Connect with us

Draft

Ingyen lottó ötös – Patriots draftértékelő

Miután a Patriots felvásárolta a piacot, gyakorlatilag oda jutottunk, hogy nem maradt hiányposzt a csapatban. Természetesen nem lehetett hátra dőlni, hisz hosszú távon még mindig nem volt franchise QB-ja a csapatnak, illetve összességében a keret sem volt a Buccaneers szintjén. Ezzel együtt minden adott volt ahhoz, hogy Bill Belichick, ha nem is egy újabb dinasztiát, de egy évekig meghatározó csapat alapjait lefektesse.

A Pats FA-értékelőjében azt írtam, hogy a csapatnak tulajdonképpen csak az elkapósort kell megerősítenie (már amennyiben a két remek elkapó tight endet szigorúan tight endként tartjuk számon), illetve egy guardot kell találnia a játékosbörzén, rövid távon minden más adott. A draft alapján ugyanakkor úgy tűnik, hogy Belichick Hunter Henryt és Jonnu Smith-t is az elkapók közé számítja, illetve a tavaly fű alatt berobbanó, 16 meccsen játszó, 927 snapen csak 14 nyomást engedő, futás- és passzblokkolásban is kiválóan teljesítő right tackle Michael Onwenuval tervezi befoltozni a Joe Thuney után keletkezett űrt.

Mindkét döntésben van logika, az elkapni is tudó futókkal együtt bőven lesz célpontja Cam Newtonnak, nem mellesleg amúgy sem ért az elkapók draftolásához az öreg mester. A tavaly hatodik körös Onwenu pedig legrosszabb esetben jövőre átveszi Trent Brown helyét a baloldalon, kárba semmiképp sem vész a tudása, és ha csak fele olyan jó lesz, mint tavaly, akkor New Englandben könnyedén top 5-ös támadófal lehet idén.

A fentiek fényében a Patriots azt csinált, amit csak akart, például szívfájdalom nélkül felcserélhetett volna a top 10-be, hogy elhozzon egy top irányítót. Nem tette, még azok után sem, hogy a Bears nem kevés tőkét beáldozva felcserélt elé és kiválasztotta Justin Fieldset. És így is minden tökéletesen alakult.

Franchise QB pipa

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Őszintén nem értem, hogy az olyan csapatok, mint például a Broncos miért nem választott irányítót. Azt sem értem, hogy a Washington miért nem mozgott fel a Vikings helyére egy potenciális franchise irányítóért. Ahogy azt is nehéz megemészteni, hogy Belichick nem akart biztosra menni és felcserélni pár helyet. Akár Justin Fields, akár Mac Jones megért volna egy extra első körös picket, egy potenciális franchise irányítóval nem szabad kockáztatni – a csillagok mégis összeálltak és a Patriots úgy oldotta meg a legnagyobb problémáját, hogy az ég adta világon semmit nem kellett érte csinálnia.

1/15: Mac Jones, QB, Alabama

Mindenekelőtt kezdjük azzal, hogy Jones egy zsebirányító. Nem az övé a legerősebb kar a ligában, nem tud úgy futni, mint Lamar Jackson és ennyi elég volt a megbélyegzésére. Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy miért értékesebb egy összevissza rohangáló, erősebb karú, de passzolni közepesen vagy úgy sem tudó irányító (például Tray Lance, de Justin Fieldsben sem látom azt az óriási boom faktort), mint az, aki tud irányítóposzton játszani.

A 43 éves, mozogni is lassan már csak segítséggel tudó Tom Brady tavaly Super Bowlt nyert, de Aaron Rodgers sem azért lett MVP, mert 1000 yardot futott volna. Sőt, Josh Allen hiába futott karrierje első két évében 1100+ yardot 17 TD-vel, hiába, dobta el a 20 yardosról az end zone-ig a labdát, mindenki bustnak tartotta. Kyler Murray is zseniális a földön, talán a legzseniálisabb az egész ligában, de mégis húzza a játékát látva az ember a száját, mert azért passzolni is tudni kell, de a Lamar Jackson vezette Ravens offense teljesítménye is bezuhant, amit az irányító csak közepesen passzolt.

Természetesen nem hátrány, ha egy irányító mobilis, tud a zseben kívül improvizálni és vannak 60 yardos passzai, de ez nem jelenti azt, hogy jó játékos lesz belőle. 1-2 pozitív példa, és ez lett az új agymenés az NFL-ben, mert majd az edzők megtanítják passzolni, mintha az olyan könnyű lenne: a Josh Allen szintű fordulatok nem törvényszerűek, hanem óriási, soha korábban nem látott anomáliák.

Nem állítom, hogy Mac Jonesból lesz az új Tom Brady, azt sem merem megkockáztatni, hogy biztosan franchise irányító lesz belőle. Ugyanakkor jóval nagyobb esélyt látok arra, hogy egy okos, a védelmeket jól olvasó, a bonyolult playbookot is könnyen elsajátító, a nyomást jól érző, az elkapóit ügyesen vezető és magabiztosan, pontosan passzoló prospectből jobb eséllyel lesz ligaszinten meghatározó játékos. Egy zsebirányítóra is lehet kreatív playbookot szabni, nehogy már negatív legyen pár option játék kimaradása (pláne, hogy azért Jones nem mozgássérült – nem fog a védők között cikázni, de ha Matt Staffordra tudtak opciós játékot hívni, akkor alighanem néha vele is el lehet lőni).

