Connect with us

Draft

Sam Darnold csapata – Panthers draftértékelő

A free agency után levettem a kezem a Panthersről, mert ennél rosszabb munkát nehezen lehetett volna összerakni. Minden bizonnyal nem csak ezért, de összekapták magukat Scott Fitterer igazi vadászterepén, ami miatt a 2021-es remények nem, a hosszú távú elképzelések viszont alaposan változtak. Egy kérdésben viszont rendkívül megosztó válaszok vannak a franchise kapcsán.

1/8 Jaycee Horn, CB, South Carolina

Elég fura kisebb meglepetésnek nevezni, ha egy csapat kihúzza az általam legjobbra értékelt cornerbacket, de mondhatni a nem várt forgatókönyvet húzta meg Fitterer.

Mi lehetett a terv?

Az, hogy egy olyan csoportban, ahol Tom Brady és Matt Ryan irányít, illetve egy Sean Payton szintű stratéga dirigál egy offense-t, ne egy gyenge secondaryvel várd őket. Egy CB nem csinál nyarat, de kezdetnek nem rossz, ha Hornnal próbálnak ezen javítani. Van elég sok alfa WR a csoportriválisok között, akire ezentúl rácuppanhat a 60 percnyi játékidő végéig, valamint át lehet állni egy jóval emberezőbb taktikára, amit a tavalyi garnitúrával nem feltétlen lehetett megoldani. Papíron a Bouye-Jackson-Horn hármas bőven átlag feletti merítési lehetőség lehet ligaszinten.

Mi várható tőle?

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Rookie cornerbackként nem egyszerű az élet imádott ligánkban, és könnyen lehet, hogy Hornnak sem sikerül azonnal felvennie a ritmust. A mentalitása alapján biztos fel fog tűnni a legjobb wide receiverek őrzőjeként, amiben benne van a megégetés lehetősége, így a DROY címre érthető okokból nem ő a favorit. Erre akár az utolsó egyetemi éve is mintapélda lehet: 24 felé dobott labdából mindössze 8 elkapás született, ami egészen elképesztő hatékonyság. Ha viszont hozzávesszük, hogy ebből a nyolcból 3 TD is született, az már kicsit rontja az összképet, és lehet inkább ezekre fogunk emlékezni, főleg hogy ennek észrevételére nem is kell mondjuk PFF előfizetés.

Sokan Richard Shermanhez vagy Jalen Ramsey-hez hasonlítják, én a játékát azért nem merném hozzájuk mérni, a stílusa viszont abszolút passzol hozzájuk. Az arca már az egyetemen sem volt kicsi, ezt felkapták a médiában is a draft előtt, viszont lehet pont az előnyére várhat, nem biztos, hogy mindenki mer majd felé dobni. Az említett két úriembernek bevált ez az attitűd, a fizikai paraméterei is megvannak, bár én a játékintelligenciát még fontosabbnak gondolom. Az pedig Hornban szintén óriási lehet.

2/59 Terrace Marshall Jr., WR, LSU

A második körig kellett várni a hátracsere-cunamira, amit egy Seahawks alomból érkező szakembertől már az első körben is vártunk. Az első ilyen akció egészen parádésra sikerült.

Mi lehetett a terv?

Új irányító érkezett, akinek még mindig sokan vitatják a potenciálját az NFL-ben. Mi mással lehetne ezt kihozni, mint egy újabb elkapóval? Curtis Samuel távozott, DJ Moore az ötödik éves opciójával játszik, és Robby Anderson is már csak idén van papíron a rosteren. Marshall stílusa inkább utóbbi pótlása lehet hosszú távon, a tehetsége alapján viszont már idén is háttérbe szoríthatja őt. Az pláne dicséretes, hogy két hátracsere után sikerült behúzni. 21 éves lesz nemsokára, ami számomra mindig pozitívum 1-1 játékosnál, főleg ha magasan választják ki.

Mi várható tőle?

Marshallban megvan a testfelépítés és a sebesség is ahhoz, hogy domináns elkapó legyen a pályán. Ha úgy tetszik, ő egy tökéletes elkapó lehet, hiszem az említettek mellett az útvonalait is remekül futja, jump ballokban és contested catchekben is előnyt élvez védőjével szemben. Ráadásul Joe Brady személyében egy ismerős arc edzheti majd, a bajnok LSU-ban nem ő volt a főszereplő, a tavalyi brigádból viszont Chase és Jefferson nélkül sem okozott csalódást. Slot elkapóként nagyon sok labdát kapott, és nincs kizárva, hogy ezt az LSU szokást Brady a profik között is alkalmazza, hogy mismatcheket generáljon. A sérülések viszont elég komoly red flagek lehetnek nála, ha ilyen CV ellenére idáig csúszhatott, holott rengeteg elkapó hiányos csapatban erősítést jelentett volna.

