tudott beállni. Ezt a három mérkőzést azonban kihasználta és több mint 1500 yardot passzolt közel 70%-os pontosság mellett.

Ez még édeskevés lett volna a sikerhez, de aztán a 2020-as esztendőben megkapta a kezdő pálcát és valósággal lubickolt a támadósorban. Végül közel 4500 yard és 41 touchdown állt a neve mellett mindössze 4 interception kíséretében, de ami még fontosabb, hogy bajnoki címig vezette a csapatát.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Azt hiszem mindenféleképpen az intelligenciájával kell küzdenünk. És itt azért nem szűkítem le kizárólag futballintelligenciára, mert Jones egy okos játékos, nem csak a fociban, de amúgy is tehetséges diák. Korábban ügyvéd szeretett volna lenni, testvére nyomdokaiba lépve, de végül a sportot választotta egyelőre. Az észjárása és az előrelátása azonban a futballpályán is megmutatkozik.

 

Érti, hogy mi történik körülötte, felismeri hogyan tudja a legjobban segíteni az elkapóit és a sok elkapás utáni yard nem csak a kiváló kiszolgálószemélyzet és a playhívások, de az ő terméke is. Látja és jól méri fel, hogy mennyivel tegye az elkapója elé a labdát, pont annyit vár a kezében a disznóbőrrel, ami a jól időzített elengedéshez elegendő.

 

A védelmeket egyetemi szinten jól olvassa, tudja honnan jöhet nyomás, tudja melyik coverage-et hogyan kellene támadni és tudja miképpen használja az elkapói erősségét is. Elég sok tapasztalat van a háta mögött, nem elsősorban kezdőként, de az Alabamánál töltött idő alatt sokat tanult akár a padon ülve is az edzőktől és az idősebb játékosoktól.

Többek között ezeknek köszönhetően az egyik legpontosabb játékos volt tavaly a ligában, igaz ezt egy picit árnyalja, hogy a 10 yard alatti labdáknál volt elsőrangú a precízsége. A dobásonkénti átlaga 8,8 yard, ami NFL szinten kimagasló lenne, de egyetemi szinten inkább középmezőny, így a 80% feletti pontosság, amivel első lett a ligában egy kicsit kevésbé lesz sexy. Az elengedett 10+ yardos passzainak mindössze a 18.7%-a volt elkaphatatlan tavaly a ProFootballFocus szerint, ami 4%-kal jobb mint bármelyik Power5 irányítónak.

Jól kezeli a nyomást, legalábbis ilyen fiatal, egyetemi irányítóhoz képest mindenképpen. A ProFootballFocus adatai szerint 133 nyomás alatti snapje során mindössze négy olyan dobása volt, aminek labdaeladással kellett volna végződnie. Ezt főleg annak köszönheti, hogy jól érzi, mikor érnek közel hozzá és nem szabadul meg túl korán a labdától, megvárja amíg rendesen kialakul a játék, ellenben nem tartogatja túl sokáig sem, hogy kiüssék a kezéből vagy sacket csináljanak rajta. A rá nehezedő nyomások mindössze 11,3%-a végződött sackkel, ami egy olyan tulajdonság, amit a profik között is nagyon szeretnek.

Alapvetően is elmondható, hogy vigyáz a labdára, kevés elvesztett bogyója van és nem is kényszerít ki kórházpasszokat az elkapóitól sem.

Negatívumok

Fizikai adottságai messze nem olyanok, mint amilyeneket a modern NFL-ben a csapatok keresnek. Nem túl atletikus, nem gyors, testi adottságokkal nem fog meghosszabbítani playeket, ami probléma lehet a profik között. Nyilván ebből kifolyólag a különböző option játékokban is lesznek limitációi, így kevésbé lehet kinyitni a playbookot vele a karmesteri székben. Ez főleg akkor veszélyes, ha szinte semmi időt nem hagy neki a támadófal (ez az Alabamán nagyon kevésszer fordult elő), mert akkor kénytelen kapkodni és nem tudja ésszel megoldani a játékot.

 

Az Alabama 2020 szuperoffense-ben minden meg volt neki, amit csak kívánhat. Kiváló edzői gárda, kiváló playbook és a legjobb kiszolgálószemélyzet, köztük egy Heisman győztes elkapóval. Egy ilyen együttállás szinte biztosan nem jöhet neki össze és egyelőre azt nem látni, hogy egyedül mennyire képes elvinni egy offense-t. Továbbá a játékhívások rengeteg olyan dobást adtak meg neki, hogy légüres térben mozgó elkapónak kellett odadobnia a labdát. 600 yarddal több ilyen szituáció jött össze neki az egyetemen, mint bárkinek a tavalyi szezonban. Ez nem elhanyagolható mennyiség.

A karereje átlagos vagy átlag alatti a mai NFL-ben. Nem véletlen, hogy a yardátlaga ilyen alacsony. Nem is kértek tőle sok 20 yard feletti dobást (már ami a levegőben van annyit). Nem feltétlen nagy probléma ez, de tovább csökkenti a dimenzióit a játékának.

Konklúzió

Mac Jonesnak van sok olyan tulajdonsága, ami tökéletesnek mondható, ha valaki irányítót keres. A nyomáskezelése párját ritkítja ilyen fiatalon, ami sok életben tartott játékot eredményez. Okos játékos és könnyen is tanul, így bátran a kezébe lehet adni nehezebb playbookokat is. Ellenben a fizikai korlátai nagyon összeszűkítik a támadókoordinátorok lehetőségeit a playhívásokat illetően. Mivel nagyon sok az irányítóhiányos csapat és a tavalyi éve zseniális volt, ezért várhatóan a top20-ban biztosan elkel, de újabban hallani hangokat hogy akár már a top10-ben gazdára talál. Ha mindenképpen NFL párhuzamot akarunk keresni rá és nem akarunk Brady összehasonlításokkal dobálózni, akkor egy kicsit okosabb Derek Carr vagy Alex Smith juthat eszünkbe róla.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2024 FK Media Group