Connect with us

Draft

Minden adott Fitzpatricknak az első rájátszásához – Washington draftértékelő

Kevés hiányposztot lehetett találni a draft előtt a csapat háza táján és ezekből semmi sem maradt a játékosbörze végére. A következő szezonra ez a keret készen van, sőt akár még hosszú évekre is. Hogy ki lesz 2022-től a csapat irányítója persze rettentő érdekes kérdés, de ráérnek ezen majd jövőre rágódni. 2021-ben a cél az, ami 2004 óta senkinek sem sikerült az NFC Eastben: megvédeni a csoport bajnoki címét. Ryan Fitzpatrick ehhez minden létező segítséget megkapott, ha szeretne valaha playoff meccsen pályára lépni, itt az utolsó esély.

1/19 – Jamin Davis, LB (Kentucky)

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A pozíció folyamatos elértéktelenedése mellett érdekes volt, hogy a 20. pickig már a 3. linebacker is elkelt a drafton. Davis személyében egyértelműen egy hiperatlétát talált a Football Team a védelem közepére: 9,94-es RAS mutatója a 2. legjobb a posztján az idei classban. A remek mozgáskoordinációja ellenére azonban nem alulméretezett, sőt kifejezetten prototípus a felépítése. Igazi sideline to sideline játékos, aki nagyot tud ütni és zónázásban is kifejezetten hasznos volt. Könnyen kinézhet számára egy Darius Leonard féle karrier. Mivel csak egy kezdő év van a háta mögött, a tapasztalatszerzés fontos lehet számára. Fejlődnie kell még emberfogás terén, hogy magabiztosabban lehessen TE-re állítani és az irányváltásain is lehetne még mit csiszolni, de az atletikussági potenciálja, nagy tackle rádiusza és a csapat védelmének közepén tátongó kisebb lyuk miatt első naptól a kezdőbe várt játékos lesz. A liga egyik legjobb védőfala mögött még az év védő újonca címre is esélyes lehet.

Ron Riverától egyébként nem idegen az első körös LB draft, régi vágású védelmi guruként az ő rendszerében igen is van hely kiemelkedő tehetségű linebackereknek. Davis hiányposztra érkezett, bár a támadófal széle és a labdát elkapni tudó skill játékosok is talán hamarabb eszünkbe jutottak volna, mint egy újabb front seven játékos. Kissé korai lett Davis kiválasztása, de a vezetőségi kultuszban bőven benne volt az első körös LB pick, a 2. körre pedig biztosan nem esett volna már le hozzájuk Jamin.

2/19 – Samuel Cosmi, OT (Texas)

Talán a linebacker posztnál is nagyobb need volt a támadófal széle. Trent Williams már a múlt, és mint azóta kiderül, a korábbi társától, Morgan Mosestől is elköszöntek a fővárosban. Bár Cornelius Lucas meglepően jól teljesített tavaly bal oldali tackle-ként, egyértelműen kellett erősítés a támadófal szélső pozíciójára. Cosmi a 2. kör közepén kifejezetten jó értéket képviselt már, sokan az első kör végén is el tudták volna képzelni. Ha Davisnél kiemeltem, hogy remek atléta, akkor Cosmi erre még egy lapáttal rátesz: 9,99-es lett a RAS-ja, ami a pályán is meglátszott. Tight end szerű mozgása van, ami miatt RT-ként majd később LT-ként is kiemelkedő pass protektornak számított az elmúlt 3 évben a Longhornsban.

Amiben fejlődnie kell az a funkcionális erő. Erősebb DE-k bull rushsal meg tudják verni és időnként az egyensúlyi helyzetéből is ki bírták mozdítani. Magas padlóval rendelkezik a jelenlegi tudás és tapasztalata alapján, de az adottságai miatt a plafon is magasan van az esetében. Ha a remek alapjaira még több technikai tudást és fizikai erőt sikerül pakolni, igazi steal lehet a 2. napról. Charles Leno érkezésének köszönhetően lehet, hogy RT-ként kezdi meg a profi karrierjét, de idővel a vakoldalra is át lehet majd vezényelni.