3/70 Brady Christensen, OT, BYU

Nem bízta a véletlenre talán az utolsó használható OT prospect kiválasztását a Panthers, és felmozogtak 3 helyet egy hatodik kört beáldozva. Igény volt rá…

Mi lehetett a terv?

Hogy ne Cam Erving legyen a bal oldali tackle a támadófaladban. Szükséges még bármilyen indoklás?

Mi várható tőle?

Említettem az életkort, mint magasan kiválasztott játékosoknál előnyt, a BYU-s fiúknál gyakran ez a hátrány. Christensen sem kivétel, 25 éves lesz szeptemberben, bár ebből a szempontból neki ez pont hogy előnyére válhat. Egy 25 éves játékos ugyanis drasztikusan már nem fejlődik, ezzel bár a plafonja nem lesz magas, a padlója viszont megelőzheti a poszttársait. Ennél fogva lehet már az edzőtáborban kiszorítja Ervinget, és kibéreli a kezdőt posztot. Harmadik körben kifejezetten remek értéket képviselt, és bár több elemző oldal is guardként vízionálja a profik között, szerintem megkapja a bizalmat OT-ként.

3/83 Tommy Tremble, TE, Notre Dame

Ha megkérdezném az utcán, hogy top 100-ban kiválasztanál egy blokkoló tight endet, valószínűleg az utcazenésztől a virágárusig azt mondaná, hogy mi az a blokkoló tight end? nem. Tommy Tremble viszont nem egy átlagos blokkoló tight end.

Mi lehetett a terv?

Az, hogy tavaly a Panthers futójátéka nem szakadt be McCaffrey kiválásával, annak hatalmas köze volt Chris Manhertznek, aki kiválóan blokkolt a futásokhoz. Matt Rhule a liga legjobb blokkolójának nevezte, mégis elengedte a mostani holtszezonban, a pótlásáról viszont nem gondoskodtak a lejáró szerződésű játékosok közül. És állítom egyik sem tudott volna akkora bónuszt adni ehhez, mint Tremble, aki kiválóan blokkol futásokhoz. Tényleg erre van szüksége a top 100-ban egy olyan gyenge rosternek, mint a Panthersé? Valószínűleg nem, de nem is tudom lehúzni őket amiatt, hogy már újoncként is rengeteg szerep hárulhat rá.

Mi várható tőle?

A blokkolásokat már érintettem, de ami meghatározhatja a “megérte?” kérdést, hogy a passzjátékban milyen szerepe lesz. Tremble nem egy Kyle Pitts, nem volt igazából használva passzjátékoknál, így nem is nagyon tudjuk megítélni mire lenne képes, így pusztán lehetőségekről beszélünk – az viszont remek. Tremble sebessége ugyanis kiemeli őt a poszton, ami legalább annyira tud előnyt jelenteni a számára, mint Pittsnek az útvonalak megfutása. Ne feledjük, hogy egy bizonyos George Kittle is hasonló játékosként került be a profik közé, aztán ott derült ki, hogy nem egy vaskezű fiúról van szó. Plusz itt is ki kell emelni Joe Bradyt, aki egy ilyen játékost minden bizonnyal jól fog tudni használni.

4/126 Chuba Hubbard, RB, Oklahoma State

Ezt a picket sem volt egyszerű nyomon követni, mert előbb hátracseréltek a 89. helyről a 109.-re egy extra ötödik körért, majd innen is hátra mentek a Titans helyére újabb extra ötödik- és egy hetedik körért.

Mi várható tőle?

McCaffrey mellett a faltörő kos szerep, de neki ez remekül áll. Elképesztő produktív idényen van túl, egy olcsóbb és jobb Mike Davis lehet. Itt is fel lehet tenni a kérdést, hogy erre volt-e a legnagyobb szükség, de szerintem ez simán betudható BPA húzásnak is. A kanadai származású futót egyébként a CFL draftján is kiválasztották, de 4,2 millió oka volt, hogy végül inkább az amerikai bajnokságot válassza – ennyi dollárt kapott azzal, hogy aláírta újonc szerződését a Panthersszel.

