Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Micah Parsons

A linebacker pozíció értéke az elmúlt években igencsak megkopott és ezen nagyon nem segített, hogy az elmúlt évek top linebacker prospectjei rendre megbuktak vagy messze nem tudtak olyan meghatározóak lenni, mint azt prognosztizálták az előrejelzések. Mindezek ellenére idén is több LB-t jósolnak az első körbe, sőt minden figyelmeztető jel ellenére van egy, aki még annak ellenére is top15 picknek tűnik, hogy a 2020-as évet még ki is hagyta.

Micah Parsons az idény előtt még top5 választásnak volt kikiáltva, amin aztán az opt-out és az off field dolgok nem segítettek, de az első kör első feléből még jelen állapotok szerint sem csúszott ki. Tényleg megérdemli a hype-ot ez a srác vagy megint csak a sajtó szokásos hangzavarát halljuk, amit aztán egy szerencsétlen csapat be is nyal?

Mielőtt megnéznénk milyen skillsettel rendelkezik, kicsit nézzük meg, mi határozta meg Parsons múltját. A fiatal játékos az egyetem előtt még birkózóként próbált szerencsét, ahol főleg testfelépítésének köszönhetően igencsak sikeres volt. Ezek ellenére is footballra váltott és a linebacker poszt mellett edge rusherként próbált szerencsét, de a támadóoldalon is megfordult. A váltást abszolút nem bánta meg, már fiatalon is hatalmas tehetségként volt kezelve, kapkodtak utána az egyetemek, akik közül ő a Penn State-et választotta.

Itt már csak a védőoldalra koncentrált, de itt továbbra is több poszton megfordult. a 2019-es szezonja olyan jól sikerült, mint talán egyetlen linebacker prospectnek sem az elmúlt 10 évben, így a 2020-as szezon előtt sokan top5, de talán top3 prospecként kezelték. Aztán a tavalyi évben a kiülést választotta, ami nem biztos, hogy jó döntésnek bizonyult, de a Penn State szezonját elnézve lehet nem bánta meg.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Kezdjük rögtön a testfelépítésével. A fiatalember ugyanis 193 cm magas és mellé 114 kg, az izomeloszlása közel tökéletes. Sehol nem látszik rajta, hogy nehézkes lenne a mozgása, sőt az alkatához képest kifejezetten gyorsnak és atletikusnak mondható. Ez az izomzat főleg a fiatalkori küzdősportok alatt alakult ki, a dinamikusság pedig annak köszönhető, hogy sok poszton is vitézkedett és fejlesztette magát.

Főleg ennek az izmos, dinamikus megjelenésnek köszönheti, hogy nagyon magabiztosan szerel, valósággal megragadja az ellenfelét és elemi erővel teríti le. Kezei nagyon erősek, nehéz megszabadulni a szorításából, még a nagyobb darab futók sem tudják lerázni magukról. Erre az a legjobb bizonyíték, hogy több mint 1200 egyetemi snapje alatt összesen 11 elrontott szerelése van.

 

Ösztönös játékos, nagyon jól támadja a lyukakat, kiszúrja a futás irányát már a snap pillanatában is és nagyon jól tud érkezni, hogy megcsinálja a szerelést. Természetesen nem tökéletes és tévedhetetlen, de egyetemi felvételei alapján az egyik legnagyobb erőssége, hogy vertikálisan nagyon jól és hatalmas erővel tud megérkezni a labdacipelőhöz.

 

Bár hivatalosan középső linebackernek van titulálva, mégis a legkülönlegesebb a játékában, hogy nagyon jó passzsiettető, aki képes a falból is indulni, de kiválóan blitzel. A Penn State-en töltött ideje alatt sokat volt a védőfalban is, körülbelül a snapjei 15%-ában innen indult. Blitzeknél pedig nagyon jól érzi, hogy lepheti meg az irányítót és testalkatához mérten őrült sebességgel tud érkezni a pálya közepéről.