3/10 – Benjamin St-Juste, CB (Minnesota)

St-Juste testesíti meg az álom corner felépítést. 6’3″ magas, ami kifejezetten ritkaság ma már a poszton, ezek mellett azonban remek a mozgása is. Bár a végsebessége nincs ott, mint több poszttársának, a 3 cone gyakorlat során bebizonyította, hogy remek a fordulékonysága. Az egyébként kanadai születésű játékos karrierje megtörni látszott, miután a Michigannél nem tudott átesni az egészségügyi felmérőkön egy hamstring sérülés után, de egy transfer után meg tudta menteni a karrierjét a Minnesotán. Bár fizikai adottságai kiemelkedőek a poszton, több corner attitűdnek is híján van. Vékony alkatából fakadóan a fizikálisabb WR-ekkel meg tud gyűlni a baja, hajlamos pánikolni, ami miatt hamar kezdeményez kontaktot a támadóval, ez pedig a profiknál sok zászlót fog vonzani. Nincsenek jó labdaérzékei, nem jegyzett még interceptiont, emellett a sérülése valamint a covid következtében kevesebb mint 500 coverage snapje volt egyetemi pályafutása alatt.

A Kendall Fuller – William Jackson III duó adott a Washingtonnál a kezdőben. Mögöttük ha egészséges tud maradni és jobban el tudja sajátítani a corner poszt technikai finomságait, amivel kevesebb szeparációt engedne, jó játékossá is kinőheti magát. Bár nem fiatal prospect, még kiforratlannak mondható. A Senior Bowlon látottak mindenesetre bizakodásra adnak okot, Mobile-ban az egyik legjobb corner volt. Nem feltétlenül gond, hogy nem kell első évében azonnal a kezdőbe állnia és csak fokozatosan kap majd lehetőséget.

3/19 – Dyami Brown, WR (North Carolina)

4/19 – John Bates, TE (Boise State)

A várva várt offensive skill playerek is megérkezetek a középső körökben. Brown igazi deep threat elkapó volt a Tar Heelsben. Az elmúlt két évben 20+ yardot átlagolt elkapásonként és rengetegszer játszotta szabadra magát a pálya hátsó területein. Limitált route tree-t futattak vele, amin mindenképp fejlesztenie kell, de egy remek duó tökéletes kiegészítő eleme lehet Washingtonban. Végsebessége és robbanékonysága is átlag feletti, de igazán a ball trackingje és az elkapási ponton való dominanciájának hála volt kiemelkedően produktív az egyetemen. A dropjait kell levetkőznie, de Fitzpatrickkal tökéletes irányítót kapott első évére. A veterán QB ugyanis nem fog megijedni, ha el kell ereszteni 1-1 bombát, miután Brown egy double move-val megverte a cornerét.

Bates kiválasztása már érdekesebb. Hagyományos Y-tight end, aki remekül blokkol mind futás-, mind passzszituációban, de sosem volt és nem is lesz egy kiemelkedő pass catcher. Négy egyetemi éve alatt épp csak elérte az 500 elkapott yardot. A vörös zónában sem kifejezetten produktív, ugyanis csupán 2 TD-je van. Bár nincsenek rossz kezei, egyáltalán nem dinamikus játékos, nem tud szeparálódni, a fal mögött pár yarddal elkapja amit felé dobnak, de nem fogja veszélyeztetni az egyébként szintén nem túl magas kvalitású Logan Thomas pozícióját. Ha már amúgy is volt egy fizikálisabb TE a csapatban, jobban el tudtam volna képzelni egy blokkolásban kevésbé ügyes, de atletikus, jó elkapó képességekkel rendelkező társat.

5/19 – Darrick Forrest, S (Cincinnati)

Bár még csak az 5. körben járunk a Football Team már a special teameet erősíti. Elsősorban ugyanis ott lehet komoly hozzáadott értéke a Bearcats egykori safetyjének. Bár van tapasztalata FS és box szerepkörben is, a védelemben maximum rotációs szerepet szánhatnak neki. Az viszont biztos, hogy Martin Mayhew GM és Rivera számára fontos volt a prospectek esetében az atletikussági tulajdonság, ugyanis Forrest a 3. legjobb RAS-t kapta 9,69-el, amivel már sokadik játékosa a vezetőségnek, aki kiemelkedő atlétának számított.