Én a 49ers helyében is Jonest vittem volna, egy ennyire okos irányítóval halálosan precíz és levédekezhetetlen offense-t rakhatott volna össze Shanahan (ahelyett, hogy most egy évig futballozni tanítsa Lance-t). Egyben ez a Patriots szerencséje, ahol Jonesnak feltehetően lesz egy éve adaptálni az NFL talán legnehezebb playbookját (ami nem biztos, hogy Lance-nek vagy Fieldsnek menne), de akár már a szezon második felében is megkaphatja a kezdő posztot. Nem látok ebben a pickben hibát, ez a legjobb forgatókönyv volt az én olvasatomban.

Tegyük rendbe a védelmet

Dont’a Hightower visszatérése és a rengeteg igazolás után nagyon jól nézett ki papíron a védelem. Praktikusan csak mélyíteni kellett a keretet a lassan bekövetkező generációváltásra, esetleg a védőfal belsejébe jöhetett némi extra, lehetőleg pass rush-ban erős tehetség.

2/38: Christian Barmore, iDL, Alabama

3/96: Ronnie Perkins, Edge, Oklahoma

5/177: Cameron McGrone, LB, Michigan

6/188: Joshuah Bledsoe, CB, Missouri

A csapat a saját második körös pickjét és két negyedik körös cetlit feláldozva felmozgott a Bengals helyére a második körben és megszerezte az első körbe várt Christian Barmore-t. A külföldi szakértők annak ellenére nagyon szerették, hogy még 800 snapje sem volt az egyetemi ligában, így kifejezetten nyers a játéka, sokat kell tanulnia. Ezzel együtt egy a védőfal belsejében bármilyen technikán felállítható játékos, ami óriási előny Belichicknél, ráadásul meg van benne a potenciál, hogy 8-10 sacket szerezzen szezononként. Egyértelmű passzhelyzetekben már idén nagy szerepet kaphat, nem nagyon van nála jobb belső pass rusher a csapatban.

A harmadik körben is sikerült egy stealt szerezni Perkins személyében. Nem ő volt a legproduktívabb játékos az egyetemen, de a tavalyi éve nagyon jól nézett ki, hat meccsen 10,5 negatív yardos szerelést és 5,5 sacket jegyzett. Ha ez a valós arca, akkor nagyon jó kis pass rusher lehet belőle, szinte minden megvan benne, amit egy edző kérhet (a kézhasználatán kívül nem sok hiányossága van). Több poszton bevethető, van tapasztalata álló helyzetből és földről induló felállásokban is, hosszú távon jó párost alkothat Matt Judonnal.

Az ötödik körben sem állt le a Patriots a stealek behúzásával, Cameron McGrone akár a második nap végén is kimehetett volna. Feltehetően azért csúszott, mert csak 19 egyetemi meccs van a háta mögött, de azok alapján nagyon jó fogás. Robbanékony, atletikus, jól szerel és kiválóan blitzel – ez utóbbi nagy pozitívum Belichicknél. Nem a legnagyobb testű LB, a blokkokról nehezen fog tudni lejönni, ha egyszer megragadják, de ezzel együtt is az egyik legígéretesebb LB prospect idén, azon kevesek egyike, akiben van 3 downos potenciál.

A változatosság kedvéért Bledsoe már nem steal, a hatodik körben nagyjából korrekt értéket képvisel. Ahogy fentebb mindenki, úgy ő is több poszton bevethető, lehet safety és slot corner is, bár tőle sokat azért nem kell várni: ha harmadik számú safety vagy egy cserecorner szintet megüt, már lehet örülni.

4/120: Rhamondre Stevenson, RB, Oklahoma

6/197: William Sherman, OT, Colorado

7/242: Tre Nixon, WR, UCF

A maradék három pick már nem annyira érdekes. Nixon legjobb esetben a speciális egységben kaphat helyet, már ha megéri a végső keretszűkítést és Shermanban sincs semmi, ami első látásra megfogná az embert. Mellette szól ugyanakkor, hogy tavaly a hatodik körös Onwenuval kapcsolatban is ez volt a mondás, talán vele is sikerül csodát tenni. Stevenson ellenben már idén komoly szerepet kaphat, a hírek szerint könnyen kiszoríthatja a korábbi első körös Sony Michelt. Egy nagyobb, 111 kilós RB, aki kifejezetten mozgékony, RB2-ként már újoncként szép számokat hozhat.

Összegzés

A Patriotsnak nem volt rossz pickje. Nem kellett egyetlen cetlit sem feláldoznia egy potenciális franchise irányítóért, némi áldozatért cserébe behúzta a class legjobbjának tartott DT-jét, szerzett pár stealt a védelembe és javított egy kicsit a futóposzton. Mac Jonesba, mint játékosba talán bele lehet kötni, de ennek sincs sok éle, a csapat meglépte azt, amit többek között a Broncos vagy az Eagles nem mert. Ez a draft csapatépítési filozófia és a játékosok nettó értéke alapján is top 3-as. Értékelés: A+

[/ppp_patron_only]

64 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
64 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
DrBaji Mihály
DrBaji Mihály
2021-05-09 06:11

Nagyon várom már a szezont, sokat várok a csapattól…

Hurrá Torpedó
Hurrá Torpedó
2021-05-11 06:32

No nem mintha most ez aktuális kérdés lenne, pusztán kíváncsiságból kérdezem:
Rookie QB vezetésével nyert e már csapat SB-t? Úgy értve hogy kezdő volt.

chester
chester
Reply to  Hurrá Torpedó
2021-05-11 06:42

A töri nem az erősségem, de ha jól rémlik nem. Anno Lamar Jacksonnál jött elő még újoncként, hogy ő lehet az első rookie QB aki bajnok lesz kezdőként, de ugye ő sem az elejétől fogva volt az.