5/158 Daviyon Nixon, DT, Iowa

Mi várható tőle?

Akár már újoncként is szignifikáns játéklehetőséget, mert Da’Quan Jonest kéne beelőznie a depth charton, ami nem lehetetlen feladat. Ötödik körös játékosnál nem meglepő a kétarcúság, volt olyan meccse tavaly, ahol érdemleges megmozdulása nem volt, mint ahogy olyan is, ahol 4 sacket is szerzett. Futójátékoknál nem biztos, hogy sokszor látjuk majd, ez a terület abszolút gyengeség nála.

5/166 Keith Taylor, CB, Washington

Mi várható tőle?

Nixonhoz képest ő nem valószínű, hogy a kezdő közelébe kerül. Labdaérzéke nem sok van, hároméves egyetemi karrierje alatt nem szerzett interceptiont, de leütött passzokban sem halmozta a statisztikákat. Nem érne meglepetésként, ha az 53-as keretbe nem férne be 5. körösként.

6/193 Deonte Brown, G, Alabama

Mi várható tőle?

Versenyhelyzet teremtés céljából érkezett, mert a Dennis Daley-John Miller duót nem érezheti elég stabilnak Matt Rhule – joggal. Alabama nevelés lévén nem meglepő, ha a futásokhoz remekül asszisztál, ebben a tekintetben már most jobb, mint az említett két úriember, kérdés passzblokkban mennyit tud fejlődni. Brown arról “híres”, hogy egy igazi hegyomlás, 155 kilót nyom.

6/204 Shi Smith, WR, South Carolina

Mi várható tőle?

Curtis Samuel távozásával nem maradt gadget WR a rosteren, erre a szerepre tökéletesen passzol Smith a mozgékonyságával. Ugyanakkor a Senior Bowlon megmutatta, hogy több is lehet ennél, bár leginkább csak a slotban tudna érvényesülni útvonalfutáskor.

6/222 Thomas Fletcher, LS, Alabama

Mi várható tőle?

Long snapper? :D Nem érdekel hogy csak egy hatodik kör, long snappert draftolni a világ legfölöslegesebb dolga. De legalább az övé viccesen alakult.

7/232 Phil Hoskins, DT, Kentucky

Mi várható tőle?

Nem vele lesz megoldva a védőfal belseje, de a roster végén lévő játékosokkal megversenyezhet az utolsó kiadó helyért.

Összegzés

Fitterer első draftja összességében jó lett, simán elképzelhető, hogy hat kezdőt is sikerült draftolnia, ami kiemelkedő. Érezhető, hogy ő és Rhule együtt dolgoztak, és nem egymás ellen, mert sok olyan játékos érkezett, akit más edző kezei alatt nem szívesen néztem volna meg, itt viszont remek fitek lehetnek.

A legnagyobb vitatémát a cikk végére hagytam, ami az irányító. Amikor megszületett a megállapodás Sam Darnoldért, akkor megindultak a találgatások a miértekről. A legvalószínűbb érv az volt, hogy minden bizonnyal a Panthers helyén nem maradna bent senki, így inkább biztosra mentek Darnolddal, de erre az élő események cáfolatot adtak. Justin Fields és Mac Jones közül egyiket sem gondolták úgy, hogy megérné elhozni elé, lelkük rajta. Az mindenesetre tény, hogy Rhule nagyon szerette Darnoldot, anno mikor a Jetsnél interjúzott, ott is javarészt miatta vállalta volna el a munkát. Lehet azt mondani, hogy drága befektetés volt a jövő évi második körrel, de tegye fel a kezét, aki nem dobna a kukába egy ilyen cetlit, ha az ölébe hullana egy potenciális franchise irányító.

Azt is lehet mondani, hogy nem lehet a véletlen műve, ha több QB hiányos csapat is lemondott róla, de Watsonra vagy Rodgersre gondolva ez sem lehet mindig a Chewbacca-védelem alapja. A jelek szerint csak Trey Lance esetében mondtak volna le Darnoldról, mert csak a draft után hívták le az opcióját. Nem feltétlen gondolom ezt jó döntésnek, de egy fokkal érthetőbb, mint mondjuk a Broncosé. Ritka az, amikor egy irányító több csapat draftjára is kihatással van, de Justin Fields most sok GM draftját befolyásolhatja, és emiatt nem adom csak meg nekik az a bizonyos +-t.

Értékelés: A

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!