6/41 – Camaron Cheeseman, LS (Michigan)

Nem nagyon szeretném elnyújtani ezt az indoklást, a 6.körös kompenzációs pickekkel megindult a LS run. 3 pickkel azután, hogy a Panthers kiválasztotta Thomas Fletchert, a 2. longsnapper is elkelt Cheeseman személyében.

7/12 – William Bradley-King, ED (Baylor)

7/19 – Shaka Toney ED, (Penn State)

Projekt pass rusherek a hátsó körben. Miben kiemelkedőek? Természetesen a RAS mutatóban, mindketten 9-es érték feletti atletikussági ratinget kaptak. Bradley-King kiváló motorral megáldott robbanékony pass rusher, de az akaraton kívül sokszor nem tudott mást felmutatni. Sub package felállásoknál akár belülre is berotálható a védőfalba, de akárcsak a szélen, belül is elég komoly nevek sorakoznak előtte a depth charton.

Toney produktív pass rusher tudott lenni, de elsősorban sebességének és gyors bevágásainak köszönhetően. Futás ellen kevésbé tudott faktor maradni és ha sikerült letükröznie a mozgását a tackle-nek, nem sok ötlete maradt. Speed rusher, akinek az első lépésével gyakorlatilag eldől, hogy megnyeri-e a párharcot.

Úgy látszik tendencia lesz a fővárosban a 7. körös pass rusher draft. Tavaly James Smith-Williamst húzták ki az utolsó körben, idén pedig rá is dupláztak a posztra. Ryan Kerrigan távozása miatt nyílt a harc a depth charton a Young – Sweat duó mögötti pozíciókért. Az egyébként értékes roster spotra úgy tűnik, hogy csak a 7. körös játékosok pályázhatnak, hisz a fent említett trióhoz egy tavalyi 7. körös Eagles választott társult még. Két-három játékos minden bizonnyal rostert fog fogni és a pihentetések, esetleges sérülések miatt akár komoly snapszámra is esélyes lehet, aki megnyeri magának a 3. számú rusher pozíciót.

7/31 – Dax Milne, WR (BYU)

Kell mást mondani, mint hogy az 1/2-es Zach Wilson kedvenc célpontja? Milne természetesen nem véletlenül volt a draft utolsó előtti kiválasztottja. Nincs kiemelkedő sebessége és a robbanékonysága is inkább csak jó, mintsem kiemelkedő. Azonban rengeteget profitált Wilson üstökös szerű berobbanásából és egyetlen kezdő éve alatt 12 meccsen majdnem elérte a 100 yard/meccses átlagot. A profiknál lehet jövője a slot pozícióban, bár közepesen tehetséges elkapókból eddig sem volt hiány a fővárosban, kérdés meg tudja-e tartani a pozícióját a keretszűkítések után.

Összegzés:

Kifejezetten jól nézett ki a Football Team első két napja a drafton. Bár Jamin Davis kissé meglepő választásnak tűnik, egyértelműen need volt a linebacker a csapatnál és ismert volt Ron Rivera hozzáállása a pozícióhoz, ami után nem számított szenzációnak az első körös LB. Bár nem szabad egyből az új Luke Kuechlyt vízionálni a választás mögött, egy szuperatletikus játékossal ez a védelem joggal pályázik újra a liga top5 egysége közé. A további pickekkel is sikerült hiányposztokat orvosolni, még ha a 4. kör után már kevésbé voltak érthetőek egyes húzások. Mindenesetre sose gond, ha inkább a draftod eleje az erősebb, mintsem a 6.-7. körös választottjaid.

2021 a próbálkozás éve lesz. A közönségkedvenc Fitzpatrick mögött adott a liga egyik legjobb védelme, elfogadható támadófal és egy megerősített skill személyzet, két vadonatúj, ígéretes célponttal, hogy ne csak McLaurinra kelljen figyelni az ellenfeleknek. Közhely, de minden Fitzmagicen múlik. Ha szeretne életében először playoff meccsen pályára lépni, ez a keret alkalmas lehet rá, csak el kell őket vinni odáig. Hogy 2022-ben mi lesz az irányítóposzttal az nagy kérdés, ugyanis ebbe a keretbe és vezetőségbe erős sérüléshullám mellett sincs benne a top10-es draftjog, de ez legyen majd a jövő év problémája.

Értékelés: B+

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!