Hurrá Torpedó
Hurrá Torpedó
Reply to  chester
2021-05-11 08:05

Ja, én sem találtam ilyet, hogy így utána kerestem.
Mert ugye Tibi is amikor átvette a stafétát akkor egyből bajnok lett, de őt nem abban az évben draftolták, így tulajdonképp nem volt rookie, hanem “csak” az első kezdős idényében lett SB győztes.

Jarred
Jarred
Reply to  Hurrá Torpedó
2021-05-11 10:41

Nem volt még soha ilyen. Én három esetről tudok, amikor egy újonc irányító konferenciadöntőig jutott, de ott kikapott: Big Ben 2004, Falcco 2008, és Sanchez 2009.

Vicgeordie
Vicgeordie
2021-05-11 06:14

McGrone inkább az ACL-szakadása miatt csúszhatott, állítólag a szezon kezdetére sem biztos hogy hadra fogható lesz. Hosszú távon nagy steal lehet, ha egészséges tud maradni, mert időtlen idők óta need a mozgékony, gyors LB.

Amúgy korrekt az értékelés. Nekem a futó pick nem tetszett elsőre, de minél többet olvasok róla, annál inkább megbékélek vele.

Jonest meglátjuk majd, de hogy nála nagyobb fit a világon nincs ide, az biztos. A srác okos, kitartó, nagyon bízik magában, nem mellesleg workaholic és mindent meg akar nyerni. A jó isten is BB mellé teremtette.

Nálam sima A.

katonadani
Reply to  Vicgeordie
2021-05-11 06:22

Mac Jones scheme fittel kapcsolatban lementettem magamnak a hétre olvasásra ezt a két cikket, a szerzők miatt biztos vagyok benne hogy szuperek, szóval ha érdekel, egyelőre elolvasás nélkül ajánlom :)

https://thedraftnetwork.com/articles/mac-jones-fit-new-england-patriots-offense-belichick-mcdaniels
https://touchdownwire.usatoday.com/lists/2021-nfl-draft-mac-jones-new-england-patriots/

Vicgeordie
Vicgeordie
Reply to  katonadani
2021-05-11 06:30

köszi, este megsasolom

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
Reply to  katonadani
2021-05-11 14:54

Csinálhatnál belőle egy cikket. (Ha lehet egy olvasói kérés) engem érdekelne nagyon.

katonadani
2021-05-11 06:09

“Természetesen nem hátrány, ha egy irányító mobilis, tud a zseben kívül improvizálni és vannak 60 yardos passzai, de ez nem jelenti azt, hogy jó játékos lesz belőle. 1-2 pozitív példa, és ez lett az új agymenés az NFL-ben”

azért ha megnézzük, az utóbbi 10 évben nem nagyon volt olyan bevált QB, aki nem tudott mozogni. (És egyáltalán nem Lamar Jackson féle mozgásra gondolok). És ez nem azért kell, hogy futott yardokat lehessen szerezni (az sem árt persze), hanem hogy a nyomás elől el tudjon mozogni, meg tudjon hosszabbítani játékokat, akkor is képes legyen valamire, ha összeomlik az előre eltervezett játék (többek közt (!) ennek hiánya miatt bukott meg Rosen is, az én szememben ez volt a nagy hibája prospectként).

Illetve szerintem Mac Jones “okossága” is eléggé túl van értékelve. Snap előtt valóban szuperül méri fel a dolgokat, de azért snap után már közel sincs ilyen magas szinten, az NFL-ben pedig folyton igyekeznek majd összezavarni snap utáni mozgásokkal, egyetemen azért jóval kevésbé jellemző ez.
Itt van pár példa, nem kéne ilyen buta hibákat vétenie, ha tényleg annyira jó lenne a feldolgozókészsége, mint beállítják. Ezek mind olyan játékok, ahol nem látta, mi történik a secondaryben és leginkább az előre eltervezett gondolatát próbálta megvalósítani, nem igazodott ahhoz, mi történik a snap után, valóban úgy alakultak-e a dolgok, mint várta (vagy épp nem vett észre tök üresre játszott elkapót stb).

https://twitter.com/theStevenRuiz/status/1385226148385284096?s=20
https://twitter.com/theStevenRuiz/status/1385216154499796993?s=20
https://twitter.com/theStevenRuiz/status/1385629149323218945?s=20

Plusz nagyon sokat segített neki a kiváló rendszer és az elkapók, amit valamiért nem nagyon hoznak fel nála negatívumként.

Persze ez nem jelenti, hogy a Patsnek ne kellett volna kihúznia, mert ki kellett ebben a helyzetben és jó döntés volt, csak annyit akarok ezzel mondani, hogy azért ne gondoljuk Jonest egy ilyen generációs okos tehetségnek, akin nem lehet majd kifogni mert mindenkinél mindent jobban tud és szétszedi a védelmeket fejből :D

csak ezt ne
csak ezt ne
Reply to  katonadani
2021-05-11 06:46

Tetszik az elemzésed, ha természetesen nem is értek egyet vele. Így van, hogy nyilván még nagyon messze van a kész irányítól. De meggyőződésem jelenleg, hogy gyémántot fogtunk.