 

Viszonylag nagy területet képes bejátszani, kiér a külső futásokra is, mert megvan a sebessége, de passzjátékok alkalmával is egész nagy zónát képes lefedni és odaér a soft pontokra is. Nagyon gyors az indulósebessége, az oldalvonal mellé érkező labdákra is meg tud érkezni. Nem veszik el a tömegben, jól jön le a blokkokról és nehéz szemtől-szembe megfogni.

 

Képes vezéregyéniség lenni a pályán, bár nem a leghangosabb szavú játékos, de egyben tartja a védelmet. A tavalyi évben a volt egyetemi csapatának a defense-e rendesen megszenvedte a hiányát. Az más kérdés, hogy nem csak pályán, de pályán kívül is vezéregyéniség volt és több zűrbe is keveredett a csapattársaival.

Negatívumok

Nem feltétlenül kell itt sem nagyítóval keresni a rosszabb pillanatokat, nem véletlen, hogy a leírtak ellenére is sokan ódzkodnak Parsons megszerzésétől. Coverage-ben például kevesebb tapasztalata van az ideálisnál, főleg ha kicsit hátrébb kell helyezkednie. Ekkor ahogy megnyílik előtte a tér, már nem olyan magabiztos és hiába érne oda messzebbi területekre is, egyszerűen nem érzi mikor érnek a zónájába.

Szintén hasonlóan rossz a helyzet, ha embereznie kell. A fizikai tulajdonságai megvannak, hogy egy tight endet vagy egy futót kövessen, de nem igazán jó a labdaérzéke. Összesen négy leütött labdája van karrierje során és nincs interceptionje sem. Nem véletlen, hogy összesen 64 snapet játszott egyetemi karrierje során, amikor tisztán man coverage volt a feladata, edzői is felismerték, hogy nem ebben rejlik az ő erőssége.

Slot cornerként már közel 120 snapet töltött pályafutása során, tehát minimális tapasztalata van, de nem a jobb coverage linebackerek közé kell soroljuk. Sebességből még pár elkapóval is felveszi a versenyt, de amint távolodik az ő számára komfortos line of scrimmage-től, úgy esik egyre inkább szét a játéka.

A 2020-as évet kiülte, így nála is felvetődik a rozsdásodás problémája, mert bár a mentalitása miatt biztosan formába tud lendülni, de pont a coverage hiányosságok miatt hiányozni fog a meccsrutin neki az elmúlt évből.

És akkor még ott vannak az off field problémák is, amelyek egyre nagyobb rivaldafényt kaptak az utóbbi időben. Az állítások szerint Parsons összebalhézott több volt csapattársával is, amelyek közül a legsúlyosabb vádakkal Isaiah Humphries illette. A gyanú szerint az egyik ilyen vita során a kiváló linebacker még egy kést is előrántott. Az ügyből akkoriban nem lett semmi, mert Parsons tehetsége miatt az edzők sem akartak foglalkozni az üggyel. Nehéz megállapítani, hogy pontosan mennyi igaz az elhangzottakból, de az biztos, hogy problémás ügyei voltak a játékosnak.

Konklúzió

Parsons első ránézésre egy ideális linebacker prospect, akinek megvan a sebessége, a kellő agresszivitása is, de pont a játék azon elemében van kevesebb tapasztalata, ami manapság igen fontos. Hiába igazi bulldózer, aki a boxban fennhatósága alatt tud mindent tartani, ha a passzjátékoknál, főleg ha az ellenfél nagyon kinyitja a pálya közepét, hajlamos bizonytalankodni. Hatalmas plusz elem a játékában, hogy blitzelőként igazán különleges fegyver, amolyan Devin White típusú játékos lehet belőle a profik között. Ez első hallásra nem hangzik annyira rosszul, de megfontolandó, hogy egy top15-ös picket megér-e, mert erről beszélnek az esetében. Az szinte bizonyos, hogy az első körből nem csúszik ki, valahol a Dolphins második pickje és a Chiefs között lehet az értéke, kivéve ha valaki teljesen szemet tud hunyni a red flagei és az elmúlt évek linebacker mellényúlásai felett.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!