Az adjusted completion rate-je 84,2%, ez elég durván jó, ami számomra ennél is fontosabb volt, hogy az egyik meccsen mind a két kommentátor azt mondta, hogy megkérdezték a Saban Sarkisian duót, hogy mit értékelnek legjobban Jonesban, mindketten egyértelműen a kompetitivítást emelték ki, ami szerintük (!) kiemelkedő. Na ez zene volt a füleimnek. Ezt már hallottam valakiről.

Az egy elemezhető évadában, rengeteget fejlődött szerintem, azaz gyorsan tanul. Szerintem ilyen playeket az egyetemi fociban, amiket hoztál, nagyjából mindenkiről lehetne hozni. Nyilván nagyon távol áll még az NFL szinttől amit ezeknél a playeknél mutat.

A rendszerről amit mondasz szintén igaz a statisztikáit illetően, viszont a statisztikailag leggyengébb meccsén tetszett legjobban a tavalyi idényben. Amikor kivételesen folyamatos nyomás alá helyezték (Arkansas), és sorozatosan, fegyelmezeten és pontosan (24/29) nyomta a gyors rövid passzokat. Okosan.

Az egyetlen igazi kérdés vele kapcsolatban, hogy megy-e az NFL szintre gyorsulás, és ha igen mikorra. Ez egyébként bármelyik újonc irányítóról elmondható nagyjából. Neki valóban kényelmes élete volt eddig az Alabama fal mögött (viszont lelki nyomás is adott a maximalista rendszer miatt). Úgyhogy lehet az első évben nem is látjuk majd, ha ez a folyamat lassú lesz. Ha viszont gyors lesz a fejlődése (ebben csak titokban reménykedem) akkor már az első héten ott lehet a kezdőben. Ha ebben a sorsdöntő lépésben sikeres lesz így vagy úgy, akkor hosszú időre van egy remek irányítónk ebben viszont biztos vagyok.

katonadani
Reply to  csak ezt ne
2021-05-11 06:58

“ilyen playeket az egyetemi fociban, amiket hoztál, nagyjából mindenkiről lehetne hozni.”

ez pontosan így van. csak az a narratíva Jonesról, hogy hihetetlenül okos és milyen jól lát a pályán stb, tehát ezek alapján pont nem kéne ilyen játékoknak születnie. épp ezért mondom, hogy ez szerintem eléggé túl van fújva nála és jóval közelebb van ebben a többiekhez, mint legtöbben beállítják.

“Az egyetlen igazi kérdés vele kapcsolatban, hogy megy-e az NFL szintre gyorsulás, és ha igen mikorra. Ez egyébként bármelyik újonc irányítóról elmondható nagyjából.”

Ez ugyanaz. Tényleg igaz minden QB-ra, csak akkor ne magasztaljuk fel Jonest olyan szintekre fejben, hogy mindenkinél szintekkel jobb, zseni fejben és stb.

+ nekem ez a kompetitivitás ez nagyon ilyen coach speak, erre nem alapoznék szemernyit sem, mindenki kompetitív, aki bekerül az NFL-be, ha nem lenne az, jóval hamarabb elvérezne.

A problémám az egyébként talán legjobban összefoglalva, hogy ahhoz, hogy igazán sikeres legyél ilyen skill settel, mint Jonesnak van, fejben nagyon nagyon nagyon topnak kell lenned, Brady-Brees-Peyton magasságban, hogy érvényesülj. Ha ez megvan, akkor nem kell a top karerő meg a mozgékonyság, akkor is játszhatsz magas szinten.

De szerintem ez Jonesban nincs meg ilyen magasságokban, ezért gondolom, hogy igazán top QB nem lesz belőle. Egy middle of the pack irányító lesz, jó esetben egy Derek Carr, rosszabb esetben Alex Smith-Andy Dalton.

csak ezt ne
csak ezt ne
Reply to  katonadani
2021-05-11 07:09

Ez most a szakértői vélekedés. Én meg ezeket nem veszem meg. De ez innentől hit kérdés. Én azt gondolom, mint Rennigan, hogy mérhetetlenül túlértékelt a fejekben a mozgékonyság. Az is akkor lesz faktor hosszabb távon, ha Wilson féle intelligenciával párosul, vagy Lamar, Murray féle elképesztő szinttel. Nagyobb részt arról van szó, hogy ilyeneket termel az egyetemi foci, mivel ez a sikeres fit az ottani játék stílushoz, de ez szerintem messze nem az NFL jövője.

Az, hogy Mac Jonesnak mi a plafonja még nagyon homályban van. lehet, hogy Trask lesz a legjobb, lehet Fields, vagy a papírforma Lawrence. Még a Jets választottja is, bár ehhez nekem sokat kell innom, hogy vízionálni tudjam, de csak Jets közelmúltja miatt, szóval bőven lehet. De Jones éppúgy. Nagyon törékeny egy játékos karrierje, akár egy rossz play tönkreteheti.

Az viszont nem csak duma, hogy versenyképes, tipikus TB pályát hozott le az egyetemen. Harmadik számú irányítóként kezdte, közepes tehetségű játékosként, a szakértők szerint sosem lesz kezdő véleménnyel. Aztán csak csak befért.

Szóval erre térjünk vissza 4-5 év múlva.

katonadani
Reply to  csak ezt ne
2021-05-11 07:24

Tavalyi top15 QB a PFF szerint. Ebből a felsorolásból Brady és Ryan, aki kevésbé mozgékony, mint Jones. Mindenki más legalább jól meg tudja hosszabbítani a játékot, ha szükséges. Nem kell, hogy futkározzon valaki, a mozgékonyságot nem erre kell érteni, hanem hogy tudjon kicsit improvizálni, képes legyen valamire, ha összeomlik az előre eltervezett játék.
Ezt a képességet (improvizálás, játék meghosszabbítása) szvsz nem lehet túlértékelni, mert ez különbözteti meg az átlagos kezdő és a top irányítókat. Ezért gondolom, hogy Jonesból sosem lesz top QB, legfeljebb ez a 15. körüli szint.
comment image

atis123Juve
atis123Juve
Reply to  katonadani
2021-05-12 01:37

Azért ebbe a 15-be amit felírtál, simán be lehet kerülni. Van ezen a listán 6+2 játékos, aki képes volt stabilan hozni a teljesítményt. Rodgers, Watson, Brady, Mahomes, Wilson, Stafford. Talán Ryan és Cousins. a többieknek volt 1-2 jó évük. Egyetértek veled, hogy nem kell Jones-t túl magasztalni, meg vicc Brady-hez hasonlítani szerintem. Viszont az improvizációt is túlértékelik. Rodgers, Wilson és Mahomes sem attól lettek bajnokok, hanem hogy amikor oda kell állni a végén és végig kell vinni a 2 minute drillt, akkor végig viszik. Fejben erősek. A játékok felismerése szerintem tanulható. Hogy meg is tanulja-e, az jó kérdés. De a mentalitás sokkal fontosabb. Összegezve én nem várok csodát tőle, de azt felhozni ellene, hogy nem tud improvizálni, az ugyanolyan gyenge mint, azt várni tőle, hogy ő lesz az új Brady.

Fetyke
Fetyke
Reply to  katonadani
2021-05-11 08:53

Nocsak! Cousins akkor már mozgékony! :D

euskadi68
euskadi68
Reply to  Fetyke
2021-05-11 19:26

És Tannehill is. ;D

ahanem
ahanem
Reply to  Fetyke
2021-05-11 09:22

Stafford is az, ne légy ennyire boldog :D

katonadani
Reply to  Fetyke
2021-05-11 08:53

mozgékonyabb, mint jones :D

Fetyke
Fetyke
Reply to  katonadani
2021-05-11 08:58

Hát azt nehezemre esik elhinni. :D :D :D

ui.: Bár az idei SB döntőn mindenki láthatta, hogy mennyit ér a QB mozgékonyság egy kritikán aluli támadófal mögött? Hátra lehet rohangálni 20 yardot a snap után, és le lehet feküdni ott. Vagy lehet úgy is csinálni, ahogy Kirk szokta, hogy egyből az LoS-en elveszti a labdát egy fumble-val…

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2021-05-11 09:16

+1

katonadani
Reply to  Fetyke
2021-05-11 09:09

és képzeld el, mit csinált volna Mac Jones egy ilyen fal mögött :D

Fetyke
Fetyke
Reply to  katonadani
2021-05-11 09:21

Amit Kirk kapitány is szokott az ilyen meccseken. :D

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2021-05-11 11:49

+1

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
Reply to  katonadani
2021-05-11 08:46

Szeretem mikor Dani érvel mert elég jó példákkal tudja alátámaztani a véleményét.

Szerintem amúgy itt a valódi kédés Jonesal kapcsolatban az az,hogy ha már Ő nem egy lábon jól improvizáló játékos akkor megvan e benne az a képesség (mint mondjuk Bradyben),hogy tudja ezt mással kompenzálni. Mondjuk jó olvasás, játék áthívás, kulcsszituációkban /nyomás allatt is éles hibátlan játék, jó improvizáló képesség. Ha ezekkel tudja palástolni ezt a hiányosságot akkor szerintem akkor a Patriotsban akár top QB is lehet.

Ha viszont nincsenek meg ezek a pépességek akkor Daninak lesz igaza és max ilyen top15vége QB a plafonja.

Én személy szerint sokkal többre tartom azt,hogy nagyon pontos irányító, gyakorlatilag bármilyen passzt meg tud dobni mint azt hogy ha összeomlik a zseb akkor jól el tud mozogni vagy megiramodni. Ugyanis az Irányító védelmét rendszerrel, jó Ofallal még mindíg könyebb orvosolni mint azt,hogy valaki már alapból nem tud normálisan passzolni.

csak ezt ne
csak ezt ne
Reply to  Lecc Go Pecc
2021-05-11 18:02

És ami TB nagy előnye, hogy ugyan úgy fut mint az ólomsas, de a zsebben nagyon jól mozog. Ezért az a feladat, hogy középen és szélen egyszerre kell benyomni zsebét, de lehetőleg blitz nélkül, hogy gyorsan se tudjon szabadulni a labdától, vagy nagyon sikeres villámblitz kell, mert az megzavarhatja. Ez kevés védelemnek jön össze sokszor egy meccsen. De amikor igen, az elég bárki ellen, Mahomes ellen is, pedig futott mint a nyúl szegény.

Nos Jones pont ilyen jól működik a zseben belül, elég jól érzi a várható nyomást a vak oldalról is, és biztosan dob. szűk helyekre is, minden egyes meccsén volt pár nagyon szép szűk dobása. 84% feletti a korrigált passzpontossága, és ez nagyon fontos szám. Mert igaz, hogy volt ideje a jó fal miatt, és remek elkapói is, sőt az életveszélyes futó is adott teret bőven a PA játékokra, ugyanakkor az NFL-ben messze nem kell neki dobálnia minden meccsen 3-4 50-60 yardos labdát, (ha csak nem megy Tampába), űgyhogy ha fel tudja gyorsítani a passzait, az olvasását, a játékát, akkor igenis van ok bizakodásra, akármilyen szakértő, bármit jósol.

Farubcek
Farubcek
Reply to  Lecc Go Pecc
2021-05-11 09:47

“az Irányító védelmét rendszerrel, jó Ofallal még mindíg könyebb orvosolni mint azt,hogy valaki már alapból nem tud normálisan passzolni.”

Olyan irányító, aki egy jó rendszerben épkézláb módon tud passzolni, elég sok van amúgy a ligában, nagyon sok csapat cserepadján is ilyet találsz. Viszonylag magas szinten is láttunk olyat, hogy pl. így nyert Foles SB-t, vagy így volt nálunk (Vikes) a prémium csere kaliberű Keenum egy franchise QB-nak kinéző játékos ugyanabban az évben. Ahhoz, hogy egy jó rendszerben, jó támadófal mögött jól passzoló játékosod legyen, állítom, hogy első körös pick sem kell, ilyet hátrébb is tudsz találni.

Amitől valaki elit irányító, az az, hogy ennél lényegesen többet tud nyújtani a csapatának. Akár azt, hogy nyomás alatt, a legélesebb helyzetekben stabilan a legmagasabb szintű teljesítményt rakja le az asztalra (Brady), képes veszett játékokból is csodát tenni (pl. Mahomes), megdobni a nagy labdát (megint Mahomes, Rodgers), vagy lábon hozzátenni valamit (Wilson).

Na ez a kérdés Jones esetében – egyelőre nem látni tisztán, hogy mi is lehet a nagy extra a játékában.

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
Reply to  Farubcek
2021-05-11 13:41

Szerintem mi ugyan arról beszéltünk itt a végén… 🙂

Farubcek
Farubcek
Reply to  Lecc Go Pecc
2021-05-11 14:30

Jones-szal kapcsolatban igen, abban gondolunk csak mást, hogy mit tartunk prioritásnak egy QB esetében.

ThySoul
ThySoul
Reply to  katonadani
2021-05-11 06:22

Bama QBnak meg a nevét se hisszük el
Egyébként lehet tudni miért kerülnek ki cikkek majd kerülnek le és jönnek másnap? Tegnap hajnalban ezt is láttam, de a Bears draft értékelő is ilyen volt

katonadani
Reply to  ThySoul
2021-05-11 06:23

ez véletlen lett élesítve megírás után, még nem volt átnézve (meg aznapra más is volt betervezve), így visszavettem vázlatba. Bears már nem tudom.

ThySoul
ThySoul
Reply to  katonadani
2021-05-11 06:32

Ahammm
Még annyit hogy a már draftot játékosokról hol érdemes videót /cikket nézni (tudom hogy Patrik válaszolt már ilyen kérdésre de az a komment valszeg már elveszett). Idény kezdetéig át akarom nézni a saját csapatom játékosait /akik érdekelnek (és megprobalom meggyozni magam hogy jó volt a Rousseau pick lol)

ahanem
ahanem
Reply to  ThySoul
2021-05-11 09:26

most már azt az egy napot meg tudod várni :D

ThySoul
ThySoul
Reply to  ahanem
2021-05-11 14:12

Egyébként délelőtt már nézegettem az első két pickről dolgokat de majd este még belenezek párba (de érzésre chester írja majd ő meg jókat fog mondani mert szeret engem)

ThySoul
ThySoul
Reply to  ahanem
2021-05-11 09:31

Attól függ ki írja :D

katonadani
Reply to  ThySoul
2021-05-11 06:45

youtube-on [játékos] highlights vagy [játékos] scouting report, első 2 körösről biztos lesz több is, hátsóbbakról már nehezebb.

google-ben [játékos] scouting report és szintén fel fog jönni jó pár cikk.

Fasza a PFF draft guide, aTheAthletic draft guide, a thedraftnetwork scouting report, de ezek mind fizetősek. Athleticen ha van előfizetés akkor az adott csapat oldalán az utólagos elemzések szerintem elég jók általában. Vagy különböző billses oldalakon lehet még keresni, buffalorumblings, bills wire stb

Vicgeordie
Vicgeordie
Reply to  katonadani
2021-05-11 06:30

A Bearsnél lemaradt egy pick értékelése, úgy rémlik 🙂

katonadani
Reply to  Vicgeordie
2021-05-11 06:31

ja igen azért volt

Fetyke
Fetyke
Reply to  katonadani
2021-05-11 09:23

Én megvédem Renningant. Nem arról van szó, leírta, hogy ő sem úgy érti, hogy Jones lenne a következő Tibi. DE! belőle akár elméletben még lehet is. :)
A Lance-Fields kettőshöz képest mindenképpen sokkal jobb a klasszikus, irányítóknál kötelező képességekben. Jobban olvassa előre a játékot, a dobómozdulata sokkal jobb náluk, és a pontosságról pedig már ne is beszéljünk. Ezek azok az alapok, ami nélkül szerintem egy irányító prospect jó eséllyel nem válik be.
Teljesen igazat adok Józsinak abban, hogy fölösleges abba beleszerelmesedni, hogy egy prospect a másodosztályban az alapvetően inkább a diplomájukra és nem az NFL karrierre hajtó játékosokat atletikusságban ledominálja. Egyébként pedig dobni nem nagyon tud…
Most őszintén! Mire megy Rodgers a nagy improvizatív képességével? Amikor ott van Brady, akinél ugyan egyszer egyszer nem úgy sülnek el a dolgok, ahogy azt előre eltervezték, na és akkor? Majd megcsinálja legközelebb. Persze! Abban igazad van, hogy ehhez bizony nagyon ott kell lenni fejben, ami nem adatik meg a legtöbb embernek. De akiben nincsenek meg az ehhez szükséges alapfeltételek, az hiába van ott fejben.
Egyébként furán fog hangozni egy Vikings szurkoló szájából, de még mindig könnyebb szerintem egy jó támadófalat felhúzni a QB elé, mint megtanítani a QB-t irányítani.

ahanem
ahanem
Reply to  Fetyke
2021-05-11 09:39

a dobómozdulat miért lényeges? amíg nem fundamentális gondok vannak, mint Wentznél, addig szerintem full lényegtelen, lásd Rivers

katonadani
Reply to  Fetyke
2021-05-11 09:32

azért tényleg vicces, hogy Jones milyen piedesztálra van emelve fejbeli képességekben :D
pontosságban meg Fields minimum felveszi vele a versenyt.

bjeela
bjeela
Reply to  katonadani
2021-05-11 11:46

Mé? Szép nagy feje van, nem?

Fetyke
Fetyke
Reply to  katonadani
2021-05-11 09:35

Mert láttam, és van szemem ehhez. :D
Csak még a csapatok nem jöttek rá, hogy sokkal olcsóbb lénnék nekik, mint egy teljes scouting rendszert üzemeltetni. :D

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2021-05-11 11:45

Mindigis jól állt neked a szerénység.

ahanem
ahanem
2021-05-11 09:11

jöttem köpködni
azért ez a kutya tud valamit

Fetyke
Fetyke
2021-05-11 08:55

Történelmi pillanat következik!!!
Józsi minden szavával egyetértek! Ez bizony A+ a javából. Valami ilyesmit szerettem volna a saját csapatomtól is.

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  Fetyke
2021-05-11 20:46

Draftolni Mac Jonest?

d zoli
d zoli
Reply to  JackEasterby
2021-05-11 21:08

Ha Mond beválik akkor van ingyért mac Jones is.

Tsabi a patrióta
Tsabi a patrióta
2021-05-11 08:30

Barmore már most maga a pozíció! :-D

d zoli
d zoli
2021-05-11 10:30

Asszem ezekután Newton visszavonul. Jövőre a Tampában lesz running back.

bjeela
bjeela
2021-05-11 09:46

Olvasom Dani kommentjeit, ahol arról értekezik, hogy mennyire kevéssé mozgékony Jones a kor elvárásaihoz képest és hogy ezért meg az olvasási hiányosságai miatt nem lesz top QB. Aztán előrángat egy top 15-ös listát, amit vagy elfogadok, vagy nem, és ott mozgékony QB-kkal érvel a koncepciója mellett. Akár még meg is kajolhatnám, de valamiért nehezemre esik. Továbbra is az a helyzet, hogy ez a trend nagyjából tizenegykét éve jelent meg az NFL-ben és mégis az elmúlt 12 évben alig van olyan zergelábú QB, aki gyűrűt szerzett volna. Magyarul a trend ténylegesen még nem törte át a falat, legfeljebb szóban. De nézzük ezt a mozgást Jones esetében.

Előszöris a zsebben jól mozog Jones. Néha még futni is képes, bár nem egy LJackson, de nem is lépegető exkavátor. Hivatkozás, hogy könnyű volt neki a Bama fala mögött. Szeretném jelezni, hogy könnyű lesz neki a Pecc fala mögött is, tehát ez az érvelés nem sokat ér.

Passzjátékban viszont amit eddig láttunk a srácról, az több, mint bíztató. A puhos testével simán hajigál távolra és pontosan.(A puhosságát BB már idén garantáltan orvosolja) Ha megtanul gyorsan szabadulni a lasztitól – és miért ne tanulna meg -, akkor a feje előny lehet. Ha kiindulunk abból, hány passzt rontott el tavaly Cam és ebből mennyit lett volna képes behúzni Jones, akkor a Pecc vele már tavaly bejutott volna a PO-ba. (Cam futott TD-it most szemérmesem elfelejtem)

Ettől még nekem ez az általános hurráoptimista alapállás az idei draft után felettébb érthetetlen. Bőven van tapasztalatunk arra vonatkozóan, hogy mennyire kevés emberke vált be a draftok alkalmával. Simán benne van a pakliban, hogy a csodavárás ellenére rohattnagy busttá válik a lófejű kislány és Fields, miközben a lesajnált Jones meg rohattul bejön. (Trubot idecitálni nem ér!) Az NFL túl sok zsenit és Heisman díjast ásott el jó mélyre.

És emlékezzünk, hogy nem is olyan rég még értetlenül álltunk BB őrült költekezése kapcsán és olyan hangok is voltak, hogy a megszerzett játékosok nem igazán a legjobb választások voltak a saját posztjukon és sokszor túlárazva szerezte meg őket BB. Most meg csodavárásban vannak páran, Józsi is. Persze nehéz figyelmen kívül hagyni, hogy BB és akkor az érvek a porba hullnak. Mégis én óvatos lennék a Peccel. Már a csoportjában is nehéz sorsa lesz BB-nek, mert mindenki megerősödött. Leginkább a Bills Trubbal…

katonadani
Reply to  bjeela
2021-05-11 10:50

“Továbbra is az a helyzet, hogy ez a trend nagyjából tizenegykét éve jelent meg az NFL-ben és mégis az elmúlt 12 évben alig van olyan zergelábú QB, aki gyűrűt szerzett volna.”

First of all, gyűrűkkel nem ér jönni, mert a felét Brady viszi el :D minimum mennyünk le főcsoportdöntőkig, de igazából még az is elsősorban csapat és nem irányítóteljesítmény, de ez még oké, a top QBk elviszik a csapatukat odáig.

Ha a PFF értékelés nem megfelelő, állíts össze akkor egy top10-15ös QB listát, szerinted kik most vagy az elmúlt 5 évben a legjobb QB-k, és akkor nézzük meg ott, ki tud mozogni, improvizálni, játékot meghosszabbítani stb.

Érdemes Jones kapcsán azt is megjegyezni, hogy top3-ban volt elkapás utáni yardokban, screenekben, RPO-kban stb, ellenben az egyik legkevesebb off platform dobása volt a classban.

d zoli
d zoli
Reply to  katonadani
2021-05-11 13:56

Egy kérdés. Vagy kapcsolódik vagy nem. Itt mi lett volna a jó megoldás? Komolyan érdekel. Nem kekeckedés. (akkor kb már mindegy volt)comment image

katonadani
Reply to  d zoli
2021-05-11 15:06

egy pillanatképből semmit sem lehet megállapítani :D
de megnéztem a videót, Hardmannek talán oda lehetett volna dobni középre, esetleg feldobni Kelcere hogy ugorjon fel a védők fölé.

d zoli
d zoli
Reply to  katonadani
2021-05-11 19:49

Köszi. Lehetne egy rovat. Hero ball vs safe bet. Pl a fordululó egy ikonikus jelenlétének a breakdownja esetleg all 22-ből. Amikor az elemzéseket csinálod akkor mutatsz fasza dolgokat, hogy miért jó. De érdekesek lehetnek a kihagyottak is. A konkrét esetben engem nem zavar, ha garbage timeban minden mindegy alapon hero ball és fekvedobás a játék. De éles meccsen már jöhetne az örök vita :)

bjeela
bjeela
Reply to  d zoli
2021-05-11 14:16

Attól függ hanyadik próbálkozás.

d zoli
d zoli
Reply to  bjeela
2021-05-11 14:39

4. A 2 yardra kell menni. Ez volt előtte.comment image

bjeela
bjeela
Reply to  d zoli
2021-05-11 15:41

Jobbára esélytelen, de én középre lőném és a jobboldalt egyenesen futó Kelce meg blokkolja a vele szemben lévő védőt. Akkor talán, de inkább nem.

d zoli
d zoli
Reply to  bjeela
2021-05-11 19:56

Az első kép a 4&9 fekvedobás. A második a 3&9 pörögve estében end zone sarkába dobás.

bjeela
bjeela
Reply to  katonadani
2021-05-11 11:40

Na, ennek nagyon örvendek:
“minimum mennyünk le főcsoportdöntőkig, de igazából még az is elsősorban csapat és nem irányítóteljesítmény”
Köszönnyük szépen a GOAT hívők számára nélkülözhetetlen tájékoztatást.

Fetyke
Fetyke
Reply to  katonadani
2021-05-11 11:24

Elfelejtetted írni, hogy Watsont nem lehet betenni a top10-be! :D

bjeela
bjeela
Reply to  katonadani
2021-05-11 11:00

Ezt az SB-s polémiát már eccer végigjártuk, fogalmazzunk úgy, hogy kiegyeztünk döntetlenben(mint a fekete lovag).

A PFF értékeléssel semmi bajom, mindössze azt akartam érzékeltetni, hogy nem minden esetben igazolódik vissza a mozgás, mint generációs alapelvárás az eredményességben. Azt látjuk, hogy a futás a fiataloknál alapvetés, de szépen lehiggadnak 6-8 év után. Az improvizációs képesség pedig nem mozgásfüggő, még ha valóban növelheti az opciók számát. Egy jó fejű játékos könnyen elsajátít olyan rendszereket, amikkel javíthatja ezen képességeit. De szeretném hangsúlyozni, hogy nem azt mondom, hogy Jones beválik, de nem is akkora bust, mint aminek már előre leírtad.

Az elkapás utáni yardok tekintetében tényleg nem szép dolog élen végezni, ezt a statisztikáját nem ismertem, de voltak ilyen QB-k, akik ennek ellenére sokra vitték. ;)

Fetyke
Fetyke
Reply to  bjeela
2021-05-11 11:30

Bele ne menj semmiféle listába! Szétszednek utána.
Én egyszer követtem el ezt a hibát, azóta is kaptam érte az ívet. :D
Most bezzeg nem jönnek bocsánatot kérni ne félj, hogy Watson lassan közelebb van a börtönhöz mint egy kezdő QB poszthoz. :D :D :D

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2021-05-11 11:34

Kösz a figyelmeztetést, de nem ma kezdtem. Majd pont én megyek bele ebbe a csapdába, ennyi rutinnal? Ne viccelljünkmááá. Tehát akkor a lista…

Amúgy csóró Watson irányítóteljesítményét nem befolyásolja a masszőrnők iránti kényszeres vonzódása.

64
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x